Руската Палестина – тихото продължение на Военно-космическите сили

 Руската Палестина – тихото продължение на Военно-космическите сили
Руското присъствие в Близкия изток трудно може да бъде асоциирано с “мека сила” поради класическата триходова комбинация: внезапна военна операция – изненадващ успех – дипломатическо споразумение с партньорите от Запад или от Изток. Безспорно милитаристичният стил на руската политика има своята логика (особено след загубването на статуса на велика сила, 1991 г., възстановен с Крим, 2014), но той заслонява тихия фронт на църковната дипломация, възприемаща Светите места в Близкия изток като “духовна реалност” – руска, християнска, авраамическа.

 

 

“Руската Палестина” се появява втората половина на ХIХ в. с руското православно присъствие (инфраструктура от манастири, църкви, училища, земи) в близкоизточните територии на Османската империя, и днешните Израел, Сирия, Ливан, Палестина. Русия комбинира държавното (консулското), църковното (Руската духовна мисия, Палестинският комитет и после комисия) и общественото (неправителственото Императорско православно палестинско дружество, от 1882 до днес без прекъсване, само преименувано при болшевиките) проникване в Близкия изток, обобщено с термина “Ерусалимски вектор” на руската външна политика. 

 

Съперници на Русия са протестантската пропаганда (Англия, САЩ), католическата (Франция, Ватикана), гръцкото духовенство (Ерусалимската патриаршия) и обратно – съюзници са Антиохийската патриаршия в днешна Сирия и коптската църква (балансът не се е променил съществено от ХIХ в. до днес). Гръцките духовници не допускат във висшата йерархия православните араби, запазват елинското пренебрежение към “варварите”, докато Руската православна църква не прави разлика между миряните на свои и туземци, а напротив съдейства за създаването на местен елит. Впрочем гръцкият клир има същото надменно отношение и към българските духовници и препятства провеждането на литургии на църковнославянски език до възстановяването на Българската екзархия, 1870.

 

Религиозната карта на Близкия изток се допълва с колониалното разграфяване на региона по време и след Първата световна война с активното участие на Англия, Франция и Русия, т.нар. споразумение “Сайкс–Пико–Сазонов”, 1916 г. Русия се отказва от “Руската Палестина” за сметка на обещанието за мечтаните Проливи.

 

(Споразумението “Сайкс-Пико-Сазонов” е обмен на ноти между Англия, Франция и Русия за периода март – октомври 1916 г., разпределящо османското наследство между трите държави: потвърждава договореността от 1915 г. за Константинопол, Проливите и част от Анатолия към Русия, докато арабските османски провинции са за Англия и Франция; секретно е до публикуването му от болшевиките през ноември 1917 г., “разобличаващи” царска Русия като идеологически противник на бъдещата световна революция и действащи в разрез с националните руски интереси по това време.)

 

През юни 2014 г. маскираните наемници на т.нар. Ислямска държава театрално разрушават граничния източен вал между Ирак и Сирия, обявявайки свещена битка със западния колониализъм, установен от “Сайкс–Пико”, или с други думи – легитимират преформатирането на Близкия изток, самообявявайки се за халифат. 

 

Ислямистката драматургия е професионално филмирана и разпространена в интернет, но служи за отклоняването на вниманието от същинското начало на разбиване на границите на Близкия изток – нахлуването на САЩ и НАТО в Ирак без санкция на Съвета за сигурност на ООН, 2003 г. Именно тогава се нарушава статуквото, установено след Втората световна война, създало на мястото на английските и френските колонии арабските светски държави, чиято секуларност и унитарност са обект на нападение от страна на ислямистите чрез т.нар. “арабска пролет”, вдъхновена от старите-нови колониалисти. 

 

След Втората световна война Сталин възражда забравения от болшевиките интерес към “Руската Палестина” с утопичната идея за свикване през 1948 г. на Вселенски събор в Москва по повод 500-годишнината на РПЦ, целта му е “присвояването на титлата Вселенски за Московския патриарх”, за което от 1946 г. работи специален Съвет по работите на РПЦ, начело с полковника и богослов едновременно Г. Карпов: “битката за Берлин продължава църковно-политическата битка за Ерусалим”. 

 

През 1992 г. нова Русия модернизира устава на Императорското православно палестинско дружество, начело на което от 2007 г. е Сергей Степашин, генерал-лейтенант от контраразузнаването, директор на ФСБ (леко намигване-привет на унищожаването на българското културно-историческо разузнаване след промените по иделогически причини – пост-соц-демократическият джихад срещу комунизма), бивш премиер и близък съратник на Путин и Лавров от питерския клан. Сергей Степашин възражда “Руската Палестина” и руското православно присъствие в Близкия изток. В интервю за тв Дождь от март 2016 г. той директно заявява, че “Руската Палестина” е “повече от Херсонес” и че Русия защитава православните християни (завръща се идеологическата символика на външната руска политика от времето на Екатерина Велика). 

 

Русия обаче не се ограничава с православната нишка на меката си сила, а въвежда нов елемент – покровителството на традиционния ислям срещу ислямистите, за да избегне всички опити за дестабилизиране на мюсюлманските руски граждани (сунити в мнозинството си) с повтаряната напоследък дъвка за шиитско-сунитски конфликт, целяща да дискредитира връзките й с Иран. Напротив Русия призовава за единство на мюсюлмански свят.

 

Когато през 2003 г. САЩ нахлуват в Ирак, Русия реагира превантивно и става наблюдател в Организацията за ислямско сътрудничество (втората по мащаб след ООН); създава арабски канал на RT, острието на съвременната руска пропаганда, агресивно-талантливо по всички канони на Студената война. Путин на откриването на джамията в Москва, 2015 г., на което присъстваше и Ердоган като драг гост “повече от партньор” (такъв беше статутът му в Кремъл до свалянето на руския самолет и показното убийство на пилота пред услужливи тв камери) обявява, че планира създаването на Булгарска ислямска академия (Татарстан). 

 

За Балканите доскорошната непостоянна и без всякаква концепция руска политика, фиксирана с неофитски капиталистически аплобм само върху “тръбата”, придоби ново измерение след трайното разваляне на руско-турските отношения, което принуждава Русия да направи опит да се завърне чрез тихата дипломация.

 

Дали напрегнатото партньорство между Русия и САЩ ще доведе до ново “Сайкс-Пико” с формат “Лавров-Кери” е трудно да се каже, най-малкото защото няма болшевики, които да публикуват секретните споразумения между глобалните играчи. Истинската дипломация обича тишината, но и тя оставя следи. 

 

* Сравнението е на съвременния изследовател Николай Лисовой

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Поздравления за авторката -

  12 Март 2016 9:29ч.

  кратко, ясно и точно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  12 Март 2016 10:14ч.

  Много интересно, мерси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Таа вечер проф А Йорданов

  12 Март 2016 18:53ч.

  каза че на таа с синьото шалче дедо й е РАЗСТРЕЛЯЛ Работническата стачка МАЙ 53 година в ПЛОВДИВ пред същия ТЮТЮНЕВ СКЛАД койт осе опитаха ТАЙНО ДА РАЗРУШАТ ТАЗИ СЕДМИЦА за да няма свидетелства исторически на РАЗТРЕЛА НА РАБОТНИЧЕСКАТА СТАЧКА В ТЮТЮНЕВИЯ БРАНШ СРЕЩУ ПОВИШАВАНЕ НА ДНЕВНАТА НОРМА БЕЗ КОМПЕНСАЦИЯ която е била разтреляна от Ст Тодоров и Ив Пръмов и това става 3 месеца преди големите бунтове в БЕРЛИН, а днес се опитаха да ЗАЛИЧАТ ТАЗИ ИСТОРИЧЕСКА РЕЛИКВА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин от Б

  12 Март 2016 20:21ч.

  Русия винаги си е била велика сила-е, малко се излагат с единствения си самолетоносач, но не е за сефте.Особено покъртителна е втората снимка в галерията, тва животно на кюмур ли го кара, или руснаците горят стари гуми и продават на черно кюмура за самолетоносача:) http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/69046-strogo-sekretno-samoletonosachat-admiral-kuznetzov-gordostta-na-kremal.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • …договореността от 1915 г.:

  12 Март 2016 21:16ч.

  Константинопол, Проливите и част от Анатолия — за Русия, докато арабските османски провинции — за Англия и Франция… Справедливо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбрахте ли? «…няма болшевики, които да…»

  12 Март 2016 21:34ч.

  Следователно трябва да направим така, че отново да ги има!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • полковник

  13 Март 2016 8:36ч.

  До Б от Б: Ако самолетоносачът наистина беше оръжие за сериозна война, бъди сигурен, че руснаците щяха да имат десет. Който разбира от военщина знае, че американецът само може да му диша прахта на руснака в тая област. Руснакът гладен ще ходи, ала оръжията, които му трябват, за да победи, ще ги има. Така че, посмали малко...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Секюз ми, "Таа вечер" -

  13 Март 2016 18:03ч.

  проф А Йорданов по какво е проф? Каква докторантура е защитил и къде? Кажи, не се стеснявай! А тоа проф не беше ли агент на Шесто, а? От тиа, дето Митйу Гистапупу им изгуби дусийетътъ, но никой не му потърси сметка, щото щяха да лъснат и ЖМЖ, и Фифи, и Жана, и Берта - името им е легион. И такива влечуги вече двайсет и пет години ме учат на "ценности"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин от Б

  13 Март 2016 21:17ч.

  до полковника-ми те руснаците опитаха да имат двата френски мистрала (за някоя несериозна война?)но не им се отвори парашута.И кои са оръжията, заради които руснака гладен ще ходи, но ще ги има за да победи?Нали точно тези оръжия, заради които той гладУва за да победи, го победиха него самия, защото РФ се превърна във Верхняя Волта с ракетами.Та нали за да има една държава силна армия, трябва да има силна икономика.Но аз ще посмаля малко -РФ не е и не може скоро да стане велика държава.За такъв вид държава се иска: многобройна и забогатяваща средна класа, добро образование и здраво население, икономика с растеж, иновации в държавата.Все неща, които не могат да се заместят с временно забогатяване на някои от отминал пик на суровинния пазар и чифте пищови на гол тумбак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • п-к

  14 Март 2016 8:22ч.

  До Б от Б: много са ти тривиални и буржоазни критериите за величие. Мистралите са за бой срещу треторазрядни диваци като ИД, войната с американците, като ядрена свръхсила, ще се води по друг начин - поне в началото. И стига повтаряй глупостите на Рейгън - ако става въпрос, днес умни хора наричат САЩ Горна Волта с печатница, ама туй услужливо не искаш да го забележиш. Каза ти се, Русия е военният гений сред държавите на планетата, САЩ, поради липса на военни традиции и успешни участия в сериозни войни, няма как да бъде военен гений, най-много й остава да бъде военен гейний.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пак п-к

  14 Март 2016 8:26ч.

  И като ще ми говориш за сериозен и свободен пазар, да те питам: защо по внушение на САЩ Франция така се изпързаля с това неспазване на една напълно редовна търговска сделка с Русия за мистралите и се отказа от договора? Каква рационално предвидима страна по пазарното споразумение е изобщо Франция, че се изложи като циганин, отказвайки се под давление на диктат? Що се отнася пък до американската администрация, на какво основание се намесва в свободната търговска съвест на уж независим субект на търговско правоотношение? Какво доверие може да се има на такива търговски агенти, които си плюят на репутацията да бъдат безупречни пазарници?! Въпросите ми са реторични, знаем ви козяците, че на такива въпроси не отговаряте, понеже не фигурират като точки в лишчетата ви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До товарищ "полковник" или таваруштаката

  14 Март 2016 17:54ч.

  Докато има поне един жив като вас, товарищ гъз, няма да има България. След десетилетие ще захвърлите окончателно сърпа и чука, ще яхнете петолъчките, и ще побегнете към съдателите на символите и по-важно - на идеологията. През остатъка от силиконова памет, заменила гладките ви мужишки мозъчета, няма да мине, да се скриете в "матушката". Вината е на нашенци, на не е моя. Никога не съм бил един от вяс. Човек съм. Ако у нашенци беше останал един български ген, през 1990 година щяха да дерат такива като вас и предците ви по улиците. И да ви разпъват на петолъчки - от Калотина до турската граница, и от Силистренско до Горноджумайско.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако у нашенци беше останал един български ген,

  14 Март 2016 19:13ч.

  нямаше да позволят небългари да ги управляват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даниил Хотько

  15 Март 2016 8:20ч.

  Экономический кризис в России вынудил граждан отказаться от говядины и свинины в пользу курицы. Об этом рассказали в эфире РСН эксперты и участники рынка. «Население стало кушать меньше мяса. Ничего драматичного нет, это вполне ожидаемо, прогнозируемо. Человек меняет свою структуру потребления, стали больше есть мяса птицы. Какая-то часть людей перешла на курицу, как на более дешёвый продукт. Птица составляет 50% в нашем рационе из всех видов мяса. Эта цифра росла, и она ещё будет расти», — аналитик мясного рынка Института конъюнктуры аграрного рынка (ИКАР) Даниил Хотько

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ион Михай Пацепа,генерал-лейтенант румынской разведки

  15 Март 2016 8:51ч.

  Ион Михай Пацепа, самый, пожалуй, высокопоставленный офицер из тех, кто в свое время бежал из стран советского блока. из статьи генерала Пацепы «Русские следы»: «В 1972 году Кремль решил повернуть весь исламский мир против Израиля и Соединенных Штатов. Глава КГБ, Юрий Андропов сказал мне, что миллиарды (мусульман) нанесут США больший вред, чем несколько миллионов. По его словам, необходимо было внедрить по всему исламскому миру ненависть к евреям, подобную той, которую испытывали к евреям нацисты. Следующий шаг — превратить это эмоциональное оружие в террористическую кровавую бойню против Израиля и его основного сторонника — Соединенных Штатов Америки. Ни одна страна, находящаяся в сфере влияния США и/или сионистов, не должна чувствовать себя в безопасности... Андропов считал, что исламский мир для нас — та самая пробирка, в которой мы из бактерии марксистско-ленинской идеи должны вырастить смертельный штамм ненависти к Америке. Исламский антисемитизм пустил очень глубокие корни. Мусульмане преданы идеям национализма, ура-патриотизма и шовинизма. Толпу неграмотных, угнетенных мусульман легко разогреть до самых высоких температур». И еще одна цитата из той же статьи: «В начале 1970-х годов, из советского КГБ моему управлению (румынской разведывательной службе) и другим восточно-европейским разведывательным службам был отдан приказ — найти партийных активистов, на которых можно положиться. Речь шла о создании исламских групп, руководителей которых мы должны были тренировать, обучая технике проведения террористических операций и умению выдавать дезинформацию и ложь за правду. Затем нам предстояло помочь им проникнуть в страны, которые находились в сфере нашего влияния. С тем, чтобы они сеяли в этих странах фанатичную ненависть к американскому сионизму, используя давно укоренившуюся ненависть к евреям. Я покинул Румынию в 1978 году. К этому времени мое управление подготовило и отправило в исламские страны около 500 агентов. По приблизительной оценке Москвы, к 1978 году весь советский разведывательный блок подготовил и заслал в исламские страны около 4 тысяч таких агентов. В середине 70-х в исламском мире началась массовое распространение переведенных на арабский язык «Протоколов сионских мудрецов» — этой подделки, сфабрикованной еще в царской России, которую использовал Гитлер в числе обоснований его антисемитской философии. Распространяли мы и изготовленные российским КГБ «документы», в которых утверждалось, что Израиль и Соединенные Штаты Америки, эти «сионистскими государства» — готовятся к захвату исламского мира. Мы, представители советского блока, пытались завладеть умами людей, потому что знали, что на поле военных действий нам — не выиграть…».

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи