САЩ приеха закон срещу съда в Хага, смениха председателя му и свалиха обвиненията срещу себе си. Днешните им призиви срещу Путин са смешни

САЩ приеха закон срещу съда в Хага, смениха председателя му и свалиха обвиненията срещу себе си. Днешните им призиви срещу Путин са смешни

Автор: Глеб Кузнецов, бивш главен експерт в американския център "Carnegie endowment for international peace" в Москва. Центърът прекрати работатa си в Русия след решение на Министерството на правосъдието на Руската федерация от 8.04.2022г. Превод Владислав Наков

САЩ и Международния наказателен съд

Съединените щати, не само че не са „ратифицирали Римския статут“ и следователно Международния наказателен съд изобщо не работи за тях, но всъщност е много по-смешно. Не само "не ратифицираха", но и приеха специален закон във връзка с "Римския статут", наречен "Закон за защита на американските военнослужещи" (Аmerican Service-Members’ Protection Act), който гласи, че нито един американски гражданин или съюзник не може да бъде арестуван или задържан по нареждане на МНС.

Законът съдържа следното:

- Никоя агенция или организация на правителството на САЩ, който и да е щат или местно правителство, не може да екстрадира което и да е лице от Съединените щати и да го предава на Международния наказателен съд или да подкрепя прехвърлянето на всеки гражданин или постоянно пребиваващ на територията на Съединените американски щати на Международния Наказателен съд;

- Никоя агенция или организация на правителството на Съединените щати или на който и да е щат или местно правителство, включително съд, не може да подкрепя Международния наказателен съд;

- Никой агент на Международния наказателен съд не може да извършва в Съединените щати или на която и да е територия под юрисдикцията на Съединените щати каквато и да е разследваща дейност във връзка с предварително разследване, разследване, съдебно преследване или друго производство пред Международния наказателен съд.

САЩ подписаха и редица двустранни споразумения с други страни, чието условие беше отказът на тези страни да си сътрудничат с МНС по въпроси, свързани с американските граждани. Между тях са Ирак, Индия, Израел, Тайланд и т.н.

През 2006 г. прокурорът на Международния наказателен съд Фату Бенсуда започна предварително разследване на действията на САЩ в Афганистан, търсейки съдействие от администрацията на Обама, но срещна толкова голям отпор от Демократическата партия, колкото и от Републиканската. Разследването се точи 11 години. През 2017 г., след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп, Бенсуда официално поиска от съдиите на МНС да разрешат разследване на военни престъпления, извършени от американската армия и ЦРУ.

През 2018 г. властите на САЩ обявиха, че ще арестуват съдии от МНС и ще наложат санкции на всички, участващи в разследването. Съдиите разбраха сигнала и през 2019 г. последва решение: на Бенсуда беше отказано да започне разследване, а в обосновката си съдът се позова на „сложността и нестабилността на политическия климат“. През 2020 г. „променящият се климат“ позволи на Бенсуда да обжалва това решение. Разследването беше разрешено. Администрацията на Тръмп на свой ред заяви, че подобни действия на МНС "заплашват да подкопаят суверенитета на САЩ". През септември същата година САЩ наложиха персонални санкции срещу прокурор Бенсуда и друг висш прокурор на МНС, Факисо Мочочоко.

В резултат на координиран натиск Бенсуда беше уволнена, а британецът Карим Хан, който я замести, намери "соломоново решение". Той обяви подновяването на разследването, но с уговорка: всички подробности относно Съединените щати ще бъдат пропуснати и то ще се отнася само за талибаните и Ислямска държава.

------

Б. пр.: През 2003г. САЩ отправи искането за двустранно споразумение с България по въпроса за Международния наказателен съд (МНС). Споразумението щеше да отмени частично обвързаността на България по Римския договор.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • рукола Z

  23 Март 2023 12:56ч.

  Нека си приказват, все пак и от шутове има нужда чат -пат 😆

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  23 Март 2023 14:55ч.

  Демокрацията още от древна Елада не прощава на никого. Чалгарския съд вчера разреши екстрадирането на Българска гражданка за съд в Съветските Американски Щати .........................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МАМАТА

  23 Март 2023 13:10ч.

  Смешни? Колко да са смешни? Когато арестуват Путин, ще са най-смешни. И никой в Русия няма да се сети да прати по дяволите сатанистката държава. А след като го оставят да гние в зандана няколко години и опъне петалата, след още няколко години ще стане ясно, че доказателства не е имало. Както стана с Милошевич. А Воислав Шешел беше оправдан поради липса на доказателства. Милошевич не доживя оправданието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лекувай се

  23 Март 2023 13:16ч.

  В твоята фаза хората са опасни за себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ??...

  23 Март 2023 13:20ч.

  И кой точно малоумник смяташ, че ще се наеме да арестува Путин, че нещо не се сещам?... Защото цялата тази истерия е само плод на зле скалъпена пропагандна война, предназначена само за най-простата и лековерна част от плебса. Нищо повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  23 Март 2023 13:17ч.

  Проблемът е, че тези факти няма да стигнат до ушите и очите на овчия плебс, не само у нас а и на Запад, просто защото западните СМД (средствата за масова ДЕЗинформация), услужливо ще подминат тази "подробност"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти се лекувай

  23 Март 2023 13:31ч.

  Видяхме ли някакъв смислен отговор на наглия терористичен акт на ФАЩ срещу СП-1 и СП-2? При това нагло обявен от Бай Гън и впоследствие изпълнен. Какво направи Русия? Опита се да обсъжда в СС на ООН един акт на обявяване на война. И никакви ответни действия срещу терориста. При подобно нещо ФАЩ щяха да попилеят половината Русия. А Путин показва слабост, която може да окуражи терористите още повече и в края на краищата да доведе до термоядрена война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лекувай се спешно

  23 Март 2023 13:42ч.

  И не прекалявай с алкохола.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  23 Март 2023 13:33ч.

  Сащ са извънземни, щом нищо на Земята няма значение за тях. Вече не се и чудя, защо напоследък зачестиха облитанията на НЛО в северна америка, извънземните явно искат да си ги приберат, да не тормозят хомо-сапиенс, каквито те се са и не могат да се адаптират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До заблудения ??

  23 Март 2023 13:39ч.

  Всяка от страните-шавки с удоволствие ще свърши тази работа. Без да се притеснява за съдбата си. Защото тия страни са на пълно подчинение на Терориста и не отговарят за собствената си съдба. А в краен случай Путин може да последва съдбата на Сюлеймани. От Терориста може да се очаква всичко. Би следвало отговор да следва винаги и винаги да е пределно твърд. Ето това не виждам и изпадам в справедливо недоволство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Твоите текстове май от ЦИПСО идат

  23 Март 2023 13:44ч.

  От Лондон инструкциите нямаше да са ЧАК толкова тъпи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  23 Март 2023 14:31ч.

  Смешни са ако не бяха хегемон, но понеже са хегемон са страшни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Георгиев Василев

  23 Март 2023 16:24ч.

  САЩ играят много добре играта, а Руснаците догонват и се дразнят на всичко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мхм

  23 Март 2023 16:48ч.

  Добре играха, ма дойде Китай и обърна дъската..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Василев

  23 Март 2023 16:57ч.

  Нищо не е обърнал, Китай ще смеюи Русияе се превърне във единственият сериозен опонент на Запада!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западът е бита карта

  23 Март 2023 17:32ч.

  Мандалото тръгна в обратна посока. Свиквай..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Evgeni Vasilev

  23 Март 2023 17:47ч.

  На Вас явно Ви се привиждат победоносни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • препоръка

  27 Март 2023 11:13ч.

  Женичка, докато работиш тролейки, не пий алкохол и не се друсай, че не ти се разбира писаното - нито от нас ! Нито супервайзерът ти разбира нещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  24 Март 2023 10:35ч.

  Най голямото наказание за един рубладжия е да го заточиш в Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи