С превръщането на човешки трагедии, насилие и кръв в топ новини, медиите стават съучастници в увеличаването на агресията

С превръщането на човешки трагедии, насилие и кръв в топ новини, медиите стават съучастници в увеличаването на агресията

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Отговорността на медиите е да се постигне разумен баланс в отразяването на събитията, а не да се преекспонира насилието

Медиите в България много отдавна вече са се превърнали в първа, вместо четвърта власт. За разлика от другите участници в обществения живот, повечето представители на медии у нас не желаят да се реформират. За  останалите власти има ясни механизми за взаимен и обществен контрол, но не и за медиите в България. Никой не може да им държи сметка, никой не може да посочва грешките им. В противен случай веднага се заговаря за отнемане свободата на словото.

Някои нелицеприятни за българската журналистика изводи виждаме и през последните горещи седмици, които традиционно са „сухи“ откъм новини. Политиците са във ваканция, няма кой да се кара на народа от парламентарната трибуна или да демагогства, съдебната власт в по-голямата си част също е във ваканция, а местната се готви за избори и пази стратегическо мълчание. Какво по-хубаво за рейтинга на телевизиите, информационни агенции и сайтове в такъв случай е превръщането на новините за престъпления - кървищата, убийствата, изнасилвания, побои и всякакви други човешки трагедии, в топ-събития?!

Отразяването на тези истории у нас отдавна е преминало допустимите етични граници. Непрестанно сме свидетели на това как журналисти от телевизионните екрани, радиото и сайтовете влизат в ролята на съдия-следователи, а често и на последна съдебна инстанция. Нищо че преди дни един от известните водещи „констатира“ в тв ефира, че „касапинът от Стара Загора е оправдан от съда“, макар че делото за издевателствата над 18-годишното момиче дори още не е започнало. Подобни гафове, а те не са никак редки, показват нивото на функционална (не)грамотност и говорят за изключително слаба юридическа подготовка на част от журналистите. Нещо недопустимо, ако си се захванал да представяш професионално теми от съдебно-криминалния ресор. Дори безотговорност, която утре може да изкара на улицата хората, които в един момент ще започнат да се саморазправят - било с разследващи, било със съдии, само, защото някой ги е подвел. Пример за това са протестите от пловдивското село Цалапица, където е бил обграден дори дома на следователя, разследващ убийството на местен младеж.

Жаждата за рейтинг на българските медии стига дотам, че дори една от големите телевизии направи цяла кампания, с която да проповядва послания, свързани с ненасилието, а в останалия ефир между рекламните блокове виждаме и чуваме само претоплени истории на насилвани, бити, обругавани жертви, като в някои случаи се припомнят казуси отпреди 5-6, та и повече години.

Дори не е нужно да си психиатър, за да ти стане ясно, че избождането на очите на публиката единствено и само с човешки трагедии, насилие и кръв няма да допринесе за намаляване на агресията. Нито ще спре насилниците. Да не говорим, че изобщо не помага на жертвите да заздравят физическите и душевните си рани от случилото им се, а тъкмо обратното.

Това е мейнстриймът, има много случаи на насилие, какъв е проблемът – ще попита някой. Много просто - нито случаите са повече, отколкото през останалите месеци от годината, нито темата за насилието е станала актуална онзи ден. Фокусът на медиите върху това е по-голям, а представянето на стари случаи като нови на публиката, допълнително засилва усещането, че в България едва ли не от броени дни живеем в извънредно положение по отношение на агресията.

Проблемът е и в това, че с произвеждането в сензация на насилието и престъпността, журналистите без да си дават сметка за реалните факти и обстоятелства  по даден казус, дават трибуна на всякакви популистки идеи. Най-пресните примери за това виждаме в последните скоростни промени в Наказателния кодекс за отнемането на превозните средства на пияни и дрогирани шофьори, а да не говорим изобщо за екзотиката, наречена „интимна връзка“.

Всякакви самозвани анализатори, жадни за слава, мигом се пускат по студията и сайтовете, за да коментират „поредния случай на агресия“ и предизвиканите от него законови промени. Адвокатите, за които може би е нормално да търсят популярност и клиентела чрез подобни изяви, до такава степен са залели ефира, че е чудно кога изобщо имат време да влизат в съдебна зала. Добре е, че поне засега съдиите и прокурорите и те не са тръгнали да правораздават през телевизора, че тогава съвсем ще унищожим правото.

И докато водещи със самочувствието на стожери на общественото мнение и репортери ни облъчват със собствените си присъди по измисленото от тях право, самите те не осъзнават, че стават съучастници в масовата психоза, обзела държавата. Крайно време е част от медиите у нас да осъзнаят, че непрестанното набиване в очите на зрителя на омраза, агресия и насилие само допринася за увеличаването им.

Видно е, че Съветът за електронни медии няма какво да направи, не, че е тръгнал да върши нещо в тази посока, но това е отделна тема. Така се оказва, че отговорността за спазването както на етичните правила при правенето на журналистика, така и на ефекта от това, което медиите вменяват на хората у нас, е оставена на самите журналисти и медии. Ако тази отговорност и постигането на разумен баланс продължат да са непосилни за повечето от тях, то не бива да се чудим откъде утре някой пореден изверг и социопат е придобил смелост или е взел идея за жестокостта, с която ще нарани поредната жертва. Така се оказа, че с дългогодишните усилия на определени медии, анализатори и агенти на чуждо влияние от неправителствения сектор по дискредитиране на институциите и отслабване на държавността, изведнъж се оказахме общество, което се опитва да плува в океан от натрапено зло, в който изглежда скоро може и да се удавим.

Източник: "Труд"

 

 

 

Още от Коментари

Коментари

 • nan

  10 Авг 2023 17:43ч.

  отдавна не гледам телевизия. дори нямам вкъщи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  10 Авг 2023 18:00ч.

  рядко гледам. снукър, колоездене, футбол... тия три неща. новини - никога!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • свободен

  10 Авг 2023 18:09ч.

  И АЗ СЪМ СЛЕДВАЩИЯТ ОТВРАТЕН ОТ САЩ ФИЛМИТЕ КОИТО БЪЛВАТ САМО НАСИЛИЕ УБИЙСТВА ,НАРКОТИЦИ ГРАБЕЖИ И КАКВОТО СЕ СЕТИТЕ АНТИЧОВЕШКО. БЛАГОДАРЯ ЧЕ СЕ ПОВДИГА ВЪПРОСА ПО ТОЗИ НАЧИН.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  10 Авг 2023 19:12ч.

  Напълно подкрепям ашето мнение! Особено сега, през летния сезон, непрекъснато се излъчват единствено и само тъпи, агресивни, кървави и безмислени американски екшън филми! Повтарят се и се потретват непрекъснато!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЖурнаГлистите са единствените, които са по-врездни от адвокатите

  10 Авг 2023 17:57ч.

  За тия двете страти съм сигурен, че са учредени десети и единайсти кръг на ада след разходката на Данте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е от години,

  10 Авг 2023 18:13ч.

  но напоследък телевизиите наистина "превъртяха" . И е ясно, че това не е по вина на журналистите само. Просто само на произшествия ги пращат шефовете от големите телевизии - включително националната бюджетна!!!. Ясно е , каква е целта - насаждане на страх и чувство за безпомощност. И тотално объркване на възрастните хора, които основно имат пари само за ефирните големи телевизии . Разбира се на деца и млади хора. Наивно и смешно е да очакваме от народните ни избраници да направят законови рамки , ограничаващи тази грозна тв политика . Видяхме им недоразумението с Интимната връзка , което пълни с карикатури и смях социалните мрежи. Но и с гняв ! Трябват ни други други представители в НС . Да си ги търсим и то спешно !?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Косев

  10 Авг 2023 18:22ч.

  вижте си сметките за ел.енергия - нощната тарифа е увеличена 100%, дневната 30%, горивото хвърчи нагоре и още ще хвърчи - премахнаха дерогацията за руски петрол. Ето едно обяснение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  10 Авг 2023 18:33ч.

  Сядаш да вечеряш и се почва - реклами за хемороиди, дамски превръзки, хапчета за спиране на болката, а новините след това, ако не започнат изпъстрени с кръв, насилие и омраза, няма да са те. Отвратен и омерзен съм от фалшивите "вълни на съпричастност", в които ни въвличат. Така успешно ампутират човешкото състрадание да отблъскват хората от истински нуждаещите се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихо Брахе

  10 Авг 2023 18:39ч.

  Преди 5 години българите не поискаха да говорят за насилието над жените, защото това било джендър идеология. Днес не искат да говорят за насилието над жените, защото медиите го преекспонирали. Нещо прави ли ви впечатление?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 10 Авг 2023 15:39ч. Преди 5 години българите не поискаха да говорят за насилието над жените, защото това било джендър идеология. Днес не искат да говорят за насилието над жените, защото медиите го преекспонирали. Нещо прави ли ви впечатление?

  10 Авг 2023 19:13ч.

  Да, това не е тема на българското семейство. Това е тема на оскотелите чалга подръжатели на евро-атлантическите "ценности". Над ? човека в долната камара на представителите в САЩ били официално декларирани девианти, а не официално кой да знае колко и с какви отклонения са в управата на хегемона? Диктат на дефектното малцинство /по Теодосий Теодосиев/ над разумното и морално мнозинство, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  10 Авг 2023 18:39ч.

  ние българите отдавна не вярваме на медиите като знаем кои е собственика знаем какво ще следва лъжа след лъжа а младите изобщо не гледат телевизия и не се интересуват от политика ние разчитаме на възрастта си житеиския опит образованието езиковата квалификация затова е 40 процента изб активност

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За съжаление

  10 Авг 2023 19:00ч.

  По-голяма част от медиите са си направо сатанински изчадия. Да намериш островче на истината, като "Гласове" си е направо шанс някакъв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За медиатори пари

  10 Авг 2023 19:20ч.

  винаги се намират. Има ли още хора да купуват вестници? Кой не се дразни от рекламите по телевизиите и каква е ползата от рекламите? Не е ли това черна каса? Влияе ли рейтингът на цените на рекламата? Та да стигнем до рейтинга на предавания и водещи. Много хора не понасят медиите и с основание. Всичко е на път да стане чалга. Чалгата като троскот завзе и политиката. Затуй е апатията. Комерсиализацията ще съсипе живота ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На живо

  10 Авг 2023 19:33ч.

  На мейнстрийм телевизии и сайтове от отдавна не вярвам и грам. Имам личен списък от анаблизаторни журналисти които на момента ще заплюя като ги видя на живо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  10 Авг 2023 19:58ч.

  Споко, като гледам, много скоро Агресията от "домашна" ще стане всенародна, докато и последния джендър-либераст не бъде изметен от България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  10 Авг 2023 20:07ч.

  Как не се разбира, че всъщност цялата конспирация се свежда до отклоняване на вниманието и че цялата агресия на обществото натрупана в следствие на 33-години мизерия, мафия, корупция и тиха колонизация, както и тъпченето на едно място, сега се пренасочва към някакъв дебеловрат прост, татуиран селски бек, който да стане отдушник и изкупителна жертва на народния гняв, докато узурпаторите, под носовете ни, ни превръщат в бройлери за консумация, просто биомаса! Това е изпитан метод, многократно прилаган в миналото, но все се надявам, че в 21-век хората да са малко по-просветени и информирани... Дано, иначе ни чакат още мрачни времена!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хмм

  10 Авг 2023 20:19ч.

  Отдавна разбрах, че медиите са създадени като средства не за информиране, а за дезинформиране и отклоняване на вниманието, но напоследък забелязвам, че са станали и провокативни, отчайващо провокативни. Защо така?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма

  10 Авг 2023 20:23ч.

  се дадем. Не ни знаят ината. Пък и за оцеляване става дума. Събуди се, народе мой!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В България, я има 5 души журналисти, я НЕ

  10 Авг 2023 20:30ч.

  Изхвърлих се, за 5 ще ми е трудно да се сетя. Дачков, Волгин, Карбовски……и заседнах. Като се сетя за още двама, ще пиша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фак Били ГейЦ

  10 Авг 2023 21:23ч.

  хайде сега, как без Диляна Гайтанджиева?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  11 Авг 2023 13:56ч.

  Прибавям още един Мартин. Мартин Петрушев. С такива момчето като него за България ще има бъдеще. Дано да са повечко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ааа, забрави жените

  10 Авг 2023 20:40ч.

  Не бива така. Бенатова например я бива. Другите остаряха и омръзнаха. Помните ли тигрицата Михнева? Що слово изля. Жрица на истината беше. Уж. Много ни бъзикат управляващите от време оно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  11 Авг 2023 14:06ч.

  Това, което се случва в нашите медии е толкова абсурдно, че не може да продължи още дълго време! Питам се какво ще правят "журналист(к)ите", когато ситуацията се нормализира? Болшинството от тях дискредитираха тази професия у нас за вечни времена! Как ще успеят да се завъртят на 180 градуса, ще имат ли достойнството да се разкарат, или ще продължат слугинажа си, просто защото така разбират своята ролята?! Малодушието им е отвратително!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи