Сесил Каратанчева: Използват Джокович за назидание. Цензурата е по-голяма от всякога

Сесил Каратанчева: Използват Джокович за назидание. Цензурата е по-голяма от всякога
OFFNews.bg публикува коментара на българската тенисистка Сесил Каратанчева по казуса "Джокович" с незначителни съкращения и корекции. Заглавието е на редакцията.

 

Двуличието на света и на тениса

 

През 2005 г. имах голямото удоволствие за първи път да се класирам за участие в Australian Open. Лапе на 15 години. Морето до колене. Като изключим две години, в които бях наказана за употреба на допинг, от 2008 г. до 2019 г. не съм пропускала участие в Австралия. 2019 г. беше последното ми участие в Мелбърн. Може спокойно да се каже, че това беше и последната нормална година за тенис и нормална функционалност на света.

 

12 години съм стъпвала на австралийска земя и съм играла на Australian Open. Не искам да убеждавам никой в нищо. Просто използвам моето лично право на мнение по темата.

 

Първо. Ние, играчите, никога не кандидатстваме за визи по каналния ред за всички останали. Защото нашите визи не могат да са туристически, тъй като получаваме наградни фондове (пари). Често не могат и да са работни, защото ние нямаме трудови договори и един работодател. Това прави казуса с издаването на визи при нас доста по-специфичен. Поради тази причина всеки турнири е в пряка връзка с имиграционните си власти и Външно министерство.

 

Второ. Когато става дума за Голям шлем, има цял отдел, на всеки турнир от Шлема, който е разпределен да отговаря само за помагането и организирането на покани и документи за състезателите и техните екипи. Има такъв отдел за транспорт, настаняване и т.н. За Австралия процесът е относително дълъг и затова винаги получавахме имейл с известие поне месец по-рано, за да ни посъветват да започнем попълване на формулярите за виза, тъй като има много състезатели, всеки има екип и може да има забавяне в обработването на документацията от имиграционните.

 

Всеки един състезател и член на екипа му получава персонална покана с имената и номера на паспорта си. Получава и пакет с информация, нужна за попълването на документите за виза.

 

Визата е специфична, както споменах. Тя е съобразена и спрямо данъка, който после се удържа. Целият този процес е синхронизиран до най-малките детайли между "Тенис Австралия" и имиграционните на Австралия. Австралия има едни от най-стриктните условия за влизане в държавата.

 

Трето. Когато завършим процеса по кандидатстване и получим визите си, идва денят за заминаване. За Австралия и САЩ още на чекирането и почти преди всеки полет напът за там искат да представиш визата си, да я видят.

 

За 12 години не знам да е имало играч, който да се е класирал за Australian Open, да е минал през цялата процедура по кандидатстване, одобряване, издаване на виза и да не бъде допуснат да влезе в държавата.

 

Четвърто. Турнирният директор Крейг Тайли е за мен най-добрият турнирен директор. Не случайно всяка година играчите определят Australian Open чрез гласуване като най-добрият измежду всички четири турнира в Шлема. Организацията на всичко - изрядна, транспортът за над 500 играчи плюс екипите им - изряден, настаняване, храна, както и финансовата част са изрядни. Може би всеки си мисли, че на всички турнири от Шлема е така, но не е. Там Australian Open е събитие с главно С и държавната машина, спонсори и стотици доброволци участват за успешното провеждане на това събитие.

 

Всичко е организирано като швейцарски часовник - перфектно.

 

Пето. Всеки турнир от Големия шлем има статут на интернационален. Това не е вътрешен турнир, нито е от веригата АTP или WTA. По правилник ако имаш ранглиста, която те класира за основна схема, то ти си заявен автоматично. Достъпът до турнира трябва да ти е осигурен, както и на всеки един от играчите.

 

До момента всички турнири се играят в така наречения от играчите “bubble” (балон). Играчите нямат право да излизат извън хотела и тенис комплекса. Също така не могат и да се мотаят на кортовете. Имаш право да тренираш, оправиш, ядеш и прибереш веднага в хотела си. Тестовете са правят нон стоп и така се гарантира стерилна среда. Така се проведоха всички турнири през 2021 г. и нямаше никакви проблеми.

 

Преди да има пандемия, на турнири в държави като Катар също имаше “балон”. В клуба жените сме играли по потници и полички. Ако тръгнем така по улиците в тяхната държава, ще бъдем арестувани. Политиката на дадена държава никога не е била налагана в турнира.

 

Шесто. Преди 17 години, когато бях пикла на 15 години, имах агент от голяма мениджърска агенция. Този агент взимаше процент от наградните ми фондове и рекламните ми договори. Работата на тенис агентите е да заявяват турнирите ти, да резервират полети, да организират всичко по пътуването ти, уволняване-наемане на треньори, масажисти, терапевти и попълването на всякакъв вид документи.

 

Твоята работа като играч е да си здрав и в най-добрата форма. Да мислиш и живееш само за тенис топката.

 

Играчи като Новак, Роджър и Рафаел (Новак Джокович, Роджър Федерер и Рафаел Надал - бел. ред.) не попълват нищо. Техните агенти са и няколко, защото работата, която имат с такъв калибър спортисти, не може да се поеме от един човек. Това са договори за милиони, наградни фондове за милиони и това са играчи, които струват милиони.

 

Относно PCR. Всяка лаборатория има различно време, в което обработва PCR тестовете. Моя близка не успя да замине за турнири в Мексико, защото резултатът ù не беше излязъл повече от 24 часа, след като беше дала пробата.

 

Седмо. Рената Ворачова е ветеранка тенисистка. Аз бях девойка, когато тя играеше вече професионално. Топ състезателка на сингъл и на двойки.

 

Тази жена беше депортирана като престъпник след вече един изигран турнир в Австралия и след казуса "Джокович". Когато стана ясно, че тя и още няколко състезатели, също като Новак, са имали медицинско изключение и без проблем са в страната и вече се състезават, властите решиха да преразглеждат тези апликации и визи. Засега само тя, чехкинята ветеран, е екстрадирана. За другите състезатели все още няма информация. Рената ще има забрана да влиза в Австралия през следващите 3 години. Топ 100 състезател, играла там безброй пъти, е екстрадирана. Няма да може да защити точките си, което ще рефлектира на ранкинга и и съответно на кариерата ù.

 

Думата дискриминация напоследък се мята в общественото пространство за какви ли не неща, но ето това е дискриминация в най-истинската ù форма. Тук вече няма как да има мнения и няма гледни точки, тук има брутални факти. Това е дискриминация в най-висша форма. Рената вече е завела дело, което най-вероятно ще спечели, тъй като всичките ù права са потъпкани брутално.

 

Осмо. Всички говорят за медицинските изключения за COVID ваксина, но никой не говори за медицинските изключения за ползване на забранени субстанции.

 

Преди няколко години, когато руски хакери удариха файловете на WADA (световната антидопингова агенция), стана ясно, че доста именити топ състезатели имат медицинско изключение и, съответно, разрешение да ползват забранени медикаменти. Всички те имат медицински състояния, които изискват да пият неща, а някои от тях се предписват на онкоболни. На фона на тези медикаменти стероидите са меко казано слаби.

 

Странно, но никой не пита за тези медицински изключения.

 

С тази информация исках просто да дам малко по-точна идея за това какво се случва “в кухнята”.

 

Всеки пак е свободен да си мисли и говори каквото си иска, разбира се.

 

Кой на кого е фен не би трябвало да има значение, за да може един човек да е обективен. Аз например съм болен фен на Роджър (бел. ред. Федерер) и как иначе, след като сме родени на една дата, но няма как на черното да се каже "бяло".

 

Изказванията на един друг великан по казуса "Джокович" също бяха странни, имайки предвид, че той също много добре знае точно тези неща, които аз съм изброила по-горе. Да не говорим, че неговото име също фигурираше в този списък с медицински изключения.

 

За обобщение ще кажа, че за 17 години професионална кариера и 12 години ходене в Австралия не знам и не съм чула играч да има проблем с влизането в Австралия, след като му е била издадена виза. Светът на тениса е малък и, общо взето, всичко се знае вътре. Не съм чувала като цяло на професионален тенисист да му бъде отказано влизане в държава, след като има издадена виза. Имало е присъдени глоби на мои близки колежки, които имаха банан или снакс в чантата си на влизане в Австралия и на митницата ги глобяваха.

 

Да, изключителни педанти на тема сигурност.

 

Точно заради това мисли от типа, че Новак ей така е взел виза, или ей така е тръгнал за Австралия или дори, че е фалшифицирал COVID теста си са ми странни.

 

При тези хора има закони, така е. Точно затова има и комисии, които разглеждат всички документи, без да фигурират имената на играчите, за да няма подсъзнателно влияние и фаворизиране от страна на разглеждащите документацията.

 

В големия спорт винаги, абсолютно винаги е била намесена и политиката. Спортът на такова високо ниво няма как да не е обвързан и с политиката. Големите спортисти имат огромно влияние върху хиляди, милиони хора. По-вероятно е да знаеш даден спортист от някоя държава, а не нейния министър.

 

Във време, когато свободата на словото става ограничена, уж социалните мрежи дават пълна свобода, но цензурата е по-голяма от всякога. Да се мисли, че това е просто спорт и няма общо с политиката е, меко казано, наивно.

 

Джокович има огромно влияние и в момента това е абсолютна и чиста форма на репресия.

 

Няма значение кой му е фен и кой не. Той е велик спортист и страхотен човек. Изречения, че е “типичен балканец” са на светлинни години от истината. Типичният балканец си мята фаса през прозореца на колата, думата "дисциплина" му е непонятна и когато изкара някакви пари, започва да се държи като задник с околните.

 

За спортист от ранга на Джоко се изисква брутална дисциплина, подготовка и отдаденост. Дори повече от тази на другите двама великани, защото той идва от държавата Сърбия. А всички знаем те през какво минаха.

 

Защото да смениш над 10 часови зони, да стигнеш и да трябва да си във физическа и психическа форма срещу друг играч, който е също със своите силни и слаби страни, е изключително изпитание. Това не е като да седнеш в офис и да си свършиш проекта на спокойствие, а в почивките да пиеш по едно кафе и да си цъкаш на тела. Индивидуалният спорт, и особено тенисът със своите турнири по целия свят, е брутално труден.

 

Бъдете фенове, но уважавайте труда и хората, които го полагат. За вас е забавление и разнообразие, а за професионалния тенисист е начин на живот.

 

В създалата се ситуация Новак Джокович бива използван за назидание. Защо това е така? Всеки сам може да прецени дали иска да си зададе такъв въпрос, или не.

 

В крайна сметка щом в държава като Германия вече има фалшиви сертификати, които фигурират в системата, но просто се издават без реална ваксина, тогава в Сърбия той можеше да си изкара 100 такива.

 

Той не го направи. Мина по правилата и не изневери на принципите си, без да наруши закона.

 

А реално никой от нас не знае на колко от другите тенисисти сертификатите са истински.

 

Сега след това чисто политическо решение в последния момент - да му забранят участие след изтеглянето на жребия, умишлено забавено, за да няма време за реакция, няма съмнение, че който има право на медицинско изключение да не се ваксинира в бъдеще, няма да рискува и директно ще си взима фалшив сертификат.

 

Най-тъжното е, че с такава видна агресия към един спортист прозира по-скоро пропаганда и назидание, отколкото наука.

 

Светът се крепи на илюзии.

 

Източник: OFFNews.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • съгласен

  15 Яну 2022 9:42ч.

  Да, много точно казано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Респект !

  15 Яну 2022 9:53ч.

  Перфектен коментар на Каратанчева ! Браво за смелостта и доблестта да изкаже тези думи... Съпротива !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  15 Яну 2022 10:11ч.

  Поздравления за достойната позиция!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хубав, лош, хората си имат закон и си го спазват !

  15 Яну 2022 10:21ч.

  Какво му пречеше на Джокович да си извади документ от белгардска болница, че има здравословен проблем и затова не се ваксинира. Но той не, ще отиде на риск и там ще ги размаже със своето величие и организаторите няма къде да ходят. А обясненията на нашето момиче показват, че балканският манталитет веднъж набит в главата няма шанс да се научиш да мислиш по друг начин. Даже и когато са те хванали два пъти с допинг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • muncho

  15 Яну 2022 10:36ч.

  Айде да си държиш устата затворена, и точно ти, и наглия ти баща (мафиот), да не знаете много! Хванаха те с допинг, лъжеше най-безсрамно, че си била бременна, забрави ли? Баща ти беше готов да те изтъргува на един бивш премиер, за власт и пари, естествено, правилно те изхвърлиха от тениса за две години, а трябваше да са четири, а сега акъл даваш... Наглост, та наглост!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пенсионер

  15 Яну 2022 10:42ч.

  Браво на това момиче! Никой друг в България не смее да го каже официално! Има само определени постове по форумите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво!

  15 Яну 2022 10:55ч.

  Така се пише!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • covid

  15 Яну 2022 11:09ч.

  В историята на Джокович прозират някакви несъответствия: дата на тест, интервюта след резултата на теста, неспазване на правилата в собствената си страна, пътуване в чужбина, когато би трябвало да си в карантина и т.нат. И защо другите спортисти трябва да спазват правилата в Австралия, а Джокович не ?! В такива ситуации изключения не трябва да има. Гражданите в Австралия подкрепят 90 % решението на правителството по казуса, така че какво е казала Каратанчева изобщо не е от значение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Flick

  15 Яну 2022 11:22ч.

  Много добро изказване от човек, който е вътре в нещата. Сега, че Джокович се изложи заради неправилно попълнена декларация и неспазване на карантината е факт, но основанието визата му да бъде повторно анулирана, е защото не е ваксиниран??? И това след като австралийски съд потвърди, че документите, които е подал, са валидни и няма причина да се възпрепятства влизането му. Това си е откровено държавна репресия на принципа: "Имам властта и го правя без значение дали е правилно или не!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  15 Яну 2022 11:29ч.

  Какво толкова сложно има? Тероризират Джокович просто, защото е от Сърбия, която не се харесва от американците, защото харесва Русия и е православна държава. Я си представете, че той беше от Косово или Албания? Щяха да го пуснат и да му постелят червен килим. Отделно и, за да демонстрират, че всеки, който не се подчини на ваксиновия терор, ще бъде тероризиран още повече. А иначе, австралийците винаги ближат южния полюс на усовците, даже изпращаха войски във Виетнам. Колкото по-сложни изглеждат нещата, толкова са по-елементарни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ (друг)

  15 Яну 2022 11:31ч.

  Абе в една друга тема направих рацпредложение (до тенисисти и ... политици) - крайно време е да се появи нещо като China Open, Brasilia Open, Russia Open, India Open... Тогава по правилата на пазара разини Австралии, че скоро и ВАДи ще се оттекат в канализацията. Да не мислите, че Китай или Русия не могат да извадят един половин милиард в злато за награден фонд? Тогава за някой и друг милион австралийски долари може и да не се намерят достатъчно кандидати. И Големия Шлем да получи съвсем друга основа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • .......................

  15 Яну 2022 11:33ч.

  Спортът вече не е това, каквото беше. Рекламите за милиони и спортисти за милиарди изкривиха неговата изначална същност и промениха смисъла на битките между съперниците. Защо един тенесист печели повече от един хирург или космонавт ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До muncho и Хубав, лош, ....

  15 Яну 2022 11:44ч.

  Срам сте за нацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  15 Яну 2022 12:12ч.

  Браво на Каратанчева! Видно от снимката /ако е сравнително актуална/, с годините е станала по-хубава, а видно от коментара й, е станала и много по-мъдра. Доста спортисти, артисти и въобще хора, които са били доста изолирани от истинския живот в името на бляскавата кариера, ще започнат да си задават въпросите, които тя деликатно поставя и ще разберат, че в Матрицата наистина всичко е една суета и "илюзия". Както е написал великият Антон Дончев, дошло е Време Разделно и всеки ще трябва да се определи какво е и къде е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къде бяха грешките на Джокович?

  15 Яну 2022 12:28ч.

  Първо той реши с голяма усмивка на уста да се похвали, че е получил медицинско изключение за участие в турнира от щата Виктория (разминаването между щатските и федералните правила са юридически казус, в който може да се търси вина както от австралийска страна, така и от страна на правния екип на сърбина). Това очаквано разгневи австралийците, които започнаха да споделят лични истории как в последните две години не са присъствали на погребение на близък или раждане на дете, съобразявайки се с ограниченията в страната. Недоволни останаха и неговите колеги тенисисти, като Стефанос Циципас заяви, че всички са се съобразили с правилата освен Джокович и така той ги е "изкарал глупаци". При съответната реакция от граничните власти на следващия ден, Джокович и семейството му отново избраха пътя на сляпото упорство. Баща му Сърджан направи поредица абсурдни изказвания, в които обвини Запада, че не може да приеме, че синът му е най-добрият спортист в света, сравни Новак с Иисус и Спартак, призова кралица Елизабет II да се намеси в Австралия (крайно унизително изказване) и т.н. Това отново имаше обратен ефект и дори положителният изход от жалбата пред съда вече нямаше как да спаси Джокович, настроил почти всички австралийци и голяма част от света срещу себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славов

  15 Яну 2022 12:57ч.

  ............... има и комисии, които разглеждат всички документи, без да фигурират имената на играчите, за да няма подсъзнателно влияние и................... С това требе да започне момата и да приключи,вместо да се пъне

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  15 Яну 2022 13:06ч.

  Браво на Каратанчева за изнесените факти, и позицията която заема по случая Джокович ! Смела жена !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  15 Яну 2022 13:48ч.

  Поздравиления за Каратанчева! И срам за Малеева, при Диков!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • има и комисии, които разглеждат всички документи, без да фигурират имената на играчите, за да няма подсъзнателно влияние и

  15 Яну 2022 13:53ч.

  Ми има... А ти не напъна ли другата гънка, за да си зададеш въпроса, кой му е издал визата? Не са тези blind reviewer-и? А пък тези, дето му отказаха, много ясно видяха името му. Не ти ли светва лекичко лампичката? Или държиш фронта на ковид-агитацията за ваксинация? Щото Джокович такъв удар нанесе на тази пропаганда, че още не можете да осъзнаете, какви щети ще понесете...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  15 Яну 2022 13:58ч.

  Фашистка Германия също е държала да се спазват законите, например за депортацията на евреите, но ние знаем как свършиха !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славов

  15 Яну 2022 14:06ч.

  ................ още не можете да осъзнаете, какви щети ще понесете........................... КъсКет държим си първо място на милион олигфрени починали и няма опасност да го пуснем

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джокович се изложи заради неправилно попълнена декларация

  15 Яну 2022 14:07ч.

  Явно вие се очертавате като шута на форума. Тъп, тъп, та вдлъбнат ! Горе Каратанчева ясно ви е разказала , че за турнир от ранга на Шлема , тенисист от ранга на Джокович НИЩО НЕ ПОПЪЛВА ! Това го правят хора от екипа му , а те това им е работата - да не правят грешки и гафове ! И доказателство за това е че му е дадена виза ! Четете бе флик, чукча ли сте само да пишете (тъпни) ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербераст

  15 Яну 2022 14:08ч.

  балкански пезевенлъци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кървав спорт

  15 Яну 2022 14:11ч.

  Няма как да е иначе, понеже се подготвя война срещу Сърбия. В случай, че някой все още не е зацепил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джо ковид

  15 Яну 2022 14:13ч.

  Колко първосигнално момиче ! Лъжците в тениса се подкрепят.Все пак Австралия не е мутренска България и там законите се спазват.Ти го гониш през вратата,той влиза през прозореца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zig !

  15 Яну 2022 14:20ч.

  Все пак Третият Райх не е мутренска България и там законите се спазват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  15 Яну 2022 14:50ч.

  Гледам и тук много зомбирани фенове на реда и дисциплината във фашистка австралия. Лижат с голямата шпатула англо-саксонските просрани задниците и ругаят България и балканскиия гений Джоко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Flick

  15 Яну 2022 16:19ч.

  До 1407 - мда, персоналната обсесия се задълбочава, а заедно с това и проблемът с овладяването на гнева. Мога да препоръчам добър психиатър, макар, че съдейки по изказванията, положението вече е неспасяемо. И понеже съм на друго, доста по-високо от твоето примитивно ниво, ще пожелая искрено бързо оздравяване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lado

  15 Яну 2022 16:31ч.

  "Обществена тайна е, че Бойко пращаше неприлични SMS-и и на жените на своите колеги", заяви Радослав Каратанчев. "Аз съм говорил с него за SMS-те към дъщеря ми и той ми се извиняваше, че бил баща и да не казвам на никого.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рего

  15 Яну 2022 16:41ч.

  Чакаме коментар и позиция и от сестри Малееви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФликЧО, нещо ма бъркаш с някого, бръчет

  15 Яну 2022 16:43ч.

  Ма кво до са прай, и ти стана знаменитост форумна и нарицателно. Вече ти писах с препоръки около Стокхолмският синдром и “мазохизъм”, глеъм, има напредък. Ся ако са откажеш и от “обсесия”, почти си постигнал чудеса в областта на семантиката. Дерзай! А ся сериозно: отдавна циркулира идея АО да се трансформира в GS-турнир, провеждан в Шангхай. Там, където са публиката и парите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докът са й земало РЕШЕНИЕТО от министъра,

  15 Яну 2022 17:01ч.

  са са въртели проучвания на сександокуз фокус-групи, да са разбере, как аджеба ша гласуват пейзаните на изборите с тоз фарс с АО. Отделно, сакън дън навредим на глобалистките спонсори и Биг Фарма. Бе жив да го оплаче човек тоз министър

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голямо браво

  15 Яну 2022 17:07ч.

  Иска се доста кураж в тези времена да застанеш с името си зад тези думи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тат

  15 Яну 2022 17:11ч.

  Караманчева явно от много игра на тенис не знае какво е дискриминация, до почете малко да се поучи, то верно ,че разните спортисти не са титани на мисълта и словото ама поне до млъкне да не разбираме, че е тъповата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адвокат от САК

  15 Яну 2022 17:37ч.

  Защо ли най тъпите постове са в смисъл че "законите трябвало да се спазват, балканците били тафикати, Сесил била не знам каква си" и т.н. Това са мнения на прости и елементарни хора, без правна култура, без познания по нищо, безделници от форумите със самочувствие, базирано на компенсаторната реакция на тежките им комплекси и частично осъзната непълноценност. С една дума-нищожества. Познавам такива в живота, доста са, повечето са пуснали за ПППП или герп или са брали гъби. Сесил- красива, блестяща, достойна, талантлива българска жена! С най-голямо уважение към поста ѝ, и благодарност за г-н Дачков за смисления културен сайт и подбора на материалите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адвокат от САК

  15 Яну 2022 17:38ч.

  И щях да забравя - към Радо Крана - човек, евала за щерката, майстор си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  15 Яну 2022 17:47ч.

  Блестящи и показателни разяснения от г-ца Каратанчева! Благодарност на Редакцията за публикуването им!!! На техен фон несекващите запъртъчни излияния из празни междуушия по казуса са срамен фарс. Парадни примери за функционална неграмотност. Факт е, че Австралия се нареди начело на бързо тотализиращите се държави. Имат си основанията, но нямат извинения на базата стриктно спазване на законите, заради разни задни мисли и цели... Както сега с Джокович: - Изключенията не правят закон! За по-нататъшният терор се използва именно "изключението". От тук нататък свъртаме отново из сокаците на извършваният световен Преврат чрез оръжието - пландемия. Не е много сложно за да се разбере инструментариума и как действа, какви са целите и пр. лакомства за любопитни. Напр. тук има весело изсипване на зрънца за гладни фитки: https://www.youtube.com/watch?v=ARkl0raM57Y

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  15 Яну 2022 18:14ч.

  Използват го за назидание. Обаче отрязаха и други тенисисти, а за тях ни гък, ни мък. Понеже те са обикновени тенисисти, а Джокович е от елита на самия световен връх. А освен това, в качеството си на сърбин, докосва нашите русофилски чувства, а както знаем, за всеки българин отдаден на русофилството, Сърбия е по-обичана дори от Родината. Някъде в сенките се губи фактът, че при т.н. “англосаксонци” има едно дървеняшко отношение към законите и правилата, много по-различно от нашето балканско отношение, което се съобразява с човешкия фактор, тоест кой е човекът, а според това и как да погледнем на закона, дали така или обратното, онака.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Динго Свободингов

  15 Яну 2022 18:14ч.

  Когато професионалистите говорят, е прилично да благодарим и да мълчим. Благодаря за информацията. Щом Австралия има проблеми с вирусите, редно е да прекрати турнири и всякаква международна дейност, вкл. спортна и артистична. Да си гледа коалите, подводниците и касапите...Солидарноста и човечноста на Сесил Караманчева я издигат над колегите ѝ и над сънародниците ѝ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer (18:14): "Обаче отрязаха и други тестиси, а за тях ни гък, ни мък."

  15 Яну 2022 19:41ч.

  Така е. Прав сте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-дано

  15 Яну 2022 19:56ч.

  Си давате сметка какво е да си в топ 1 000 в ранкиран спорт като тениса.Всеки един от тези 1000 е велик спортист.А топ 10 са великани.Сесил освен голям спортист очевидно е и умна жена.Намирам изложението и за перфектно. Още едно потвърждение че големите са големи във всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Себастиан Мак'ин'Тошев - Копоеф

  15 Яну 2022 23:14ч.

  Перфектен коментар на Каратанчева ! Във връзка с тази част от нейния текст: ''...стана ясно, че доста именити топ състезатели имат медицинско изключение и, съответно, разрешение да ползват забранени медикаменти. Всички те имат медицински състояния, които изискват да пият неща, а някои от тях се предписват на онкоболни. На фона на тези медикаменти стероидите са меко казано слаби. Странно, но никой не пита за тези медицински изключения.'' Най- известния тенисист, който е в списъка на тези ''...именити топ състезатели, които имат медицинско изключение...'', по даните на нашия прибор-портативен изкуствен интелект, е един от тримата най-известни в момента! Няма индикации да е нито сърбин, нито е швейцарец. Но и той е европеец. Точно той, третия ''най-известен'', ще инкасира и най-голямта полза от скандала с Н. Д. Той ще бъде и по обоснованото, единствено на електроно заложено логично предположение, от нашия ПИИ (портативен изкуствен интелект) и ''най-правилния'' победител на най-честния и почтен тенис турнир на цялата Южната хемисфера , на АО - 2022 !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хубаво изявление на Каратанчева във Фейсбук,

  16 Яну 2022 5:05ч.

  но само е споменато, че Големият спорт и Голямата политика са едно и също нещо. Аз бих искал хората да станат по-смели и директно да „разкажат играта“ за каква политика става дума. За мен ПОЛИТИКА означава ВОЙНА. Не е задължително да се разнасят експлозии и изстрели, но на война се стига накрая и до там. Та питам се: с кого воюва тази толкова ЗАКОНОСЪОБРАЗНА страна, каквато е Австралия. На чия фронтова линия е застанала тя и КОЙ Е НЕЙНИЯТ ВРАГ. Сърбите ли са ѝ враг, или Източно-европейците, или онези, които за мнозина „съвсем правилно“ отнесоха бомбардировките през 1999 г. Аз като българин съм чувал един американски алкохолик и отрепка да ми заявява, че всички ние там — по комунистическите Балкани (които са си част от Червената Русия) заслужаваме да ни се хвърли по една атомна бомба. Но австралийците би трябвало повече да се страхуват от Япония, защото ако някога Австралия бъде прегазена от някоя военна сила, това ще бъде именно Япония, която само привидно е победена през Втората световна война. Японците са способни да спретнат втори Пърл Харбър в Мелбърн. И затова можем само да недоумяваме каква е връзката между сръбския състезател, сърбите изобщо и японската традиционна заплаха за Австралия, която кара тази единствена в света държава, която е цял континент, да се чувствува така нищожна…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  16 Яну 2022 8:56ч.

  Ама какво разбираме ние простосмъртните от визи ? Хеле пък визи за Австралия, за големите играчи ! Тя била ходила там 12 пъти !?!? Добре че ни каза, та и ние да разберем. И колко са солидарни помежду си ( големите, да ). Затова ги и назидават, заедно. Че как ? Сесил също е заплашена от този съд, не ли ! Ако доплува с лодка до брега на Австралия, първо ще и отнемат ракетата. И то не заради плуването, а да не може да победи никоя Австралийска звезда. Ето защо !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 16.01.2022 в 05:05

  16 Яну 2022 8:58ч.

  За да си обясните днешното състояние и позиции на двете страни - Австралия и Нова Зеландия, трябва да се изхожда не само от историята. Трябва да се знае какво е ПРЕДВИДЕНО за тези територии и земи от Шайката, управляваща Света. Който се е интересувал, последните десетина години /особено след кризата от 2008-2009/ АНЗА стана физическото място за бягство на капитали и на самите собственици на капиталите ! Просто казано "елитът" , сатанистката шайка и прислугата й , се инсталираха там, предимно в Нова Зеландия. Австралия в съседство е предвидена да служи като ресурсен източник на "елита". Австралия има всичко за автономно съществуване - селско стопанство, природни изкопаеми, уран... Защо се преместиха в АНЗА ? Защо изоставиха Лондон, Манхатън, ЛА ?Има множество предположения които се въртят около апокалиптични хипотези. Шайката са информирани за наближаващ глобален катаклизъм и търсят убежище ? Но какъв ще е този "катаклизъм" който няма да засегне АНЗА ? Май се подсигуряват за случай на Глобална Ядрена Война ? Едва ли. "SS 18 Satan" лети без проблеми до всяка точка на света. Същото правят и китайските "Донгфен4 , значи и там нямат пълна гаранция за недосегаемост , ако разпалят пата-кюта с нюкове...По-скоро изглежда АНЗА е обежището на сатанистите-глобалисти от собствената миазма на "Пандемията" която изпуснаха за да редуцират човешкото население. И понеже там където се установят трябва да имат абсолютно робско население, никакви бунтове и вълнения, никаква съпротив - затова Австралия и Нова Зеландия са толкова "напред" в налагането на НСР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  16 Яну 2022 9:28ч.

  И друго - там много успешно се дървиха на Путин преди 2 3 години на някаква конференция. А сега пък обезкостиха Джокович. Ей така като стой та гледай - изхвърлят го като мръсен парцал. Понеже е лъгал, застрашавал е здравето на други най-безпардонно и е заплаха за страната със антиваксърската си чалгосана общност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Урок

  16 Яну 2022 14:27ч.

  Случаят с Джокович ни учи, че с лъжата “пандемия от Ковид-19” шега не бива. Световен елит я натрапил тази лъжа на света, някакъв си Джокович се намерил да се подиграва с нея. Две са грешките му. Първо, на лъжата “пандемия от Ковид-19” не можеш да се противопоставиш с репчене, “на инат”. Такова поведение е характерно и за нас—“на инат”, ъ-ъ— затова, ние винаги печелим битките, но губим войните. Та, има си закон, несправедлив, лъжлив, но закон и да си мислиш, че ще го преодолееш с хитруване на дребно, ако мислиш, че ще преодолееш голямата лъжа с малки лъжи и увъртания, го̀рко грешиш. Второ, когато е налице такава голяма лъжа, като лъжата “пандемия от Ковид-19”, няма такова нещо като лични сметки. Борец бил той срещу лъжата “пандемия от Ковид-19”, ама иска и голямо шлемче да си спечели. Огромният обществен проблем, премазването на света от лъжата “пандемия от Ковид-19” е едно, ама частното интересче, да си спечели турнирче и да си сложи двата бона у джобо не може да се жертва. Ако беше човек на място, като не искаше да се ваксинира (което е правилното решение), трябваше да им каже, няма да ви участвам в турнира при вашите условия, налагащи лъжа и ще си седя у Сърбия, аре па да видим. Ако много ме искате, идвате с месали, носите един голям ферман, на който с големи букви е написано, че от мен, от Джокович, специално—нищо, че щяло да бъдело лош пример за другите—няма да се изисква да съм ваксиниран; отдолу голям конституционен австралийски печат и подпис на царя на Австралия (то е царица, ама карай). Но, не. Нашичкият отишъл да се репчи, за да си спечели турнирче. Всичко на дребно. Като нашенецът, те му откраднали милионите и милиардите, той, за компенсация, краде от Градския транспорт, като не си дупчи билетче от 6 стотини ли беше или от лев и дваесе, не помня. Селски хитец-Андрешко, ама още по-надребно. Такъв е обречен на бедност и провал по принцип, нищо че от време на време случайно се пръкне някой Джокович да спечели някой лев. Накрая, ако не всичко, губи много повече от някакви с мъка спастрени парици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Урок на 16.01.2022 в 14:27

  16 Яну 2022 18:51ч.

  Напълно съгласен по същество. Цялата тактика на Джоко беше грешна. С неговата кариера на Топ 1 тенисист е свършено, освен ако не се "пречупи" и не полегне на ковид-сатанистите. Да се ваксинира , пък било и наужким ! Това е все едно по времето на Военния комунизъм в СССР да си свещенник , и да подадеш заявление за членство в Компартията, ама без да се разпопиш и без да се откажеш от вярата ! Няма как да стане. Или запазваш душата си, обявяваш се за Икона на нормалните хора, антиковидистите. Колкото си спечелил, спечелил... Но не може и това в онова, и душата в Рая ! Джоко е умно момче и широко скроен човек, надявам се че ще направи правилния избор. Трудният ! Но правилният.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кара

  17 Яну 2022 11:15ч.

  До момента Каратанчева, с 2 пъти спрени права за допинг, доказа само, че е изключително глупава и неспирно се забърква в скандали. Жалко. Ако, на Каратанчева не харесват законите в Австралия, какво търси там? Не е ясно. Сигурно е само, че няма да стигне до финал. Но, може пак да я хванат с допинг, или да се забърка в поредния кален скандал. Така е, когато болните амбиции на един баща........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...........

  17 Яну 2022 17:13ч.

  страхотен коментар. браво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спорт за сноби!

  17 Яну 2022 21:08ч.

  Събрали се да си показват тоалетите и бижутата и 2ма подхвърлят една топка.Пингвините гледат и въртят глави. ....после тоя лъжец и измамник става голям въпрос.Но това е Австралия и там има строг контрол за болестите и за внасянето на храни и животни.Лъжеца въртя ,сука и му биха шута.Да е благодарен че не е в затвора.Край на сагата с лъжеца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи