Ще има ли ново правителство след вота? Прогнозата на Аналитична мрежа SOPHIA

Ще има ли ново правителство след вота? Прогнозата на Аналитична мрежа SOPHIA
Какво ще стане? 3 юни 2021 г. Прогнозата е на независима аналитична мрежа в състав: Радослав Илиев, Тончо Краевски, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов, Владимир Йончев, Мира Баджева, Явор Дачков. Координатор: Стела Райчева. Представените вероятности са условни и не отразяват социологическо проучване на общественото мнение, а са обосновани хипотези на база политическата логика. Освен логиката, в политическия процес действат и поредица случайни или извънредни фактори, които могат да дадат влияние.

 

1. Кой ще е на първо място в изборите на 11 юли 2021 г.?

 

Няколко фактора изглеждат сигурни: нарастващите скандали и разкрития са в ущърб на ГЕРБ, констатира се масово харесване на голяма част от служебното правителство, а декларираният от САЩ списък на българи в контекста на закона „Магнитски” е продължение на изказаната вече осъдителна (анти-ГЕРБ) позиция от американските сенатори, лидери на Републиканската и Демократическата партия.

Взети заедно, тези фактори едва ли ще доведат до срутване на ГЕРБ, но почти гарантират неговия спад. Следователно може да се каже, че ГЕРБ запазва средносрочните перспективи, но не разполага с краткосрочни. Разбира се, не е изключен и по-значим срив на ГЕРБ, но към момента все още няма отчетливи индикации за това, тъй като основните играчи на високо и средно ниво показват засега лоялност към Борисов. Ако това се промени, ще наблюдаваме процеси от принципно нов характер.

Прогнозна стойност:

60:40 ИТН ще води пред ГЕРБ

 

2. БСП - ще увеличи значимо, ще спадне значимо или ще повтори постижението си?

 

Действат няколко разнопосочни фактора: в полза на БСП е успокояването от пандемията, против нейния ръст са задълбочаващите се противоречия в соцпартията и конфликтите при изготвянето на листите й, формално и ударно обявената „широка лява коалиция”, и конкуренцията в лицето на новопоявилата се партия на Жан Виденов. Макар да е възможно тези фактори да се уравновесят, вероятността за ръст, стабилизация или спад изглеждат така:

Прогнозна стойност (увеличение, повторение, спад):

40:40:20

 

3. „Изправи се! Мутри вън“ ще влязат ли в парламента?

 

След краткия живот на 45-то НС, в което Мая Манолова успя да дефилира като „Първа дама” и при перспективата на нова серия улични протести, влизането на „Изправи се! Мутри вън!” изглежда много вероятно.

Прогнозна стойност:

80:20

 

4. Новото обединение на патриотите ще влезе ли в парламента?

 

Въпреки интересната маневра на Каракачанов с оттеглянето на действащите лидери на 3-те партии от новообявения формат на коалицията, в оставащите 40 дни до изборите ВМРО ще бъде подложена на същите ветрове, които духат и срещу ГЕРБ. Самите теми на обществения дебат не са изгодни за ВМРО. Това застрашава формацията да остане пак под ръба или едва-едва да го прескочи, взависимост от нивото на участие на изборите, т.е. взависимост колко висока е парламентарната бариера и активността във вота.

Прогнозна стойност:

40:60 вероятност да влязат в НС

 

5. Партията на Васил Божков ще влезе ли в парламента?

 

Божков получи челен удар от страна на правителството на САЩ и е обявен за „черна овца” практически от всички политически участници. Това не му дава големи шансове да направи постижение, принципно различно от онова, което постигна на последните избори.

Прогнозна стойност:

20:80 да влязат в НС

 

6. Ще увеличи ли постижениеот си ДБ?

 

Христо Иванов не само запази централното си място в обществения дебат, но успя да се открои и в предишния кратък парламент, както и след него със спокойния си тон и отмерени оценки. Също така възстанови главното за тази партия в досегашния й дневен ред: критиката към съдебната система. Това прави много вероятно той да увеличи електоралното си постижение.

Прогнозна стойност:

80:20

 

7. Какво правителство ще произведат тези избори, ако въобще това се случи?

 

Изглежда повече от очевидно, че този път Слави Трифонов няма да може да откаже съставяне на кабинет. Той едва ли ще е коалиционен и по-скоро няма да е в резултат на преговори, а на практика ще е нещо като протестна коалиция, по модела на служебното правителство на Радев. Това би означавало няколко неща:

 

 • Формално ще имаме правителство на малцинството; реално то ще е подкрепено и от протестърските партии, и от БСП, а може би и от ДПС; не е изключено дори от ГЕРБ. В този кабинет по мажоритарен начин (и без преговори!) ще бъдат представени фигури, близки до Демократична България, БСП и всички т. нар. „протестъри”;

 

 • Много вероятно е в него да запазят местата си голяма част от сегашните служебни министри;

 

 • Т.е. в българския парламент ще се образува плаващо законодателно мнозинство;

 

 • Фигурата на министър-председателя може да не е много силна – така, както е в момента, и ще наблюдаваме силни, спорни и активни фигури министри, а не толкова силен и доминиращ с публичното си присъствие премиер, както бяхме свикнали досега.

 

Изглежда най-вероятно да се образува нещо като четириъгълник на властта: Радев-Трифонов-Иванов-Манолова.

Вероятността да се случи това оценяваме на 70:30.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Въобще

  07 Юни 2021 12:57ч.

  Анаблизаторската мрежа въобще не отчита "Възраждане" е пак ще ги подиграват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Местен изрод-пишман социалог

  07 Юни 2021 13:16ч.

  Вероятността да не уцелите в прогнозите си е 90:10...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 888

  07 Юни 2021 13:58ч.

  Козяк спусна опорките

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искаме си Царя!

  07 Юни 2021 14:25ч.

  Долу Костов. Поздрави, Желязко. Мерси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нашта система

  07 Юни 2021 14:31ч.

  Четри-четри-две :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  07 Юни 2021 15:14ч.

  Няма масово харесване на служебното правителство, а според единствените данни досега то се одобрява от 30%, след отказа на Слави да е депутат ще има отлив на гласове от ИТН и ГЕРБ ще бие с 2-3%, няма да има ново правителство, защото ИТН няма да се прегърне с комунделите и изобщо само т.6 от списъка ще се осъществи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за съжаление

  07 Юни 2021 15:43ч.

  ГЕРБ ще са първа политическа сила, ИТН ще намали популярността си, БСП ще си запази позициите, Мутри вън ще отпаднат от парламента, т.н. "патриоти" ще влязат. Отново няма да има правителство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  07 Юни 2021 16:34ч.

  Да, съгласен съм с коментара по-горе, но в сметките не се включва улеснението за ДПС и активната помощ на турската власт, тъй че при масовото гласуване в Турция за ДПС и на Запад и в Америка за ИТН и минимум за БСП вариант ДПС да е трети,а БСП четвърта е съвсем вероятен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  07 Юни 2021 16:40ч.

  Казано по просто вече нищо не зависи от тиквената партия. Пак никой няма да я уважи за коалиция и ще реве по медиите в стил "Бият Паниковски".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ¿??????¿

  07 Юни 2021 17:23ч.

  Такава прегоряла мешана скара, тип Балкантурист, сте се събрали, че дори не ми се коментира! ГЕРБ ще спечели изборите - и тия, и следващите, а президент за първи път ще бъде жена!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  07 Юни 2021 17:33ч.

  ще видим жан какво ще направи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  07 Юни 2021 18:03ч.

  И аз съм на мнение, че не бива да се подценява "Възраждане".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никола Тесларов

  07 Юни 2021 18:43ч.

  Много ви тегли към преразказ по картинка и общи приказки, ама се присмивате на Бойко, че ги събирал гербаджиите като на терапевтичен сеанс! Всъщност тази обща прогноза е точно това - предизборно обезболяващо - всеки си съобщава желанията и мокрите сънища като много вероятно събитие! Впрочем ако нещо трябва да ни тревожи, понеже е ясно кой ни набута в тоя капан, това е провеждането на изборите само с машини! Никога досега, още от времето когато покойната Клара раздаваше олио в Хасково, не сме си задавали въпроса как ще се гласува, а винаги кой ще спечели! Това, обаче, е добро развитие на ситуацията, имам предвид да се задават въпроси, понеже ни предстои да отхвърлим и няколко мега лъжи, които натискат обществото като камък в бидон с кисело зеле! Не е имало многохилядни въстания! Няма партии на промяната! Няма масово одобрение на масовите протести и няма нахлуване на прокуратурата никъде! Новите лица са стари муцуни! Не може да изчегърташ нищо със свит юмрук, трябва ти здрав захват и работа, работа, работа! Само допреди месец-два ми се струваше, че всичко се развива по сценарий на Радев/Черепа, но става все по-ясно кой е в тресавището на собствената си глупост, злоба и високомерие! Според мен няма друг политик, за когото още едни избори, заедно с президентските, да са не просто спасителен пояс за партията му, а направо качване на яхтата Изгряващото слънце! Да, Борисов ги изигра и е въпрос на седмици Радев да се моли това служебно правителство да е в историята! Политиката не е мръсна работа, но е успешна когато е безинтересна! Да си го пожелаем! П.П. Защо посланик Мустафа не се вихреше така из институциите по време на правителството на Борисов? И не, не питам за един приятел, а за изброените по-горе "Касандри"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  07 Юни 2021 18:54ч.

  Имам чувството, че подобни статии само целят да подготвят населението за бъдещата диктатура на Радев. Не мога да разбера това прогноза ли е или пожелание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денч

  08 Юни 2021 0:09ч.

  Внимавайте какво си пожелавате и... внушавате на 80% дебили. Измествате основният дневен ред на българското общество. Подсказвам - нивото, духът, моралът трябва да се повдигат, а не изравняват към дъното на гробокопачите на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Партиите,

  08 Юни 2021 0:37ч.

  които ще повишат резултатите си на предстоящия вот са : БСП, ДПС, ДБ, Възраждане. Ще намалят процентите си ГЕРБ, ИТН, Изправи се МВ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Павел Идиотов

  08 Юни 2021 10:29ч.

  Радев-Трифонов-Иванов-Манолова, Тази формула е възможна само ако Нинова застане зад Радев. Не забравяйте до Радев стои при това стабилно Йотова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Видя се

  08 Юни 2021 13:21ч.

  Много хора ще гласуват за Възраждане защото се видя,че протестърските партии освен НАТО-вци и еврогейци катоГЕРБ са и жендъри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ААА+

  08 Юни 2021 22:41ч.

  А как се оценява вероятността да има "ново" правителство (уж на Славчо), но с министри, областни управители и др., все служебните превратаджии на Радев?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АМАН

  09 Юни 2021 4:57ч.

  Радев-Трифонов-Иванов-Манолова или честита новата Четворна коалиция на ... Доган :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи