Русофобия от 3 март

Русофобия от 3 март
Ако има нещо ирационално в нашия предимно рационален, леко навъсен балкански характер, свързан с оцеляването ни през вековете в битката “със свои и чужди гости”, то това е отношението ни към Русия, пъпната връв на Освобождението ни. Оттук, от националния образ на свободата, и яростната русофобия, и дълбоката почти архетипно религиозна русофилия – и двете от 3 март.

 

 

Много лично е и отношението на руснаците към нас, ако бяха безразлични, нямаше да ни напомнят постоянно, че като “братушки” сме ги “предали” по време на двете световни войни, нямаше да реагират така болезнено, защото като политически субект (да премълча по-тъжното “обект”) сме доста миниатюрни за вниманието на обществото им. Като културно присъствие липсваме в нова Русия, т.е. невидими сме. Туризмът у нас не е критерий за интерес, защото е за средната класа “нови руснаци”, повечето с мешчанската психология на провинциални помешчици, мнозина от които част от охраненото чиновничество, а там тънкости няма, има all inclusive.

 

Ирационалната русофобия у нас се дължи и на нашите известни резерви и даже ревност към афинитета на руснаците към сърбите, има даже едно понятие на тази руска слабост “историческо сербианство”, има също и друг термин: “сърбите са балканските руснаци” (много погрешно всъщност, защото сърбите никога не са се жертвали за друг народ или свещена месианска кауза, както руснаците с Великата отечествена война, но образът си е образ и е част от славянското приказно мислене, пробвай да ги разубедиш рационално – става само с друг образ). В същото време само за нас руснаците използват думата “братушки” (умалително и умилително нежно почти обръщение), докато сърбите са “братя” (емоционалното съдържание е различно като към равен, но “братушка” е като към по-малкия, блуден, но от това и по-скъп брат, това е на подсъзнателно ниво, изрича се, чувства се, не се дефинира).

 

Следосвобожденската ни история, разполовена от 1944 г. идеологически от същата тази Русия, превърнала се в СССР за почти целия ХХ век, поражда и друга форма на патологичен страх, русофобията на истеризираното съзнание, подчинено на идеологическо мислене. Руското се заклеймява като символ на “комунистите”, “червените”, избирателен подход, забравящ, че в Русия е имало и “бели”, че СССР не е Русия до 1945 г., когато победата се извоюва с възраждането на руското православие, на руските герои, забранени от ленинската глобалистка интернационална политика на тотално изличаване на Русия от панпролетарския проект.

 

Идеологизираното съзнание (след 10 ноември у нас такъв е подходът ни и към демокрацията, непогрешима като политически идол, обвит от политкоректна и леко воняща словесност) не може да разбере или по-точно да приеме Русия. Идеологическото изкривяване и на русофили, и на русофоби се плъзга по повърхността, избира си или “червените”, или “белите” след 1917 г., съветския  или имперския проект, а Русия е всичко това заедно в мощно движение като Енисей напролет.

 

Идеологическото “филско” или “фобско” етикизиране идва и от неразбирането на есхатологичния месианизъм на руснаците, времето, в което “мисли” Русия е битката на абсолютното зло с абсолютното добро. Русия в този смисъл е христоцентрична, не антропоцентрична, ориентирът е навътре в човека и няма външна прецизност, подреденост, ред, законност, тази аптекарска прилежност на централния и северния Запад (южният е по-друг). Русия е непредсказуема и стряска донякъде с основание западноевропейския законопослушен ум, свикнал на статичната сигурност на скучно планиран детайлизиран бит срещу руския динамичен хаос, в който всичко е “коль любить, так без рассудку, коль грозит, так не на шутку… коль простить, так всей душой” (Алексей Толстой).

 

Ние не сме законопослушни, упорстваме с балкански бунтовен инат, породен и от суровите места, които обитаваме, почти винаги обект на нечии интереси отвън, сблъсък на империи или постимперии, няма как при такъв исторически ландшафт да има солиден културен и духовен пласт, имаме отделни островчета в личности-гиганти насред остърганото/остриганото общество, неуспяло да си поеме дъх след поредния преход, защото “преходът” е политически кръстопът, който съвпада с географския.

 

Оттук обаче имаме повече сетива за руското, когато не пълзим в накъсана времева отсечка със смехотворни политически цели: влизането в ЕС и НАТО се представяше като “цивилизационен избор”. ЕС обаче е постевропейски проект, далеч не е цивилизация, ако приемем че за такава трябва не само техническо съвършенство и бизнес процъфтяване, но и духовна общност, докато ЕС отказа да приеме християнския си духовен (ценностен, истински) образ. “Избор” нямахме, защото от 90-те г. геополитически цяла Източна Европа беше изоставена от руското постсъветско присъствие и беше предоставена на победителя в Студената война – САЩ. “Избор” без референдум също е проблематично, защото политическата власт в България не се довери на българските граждани нито за ЕС, нито за НАТО по понятни причини. Друг е въпросът, че мечтаната самостоятелност не може без обвързаност с велика сила или конфигурация от такива, но е възможно тази връзка да не е от позицията на слугинско преусърдие, а от тънко балансиране между слабите места на големите играчи и силните на стратегическата ни позиция в сърцето на Балканите като най-голямата славянска държава.

 

От тази ни зависимост отвън, приета като даденост на “преклонената главичка”, е и рационалната професионалната русофобия, т.е нищо лично, само политически/политологически бизнес; както и професионалната русофилия, които са нещо като политиканско занаятчийство в двете посоки и на ниво сергия на политически пазар с много съмнителен срок на годност.

 

И сега в навечерието на 3 март пак сме раздвоени с парламентарна комисия за разследване на Турция и Русия (парадоксът на партньорското слугуване, в един момент сливаш доброто и злото в историята си и "браниш" с административно пустословие поредния биг брадър), от една страна, и двете църкви – нашата и руската, от другата страна, които заедно канонизират свой светец – св. Серафим Софийски – едновременното разновремие в съвремието...

 

А всеки избира свободно, защото свободата е несъвместима със страха или с идолите.

 

 

Коментари

 • Swann

  29 Фев 2016 19:24ч.

  тази Русия за която говори и си представя автотрката е Русия на Бердяев, Достоевски, Шесотв...тази Русия е безвъзвратно загубена през 1917...все едно да разсъждаваме за България такава каквато е била през Златния век...да извинява авторката но да наречеш Русия христоцентрична днес...не само е смешно, това издава адска недалновидност

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • име

  29 Фев 2016 19:39ч.

  защо да бъдем фоби или фили ,а не реалисти? историята на отношенията между България и Русия са отдавна. до скоро не признаваха ,че кирилицата е българска .За покръстването също не знам .Да не говорим за "татарите"-българи и техните права !!!!! и т н

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  29 Фев 2016 20:01ч.

  Би било добре г.Григорова, щом е толкова наясно с историята, да обясни на широката публика истината за руско-турската война през 1877/78 г. , за Сан-Стефано, за 3-ти март, за Берлинския конгрес, за влиянието на руския имперски двор върху горните събития, както и намесата му в последващите - войната на България срещу Сърбия през 1885г., Съединението, обявяването на независимостта на България през 1908г. ? Но нека да изложи фактите не както ги пишеха в учебниците по време на комунизъма, а истинските! А това, че в по-късните години българските политици не се оказаха на нужната висота и загубиха позиции, спечелени от храбрата българска армия, показва че сме малка и слаба нация и винаги се налага да се придържаме към по-силните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чугун

  29 Фев 2016 20:32ч.

  Историята дава много повече основания на "филите", отколкото на "фобите" по отношение на Русия, но при добро желание се намират и двата вида аргументи. Обаче не е в това въпроса, или по скоро не само в това. Нашите пред и следосвобожденски елити вече са били разделени на фили и фоби, в зависимост от начина, по кийто са виждали нужната геополитическа ориентация на България и собствения си интерес. Народът - не. Той, народът, не е бил никога русофобски, нито по времето на Стамболова, нито при Кобургите и включването на България в блокове срещу Русия при 1вата и 2рата световни войни. Задайте си въпроса защо? Какво е разбирал или разбира сега народа от геополитика, историческа преспектива - на рационално ниво? Ами много малко. Народът се държи за Русия инстинктивно, ирационално, метафизически, ако щете, защото чувствува, че за Запада, при цялата му привлекателност му носи унищожение и изчезване, Западът винаги е имал нужда от територия, пазар, ресурс, но никога не му е дремело за българския народ. За Русия е обратното - и на ниво народ, и на ниво елити ( по различни причини) те искат да ни има. И сега е така, и сега българите по инстинкт са с Русия - и са прави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • синкоп

  29 Фев 2016 20:46ч.

  Права е авторката, руската христоцентричност, която тя изтъква, е израз на самото стремление на руснаците към битиен ред не от "мира сего". Показателно е, че руснаците са народът, който едновременно най-много страда и най-показно побеждава, при това Русия е единствената страна, която с кръвта на чедата си освобождава от робство други народи! Руската христоцентричност, както се отбелязва в статията, е в същността на есхатологизма на руския дух. Другото измерение на руската христоцентричност се състои в духовните проявления на душевния живот, които при модерната западна цивилизация - поради влиянията на католицизма и протестантството - се оказват не само незабележими (релевантна в популярен план им е модерната позитивна наука "психология"!), но погледнато от определен аспект, даже невъзможни да се проявят; в статията е казано, че тъкмо зависимостта от вездесъщността на рационалната подредба, им влияе негативно в това отношение. Другото име на руската духовна душевност е християнска съборност (сибир-ност) - и в най-съкровения й смисъл - като модела на християнската Съборна Личност през екзистенцията (Бердяев, Шестов). В такъв смисъл руската Сибириада е изконна граница и край на родово-историческия "паноптикум на Сион" (който впрочем затова я и презира, и отхвърля!), благодатно отвека и навеки преобразяван в екзистенциално-евангелски свидетелския Истината Христова "синоптикум на Сина".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Админ

  29 Фев 2016 22:05ч.

  Дружбата със СССР е тъй жизнено необходима като слънцето и въздуха за всяко живо същество!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  29 Фев 2016 22:14ч.

  Зачетох се в коментара на "Наблюдател". Учуди ме споменаването в отрицателен аспект на ролята на Руската империя за обявяването на независимостта на България. Предполагам, че "Наблюдател" не е чел договора от Сан Стефано, Берлинския договор, но със сигурност не е чел трите договора (Русия Турция, Турция България, България Русия), подписани през 1909 (!) година, с които Турция, а след нея и другите държави, признава независимостта на България. Интересно, но ситуацията тогава е била доста сходна със сегашното в Крим. България е имала автономия, но в рамките на Османската империя. Обявената на 22.09.1908 година независимост, Западна Европа я е възприел точно като сега референдума в Крим - да си гледат работата тия балкански субекти. Виж, ако Турция признае, тогова може. Е ставало е въпрос за пари, много пари, Русия се отказва от взимания от Турция за да компенсира финансовите претенции на Високата Порта към България. Просто казано, Русия е платила за независимостта на България през 1909 година. Дала ни е и заем, за да платим за ЖП линиите. Ленин после ни го опрощава. Такива са фактите, ама кой да чете. За нещата трябва да се съди не от днешна гледна точка. През 1878 година реално не сме имали административен капацитет, че да управляваме самостоятелно държава. Затова ни оставят автономия цели 30 години. Това са ни възприемали всички държави. Може и да ни се иска да е било друго, но това са фактите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самый

  29 Фев 2016 23:14ч.

  ....и дым Отечества, так сладок и приятный. ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпросче

  01 Март 2016 9:22ч.

  Стремежът да бъде демонизирана Русия и в частност Путин има много причини. Ето по-важните от тях: 1 - По времето на Елцин големите американски корпорации вече бяха започнали да точат лиги за това как ще прилапат руските природни ресурси (60% от тези в света!), но дойде Путин и те си останаха само с лигите (твърди се, че по времето на Горбачов американците са искали да закупят Сибир); 2 - Демонизирането на Русия води до увеличаване на печалбите на Военно-промишления комплекс на САЩ (вече излизат сведения за реалното им увеличаване). Освен това, за сега тя единствена може реално да се противопостави на американската военна мощ; 3 - След множеството намеци (от Садам Хюсеин, Муамар Кадафи и т.н.) за отхвърляне на диктата на петродолара, Русия предприема първите реални стъпки в тази насока. Отхвърлянето на петродолара неминуемо ще доведе до отхвърляне на световната хегемония на САЩ; 4 - Смятам, че с най-голямо стратегическо значение е стремежът на сегашното руско правителство да обедини най-добрите неща от неолиберализма с най-добрите неща от соца в интерес на руския народ. Успехът в тази насока ще срине идеологията на САЩ, а както беше казал Вапцаров, вземеш ли зрънце от моята вяра бих ревнал като ранена в сърцето пантера. И така, опитите да се демонизира Русия са яростни и безогледни, но както беше казал някой, колкото повече мърдаш, толкова повече ти в**за.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Adolf

  01 Март 2016 10:02ч.

  Да обобщим - 3 март е черен ден за внучетата на хаджи Иванчо Хаджипенчович ефенди и Кириак Стефчов.Зер извлекъл ги е изпод дебелата сянка на падишаха,където са добрували къде 500 години.Да отидем на 3 март пред паметника на Цар Освободител и да не позволим на турските мекерета да словоблудстват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петко Бирбочуков

  01 Март 2016 10:08ч.

  Едва ли има по-голям русофоб от Путин. Докато цените на петрола в чял свят падат, той вдига цената на бензина за руските мужици. Ебаси лузъра...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • илия

  01 Март 2016 12:15ч.

  Господин Бирбучуков, дето пишете за Путин. Вие нали не зареждате в Русия а в европейска България. Не го мислете! Не ги съжалявайте. Лузър сте Вие, защото не знаете къде отива акциза на горивата в България, плаща ли се изобщо и направете едно сравнение между дохода и пенсията в България и същите в Русия. Вижте там индексацията на пенсията, вижте в България и пишете пак глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Арматура

  01 Март 2016 14:48ч.

  Чугун,прав сте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лидъл Харт

  01 Март 2016 17:42ч.

  Защо дадоха Оскар за най-добър филм на Спотлайт? Ами много просто - Спотлайт показва точно разликата между Щатите и Раша - В Русия Поповете се изгавриха с децата и после тикнаха децата в пандиза. В Щатите стана обратното - намериха с години назад кои ПОПОВЕ са се гаврили с деца и им разказаха играта. Е тваа а разликата между Щатите и Раша дет тикна Пъси Риът в сталиниския сибирски пандиз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Staninski

  01 Март 2016 18:10ч.

  Честно казано, нямам никакво желания да си губя времето в празни спорове с русофоби!? И все пак, понеже са упорито тъпи в своята омраза, би трябвало да им се припомнят по-често, някои очевадни неща. Няма да се спирам на историческите причини за по-особените чувства и отношения между българи и руси. Достатъчно е да не забравят следното: Това, което сме , днес, държавата България, го дължим на Русия. Това което бе България в периода, 1944-та-1989 г., а именно- развита икономика, развито селско стопанство, здравеопазване и образование безплатни, силна и добре обучена и въоръжена армия, стабилност и сигурност , го дължим на Русия. Какво сме получили от Запада- грубо казано, във всички съдбоносни за нас исторически моменти- среден пръст. Орязаване на България след Сан-Стефано. Погром и нулева подкрепа в Балканските войни и национална катастрофа. Втора след Първата световна война, нова катастрофа след втората световна война. Какво получихме след 89-та г. Унищожаване на индустрията, на селското стопанство, разложение на държавните институции, липса на закон и ред, корупция и продажничество повсемеместни. Погром в здравеопазването и образованието, разгром на армията. С две думи днес България е със свалени гащи, безпомощна и безсилна,благодарение на всички продажници и родоотстъпници, управлявали след Промяната. И след всичко това, се намират не -малко продажници, които плюят по миналото, хулят Русия, естествения ,почтен и единствено възможен съюзник и закрилник на нещастната ни , повалена в калта страна.С какви очи го правят, в чий интерес, и срещу какво, те си знаят. Не разбират обаче едно- че са вредни и опасни за България, и че народът няма вечно да търпи безобразията им!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стани ски

  01 Март 2016 18:38ч.

  Големата индустрия дет зарад нея изрезаха де що имаше сливица на децата през 70-те щот руските кумине бълваха пушеци без филтър и немаше отде да си купиш един касетефон, а газова запалка Ронсън от Австрия беше идиелогическо оръжие. Ми руското бръснарско ножче Балтика, дет кат са бръсниш с него и плачиш за Ленин, че умрел от сифилис и немал време да избий още деца с официални държавни заповеди?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпросче

  01 Март 2016 21:13ч.

  Форумният идиот не пропуска да ни напомни, че наистина е идиот. Ама то има ли русофоб, който да не е идиот?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мили русофоби,

  01 Март 2016 21:18ч.

  Излишно е да се напъвате да разсъждавате за Русия. "Умом Россию не понять".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  01 Март 2016 22:02ч.

  Едно е сигурно - приятел на Америка българина няма да стане никога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашите имена

  01 Март 2016 22:26ч.

  оставете фобите да мразят, иначе ще измрат от скука в кухнята

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аватар

  02 Март 2016 7:23ч.

  В България има не русофили, не русофоби, а русопаразити

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дора Апостолова

  02 Март 2016 7:43ч.

  Отдавна следя публикациите на българските русофили и с пълно убеждение мога да заявя, че те продължават да са замръзнали в 70-те години на миналия век в епохата на Студената война, без да разбират политическите процеси след навлизането от САЩ в Европа на последния вид на капитализма-неолиберализма, владеещ и млатещ света в последните 30 години. Те продължават да не виждат, че старото "империалистическо(идейно) противопоставяне" между Русия и САЩ от времето на Студената война( между САЩ и СССР) вече не съществува. Горбачов и последователите му Елцин и Путин въведоха в Русия неолибералния олигархичен американски икономически и обществен модел и направиха Русия копие на САЩ, а после моделът от Русия дойде в България с тесните връзки между БКП и КПСС. Сега САЩ, Русия и България се различават само по сурЯтите на олигарсите си и упражняват един и същ икономически и обществен модел- американския неолиберален капитализъм. Руската рубла е прикрепена към долара и руските олигарси използват глобалния пазар на неолиберализма да изнасят парите на Русия( заедно с парите на България) в американски банки. Така "империалистическото съперничество" се замени с "олигархическо съдружие". Сега между САЩ и Русия -двете най-големи ядрени и енергийни сили в света и производители на конвенционално оръжие, има само икономическо съперничество между олигарсите им управляващи страните, които делят енергийните и оръжейни пазари на света. Руската олигархия е смесена по комунистическа линия с българската, заедно с нея владее цялата икономика на България, изяжда малка България и изнася парите и заедно със своите, в американски банки.Елцин и Путин продължиха делото на Горбачов, а Путин-наследникът на Елцин, наложи авторитарен режим по подобие на стария сталинистки комунистически режим, роди всички олигарси на Русия с произход в последния елит на КПСС, раздаде им за 1 рубла икономиката на Русия и всички национални богатства на Русия и сам стана първи олигарх. Новоизлюпените за 1 нощ олигарси от бившите руски и български комунисти, за благодарност постъпиха по един и същ начин. Комсомолците и шуробаджанаците на властта получили за 1 лев предприятия, вместо да ги развият, ги продадоха, прибраха парите, изхвърлиха милиона хора безработни на улицата, изнесоха капиталите си с черни куфарчета навън, купиха си вили и къщи в най-скъпите места за живеене по света и сега се изтягат на "Миями бийч" или на курорт в Южна Африка и си живеят живота, без да им пука за съдбата на нацията и родината. От тогава руските (и наши) олигарси не произвеждат нищо, а разчитат единствено на добива на източници. Затова сега 75% от БВП на Русия се формира само от износ на нефт и газ. Ето защо с поевтиняването на световната цена на барела нефт, руската рубла девалвира два пъти спрямо долара и еврото, а руската икономика изпадна в колапс и се сви с 40%, руснаците спряха да внасят стоки отвън, спряха да пътуват на вън, сега ще спрат и да ядат щото нямат собствени производства. Тесните връзки между КПСС и БКП свързаха българските и руски олигарси в едно цяло, тази смесена олигархия сега владее цялата икономика на България независимо, че са избутани на преден план българските олигарси.Сред тях има и пряко назначени от Путин като Валентин Златев на Лукойл, но зад всеки български олигарх се крие най-малко един руски олигарх. В САЩ не се гледа произхода на парите постъпили в техните банки и въртящи се в икономиката, а на тези които имат пари се отварят неограничени бизнес хоризонти независимо от произхода на капиталите им. Това се използва от смесената руско-българска олигархия да купуват американски, канадски и други фирми от страни, чийто търговско пространство е обединено с американското, пълнят ги с изнесените си пари в американско-английска или друга чужда банка и ги връщат в България, като с помощта на властта( на техните партии), стават концесионери на националните ни богатства. Такава е канадската фирма „Дънди“ пълна с капитали на „Мултигруп“ изнесени в общото американско-канадското търговско пространство. Такава фирма е концесионерът на „Софийски води“, настанен там от френската банка „Париба“, пълна с изнесени българо-руски капитали. Такива са енергоразпределителите ни- ЧЕЗ, Е.ON, EVN, докарани в страната от управлението на НДСВ със съгласието на БСП и ГЕРБ и стотици други... И понеже фирмите са американски или с други националности, тези, които не познават как работи глобалния пазар на неолиберализма си мислят, че това е американска или чужда олигархия, а де факто са изнесени от Русия и България в САЩ капитали, собственост на смесената руско-българската олигархия и също от Англия, Канада, Южна Африка и други страни със силни икономики, чийто търговско пространство е обединено с американското. В България 80% от бизнеса са офшорни фирми и банки с "неизвестен" собственик, регистрирани в банкови райски кътчета неплащащи корпоративен данък в България. Понеже България упражнява от 1990 г. модела на неолибералния капитализъм на САЩ, донесен от първите две партии БСП и СДС с американския икономически план „Ран Ът“ и в законодателството и липсва закон за проверка на произхода на капиталите, пък и липсва правова държава да съблюдава изпълнението на закона, ние не можем да видим руско-българския произход на капиталите на външните и вътрешни концесионери и приватизатори. Това не се знае от нашите русофили и те по съветски тертип не могат да отделят Русия от реакционния и ретрограден олигархичен режим на Путин, смесват ги в едно тесто и възвеличават Путин като ”единствен способен да се справи( ликвидира) със САЩ“, без да виждат олигархичното сътрудничество между САЩ и Русия и пълното владеене от страна на САЩ както на финансите на Русия, така и националните и богатства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  02 Март 2016 10:48ч.

  А какво ще кажат т.н. русофили за фактите в следната статия: http://www.168chasa.bg/article/4390995 133 млрд. лв. е струвала съветската окупация на България - и въобще има ли разлика по отношение политиката към България на управленската клика на царска Русия, на Съветска Русия, на СССР, а и на сегашна Русия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до нАБЛЮДАТЕЛНИЯ

  02 Март 2016 17:46ч.

  абе какви 133 млрд лв. направо 500 че и 6000 млрд лв. как се казва минимум; колко струва обаче кратката "неолиберална окупация" сигур повече, някъде по 30 хил. души годишно (естествено без да броим русофилите и техните фоби)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а пак до наблюдателния

  02 Март 2016 17:50ч.

  бе виждам че четеш много, кажи ми какво е отношението на западната олигархия към българската държава, каквото и да е останало от нея

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безпомощна руска пропаганда

  03 Март 2016 11:28ч.

  Не мога да повярвам, че се допуска в университета да преподават хора с отчетлива неспособност за геостратегически анализ (или пък такива, които са склонни на пропагандни аберации от голям мащаб). Внушението, че България е малак и нищожна и руснаците ни обръщат внимание по снизхождание или от "любов" е направо глупост. Това е все едно да се каже, че Гърция е малка и нищожна и не заслужава вничанието на Запада. Ако имат България, руснаците имат практически цялото Черно море - България е стратегически много важна за Русия. Ако не бяха скръцнали англичаните - България на два пъти да беше станала част от руската/съветската империя. Именно те задължават турците да признаят Съединението, защото руснаците се противопоставят. Историческото плиткоумие на статията не свършва с тези неща. Русия бива описана като "жертвена" страна. Простия руски войник, довчерашен крепостен, може да е вярвал поради наивността си, че отива да се бие за Православието, но империята си е правела сметките и това е било известно и на тогавашните бълагри - и Ботев и Левски, и З. Стоянов и Вазов (в крайна сметка) са писали за руската опасност. Само че руската пропаганда и тогава и сега добре си върши работата. "Великата отечествена" както автораката я изписва по руски образец (т. е. Втората световна война) е започната докато Русия е била в съюз с Хитлер и се е надявала да си раздели света с него, така че тази саможертвеност ще да е следствие от провала на схемата. Да не говорим за последващата съветска окупация, поредното ограбване на България и тоталната зависимост от СССР през следващите 50 г. - не само на България (която те винаги са смятали за своя собственост), а на далеч по-цивилизовани от тях страни като Чехия, Унгария, че дори и Полша (която е преместена, за да получат хапка от нея руснаците).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпросче

  03 Март 2016 21:01ч.

  Колко тъпотия има в тази американска пропаганда! Ето: 1 - "Втората световна война) е започната докато Русия е била в съюз с Хитлер и се е надявала да си раздели света с него..." - как разбра на какво се е надявала Русия? Може би си ходил при Сталин и той ти е подшушнал на ушенце? 2 - "Да не говорим за последващата съветска окупация..." - в Гърция няма съветска окупация, има английска и американска демокрация и ето какво са сътворили те: http://www.dokumentalni.com/?p=3809 А за запазването на териториалната ни цялост? Едва ли трябва да се напомня, че ако тогава Русия не беше застанала категорично зад нас, сега България щеше да обхваща само Дунавската равнина и Софийското поле. 3 - "...поредното ограбване на България и тоталната зависимост от СССР през следващите 50 г." - зависимост да, но ако е била тотална следва да не обвиняваме Т. Живков и неговата клика, защото те са били най-обикновени изпълнители. Колкото до ограбването и друг път съм предлагал, извадете от националната статистика данните за първите 25 години след 1944 и след 1989 г. и ги сравнете, а след това говорете кога България наистина е била ограбена. И не ми плямпайте, че ограбването след 1989 г. е от руснаците, защото те бяха изгонени още от правителството на Филип Димитров по най-неизгоден за страната ни начин. В резултат на това изгонване много производства буквално се сринаха. Например, производството на електрокари, мотокари и електротелфери намаля с повече от 94%. Толкова много глупости в по-малко от две изречения - лакеите наистина са виртуози... на глупостта!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историческата неприязън на русофобически настроените елементи,

  04 Март 2016 0:53ч.

  обитаващи територията на България, се основава на стряскащата ги констатация, че когато Негово Императорско Величество Александър Втори е започнал военните действия срещу Турция през 1877-ма г., той — видите ли — не бил имал НЕПРЕМЕННО пред вид освобождаването на „братушките“ си, а бил искал да реши един важен за нормалното съществуване на Руската Държава въпрос — достъпа до басейна на Средиземно море. С други думи Негово Императорско Величество е искал да върне ИСКОННО ПРИНАДЛЕЖАЩИЯ НА ПРАВОСЛАВНИЯ ХРИСТИЯНСКИ СВЯТ град Константинопол, заедно с проливите Босфор и Дарданели. Излиза, че освобождаването на „братушките“ южно от Дунава е било само SIDE EFFECT, а основната му грижа е била сигурността и благоденствието на собствената му страна. Ах, колко обидно за булгароцентричните русофоби, които навярно биха искали повече «себеотрицание» от страна на Царя-Освободител! Сиреч, да не мисли той за хатъра на собствения си народ, а за хатъра на един балкански етнос…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за влиянието на руския имперски двор върху горните събития

  04 Март 2016 7:09ч.

  Бафти и ентелектуалния напън! Ми разбира се, руския имперски двор не участва нито в Руско-турската война 1877-1878 г., нито в Берлинския конгрес!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Линдън Харт

  04 Март 2016 7:11ч.

  Браво, Лидълчо, напредваш! Остава да ни преведеш Пуси Райът и цена няма да имаш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много правилно, Стани ски!

  04 Март 2016 7:28ч.

  Светлото настояще и бъдеще на свободна и демократична България, под мъдрото ръководство на Бойко Борисов: ,,Поминъкът какво е? Да има възможност за туризъм, да направят хотели и в хотелите да работят готвачи, охрана, сервитьори, чистачи от цялата страна." За завършилите информационни технологии: "Ми да стават овчари! Сега в Европа се търси агнешко, зеленчуци."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руснаците имат практически цялото Черно море

  04 Март 2016 7:37ч.

  и без България - питай екипажа на "Доналд Кук", дето беше тръгнал за Одеса да продава чалъм, пък внезапно сви към Констанца, поседя два дена, докато на екипажа му се нормализира кръвното, и тихичко се изнесе обратно през Босфора. Без участието на Бури, Искандери, Яхонти и Калибри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фактите в следната статия: http://www.168chasa.bg/article/4390995

  04 Март 2016 8:14ч.

  отсъствуват. Към началото на Яш-Кишиневската операция войските на Трети украински фронт наброяват около 523 хиляди души. Дори ако допуснем, че целият Трети украински фронт е навлязъл в България, соросоидът Антон Тодоров пак е излъгал със 75 хиляди души. На практика са навлезли три дивизии, заедно със средствата за усилване - обща численост около 40 хиляди. Друго да измислиш, т.н. Наблюдател?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не мога да повярвам, че се допуска в университета

  04 Март 2016 8:25ч.

  Ха така! Свободата на словото е само за соросоидите, нали? Я напиши едно доносче до Големия Бял Баща в каменното типи във Вашингтон!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тютчев

  04 Март 2016 8:42ч.

  Давно на почве европейской,/ Где ложь так пышно разрослась,/ Давно наукой фарисейской/ Двойная правда создалась.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпросче

  04 Март 2016 8:53ч.

  По време на т.нар. "руска окупация" мой близък е бил тиинейджър. Били са доста богато семейство - огромната им триетажна къща още стои непокътната. При тях е бил настанен руски офицер със семейството му. Според моя близък руснаците са се удивлявали, че огромната къща е била тяхна собственост, че са имали и други имоти, но между двете семейства се налагат истински приятелски отношения! Затова, когато се говори за "руска окупация", за "османско присъствие" или "съжителство", редно е най-напред да се изясни какво е "окупация", "присъствие", "съжителство", пък тогава да умуваме кой какво ни е дал и какво е обрал от нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Въпросчето

  04 Март 2016 13:56ч.

  Любезни ми колега по форум! Без да се тупам в гърдите, че съм русофил (а и русофоб не съм — виж: атлантикофоб съм; и още как!), ще отбележа, че имам приятелско отношение към руснаците, защото ми харесва тяхната прямота и откровеност. Високо ценя великодушието им, загдето си позволиха и нещо, което не бяха длъжни да правят през Руско-Турската война от 1877-78 г. — сформираха от нашия твърде неопределен балкански етнос една нова държава, което ще рече и ЕДНА НОВА НАЦИЯ (която нация — уви! — ние не можахме да опазим за 138 години, а се разпаднахме на „спорадични нео-либерали“, бленуващи за див капиталистически индивидуализъм). Има обаче нещо, което разваля целостта на картината. По време на разпадането на Съветската система, ознаменувана с продиктуваните от западните разузнавателни централи колосални измислици, наречени „гласност“ и „перестройка“, в Русия (тогава все още СССР) се зароди едно ново поколение руски (и всякакви други) «модерни люде», които се оказаха либертарианци: творения на самата Анн Рейнд (която е руска еврейка). Именно те са едни завършени расисти — ненавиждат всички, които им се струват представители на непълноценни раси, т.е. които са «азиати» или просто «не са северен тип». За тях в тази категория попадаме и ние — българите. Чух даже веднъж една такава идейна дъщеря на Анн Рейнд да казва по адрес на българите: «Да вървят по дяволите тези цигани!». Съгласен съм, че такива либертарианци нямат нищо общо с онези руски благородници и обикновени самоотвержени войници, които са се били при Плевен и Шипка и са ни помогнали да станем държава, но ние днес по-често си имаме работа с либертарианците, а не с витаещото само в спомените руско благородничество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпросче

  04 Март 2016 21:01ч.

  Лично за мен въпросът не е в някакво русофилство (нито съм ходил в Русия, нито познавам руснаци, камо ли пък да имам приятели от тях). За мен въпросът е в отстояване на основополагащите принципи и най-важният от тях е борба за истината. Ако видиш, че някой излива съшита с бели конци помия, трябва да застанеш срещу него, независимо че той може да излива помията срещу твоя смъртен враг. Лакеите и въобще американската пропаганда фабрикуват и изливат помия срещу Русия. Как да не се изправиш срещу тях? Вторият принцип е да защитиш по-слабия. Лесно е да застанеш до силния и да му помагаш в ритането на по-слабите. Това може да ти донесе материални облаги, но ще те унищожи като човек. Трудното е да се изправиш срещу силния и да защитиш по-слабия. Това може да те унищожи материално, но ще те извиси морално. В момента силните САЩ безмилостно ритат по-слабата от тях Русия. Как да не застанеш срещу тях? Има още много принципи, които трябва да спазваме ако искаме да сме човеци, но нека да не бъда отегчителен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фотий

  05 Март 2016 8:48ч.

  Самоопределянето ни чрез външни фактори като русофили и русофоби е признак за незрялост. То е емоционално, а политическото самоопределяне трябва да бъде рационално. В интерес на малка държава като нашата е да поддържаме добри икономически и културни отношения и с Изтока, и със Запада. За съжаление самите Велики сили не ни го позволяват. Нужен е много силен лидер и много силна партия, които да наложат подобна политика. Засега на хоризонта няма такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благодаря ти за тези справедливи думи, Въпросче.

  05 Март 2016 16:24ч.

  Хубаво е в тези времена, в които хората като че ли са загубили всякакво чувство за реалност, да прочетеш такива неща, каквито си написал ти. Тъжно е, че пред очите ни се изправя една маса от хора, които са ужасно разединени. Имам пред вид руснаците, които винаги са ме възхищавали с всеотдайността си. (За разлика от теб, който твърдиш, че не познаваш руснаци, аз съм имал — а имам и досега — приятели сред тях.) Но какво се получава? Моите украински приятели, които високо ценя, застанаха идейно срещу моите руски приятели, които също високо ценя. И заради какво намериха те причини да се конфронтират? Заради абсолютни глупости, зад които — и у едните и у другите — прозира една общовалидна и за двете страни неудовлетвореност. А американците, които също така добре познавам, неудовлетвореност не изживяват, защото искат твърде малко от живота — искат да имат «фън», да карат мощни коли, да зареждат колите си с евтин бензин и да пръскат пари наляво и надясно като обезумели. Докато го имат това, те ще се чувствуват най-най-великите. И управляващите ги, които добре знаят това, съумяват да им осигуряват този примитивен американски идеал. А през това време руснаците и украинците ще се изядат от ярост и безсилие, защото това, от което те се нуждаят, не можа да им го усигури нито Самодържавието, нито болшевиките, а за Путин — само градим надежди. При това общата постсоциалистическа конфронтация резонира и сред нас, българите, което пък е най-тъжното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Фотий.

  05 Март 2016 16:28ч.

  Ех, Фотий, и на мен ми се иска склонността към политически пристрастия и диференциация (на «-фоби» и «-фили») да е само незрялост, но тя — незрялостта — би трябвало според природните закони да е само временно явление: ябълката, като прецъфти и „върже“, за известно време налива плодове, които са кисели и НЕЗРЕЛИ. Но СКОРО след това плодовете ѝ навлизат в своята ЗРЯЛОСТ. Стават едри, сочни и сладки. При нас — хората — май не става така. Раждат се нови поколения и всяко поколение почти нищо не възприема от горчивия опит на предците си. Все същите говеда — всеки път. «-Фобии» и «-филии» е имало и преди 130 години в нашата страна: и то баш по отношение на тези, които са се жертвували — както става ясно — за сган неблагодарници. Едно от проявленията на НЕЗРЯЛОСТТА се изразява в думите на Кристалина Георгиева: «България също може да получи пари от ЕС заради мигрантския наплив.» Да мислиш само за пари е не само незрялост, но и селяндурско скудоумие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпросче

  07 Март 2016 8:40ч.

  16:24 и аз благодаря за хубавите думи! Струва ми се, че много трудно би могло да се достигне до сериозен разрив между украинския и руския народ. Американците се опитаха (и все още опитват!)да създадат такъв разрив като се опряха на бандеровците и други подобни отрепки, които срещу определено заплащане са готови да продадат и родните си майки, но явно този опит като бумеранг ще се стовари върху собствените им глави. За целта те използваха и корумпираността на Янукович, дори в известна степен успяха да го представят като подставено лица на Москва и така увлякоха част от украинския народ, но патроните им свършиха дотук. Техните анализатори не можаха да се поставят и да разсъждават от гледна точка на Путин и Русия, а мислеха само от собствената си камбанария, т.е. ако някой постъпи така с тяхната страна те веднага ще навлязат с армията си и ще го разкатаят (както са правели много пъти), което ги доведе до погрешния извод, че руската армия ще навлезе в Украйна, разривът между народите ще стане факт и Русия ще затъне в калта (имаше дори прогнози, които очертаваха кои части от Украйна ще бъдат окупирани от руската армия и какво ще струва това на Русия). Сега имаме коренно различна ситуация - корумпираността на американските мекерета достигна гигантски размери, икономиката на Украйна се срива, мизерията на населението става все по-голяма, а презрението от страна на Европа се очертава все по-ясно. При това положение все повече украинци разбират, че са били измамени най-безсрамно, а когато един човек разбере, че е измамен той неминуемо възроптава срещу измамника. В крайна сметка, провокираният от американците разрив между двата народа е незначителен и в недалечното бъдеще ще бъде преодолян. Колкото до "примитивния американски идеал" и способността на управляващите до го осигуряват, много показателна е тази статия: http://e-vestnik.bg/24525/zashto-izvednazh-se-poyaviha-milioni-sotsialisti-v-amerika/ Показателни са и твърденията, че Тръмп е глупак и невежа, но много хора го подкрепят, защото не е от корумпираната управляваща клика. Всичко това показва, че и в САЩ назрява сериозно вътрешнополитическо напрежение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Въпросче.

  07 Март 2016 12:07ч.

  Да, това е така, що се касае до текущите проблеми в отношенията между руснаци и украинци. Но има и едни исторически наслоения, които са витални вече няколко века. Става дума за широко разпространеното схващане, че Богдан Хмелницки е ПРОДАЛ Украина на «катцапите» от Москва. От много години всеки път, като се събера с моите украински познати и приятели, все тая тема се предъвква. Тази историческа емоция у украинците стои в темела на лесно удаващата се фашизация на някои от тях. Зад цялата тази ситуация се е притулил един откровен антисемитизъм. Украинците — особено тези от Западна Украина: Буковина, Ужгородския район, Ивано-Франковск, Черновцы, Тернопол и т.н. — дълбоко са убедени, че Москва е населена с оцелялите остатъци на нявгашната Йудейска Хазария. Което исторически е вярно дотолкова, доколкото местните руски князе са били предоставили едно доста неугледно тогава селце — Москва — за място, където да се заселят бежанците от устието на Волга след монголската саморазправа с Хазария. Бежанците (някои от тях евреи, други — просто хазари-езичници, а трети — генетични мелези мехду евреи и не-евреи) се захванали кой с търговия (евреите), кой с тъкане на килими — персийски тип (не-евреите) — и така Москва се замогнала до това, което е днес. Но не по-малко евреи има и в самата Украина — попаднали там по време на същото монголско нашествие. И ето — на основата на тази етническа непримиримост и непоносимост между не-евреи и евреи в Украина възникна и «бандеровщина» и какво ли не. При което трябва да се подчертае, че и самите евреи не си поплюват — специално внимание отделих върху творчеството на Григорий Свирский, който беше един от най-ярките радетели за изселването на евреите от СССР в Израел. Стана ми ясно, че съжителството на тези два етноса е абсурдно. Това обяснява и погрома над «одеситите» неотдавна, когато украинските нео-фашисти нахълтаха в Профсъюзния дом в Одеса и умъртвиха намиращите се там — очевидно евреи — с такава ярост, с каквато могат да се възкресяват само спомените от Аушвитц и Бухенвалд. («Одесити» е политически коректното обозначение на евреите от Одеса; зер «евреин» е мръсна дума.)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпросче

  07 Март 2016 21:00ч.

  Съжалявам, но не съм запознат с тези детайли и не мога да ги коментирам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зиновии гердт

  07 Март 2016 21:07ч.

  колебая се м/у филство и фобство. Защо всички се нахвърлят срещу Путин- някои даже го наричат Хитлер- бог да ги прости - те са улави.В официалните СМИ не писа че увеличават пенсиите с 20% че се превъоръжават успешно. У нас- в България отново властват идеологии/същото бе при "соца" / а българина има въпиеща нужда от практицизъм. Затова и сравнително тихо прие ЕС и НАТО.Е ще ги преживее и отхвърли - типично по-нашенски с мълчалив инат "е....и м....а" ти че ми каеш кога я съм вие. А после е жесток и коварен /и има защо/. Русия си е РООСИЯ ние сме си НИЕ и колкото и да сме "братушки" е така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фотий

  08 Март 2016 7:17ч.

  До Въпросче: За съжаление силата на манипулацията е неимоверна и разривът вече никак не е невъзможен. Има случаи, в които родни братя не могат да се гледат, като единият твърди, че е руснак, а другият - че е украинец. Расистките фантазии като тези на колегата от форума също са част от играта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпросче

  08 Март 2016 8:09ч.

  Фотий, вярно е, че разривът не е невъзможен, а "западните демократи" са изкусни майстори в неговото създаване, но все пак се надявам, че разумът ще надделее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>_________+

  08 Март 2016 15:11ч.

  Разбира се, че Русия е фактор за края на турското робство. Някой помни ли и речта на Виктов Юго, в защита на един малък балкански народ? Към кого е било обръщението му? Определено френската интелигенция не е била на едно мнение с политиците си. И какво са правели политиците тогава, за да предизвикат Юго?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >............+_

  08 Март 2016 15:13ч.

  Много трол тука, всъщност само един, ама за двеста бачка! Путин им е проблема, не трети март! В американското посолство сън не спят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До "въпросче" -

  08 Март 2016 16:26ч.

  Допитване до общественото мнение във Франция през 1948 година установило, че 85% от французите смятат, че основната заслуга за разгрома на Третия райх принадлежи на СССР. Същото допитване през 2008 година установило, че 85% от французите смятат, че основната заслуга за разгрома на Третия райх принадлежи на САЩ. И лично на редник Райън, да га йе в шушумигата. Пропагандата е велика сила. Казал го е Йосиф Гьобелс, ариец отсекъде - ръст 165 см, намазана с брилянтин черна косица, черни очички, челно оплешивяване на 30 години, носленце като рибарска кука, сраснали ушенца...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ППС до "въпросче"

  08 Март 2016 17:09ч.

  Уточнение - Борис/Борух "вешать будем потом" Филатов има паспорти само от САЩ и Израел, Украинския не го броим, той се подразбира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи