Си Цзинпин на посещение в Саудитска Арабия на фона на усилията за стимулиране на икономиката

Си Цзинпин на посещение в Саудитска Арабия на фона на усилията за стимулиране на икономиката

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Китайският президент Си Цзинпин ще участва тази седмица в две регионални срещи в Саудитска Арабия на фона на опитите за стимулиране на икономическия растеж, пострадал от строгите мерки за борба с ковид, съобщава "Асошиейтед прес".

Външното министерство заяви днес, че в саудитската столица Рияд Си ще участва в първата по рода си среща на лидерите на Китай и арабските страни, а също така и в среща с лидерите на шестте членки на Съвета за сътрудничество в Залива. Държавната му визита в Саудитска Арабия ще приключи в събота.

Китай е втората  по големина икономика в света и основен източник на инвестиции. За да подхранва огромното търсене, той внася половината от петрола, който потребява, като половината от този внос идва от Саудитска Арабия и е на стойност десетки милиарди долари годишно.

Икономическият растеж на Китай беше в постоянен спад от години, като следващите една друга карантини, наложени в различни части на страната като част от борбата с ковид, му нанесоха сериозен удар.

През тримесечието, приключващо през септември, китайската икономика отбеляза растеж от 3,9 процента спрямо миналата година, след като през първото полугодие бе постигнат растеж от 2,2 процента. Въпреки това поставените от правителството цели не бяха достигнати.

Броят на заразените с коронавирус в Китай е по-нисък от този в САЩ и други големи страни. Управляващата партия обаче продължава да следва стриктно политиката на "нулев ковид", която предвижда налагане на карантина при всеки установен случай, въпреки че други правителства разхлабват мерките при пътуване и останалите ограничения и се опитват да живеят с вируса.

Китайската комунистическа партия споделя много от авторитарните тенденции в Саудитска Арабия и останалите страни от Залива, което гарантира на Пекин, че няма да бъде подлаган на критики за суровите си политики към уйгурите и другите мюсюлмански малцинства. Над един милион души са въдворени в центрове за задържане, като има множество свидетелства, че на хората в тези центрове се оказва натиск да се отричат от исляма и да се вричат във вярност на Си Цзинпин и партията.

Пекин отхвърля обвиненията и твърди, че става дума за центрове за професионално обучение и за изкореняване на екстремистките, сепаратистките и терористичните тенденции сред мюсюлманите.

Между Китай и Саудитска Арабия няма разногласия по въпроса с човешките права и се очаква тонът на визитата на Си да е "много по-позитивен" от този при посещението на американския президент Джо Байдън в кралството по-рано тази година, заяви в доклад консултантската компания "Юрейжа груп", която се занимава с оценка на политическите рискове.

"Пекин и Рияд обаче трябва да работят още много по отношенията помежду си, докато те станат толкова дълбоки и нюансирани като тези между Саудитска Арабия и САЩ", се казва в доклада.

Въпреки че по-рано Байдън обеща да поиска отговорност на саудитския принц престолонаследник Мохамед бин Салман за убийството на базиран в САЩ журналист, американското правителство заяви миналия месец, че мястото, което принцът заема във властовата система на Саудитска Арабия, му гарантира имунитет от съдебно преследване. Във вторник американски федерален съдия прекрати дело, заведено срещу принца.

Американските въоръжени сили отдавна пазят Саудитска Арабия от външни врагове, като в замяна Саудитска Арабия поддържа стабилността на световните петролни пазари.

Визитата в Саудитска Арабия е поредният опит на Си да възстанови присъствието си в чужбина, след като прекара по-голямата част от пандемията в Китай. Това е едва третото посещение на китайския лидер в чужда страна от началото на 2020 г.

Си посещава Саудитска Арабия в момент, в който подкрепата за него в китайското общество е поставена под въпрос, като се има предвид, че той безкомпромисно ограничава свободата на словото и организира чистки на политически съперници. През октомври Си получи трети петгодишен мандат като лидер, но уличните протести срещу политиките за "нулев ковид" миналия месец се превърнаха в най-сериозното предизвикателство за управлението му и възможно те да са причината за разхлабването на някои мерки.

Китайски компании станаха основни играчи в кампанията на Саудитска Арабия за инфраструктурна модернизация, като сред тях са строителни фирми и телекомуникационният гигант "Хуавей". Очаква се при визитата на Си да бъдат подписани още споразумения, включително и в сферата на отбраната, в която Саудитска Арабия дава индикации, че иска да се дистанцира от традиционната си зависимост от САЩ.

"Визитата в Саудитска Арабия ще позволи на Си да стане център на вниманието и лидерите в региона ще обърнат внимание на китайската гледна точка. Фактът, че тези контакти ще бъдат осъществени на фона на предизвикателствата в отношенията между близкоизточните столици и Вашингтон, няма да остане незабелязан от Пекин".

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Китайският президент Си Цзинпин ще участва тази седмица в две регионални срещи в Саудитска Арабия на фона на опитите за стимулиране на икономическия растеж

  07 Дек 2022 14:38ч.

  Това, което АП не казва, а бълва купчина либерална бълвоч (подобно на цитат: "Китайската комунистическа партия споделя много от авторитарните тенденции в Саудитска Арабия и останалите страни от Залива" ) Е, че Ци Дзинпине в СА , за да договори окончателно петро-юана. дето се казва "Сещ`ш с`a, нАлее".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще е интересно

  07 Дек 2022 15:30ч.

  Катар отказа газ на Германия защото продава на Китай. Китай ще се договори да купува за юани. Арабският свят внася много от Китай и ще му трябват юани. Обърнахте ли внимание, че на световното в Катар по време на мач ползват китайски часовник?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • опитите за стимулиране на икономическия растеж, пострадал от строгите мерки за борба с ковид

  07 Дек 2022 15:42ч.

  Това е като опитите да съживиш някого, когото току що умишлено и жестоко си пребил ! Сатанизмът е отвратителен навсякъде. Китайският сатанизъм е особено отвратителен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи