След "Промяната": Тежки времена, двуцифрени дефицити и заеми за близо 50 млрд. лв. до 2025 г. 

След "Промяната": Тежки времена, двуцифрени дефицити и заеми за близо 50 млрд. лв. до 2025 г. 

Министерството на финансите потвърди информацията на „Гласове“, оповестена миналата седмица, за рекордни дефицити и необходимостта от теглене на колосални по размера си заеми в следващите три години. Държавната прогноза икономиката да нарасне с 2.2% догодина и брутният вътрешен продукт да достигне 166 млрд. лв. в номинално изражение. В същото време дефицитът в бюджета ще е 11.3 млрд. лв. (6.3% спрямо БВП) и ще остане в диапазона 5-7% до края на програмния период. 

Прогнозата на финансовото министерство се прави при допускане, че следващите правителства не предприемат никакви отклонения от сегашните политики, а енергийните помощи за бизнеса се спрат. При положение, че те продължат или модифицират по някакъв друг начин, разходите на държавата ще са дори по-големи и ако нещо не се предприеме – ускоряване на икономическия растеж или вдигане на данъците - държавата дори ще увеличи прогнозираните дефицити. 

В прав текст финансовият минитър Росица Велкова даде да се разбере, че:

- в тазгодишния бюджет няма буфери, с които да се финансират популистки мерки и напъни;

- следващите правителства ще са принудени да оптимизират разходите, но това ще бъде изключително трудно или да повишават данъци и осигуровки;

- без незабавни мерки за ограничаване на бюджетния дефицит България може да влезе в процедура на Европейската комисия по свръхдефицит и да се сбогува с амбициите си да влезе в еврозоната през януари 2024 г. 

Наследството на Кирил и Асен

До тази перспектива се стига след като в изминалите месеци „Продължаваме промяната“ прекъснаха четвъртвековната политика на благоразумно управление на публичните финанси. Само от повишаването на пенсиите ефектът за догодина ще е покачване на държавните разходи с 3.8 млрд. лв. Залагането на останалите социални разходи ще струва на държавата 1.2 млрд. лв. догодина. Вдигането на заплатите с публичния сектор дава ефект от допълнителни 1.6 млрд. лв. 

Проблемът на тези действия не е принципен. Ясно е, че когато и с колкото и да се повишат пенсиите на възрастните българи, ще бъде късно и недостатъчно. Проблемът е, че „Продължаваме промяната“, БСП, ДБ и ИТН днес си приписват вдигането на пенсии, заплати, помощи като заслуга, но не понесоха отговорност да платят цената на действията си като компенсират бюджета с повече ефективност в други сектори или с повишение на осигурителните плащания и данъци. 

Както Росица Велкова постави въпроса – разходите за пенсии през 2023 г. спрямо 2019 г. (последната предкризисна) се увеличават с 90%, а осигурителният доход расте с едва 40%. 

Тази седмица започва предизборната кампания и аксиоматичното правило, че в такива времена не се говори за вдигане на данъци, ще принуди партиите да се правят, че не забелязват слона в стаята. 

Инвестициите пак ще са жертва

Обичайният заподозрян, когато се стигне до съкращаване на разходите, погрешно, но винаги са били държавните инвестиции. Макар почти да няма пространство за орязване, икономии все пак ще се направят, но това е вредно, защото пречи на икономиката да достигне потенциала си. Росица Велкова обясни натегнатото положение простичко. Първите 4 млрд. от инвестициите ще са с европейско финансиране, т. е. предназначението на тези пари не може да се промени. 1.2 млрд. лв. са за пътна нифраструктура и още 1 млрд. са за общините. Други 1.1 млрд. лв. капиталови разходи са предназначени за модернизация на въоръжените сили, което също не трябва да се орязва, предвид на водената в Украйна война. 

Много е вероятно част от тези средства да се спести, тъй като инвестиционният цикъл на държавата започна твърде късно през тази година. Причината за това отново е в „Продължаваме промяната“. Водени от усещането за месиянство и непогрешимост, именно те решиха да гласуват бюджета за годината чак през март, а изпълнението му да започне от април, което няма да позволи гояма част от обществените поръчки да се зипълнят в пълен обем.  

Всичко това обаче няма как да се признае от Министерство на финансите на този етап, защото веднага ще се появят аспирации за още харчене, при липсата на идея как да се постигне пробив за по-добри постъпления.  

Заеми, заеми, заеми

Изходът от подобна ситуация засега е само в тегленето на нови заеми. Според Министерство на финансите това означава всяка от следващите три години да се теглят по около 15 млрд. лв. Дефицитите ще са между 11 и 12 млрд., но допълнителните суми ще са необходими за изплащане на падежиращите в тези години стари дългове. Конкретно за тази година финансовият министър посочи, че ще се обере целият лимит за нов дълг, който с актуализацията се увеличи на 10 млрд. лв. Към момента държавата е емитирала ДЦК за 1.8 млрд. лв., което означава, че в оставащите точно четири месеца до края на годината ще се изтеглят малко повече от 8 млрд. лв. А операциите по привличане на дългово финансиране започват още от септември. 

 

 

 

Коментари

 • рукола Z

  29 Авг 2022 17:36ч.

  Международният валутен фонд иска държавите да задлъжнеят до такава степен, че накрая да бъдат отнети от хората - затова се правят тези гимнастики и понеже България не харесва заемите и е най-ниско задлъжнялата държава в Европа, пък и ковито не и подейства, затова трябваше да се вземат драстични мерки за унищожаването и...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В десятката си, човече!

  29 Авг 2022 19:09ч.

  Няма какво повече да се добави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  29 Авг 2022 21:17ч.

  Върви се в правилната посока за да дойде и тук 30 януари 1933 г ............................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аварийно излизане ат ЕСОТАН и обявяване на всички взети след 1997 г. кредити за омразен дълг

  30 Авг 2022 13:58ч.

  Внезапна смяна на геаполитическата ориентация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  29 Авг 2022 17:39ч.

  Не се притеснявайте, това са сметки без кръчмар, кът така че - блей сърце! Заеми 🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  29 Авг 2022 17:44ч.

  И кои са тези които имат милиарди, за да раздават заеми на когото поиска в тези тежки времена. Или за тях времената не само не са тежки, ами са и желани и предизвикани подмолно. Има ли нужда да гадая или са същите, за които всички си мислим? Ненапразно всички ги ненавиждат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Феномена

  29 Авг 2022 19:52ч.

  Харвардците са наистина гениални! За 7 месеца управление, задължиха бъдещите правителства да изтеглят заеми за още 50 млрд през следващите 3 години. До 2040-та заемите сигурно трилион и все сорисидите ще са виновни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  29 Авг 2022 20:07ч.

  Народа 25 години страда от управлението на драгалевския сиганин. Следващите 25 години ще са виновни "харварците". Така се получава, като не оправлява ДПС! А сметката я плаща народа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  29 Авг 2022 20:32ч.

  Каква "еврозона" 2024?Не е нужна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тя няма и да съществува тогава

  30 Авг 2022 14:01ч.

  Сегашната Германия няма да съществува даже през 2024 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И в тая връзка

  30 Авг 2022 2:17ч.

  КОГА ПРОСТОКИРО И КОКОРЧО ЩЕ БЪДАТ АРЕСТУВАНИ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еха

  30 Авг 2022 10:53ч.

  Когато Костов, Борисов и многото други.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • киртака

  30 Авг 2022 10:18ч.

  Аре бе кво разбира Министерството на финансите от финанси бе те са гола вода , а виж ако беха завършили Харвард , те тва е друга работа .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Авторът не е посмял да разкритикува повишаването на пенсиите,

  30 Авг 2022 12:07ч.

  на практика замразени при 12-годишното гербаво управление и докарани до унизително ниски нива, но пък е видял решение - повишаване на данъците. Което щеше да е справедливо, докато не си припомним, че големите играчи с офшорните сметки и сенчестия бизнес щяха да останат незасегнати и единственият резултат ще е стагнация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  30 Авг 2022 12:16ч.

  В резултат от Промяната, вместо да ни вдигнат заплатите, ще ни вдигнат данъците..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  30 Авг 2022 13:12ч.

  За тях винаги ще бъдем същества, малко над животните. И най- вече тези, които им се мазнят. Напускаме всички неоколониални структури и се ориентираме към славянските си корени и към правилното ни място в новия световен ред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  31 Авг 2022 18:15ч.

  Значи след 6 месеца някакво правителство ще вземе 25 -30 млрд заеми, но виновен ще е кирчо?!? А дали не можем да изберем правителство, което просто да не вземе нови заеми?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи