След петрола и газа Европа вече е и без вятър

След петрола и газа Европа вече е и без вятър

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

Може би си мислите, че е невъзможно да останете без вятър, но липсата му в Европа доказва обратното. И тепърва ще става по-зле

Вятърът си отиде от Европа. Още през 2021 г. неговият недостиг удари силно северните страни, особено тези, които най-много зависят от вятърната енергия. Поради това декарбонизацията е възможност, но и предизвикателство, пише Frank Jacobs в публикация за Big Think.

По отношение на енергията Европа сега е между чука и наковалнята: има нужда от толкова много, а самата тя има много малко. Следователно декарбонизацията е не само възможност, но и предизвикателство.

Отказът от въглища, нефт и газ като източници на енергия за отопление на европейците и за осигуряване на работа основно има за цел да освободи планетата от парникови газове, които водят до прегряването й. А от началото на войната между Русия и Украйна се появи и друга достойна цел – Европа да стане независима от неприятелските чужди доставчици от рода на Владимир Путин и други, които казано на геополитически език, не бихте искали да срещнете на улицата.

Стратегическото прозрение

Стратегическото прозрение  обаче идва малко късно. Путин използва  руските енергийни доставки за Европа като оръжие в конфликта с Украйна. След като Русия намали значително доставките на петрол и газ за ЕС и призова никога повече да не се разчита на тях, може да се случат две неща.

Първо, в краткосрочен план Европа ще се изправи пред това, което германците наричат ​​„тежка зима“, а по-незаможните британци ще трябва да избират, както се казва в таблоидите, между „отопление и храна“. Второ, в дългосрочен план европейската енергийна криза може да ускори настъпването на бъдеще без въглерод. В повечето от тези сценарии вятърната и слънчевата енергия могат да играят голяма роля.

Въпреки това и двата източника на енергия имат един и същ проблем: те може да са възобновяеми, но не са устойчиви. Случва се да минат много дни, но да няма слънце или вятърът да не духа. Като оставим слънчевата енергия настрана, човек може да си помисли, че вятърът няма особено значение, защото в крайна сметка всичко се изравнява. Но тук на помощ идва нашата карта, която доказва обратното.

Факт е, че вятърът не само е нестабилен в зависимост от мястото, но с времето се и променя.

Синьото на картата показва европейските региони, където средната скорост на вятъра миналата година е била по-ниска, отколкото за периода от 1991 до 2020 г. Картата, публикувана във френския вестник Les Echos, показва тъмносините зони, където скоростта на вятъра е намаляла, както и червените зони, където, напротив, се е увеличила през 2021 г.

Някои важни моменти:

Тъмносиньото маркира големи региони в Северно море, Северна Скандинавия и Източна Европа, където скоростта на вятъра е намаляла с 5-10%.

Това важи и за малки райони в Ирландия, в южната част на Франция и близо до чешко-германската граница.

В същото време скоростта на вятъра се е увеличила с 5-15% на Балканите и в Турция.

Намаляването на скоростта на вятъра може значително да повлияе на вятърните турбини, които работят при скорост на вятъра между 14 и 90 километра в час.

Вятърът си отива

Миналата година коефициентът на натоварване, тоест съотношението на действителното производство към теоретичния максимум, е спаднал с 13% в Германия и Обединеното кралство и с 15-16% в Ирландия и Чехия, според Les Echos.

През 2021 г. недостигът на вятър засегна силно скандинавските страни, особено тези, които са най-зависими от вятърната енергия: Дания, която получава 44% от енергията си от вятъра, и Ирландия, където вятърът представлява 31% от общото производство на енергия. Други европейски страни, силно зависими от вятърната енергия са Португалия (26%), Испания (24%), Германия (23%), Обединеното кралство (22%) и Швеция (19%). Във Франция, която получава по-голямата част от енергията си от атомни електроцентрали, делът на такъв източник като вятъра е само 8%.

Датската енергийна компания Ørsted загуби 380 милиона евро поради намаляването на средната скорост на вятъра. На свой ред германската енергийна компания RWE отчете загуба от 38% от печалбата през миналата година, като това се отнася, както за вятърните турбини, така и за слънчевите панели.

Предстоящ недостиг на вятър

За съжаление на Европа, миналогодишното безветрие вероятно няма да е изолиран инцидент. В последния си доклад Междуправителствената група по изменение на климата прогнозира спад на средната скорост на вятъра от 6-8% в цяла Европа до 2050 г. Тъй като скоростта на вятъра става все по-непостоянна, цената на вятърната енергия става по-непредсказуема и доставките от такива източници по-малко надеждни. Това ще продължи, докато енергийният сектор не инвестира в мощни системи за съхранение, които са в състояние да съхраняват излишната енергия, произведена през ветровитите дни, и да я освобождават, когато вятърните турбини не работят.

Въпросът ще става все по-важен, тъй като делът на вятъра в общия енергиен микс на Европа нараства на фона на непрекъснато намаляващото производство на енергия, базирано на въглеводороди, и нежеланието да се използва ядрената енергия в пълният й потенциал.

 

Източник: 3e-news.net

 

 

 

Коментари

 • teridan

  03 Окт 2022 11:36ч.

  Спряха вноса на вятър от Русия и ето какво стана...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  03 Окт 2022 11:39ч.

  И кой ще издуха сега управляващите ни евроидиоти-безумци?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смешници! Ами духайте по-силно, бе!

  03 Окт 2022 11:40ч.

  Вложете старание малко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • айде бе, без вятър

  03 Окт 2022 11:50ч.

  Да не назначихте министър на вятъра, че да му е заповядал да не духа повече с едикт. Те всички приказки на глобалистите са от тоя род. А ние живеем в 14 000 година преди новата ера. И в окото ми плува кораб. С чувалите с трупове не мина номера. Сега с безветрие, безводие и незнамсикво се всява паниката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами прави са хората

  03 Окт 2022 11:52ч.

  Идва края на света. Ама края на света на престъпниците. Да вият още по-силно ако щат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • недостиг на вятър

  03 Окт 2022 11:54ч.

  Словосъчетание, което за пореден път доказва, че ни управляват идиоти. Те си вярват, че могат да подтигнат нещо с вятърничевата си икономика и енергия. Това е краят на Европа, издухана от безветрие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не са идиоти, сатанисти са !

  03 Окт 2022 12:01ч.

  Целият климатичен кретенизъм и зеленизмът са един от идеологическите инструменти за ДЕПОПУЛАЦИЯТА . В конкретиката има само далавера за избрани.... При вятъра е пропуснато да се отбележи , че там където има стици хиляди кв.километри с полета с перки, те самите отслабват вятъра ! Енергията в природата не се губи... Но човешкият разум очевидно е изгубен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  03 Окт 2022 12:03ч.

  Аз мисля, че за намалението на вятъра със сигурност е виновен Путин и Русия, и водената от тях война срещу "мирните" фашисти от бивша Украйна подържани и въоражавани от другите либерал фашисти от запад. Освен забраната за участие по изложби на руските котки западните либерал фашисти да забранят и на руските кучета участия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  03 Окт 2022 12:10ч.

  Щом Европа не се справя с гоненето и улавянето на Михаля, да търси следващата инициатива - преместване на Екватора по-насевер, това ще доведе до гигантска икономия и декарбонизация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След петрола и газа Европа вече е и без вятър

  03 Окт 2022 12:11ч.

  Путин е виновен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европа вече е и без вятър

  03 Окт 2022 12:13ч.

  Като няма вятър, Европа да го духа !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вятър в ушите

  03 Окт 2022 12:37ч.

  Скоростта на вятъра в Европа намалява и виновен за това е Путин. Недостигът на газ е довел до изключване на редица ветрогенератори, произвеждащи вятър за вятърните турбини. Не е изненада, че Анаблиз Куролайнен, датската министърка на североизточния вятър, е подала оставка. Тя ипреминава в частния сектор и ще духа само там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  03 Окт 2022 12:57ч.

  Спокойно, нашите евроантлантици могат да духат мощно! Просто ги поканете и има дайте да ядат обилно и ще духат по-силно и от ветровете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • планетата на идиотите

  03 Окт 2022 12:57ч.

  А Били гейя иска да ни скрие и слънцето. А без вятър и слънце за какво беше тази малоумна зелена сделка!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  03 Окт 2022 20:25ч.

  Очаквам Урсулата да се изтъпани и да каже: "За Бога, братя, духайте!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  04 Окт 2022 9:02ч.

  Вятърът намалява, защото перките отнемат енергията му, колкото повече перки поставят, толкова повече вятърът намалява, освен това, перките променят и климата, влагата се извалява още над Северно море, това е път без изход.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слънчоглед

  11 Окт 2022 2:08ч.

  То сигурно и слънчевите панели в крайна сметка отслабват слънцето, и после какво ще правим, не знам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боже, още има "зелени" идиоти!

  04 Окт 2022 13:04ч.

  Аз си помислих, че седенето на студено и тъмно докарва избягал акъл! Ма, нъцки! Акъла не е като х.й, да ти го набият, че да ти дойде! И какво затопляне гони тези "зелени Идиоти", че не разбирам! Виж, на фащ свалям капа! Успяха за по-малко от 6 месеца да "таковат" мамата на Европа! А европейците? Тях вълци да ги ядат! Лошото е, че и нас ...! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  04 Окт 2022 14:07ч.

  Верояно Путин е пуснал в действие климатичното оръжие. Говори се, че американците са напреднали по-вече от руснаците. Та не се знае, кой срещу кого го използва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  04 Окт 2022 16:59ч.

  Спряха газа, спряха въглищата, спират ядрените централи и лъсна голата истина - възобновяемите източници са едно недоноСче. Обаче е забавна аргументацията, с която оправдават липсата на енергия - оправдание като за първокласник - не че перките са неефекивни, а че нямало вятър. Па да си внесем втечнен вятър с танкери от Луната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  05 Окт 2022 8:38ч.

  Що бе, ние така яко духаме. Ще им осигурим вятър и още как.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зле ще завърши тази работа с вятъра

  05 Окт 2022 20:23ч.

  Ще има издухване на сатанистите, но с цената на голямо кръвопускане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи