Руското посолство в Лондон: В опит да спаси кариерата си Борис Джонсън провали преговорите между Москва и Киев през 2022 г.

Руското посолство в Лондон: В опит да спаси кариерата си Борис Джонсън провали преговорите между Москва и Киев през 2022 г.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Западните медии публикуваха изявления на бившия британски премиер-министър Борис Джонсън, целящи да отрекат неговата отговорност за развалянето на преговорите между Русия и Украйна през пролетта на 2022 година.

Очевидно Джонсън се опитва да се скрие зад клишетата за „руската пропаганда“, които използва. Неговите изявления обаче, публикувани на 11 януари 2024 г. в „Таймс“ и „Уолстрийт Джърнъл“, повдигат въпроса: какво точно се опитва той да отхвърли?

Според Джонсън, по време на спорното си посещение в Киев на 9 април 2022 г. той се опитва да убеди Владимир Зеленски да откаже да подпише гореспоменатия договор, оправдавайки се с недоверието си към Москва.

Той откровено заявява, че „всякаква сделка с Путин би била доста мръсна“.

Той препоръчва продължаване на военните действия, тъй като „Путин трябва да се провали“.

Той обещава продължителна подкрепа, нови траншове от военни доставки, включително противовъздушни и противотанкови ракети, и финансова помощ.

Нещо повече, след посещението кабинетът на министър-председателя изясни фактите. В последвалото правителствено прессъобщение ясно се посочва, че докато е бил в Киев, Джонсън „е призовал да не се водят никакви преговори с Русия при условия, които приемат за достоверен фалшивия наратив на Кремъл за инвазията“.

Няма никакво съмнение, че крайъгълната разпоредба за постоянен неутралитет на Украйна, както е заложено в проекта на „Договор за постоянен неутралитет и гаранции за сигурност на Украйна“, не съответства на представата на Лондон и Вашингтон за „условията“, при които конфликтът би могъл да бъде разрешен. В противен случай членовете на НАТО нямаше да прекарат осем години в цинично използване на споразуменията от Минск, за да подготвят систематично украинската армия за пряка кинетична конфронтация с Русия.

На този фон оправдателните твърдения на бившия министър-председател, че окончателното решение е принадлежало на украинците, са напълно безполезни.

Важно е да се отбележи, че в началото на Специалната военна операция премиерският пост на Джонсън вече висеше на косъм.

Поради това украинският конфликт беше възприет от него като обещаваща възможност да съживи замиращата си кариера.
Залогът никога не е бил загриженост за бъдещето на Украйна и украинците, а единствено такава за самоизтъкване и политическо оцеляване. Резултатът от пътуването на Джонсън до Киев се оказа трагичен за Украйна, а към този момент той най-вероятно е безразличен към нея.

Източник: twitter.com/RussianEmbassy

Превод за "Гласове": Ег.катерина Грънчарова

 

 

 

 

Още от Коментари

Коментари

 • Ади

  14 Яну 2024 8:31ч.

  Всички подлъгаха украинците, а сега един по един ги напускат. Така става когато играеш по чужда свирка. Жалко за жертвите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Truman

  14 Яну 2024 10:34ч.

  България върви по украинския път! Краят ще трагедия за България! Имам усещането, че всеки един, подчертавам, всеки един от депутатите и министрите ни тика към пропаст....не вярвам, нито на корнела, нито на коцето, нито на славчо, нито на гела..че ИСТИНСКИ имат намерение и сили да съборят боко и ПП..гарнирани с шиши...НЕ ВЯРВАМ, ЧЕ МОЖЕМ ДА СИ ВЪРНЕМ БЪЛГАРИЯ!Точката на пречупване е премината. Избрахме да вървим надолу към разруха... забравих да спимена основния играч -Радев..дето се прави на ИЗЛЪГАН ОТ ПП..айде бе...Бруте..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  14 Яну 2024 10:42ч.

  Единственото положително при Джонито е, че с велосипед без охрана се придвижваше из Лондона града голяма .....................................така прави и Рюте ! В Чалгария всички " величия " си мерят охраните .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  14 Яну 2024 12:49ч.

  Томов, замисли се, това няма как да е вярно. Нито за единия, нито за другия, че се движели без охрана. Тя може да не се вижда, но това не значи, че я няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колко лесно се промиват мозъци. Затова съм толерантен към пострадалите вива и ким

  14 Яну 2024 8:45ч.

  В края на краищата, Боре е напълно прав. Украинците сами са си виновни. Както сами да си виновни и булгар-булгар за сглобката. Класически случай на ало измама в огромен мащаб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  14 Яну 2024 8:46ч.

  Who cares за пипълчетата жертви? Руснаците в коронната си роля на хленчещи "византийски" лицемери. Добре, че беше Боджо, че иначе глупачето Путин наистина щеше да сключи мир в Истанбул. Сега тва вече е невъзможно.Война до победен край без абсолютно никакво значение на броя на жертвите.Ако се наложи ще се разцепи и земното ядро.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Британия - агресор в Йемен

  14 Яну 2024 9:35ч.

  Ти не го вземай Путин за толкоз глупав, щот може да се окаже, че преговорите за мир в Истанбул са част от играта, а не от решението. Но тогава пък едни други мисли ми идват в главата, които няма да споделям.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • деди

  14 Яну 2024 18:10ч.

  така си е

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  14 Яну 2024 8:51ч.

  Поне е опитал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  14 Яну 2024 9:32ч.

  Какво да кажат. Я са казали нещо друго, я са полетели от 6 етаж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  14 Яну 2024 10:04ч.

  С тая пропаднала държава, която преди войната лъжеше, че няма да напада Украйна няма смисъл да се водят никакви преговори. Снайперисти няма Запада, снайперисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Влад по род Вокил

  14 Яну 2024 10:14ч.

  Като не щяхте мира, получихте секира! Наздраве!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, няма снайперисти ЗападА.

  14 Яну 2024 10:15ч.

  А у нас видно са кът цихиатрите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  14 Яну 2024 14:33ч.

  Западът има снайперисти, питай близките на убитите на Майдана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Осем години баламосваха Русия с Минските споразумения

  14 Яну 2024 11:34ч.

  Щото някой е имал цел. Помните ли когато за първи път видяхме Зеленски във военна униформа да тича горкия и да демонтрира сила. После реват, че ги изпреварили. Искаше им се те първи да нанесат удар по Крим, но не им мина номера. ........ Така е, когато се слушат англосаксите и учениците им зад океана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То и Нетанаяху тъй - да спаси кариерата си

  14 Яну 2024 11:43ч.

  Как ще поправи Борката Джонсън тази грешка ГРЕШКА за десетки хиляди човешки животи. и продължават с ужаса - събират мъжете, бащите на украинския народ като животни по улиците и пътищата. Вечен позор за такива комплексари "лидери".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи