Скелетите от ГардЕРоБа

Скелетите от ГардЕРоБа
Точно една седмица продължи ищахът на Бойко Борисов служебното правителство да разследва дейноста на кабинета му. Без още да са излезли никакви конкретни данни, само след минимални кадрови промени бившият премиер вече се видя в ролята на жертва. Което бе съвсем очаквано.

Снимка: Веселин Боришев, clubz.bg

 

Всъщност цялата политическа кариера на Борисов се гради върху стратегията на превантивното действие. Той предварително обрисува образа на определен враг или опасност и след това без особени проблеми влиза в образа на спасителя. Което, разбира се, не става без масирането на определени тези и внушения от неговите лакеи, които успяват чрез масирани медийни прояви да моделират общественото съзнание в търсената посока. В крайна сметка целата почти винаги бива постигана - Борисов се оказва необходим и незаменим дори и когато преобладаващата част от населението го мрази.

 

Струва си да си припомним най-сериозните постижения на герберската машина за обществени манипулации:

 • След като през целия си първи мандат министрите му се учеха да управляват държава, вследствие на което изпаднахме в икономическа рецесия, цялата вина за случващото се бе приписана на тройната коалиция

 

 • Успешно бе заметен споменът за самозапалването на хора в края на първия му мандат; и ако днес журналистите продължават да издевателстват над Орешарски, задавайки му въпроса КОЙ, няма студио, в което да се осмелият да припомнят на Борисов името на Пламен Горанов

 

 • Като стана въпрос за КОЙ, как можем да определим едно общество, което протестира повече от година срещу назначаването на Пеевски само за един ден като шеф на ДАНС, но е готово да повери за трети път съдбините си на Бойко Борисов; ако ние не смятаме за укоримо да ни управлява човек, близък до Пашата, притежавал охранителна фирма през 90-те години и бил в съдружие със знакови криминални особи, на какво ли се дължи нашата абсолютна нетърпимост към Пеевски; и отговорът не ни ли бе даден от самия Борисов, който в изблик на гняв попита какво е останало от протестите, след като „ГЕРБ си дръпна хората”

 

 • Вземането на 1 милиард кредит от Орешарски бе представено като началото на края на държавата, парламентът бе поставен под обсада, депутати бяха замеряни с павета, а когато Горанов изтегли 16 милиарда, не се случи нищо повече от разгорещен дебат в НС

 

 • Само защото Волен Сидеров се регистрира за кворум в Народното събрание, бе изградена теорията за „златния пръст” като символ на политическото падение и задкулисие; но когато Каракачанов и Сидеров подкрепяха открито втория кабинет на Борисов, това се наричаше национално отговорна позиция

 

 • Борисов и досега сипе огън и жупел по случая с КТБ, приписвайки го изцяло на БСП и ДПС, все едно последните са избирали Иван Искров за втория му мандат като шеф на БНБ, а не парламентарната група на ГЕРБ; а и така не се разбра дали е било искано обявяването на банкова ваканция, за да може финансовата система да се срине до основи.

 

Изброеното е само малка част от цялостните манипулации, на които сме били подложени и които ще трябва и в бъдеще да търпим, за да може да се развива проектът „Борисов”. Като трябва честно да си признаем, че за да е възможно всичко това, вината е до голяма степен на нас самите. Склонността ни да търсим сензационното и експресивно медийно послание ни лишава от възможността да правим критичен прочит на поднасяната ни информация. Ние сякаш не се интересуваме от нейната достоверност и релевантност, а единствено от нейната форма.

 

И тук се крие единственото ценно качество на Бойко Борисов - възможността му да формулира ярки и запомнящи се реплики. Само преди дни той видя в протеклия таван на един саниран блок единствения пасив от своето управление. Как да не се умили избирателят от подобна равносметка. И на този фон от къде на къде някакво си служебно правителство ще се опитва да ревизира неговата дейност. Или ако все пак се изкарат някакви афери, те ще бъдат чиста проба „червен” реваншизъм. 

 

ГЕРБ се опитват да бягат пред вятъра, защото усещат опасността от наслагването на две тенденции: собствения им низходящ политически тренд и очакванията на обществото, че служебното правителство ще изкара „скелетите от ГардЕРоБа”. И цялата предизборна кампания на бившите управляващи ще трябва да мине през призмата на оправданията. А те са свикнали да бъдат вечните обвинители.

 

Като контрареакция герберската пропаганда се опитва да забърка поредната манипулация. Тя гласи, че в настоящите условия Бойко Борисов е незаменим в ролята си на премиер. От една страна, тя цели да постави едва ли не пред свършен факт избирателите, но от друга, има и следизборно измерение - да не си и помислят останалите политически играчи, че ГЕРБ ще участва в правителство, което не е оглавявано от техния лидер. 

 

Въпросът е дали тя ще сработи. Досега некомпетентността на Борисов бе най-пазената тайна в държавата. Бяха успешно заметени неговите изказвания как Аржентина е „голяма натовска държава” и за разликите между полипропилена и пропилена (все пак е бивш пожарникар). 

 

Но по отношение на гафа с кандидатурата ни за генерален секретар на ООН последствия имаше и те се отразиха и върху изборната кампания за президент. Въпреки че един аспект все пак остана прикрит. Дали Германия не използва българската сервилност, за да ни вкара в една позорна игра само за да може Берлин да сложи свой човек на мястото на Кристалина. Което вече клони към национално предателство.

 

Накрая, даваме ли си сметка, че глобалната равносметка от управлението на Борисов е фактът, че по време на първият му мандат ние бяхме изпреварени като цялостно развитие от Румъния, а по време на втория този процес се задълбочи. Трети мандат вече ще ни наложи да се съревноваваме оспорвано с Албания. Което поставя на дневен ред два въпроса, на които избирателите трябва да дадат отговор на 26 март: дали си заслужава страната ни да продължи да бъде заложник на настроенията на една нарцистична натура и дали сме съгласни като граждани да играем ролята на статисти в безкрайното герберско представление „Царят е гол”.

 

http://www.glasove.com/categories/komentari/news/na-borisov-ne-mu-e-do-smyah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Сериозен

  07 Фев 2017 9:54ч.

  и много аргументиран анализ,с който всички честни и мислещи българи ще се съгласят / без държавните служители,които 95% са от Герб заради заплатите,не защото толкова се гордяха с тяхното слънце/.Точно затова на следващшите избори трябва да се мисли и гласува сериозно и отговорно,защото те пак ни дебнат - Банкянския селски тарикт,Марешки,Валери Симеонов / чудя се дали партриотите нямат сериозни анализатори или този мазник ги държи с неизвестни на хората аргументи!/,част от реформаторите.За оставащите от ЕС пари ще ни лъжат,облъчват,ще ни обещавт какво ли не,само и само да се докопат до тях,а резултата е предизвестен - прочетете пак последната строфа от материала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, айде!

  07 Фев 2017 9:58ч.

  Никакви достойнства не притежава Борисов, истината е че той е пълен кретен. Фактът че него го издигнаха Гоцев и Бригадир Аспарухов е повече от показателен. Според DW проектът Борисов е немско дело. Остава само да гадаем какви са зависимостите от немските служби на горните двама. Както и да е, нито Гоцев, нито швабите биха поставили човек на върха ако не го държат с нещо. Борисов е пълна марионетка. Душевната му мръсотия и вродената му склонност към перманентно предателство(кого не е предал?) закономерно го направиха американско мекере. Е, тук вече се намесва тежката артилерия и Борисов "печели" избори след избори. То не бяха НПО-та, то не бяха сенатори, то не бяха вопли на продажни грандове..... И все пак Борисов не успя да излъже и да купи българина! Никога ГЕРБ не са имали пълна "победа" която да им осигури пълно предимство. Избори печелеха с помощта на купени цигански гласове и откровенни фалшификации. Борисов трябва да бъде разследван, съден и осъден. На съвестта му тежат човешки животи и национални предателства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, айде!

  07 Фев 2017 10:01ч.

  Гоцев - да се чете Гоце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анонимен

  07 Фев 2017 10:35ч.

  за всичко сме си виновни ние тьпите бьлгари аз не гласувам от 20 години но останалите ходят гласуват и после пискат по форумите за какво и те не знаят 1 милион гласове на презид избори за герб има ли значение кои го е издигнал борисов кои го направи гл секретар крадат ли се парите и фирмите на хората с фалшиви документи умират ли хора всеки ден от студ и глад по пьтища и тунели сьбираме ли пари всеки ден за болни хора мислете преди да гласувате а не пишете простотии защото така не си помагате

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голяма грешка - до "анонимен"

  07 Фев 2017 10:47ч.

  Най-голямата грешка и манипулация е този безумен призив - "Не гласувайте,те само крадат". Не гласуваш,но те - тези държавни служители на Герб винаги гласуват и изобще не е все едно дали срещу техните 400 х.гласа стоят още 600 х.за всички други партии или 4 милиона / примерно!/,както беше на президентските избори. Да не гласуваш при тези съдбовни за страната ни избори е безотговорно и обслужващо точно тези,които ни доведоха до това дередже!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анонимен

  07 Фев 2017 11:21ч.

  Гледам снимките на Борисов,Симеонов и Марешки.И тези хора ли ще ни управляват през следващите години.Погледнете им физиономиите -тези хора ще са лицето на България. Вчера ми направи впечатление как германците поздравяват Радев за отличния му немски.Това въобще не трябва да е тема в такива разговори.И си мисля,че те дотолкова вече са свикнали с нашата некомпетентност,че даже това, че знае добре английски и немски им прави впечатление.Ще го кажат ли на друг президент или премиер.Толкова ниско сме паднали и как не го осъзнаваме.Права е Нинова като каза,че :Искам като влезе български президент или премиер с почит да казват Влиза България!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пипи Дългото

  07 Фев 2017 11:43ч.

  Пълни глупости. Добре карамелизирани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лема на шопа

  07 Фев 2017 11:46ч.

  Прост човек умни работи не върши, лош човек добро не прави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОКО

  07 Фев 2017 12:20ч.

  КАКВО СЕ СЛУЧВА В ДЪРЖАВАТА НИ? ВЪВ ФРОГНЮЗ Е ПУБЛИКУВАНА ИНФОРМАЦИЯ СПОРЕД КОЯТО 3 ДНИ ПРЕДИ ТРАГЕДИЯТА В ТУНЕЛ ЕЧЕМИШКА В 1 ЧАСА ПРЕЗ НОЩТА Е ИМАЛО АВАРИЕН КАМИОН С 4 РАБОТНИЦИ, КОЙТО Е БИЛ НА МЯСТОТО НА ПАДНАЛИТЕ ПОСЛЕ ЛАМПИ. СЕГА НЯКАКЪВ ПАРАПЕТ Е НАДВИСНАЛ НАД НАТОВАРЕНА Ж.П. ЛИНИЯ. ДАЛИ НЯКОЙ НЕ ЦЕЛИ СЪЗДАВАНЕТО НА БЕЗРЕДИЦИ В СТРАНАТА, ЗА ДА ДОЙДЕ СЛЕД ИЗБОРИТЕ КАТО СПАСИТЕЛ, КАКТО СЕ СЛУЧИ СЛЕД СВАЛЯНЕТО НА ОРЕШАРСКИ. ТОГАВА СЕ ПОДДЪРЖАШЕ УСЕЩАНЕТО ЗА НЕСТАБИЛНОСТ И БЕЗРЕДИЦИ И ДЕЖУРНИЯ "СПАСИТЕЛ" ПАК ДОЙДЕ НА ВЛАСТ. ДАЛИ, КАКТО ПИШЕ ВЪВ ФРОГНЮЗ, НЕ Е НЕОБХОДИМО ДАНС ДА СЕ ЗАЕМЕ СЪС СЛУЧАИТЕ? НИЕ НА ИЗБОРИТЕ ТРЯБВА ДА ПОМОГНЕМ НА ДЪРЖАВАТА СИ, КАТО ИЗХВЪРЛИМ НЕЗАМЕНИМИЯ СПАСИТЕЛ ЗАВИНАГИ ОТ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ ДОКОСНЕ ДО ВЛАСТТА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  07 Фев 2017 12:33ч.

  Напълно точен анализ, макар и съвсем кратък. Да си припомним и десетки случаи на трагедии по негово време с язовири и мини - колко народ загина заради некадърността му! Да си припомним мишо бирата. Да си припомним ало ваньо. Да си припомним чия фирма охранява Лукойл. Да си припомним каките, които говореха едни неща! Да си припомним как се изнудваха хора и се изземваше бизнеса им. Да си припомним показните арести, всички завършили като фарс, а България бе осъдена да плати едни милиони обезщетение. Да си припомним, че изпълни заповедите на САЩ да спре 3 важни за България проекта. И още, и още ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  07 Фев 2017 13:02ч.

  Подкрепям поста на Анонимен - така трябва да бъде. Само защо си Анонимен, тъп ник, измисли друг, приятелю, защо да сме анонимни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моника

  07 Фев 2017 13:19ч.

  Шизофренните напъни за трети мандат в управлението на държавата да влезе недоразумението Борисов, са видими с невъоръжено око.Буди очудване само фактът,как народ,който регистрира престъпното управление на бандитската групировка ГЕРБ и нейния ръководител Б.Борисов,продължава да гласува срещу собствените си интереси за тази паплач.Само не е ясно колко са действителните гласове подадени за тях и колко са принадените от Цветанов,който за пореден път е в САЩ преди избори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  07 Фев 2017 13:48ч.

  След като така и така битува мнението, че изборите се натъманяват, какъв е смисълът да се гласува? За да вземат едни хора едни пари и да си правят пак каквото искат? Ниската активност може да се тълкува по два начина - или народът е прекалено сит и е се интересува от политика. Както е в нормалните страни. Или няма доверие в политиците и ги презира дълбоко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отчаян

  07 Фев 2017 16:44ч.

  Готви се двупартийна система на управление в България. ГЕРБ, като десни и БСП, като леви. И ще си сменят местата на всеки пореден избор, или на два... Не, че ГЕРБ са десни, и не че БСП са леви... Просто така им е най-удобно на нашите политици. ГЕРБ винаги ще получават помощ от Петър Стоянов, Филип Димитров, Надето Михайлова /Нейнски/, Даниел Митов, Александър Йорданов... Цялата тази пасмина около ТВ "Европа"... Цялото продажно СДС, ДБГ, което си е сбирщина от келепирджии... Докато се оформи една неразбиваема маса от лъжливи политици, които ще пренареждат нещата така, че винаги да са на власт... Няма да има значение дали са избрали ГЕРБ, или БСП... Всичко ще си тече по един и същи начин... Ще обещават, а после ще забравят... И няма кой да спре това... Няма кой да помогне на честните хора...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  07 Фев 2017 17:39ч.

  Авторът (и Айде, айде!) пропускат да забележат, че Бойко Борисов е проект на Сорос, реализиран от "Глобална България". Ангела Меркел също е проект на Сорос, което обяснява и подкрепата ѝ за Борисов, и неадекватната ѝ имиграционна политика. Да припомня - за избирането на Борисов бе създадена РЕ-ТВ, която го хвалеше 24/7; след избирането му тая телевизия просто пусна кепенци. В момента в България няма телевизия, която да не е получила поне едно грантче от Сорос. Затова всичките се подмокрят от умиление, като описват управленските подвизи на Великия Строител на Магистрали, Ловеца на Снежинки, Бистришкия Тигър и Главния Бабаит на Републиката. Само че нещата се промениха - дали ще му се радваме още четири години като министър-председател вече зависи не от Сорос, а от Тилерсън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Грънчаров

  07 Фев 2017 18:28ч.

  Не знам дали сте гледали поредното многословно телевизионно изказване на Борисов - там той каза, че на неговото поколение кубинките били в гардИроба. И това не е пловдивска редукция, а поредната демонстрация на неграмотността на български министър-председател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  07 Фев 2017 19:34ч.

  Нямаме оправдания, ако Борисов пак излъже народа ! Това ще бъде краят на България ! И той ще вложи всичките си лъжи, защото иначе губи всичко и е заплашен от съдебно преследване. А е най-школуваният лъжец, когото сме виждали, просто му е вродено. Трябва всички разумни хора, които са наясно със същността на този феномен в отрицателен смисъл да се мобилизират и най-накрая да се освободим от това бреме Единственото вярно изречение на нашият прост бивш минпред е - аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме? Но мисля, че вече доста хора вече се осъзнават! Много зависи от това, дали служебното правителство ще успее да осигури честни избори, моля се да е така!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  07 Фев 2017 21:21ч.

  До смях: Как Борисов да се разграничи от Пеевски, като папараци заснеха Вл. Горанов/дясната Му ръка/ да си пие кафето с него, 29 пъти Пеевси се е срещал в МВР с Цв. Цв. в неговият кабинет/и това е документирано/ за офшорките да не говорим....КАК да се РАЗГРАНЧИ, като биснесът/краденето/ е общо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаиде да помислим

  08 Фев 2017 19:59ч.

  Тези размисли не дават отговор. Авторът мрънка как Борисов лъже и е такъв- онакъв, но не предлага алтернатива. А Борисов пе4ели не защото е гении, не защото не лъже, а защото другите полити4ески сили не могат да предложат нищо по- добро.Даже Радев, които спе4ели 60 % от гласовете, в краина сметка ни предложи банда от провалени политици.Те не останаха в политиката, защото за корупцията, която но спретнаха по време на тяхното управление още се носят легенди.Аз не съм ги забравила.И те деиствително правят 4истка. Искат отново да правят това, което умеят наи- добре- да крадат.А автори като този хвърлят димки, за да ги прикрият.Тази статия е за отклоняване на вниманието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорж

  09 Фев 2017 15:52ч.

  Примерите ЗА НЕКАДЪРНОСТ СА НЕИЗБРОИМИ ПРИ мУТРАТА. нЕГОВОТО ГЛУПАВО ПРИЗНАНИЕ , ЧЕ ,, ЧАК СЕГА ХВАНАХ ЦАКАТА НА УПРАВЛЕНИЕТО,,/при втория полумандат/, на никого не направи впечатление и дори не се изкоментира.Логично е професионалните хиени да манипулират живота ни необезпокоявани.ТАКАВА КАША , НАРЕЧЕНА ДЪРЖАВА , НЕ ПОМНЯ , А АЗ ПОМНЯ И ТОТАЛИТАРНОТО ВРЕМЕ. Нашето лековерие граничи с мазохизъм, ВЯРВАМЕ НА ВНУШЕНИЯТА НА ,,ИГРАЧИТЕ,, В СИНЬО-ЧЕРВЕНО, ЧЕ ВСИЧКИ СА ЕДНАКВИ И МНОЗИНА НЕ ГЛАСУВАТ . ПЕЧЕЛИ ГЕРБАДЖИЙСКАТА МАФИЯ , ЗАЩОТО ИМА ПРЕДИМСТВО ДЪРЖАВНИЯ АПАРАТ , ХОРАТА НА ХРАНИЛКАТА. Да гласуваме безрезервно и да дадем възможност на неомаскарени хора да ни измъкнат от ГЕРБЕРСКОТО БЛАТО НА НЕКАДЪРНОСТ И ОВЛАСТЕНИ ОПАШАТИ ЛЪЖИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи