С житейския инженеринг на Васил Терзиев и “Спаси София” комунизмът се завръща с пълна сила

С житейския инженеринг на Васил Терзиев и “Спаси София” комунизмът се завръща с пълна сила

Автор: Виктор Блъсков, "Труд" Следвайте "Гласове" в Телеграм      

Комунизмът се завръща с пълна сила, макар и от друга посока. Ако имате някакви съмнения - прочетете едно наистина смразяващо интервю на близкия до Васил Терзиев и “Спаси София” архитект Явор Панев в "Дневник".

Това са напълно реални извадки от неговото интервю. Няма никаква шега.

Първият цитат е, докато Панев обяснява как затворените комплекси стават място за богаташи:

“За да овладее този процес, община Лодз възприе следния модел: Изважда живеещите от даден блок и го ремонтира изцяло. След това връща хората, но ги модерира, нещо като житейски инженеринг - в един вход се настаняват семейство с едно дете, възрастен мъж, млади семейства…”

Властта ви вади от блока, след което решава дали ще ви се разреши да живеете пак там. Вика му се “житейски инженеринг”. С цел да има “многообразие”. По-зловещо нещо не бях чувал.

Следващият цитат е за необитавани жилища:

“Този проблем в Барселона се решава с интересна политика. Там, ако се констатира, че две години едно жилище не е обитаемо, то може да бъде прехвърлено с договор за 10 години към жилищния фонд на общината и тя да разполага с него.”

Отново - без шега. Панев иска, ако ви няма за 2 години, например отидете да работите в чужбина, общината да ви отнеме жилището. Но следва най-интересният цитат - какво ще прави с него!

“Сред много богатите хора, които са си купили жилища в центъра на Барселона и някои от тях ги държат празни, общината вкарва да живеят представители от различни социални слоеве. Така се постига многообразие в общността, каквато е и една от основните общоевропейски ценности - обединени в многообразието.”

Класова борба - ще отнемане жилища от богатите, ще ги доставяме на бедните/маргинализираните. Това въобще не са общоевропейски ценности, това с “обединени в многообразието” е просто един девиз, измислен за Европейския съюз от ляво-либералното статукво през 2000 г.

Този човек впрочем е толкова далеч от европейските ценности, че дори не го цитира правилно - официалният превод на български е “единство в многообразието”. Това мото произлиза от латинска фраза, която значи да се намира единство покрай различните мнения. Тоест всеки е свободен да изразява мнение и да търсим най-добрия компромис за доброто на всички. Перверзно е да се използва за ляво-либералната идея - да се смелят всички индивидуални мнения и да се превърнат в едно, което да се налага насила от властта.

Ако трябваше да измисля карикатура на либералното ляво, надали щях да мога да направя по-абсурдни изказвания. Би било смешно, ако не беше просто смразяващо, че се говори за такива неща. Панев иска не просто общината да ви отнема жилището, а после да вкара вътре да живеят представители на “различни социални слоеве”!

Не мисля, че трябва да обяснявам какво значи това. Не казвам нищо против малцинствата или маргинализираните - говоря тук изрично за това властта да решава дали ви разрешава или не ви разрешава да живеете в собственото си жилище и да решава кои са ви съседите. По-възрастните вероятно веднага ще се сетят за едни отминали времена, когато държавата е правила именно това, което препоръчва архитект Панев.

Това не е въобще шега работа. Тези хора не просто са сред нас, а са вече избрани и управляват. Бърз поглед в интернет показва, че въпросният Панев отдавна е една от “звездите” на българското ляво-либерално НПО пространство.

Виктор Орбан каза преди около месец, че Брюксел се превръща в пародия на СССР. Колко е бил прав!

 

 

 

Коментари

 • ЗИП

  08 Ное 2023 14:46ч.

  ППДБ са си класическа ляволиберална коалиция. Демек "новата европейска левица" на България.Младежи, хипстери, свободни професии, градски хора.Какво толкоз ? В момента "Левицата" е на власт в САЩ и се стреми да налага своите хора в сателитите. Ето, дори данъците ще вдигат.Класическо "ляво" решение... Утре ще дойде Тръмп и ще има друга мода..... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • комунизмът си отива не

  08 Ное 2023 21:40ч.

  А Отивизът се комуникатива. Тр.Акациев 1990

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки заслужава политиците си

  08 Ное 2023 23:19ч.

  Комунизъм никога не е имало, за да се завръща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А кой ти наблъска тези мантри в кратунката, бейби?

  09 Ное 2023 21:48ч.

  Признай си! Щото написаното от теб влиза в рубриката "Топ глупости". Щото в социалистическа България, когато управлението е било истински ляво, данъците (доколкото ги е имало), освен че са били ниски, не са се променяли с десетилетия. Виж статистическите данни за периода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  21 Ное 2023 5:05ч.

  ЗИП 08 Ное 2023 14:46ч. ППДБ са си класическа ляволиберална коалиция. Демек "новата европейска левица" на България.Младежи, хипстери, свободни професии, градски хора. *** То, аслъ в България селяни не останаха...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  08 Ное 2023 14:47ч.

  Ужас! Дори и в Китай не правят така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Китай

  08 Ное 2023 17:03ч.

  Милиардери и министри изчезват яко дим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 08 Ное 2023 17:03ч. Милиардери и министри изчезват яко дим.

  09 Ное 2023 7:05ч.

  Нарича се на староговор - Прочистване, а на новоговор - Оптимизация, Оптимизацията е любимо действие и единственото по способностите на младите ефективни меринджеи като Кирчо, Кокорчи, Лорерчо, Ленче и вся остальлная..., не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Галицин

  08 Ное 2023 15:03ч.

  Чи ко муй на комунизма?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  08 Ное 2023 15:05ч.

  блъсков, един дол дренки сте и двамата! Първо, комунизъм никъде не е имало псовета, така-че няма как да се завръща! Второ, по времето на соца никой не е вадил никого от жилището му, камо-ли да го подрежда по някакъв признак! Трето, ако по времето на соца не си обитавал жилището си, независимо за колк огодини, държавата не ти го отнемаше! Четвърто, това със санирането на целия блок, изпразнен от обитателите му, се практикува и досега на запад! Аман от идиоти в тая държава !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • vvbg

  08 Ное 2023 15:44ч.

  И като извадиш цял блок от апартаменти им къде ще ги настаниш? В палатки на Уницеф ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • tuco

  08 Ное 2023 16:07ч.

  до малаата със сиганите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  08 Ное 2023 16:10ч.

  В задния ти двор!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълт котарак

  09 Ное 2023 8:01ч.

  Имаше! В Кампучия. Още по времето на соца бях казал на един състудент, че ако не бяхме в Европа, то комунизма в България щеше да бъде наложен както в Кампучия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  08 Ное 2023 15:06ч.

  Глупости на търкалета, пак нищо не сте разбрали. Но ако приложим швейцарския пример, не си плащаш данъците и/или поддръжката, държавата ти продава жилището и ти връща разликата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Та това винаги и навсякъде е било така

  08 Ное 2023 19:03ч.

  принудително изпълнение му се вика - за неграмотните любители на "швейцарски" варианти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • демокрацията ни е обратна резба

  08 Ное 2023 15:33ч.

  Това си е троцкистко ултралевичарство, което у нас се проявява в думите и делата на десните сили (които, ако питате мене - не знаят какво говорят). В България автентичното дясно е ляво като наратив и оптика, и напротив, автентичното ултралевичарство в лицето на професионалните жълтопаветни перманентни революционери от 1990 г. до днес (виж им предложенията в този материал!), се декларира като дясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  08 Ное 2023 15:33ч.

  Изминаха повече от 10 години от края на експеримента в гр. Плевен ул. Тотлебен 33. 16 етажен блок ЕПК изтърбушен от цигани настанени там като наематели на Жилфонд. 2012 г. са евакуирани от там, след като сградата е станала опасна за обитаване. Обитателите са продали са за скрап асансьорите, водопроводните тръби, арматурното желязо от стълбищата. Боклукът си го извърляха през прозореца и лятото се носеше невероятна смрад наоколо. Шумна циганска музика на макс денонощно. Дограмата и паркета се горяха за отопление на място.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  08 Ное 2023 16:00ч.

  Е кво, не ви ли беше разнообразно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и друг пример

  08 Ное 2023 17:11ч.

  Бл. 20 в Ямбол, квартал "Райна Княгина". Който е виждал тази "забележителност", докато я имаше е наясно до какво води изкуственото толериране на многообразието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  08 Ное 2023 17:12ч.

  Колко пък да е било разнообразно, като с майка ти първия път...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  08 Ное 2023 20:22ч.

  Прихванал си от комшиите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Катил

  08 Ное 2023 15:56ч.

  Гътане на Сглобката му е майката, друго няма. Но да сме наясно, Буци няма да го направи от шубе от една Галя...по която се равнява с челобитие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кога по времето на комунизма е имало такива неща?

  08 Ное 2023 16:40ч.

  По отношени на жилище, хората имаха пълна свобода. Не е имало случай да дойдат от общината да ти мерят новопостроената къща, както е на Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пояснение

  08 Ное 2023 16:47ч.

  Компаниите на Васко Ухото са в тежко състояние, т.е. силно за задлъжнели. Човекът вероятно смята да поправи това първо за сметка на столицата, а след това - когато стане премиер - и на страната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пико

  08 Ное 2023 17:01ч.

  Който е чел по задълбочено Маркс и Ленин за начина на смяна на капитализма по лесно ще си обесни ставащото в САЩ и Западна Европа.Теорията на Маркс за ,,революцията"излиза по вярна.Парадокса е че философията на Маркс се изучава на запад,а тук даже името му ги е страх да споменът ,, професорите"наши.От което следва забулени студенти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  08 Ное 2023 17:16ч.

  Така е. А Ванчето щеше да докара демокрация по Рейгъновски и то с помощта на Филиповци и Факултето. И Дачков знае това. Че как !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Общонародната собственост

  08 Ное 2023 17:21ч.

  Общонародната собственост се завръща с последваща приватизация от БКП+ДС-правоимащите! A трудови каторги за собствениците на празни жилища няма ли да въведе другаро "архитект"?! И работа на "архитекта" ли е да води противоконституционна ПОЛИТИКА вместо да следи, спазва и прилага законите и техническите и архитектурни норми и изисквания ?! Какъв е произхода и обвързаностите на това самозабравило се парвенюшко другарче?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  08 Ное 2023 17:50ч.

  Твърде много инсинуации и злоба, за да се докаже, че либералното ляво е лошо. Проблемът е, че и либералното дясно също е лошо. Лоши са, защото са ли бе рал ни. Докато нещата не се извъртят в консервативната плоскост, все такива смешковци ще ни веселят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нямате право да наричате комунизъм всичко, което не ви харесва

  08 Ное 2023 21:05ч.

  При социализма България се индустриализира, построиха се язовири, пътища, атомни централи, строяха се по 60 завода годишно с помощта на СССР. На 9.9.1944 г. в България нямаше 1 км асфалтиран път, нямаше електричество, хората бяха бедни и малкото, което имаха държавата го секвестираше и го даваше на фашистка Германия по време на войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно и още "...ще се сетят за едни отминали времена, когато държавата е правила именно това..."

  09 Ное 2023 5:10ч.

  на автора някои понятия като комОнизъм, демУкрация, капитализъм, експлоатация, равенство, собственост, държавно Оправление, стопанско развитие, здравеУпазване, Убразование, сУциализъм, ляво и дЕсно либерално и консервативно, собственост и право и т.н и т.н и много други нещо все в този смисъл, хич не му са ясни. Има по голяма трибуна от пишещите тук и си надраска нещо, най-вероятно за някой лев, по подобие на жабето дето си вдигнало крачето да го подковат, тъй както правят на вола. С една дума написал е големи небивалици и е направил аналогии с нещата тук и там. Лошото е, че подобни безхаберници и чужди слуги, родоотстъпници управляват страната, след като възникна възможността богатството да управлява процесите в обществото в своя полза. Не е възможно практически и теоретически обществения интерес да победи частния. Колебанията в това отношение са временни, частични и неустойви във времето, защото временното отстъпление на частния интерс се превръща в мощно нападание впоследствие и търсения резултат е на лице. Всичко това в най-общ план. В интервю по БНР, Петър Горанов споделя някои интересни мисли и представя книга за прочит на Тома Пикети, който казва: „Икономическите въпроси са твърде важни, за да бъдат оставени само на ограничена група специалисти и управленци. Общественото усвояване на това познание е съществено условие за промяна на властовите отношения“. Интервюто може да се чуе тук: https://bnr.bg/horizont/post/101904554/petar-goranov-imame-tejki-strukturni-problemi-s-ravenstvoto

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Това не е въобще шега работа."

  09 Ное 2023 0:02ч.

  Истината, която познавам, като роден през 50-е години по времето на социализма е, че такива ляво-либерални изгъзици и безумия, каквито ПП-ДБ и техните нежни момчета Васко-ДС и онова Бонев ли беше от Съсипи София, никога не е имало. Така както и комунизъм никога не е имало. То и това, което ни готвят пак не е комунизъм, а е най-вече ляво-либерален терор и фашизъм с уклон към сатанизъм, защото при комунизма финансовият, производственият и информационният капитал би трябвало да са общонародна собственост. Тук става въпрос за ликвидация на средния българин и свеждането му до нищите хорица, станали нищи в резултат на капиталистическата контрареволюция, която тече от средата на 80-те години на 20-и век. Така се доказва ОСНОВНИЯТ ЗАКОН НА КАПИТАЛИЗМА (АБСОЛЮТЕН!), ОТКРИТ ОТ МАРКС: НЕПРЕКЪСНАТО НАТРУПВАНЕ И КОНЦЕНТРАЦИЯ НА КАПИТАЛА ВЪВ ВСЕ ПО-МАЛКО ЧАСТНИ РЪЦЕ, А НА ДРУГИЯ ПОЛЮС - НЕПРЕКЪСНАТО ОБЕДНЯВАНЕ НА НАРОДИТЕ. Казано по народному: "За едни сватба, а за други брадва!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  09 Ное 2023 23:48ч.

  Законът беше приет според мен 1974 г. Едно лице имаше право да притежава жилищен имот (апартамент) с квадратура не повече от 120 кв. м. Ако някой пожелаеше да продаде жилището си, нямаше право да го продаде на избран от него купувач. Продаваше на местния "съвет", който определяше по неизвестни за мен критерии най-нуждаещия се (от специален списък на нуждаещи се от жилище). Не беше забранено обаче да се правят замени с доплащане. Под вечния предлог "няма" много семейства от споменатите списъци бяха настанявани в маломерни до безобразие жилища. И обратно, при достатъчно "връзки" собственици можеха да станат и деца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  09 Ное 2023 0:55ч.

  Това са плановете на глобалистите разписани и проговорени в Давос, при Клаус Швааб, разчетите до 2030 са това, "няма да притежаваш нищо и ще ти харесва" Ако слушаш ще има поощрение, допълнителна паница с насекоми и кредити за тротинетка...дигитален комунизъм, точно като китайският, чрез смарт фона и постоянен A.I контрол лесно може да се постигне, както видяхме след 2020! Това са готовите решения с които идват розовите пролетари на новото нормално, 15 minute city, smart city, готови и разписани планове! Надявам се меките им ръчички и мозъци да не съумеят да ги осъществят! А Ваня е една от тях точно по калъпа на ESG-DEI...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ех, Викторе,

  09 Ное 2023 14:56ч.

  не можа да научиш разликата между комунизъм и сатанизъм и само пишеш, без да четеш. Научи най-накрая значението на думите, които използваш, защото на практика си един от онези, които рабитят за сатанинските планове на педала Швааб, след като не знаеш що е комунизъм и що е сатанизъм. А и значението на думата пролетарий не ти е известно. Чети повече и най-вече с разбиране!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • туй нищо не йи

  09 Ное 2023 6:28ч.

  требе да се въведе суфийску гражданству с условие 10 годин ф айдий сектора, от които 5 ф областта на искуфствения инТЕЛЕкт

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ивайло Николов

  09 Ное 2023 9:32ч.

  Хубаво е авторът на статията да се запознае по-обстойно с обстоятелствата - Защо, Къде и Какво. А именно - защото за бързо развиващата се индустриализация, бяха нужни работници, но квалифицирани, което води и до необходимостта от други кадри - учители, лекари и тн. Къде - това очевидно и днес са били покрайнини на София, където се развиваше новото/панелно строителство. Какво - какво получаваха собствениците на парцелите - по няколко апартамента в съответния блок. Хубаво е да се има предвид всичко това, когато се говори за епохата преди 10.11

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  09 Ное 2023 9:50ч.

  ами защо гласувате за гея и парапета и сега се възмущавате и коментирате аз затова не гласувам защото виждам с кого си имам работа и не им вярвам за нищо ето първите простотии излизат сега ще увеличат данъците защото няма пари

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Архивата

  09 Ное 2023 10:49ч.

  Суфлиращата "юридически" адв. Цвета Лилкова Йоцова - Стоева ( http://is.gd/CuHt9e ), натискаща се за сладък юридически пост в СтОбщ, е дъщеря на починалия на 05.11.2023г. бивш главен военен прокурор ген. Лилко Йоцов Петров (изявяващ се в обществото по съветски/руски образец само с личното и бащиното си име)! Длъжниостта Гл. военен прокурор е била и е в най-висшата степен на номенклатурната стълбица на комунистическата държава и назначаването му е било само след разрешение от Москва! В юристдикцията му са армията, милицията, пожарната (фамилията БОКова), всички спец-служби (ДС-ПГУ, ВГУ, 3.Упр.ВКР-Терзиеви, ДС-НТР, ДС-6.Упр., ....), гранични, вътрешни, транспортни и трудови войски, БДЖ, БГА-Балкан, БТК, Затворите, Концлагерите, Възродителния процес, .... ! Съпругата Елена Хр. Йоцова е също бивш прокурор от Гл. Прокуратура! Дъщерята адв. Цв. Йоцова ( http://is.gd/0QZaFO ), както и синът адв. Борис Лилков Йоцов са с изключително мизерен юридически потенциял - адвокатстването им, в сянката на бащата и майката и техните привилегии, облаги и пенсии, е главно в регистрации на Юрид.Лица със и без стопанска цел - тук е и връзката им със "Смучи София", Бобо Бонев, Терзиев, ....! Поради произхода, възпитанието и обучението си те "юридически" насочват политиката на "Смучи София" в СтОбщ към прилаганите от дедите им преди 1990 комунистически практики по незачитане на частната собственост, стигащи до обобществяването и отнемането й по патрийно-олигархична и мутро-чиновническа целесъобразност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кофти матрял

  09 Ное 2023 13:26ч.

  Леви да, но не комунисти, а ЛГБТИ+ либерасти, което е далеч по-лошо. Всъщност в комунизма няма нищо лошо, но никога не го е имало и времето не стигна да разберем дали изобщо е възможно да се постигне и пътя по който вървим към него дали е верния. Началниците намериха методика да задушават всичко, което е извън правата им линия и засега работи безотказно, но страничните дефекти се трупат и скоро ще излязат наяве май, може би до фаталност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  10 Ное 2023 0:49ч.

  е, да, половин човешки живот (45 години) не стигнаха да разберем възможен ли е комунизмът какъвто си го представяхме

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а не

  10 Ное 2023 5:37ч.

  45 години е цял живот при капитализма. Половин беше при "лошия" социализъм. Въпрос на време е пълна политическа реабилитация на живковизма или поне обявяването му за светец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • chedomir

  10 Ное 2023 9:04ч.

  Не комунизъм, май идва троцкизъм.Справка-Съветска Русия в периода 1917-1927г.Там е началото на прайда,мулти-култи и прочие.А Паметникът ще бъде преместен като сталинистки. С една дума-борбата между сталинизма и троцкизма не е преставала никога. А последният май властва или се опитва да властва отвъд Океана и в ЕС. Ако навремето бяхме направили лустрацията,случващото се сега можеше и да не ни се случва тъй фрапиращо.Или поне щяхме да разбираме какво ни се случва.Както е в Унгария,Полша,Словакия. За Чехия -не съм сигурен. Та тъй.Дано не съм прав,де.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • албена

  13 Ное 2023 20:59ч.

  Ама как ги търпим тези хора? И това в София, където всички са с най-големи претенции!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  21 Ное 2023 5:03ч.

  За всяко идиотско деяние се намира философско оправдание... Та кому са нужни тия нелепи сравнения с комунизма (дето никой не го е видял, освен вася терзиев и подобните му)? В края на 89 реститутите подкокоросваха лумпените да бесят комунистите (ама не партийците, а редовите плащачи на членски внос), пък то какво стана, днес площадните скакалци пак се борят за демокрация избирайки унуците на баш партийци. Малко са ви крали все още, но като ви дойде втория акъл ще бъде твърде късно. Като нямате хляб, яжте гъби!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи