Си Цзинпин започва третия си мандат с препратка към Мао

Си Цзинпин започва третия си мандат с препратка към Мао

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Автор: Лори Чен, АФП

Преизбран начело на Китайската комунистическа партия, Си Цзинпин избра да впечатли с първото си посещение - на място, тясно свързано със създателя на режима Мао Цзедун. Придружен от новите висши партийни ръководители - шестима мъже в тъмносини куртки, шити по поръчка - 69-годишният президент посети неотдавна град Янан (Северен Китай), люлката на Китайската комунистическа партия (ККП). Анализатори смятат, че това решение може би показва какви ще бъдат следващите пет години на Си Цзинпин на власт.

"Целта на посещението в Янан е да се изтъкнат приликите (с Мао) и липсата на опозиция", смята Манодж Кевалрамани, китаист от института "Такшашила" в Бенгалуру, Индия.

Си Цзинпин концентрира и олицетворява повече власт от всеки друг ръководител след Мао Цзедун (1949-1976). Силният човек в Пекин спечели на 23 октомври безпрецедентен трети мандат начело на ККП.  

Новият Постоянен комитет на Политбюро на партията, ядрото на властта в Китай, вече се състои само от шестима души, негови съюзници. 

В новините на държавната Китайска централна телевизия беше излъчен 16-минутен репортаж от посещението в Янан, който изобилстваше от портрети на Мао.

Сред най-силните моменти от визитата са посещение в старата резиденция на Мао и мястото, където през 1945 г. се е провело изключително важно събрание на ККП, на което той е бил провъзгласен за председател на партията. По онова време политическата формация е била изправена пред кръвопролитна гражданска война. "Един от сигналите, който Си изглежда иска да изпрати (...) е да се подготвят за трудни времена и за битка", смята специалистът Бил Бишъп в специализирания си бюлетин за Китай Sinocism. 

"Периодът Янан"

През 2012 г. Си заведе новия си управленски екип на изложба в Пекин, представяща възраждането на китайската нация. През 2017 г. те посетиха училището в Шанхай, където се е провел първият конгрес на ККП през 1921 г.

"Първите посещения след всеки партиен конгрес имат за цел "да припомнят първоначалната мисия", подчертава политологът Вън-ти Сун от Австралийския национален университет.

Според държавните медии Си Цзинпин миналия четвъртък е заявил , че неговият Постоянен комитет "ще наследи и продължи добрите революционни традиции, формирани в партията по време на периода Янан".

Сгушен в суровите планини на Северен Китай, Янан е свещено място за ККП. Именно там се оттеглят членовете на партията след Големия поход - изтощителният преход, който предприемат през страната в периода 1934-1935 г., за да избягат от националистическите войски по време на гражданската война.

Едва шепа хора стигат до Янан. Мао и неговите съратници - сред които и дядото на Си Цзинпин - са живели по селата и в пещери, подготвяйки военната си кампания. След нейния успех "периодът Янан" е честван от партията като отличен пример за нейната способност да се противопоставя на враговете.

"Наследник на революцията"

Името Янан е тясно свързано и с Мао. Повече от 10 000 души, между които интелектуалци и хора на изкуството, са убити по време на чистка, наречена "корекцията на Янан", чиято цел е утвърждаването на неговата власт.

По информация на държавната телевизия в четвъртък Си Цзинпин е уверил, че по време на тази чистка "цялата партия се е обединила под знамето на Мао Цзедун и е постигнала невиждана сплотеност".

Тези изказвания намират отражение в строгата дисциплина в партията, наложена след идването му на власт през 2012 г., особено чрез ужасяващата антикорупционна кампания, която позволи на Си да се отърве от противниците си.

Си Цзинпин вижда в себе си "наследник на революцията", смята преподавателят по китаистика Алфред Л. Чан. Според него Си продължава с паралелите между историята на страната и своето собствено минало, какъвто е и случаят в Янан.

В разгара на Културната революция (1966-1976), младият тогава Си Цзинпин, чийто баща е бил отлъчен от режима, е изпратен в село Лянцзяхъ. Бил е принуден да спи в ями и шокиран от тежката работа. Без да таи горчивина, той често разказва, че този период от живота му го е формирал като характер,  надявайки се по този начин да даде пример на партията.

"Си иска да върне ортодоксалния комунизъм в Китай, подобен на този на Мао", уверява Алфред У, експерт по китайска политика от Националния университет на Сингапур.

Източник: БТА, Андрей Несторов

 

 

 

 

 

Още от Коментари

Коментари

 • Тов. Си прицира Тайван, а тов. Ким - Южна Корея

  03 Ное 2022 13:40ч.

  В един и същи ден и час.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи