Румен Овчаров: Асен Василев се цели в премиерския пост, кани се да внася газ от Тринидад и Тобаго

Румен Овчаров: Асен Василев се цели в премиерския пост, кани се да внася газ от Тринидад и Тобаго

Цената на природния газ ще скочи двойни, а не както се говори с 30%, заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров в „Тази събота“ по БТВ. 

„Двойно по-висока цена на природния газ означава съответно и двойно по-високи цени на всички продукти, които са свързани с природния газ. Те са над 20% въобще от промишлената продукция на България над 43 милиарда лева годишно производство“, допълни прогнозата си Овчаров. 

По думите му няма евтина алтернатива на руския газ и затова досега никой не е прекъсвал отношенията с „Газпром“, защото алтернативите са по-скъпи и несигурни. 

Според Овчаров доставката на втечнен газ с кораб е несигурно за разлика от синьото гориво в тръбата. 

Бившият енергиен министър смята, че вицепремиерът Асен Василев с изявленията за енергийна независимост и справяне без руски газ, си „прави пиар“, като се цели в премиерския пост. 

Овчаров сравни Василев с „един друг финансов министър – Симеон Дянков, който искаше да пляска руснаците, но те го напляскаха“. 

„Освен че поставят България във драматично тежки условия, връткат и дребни далавери“, заяви бившият енергиен министър. 


По думите му с процедура за един ден е нает газов танкер от фирма в Швейцария, „от която произлиза настоящият директор на „Булгаргаз“ и ще се доставя газ от Тринидад и Тобаго, което ще го оскъпи още повече. 

Овчаров е категоричен, че газовата връзка с Гърция няма да бъде готова през юни. В студиото на „Тази събота“ той показа документи, които, по думите му, показват, че строителните работи по съоръжението се извършват „без проект, а по схеми“ и не отговарят на изискванията за безопасност.

След 2 дни ще усетим спреният руски газ, когато цената на природния газ ще се повиши двойно. Не с 30%, цената ще се повиши двойно. Сега цената за България е 70 евро за мгв/ч. От началото на следващия месец, ако бяхме продължили да получаваме газ при същите условия, трябваше цената да стане 50 евро, но сега след репченето на министъра на финансите Асен Василев цената ще стане 100 евро, предупреди министър на енергетиката Румен Овчаров в ефира на Би Ти Ви. 

"Не ми се мисли какво ще стане през следващия отоплителен сезон. Дано да ги има тези количества. След като купуваш кораб, този кораб може да го няма. Корабът не е като тръбата. Защо много искаме да се независими, а не използваме елементарна възможност да бъдем зависими - защото е по-скъпо. От България можеха да го направят преди една-две години.

Те не го направиха, защото е икономически неизгодно. Няма нищо по-опасно от искреното невежество и съвестната глупост. В нашата ситуцията глупостта е безсъвестна.

Гледах го онзи ден как Василев се репчи на Русия, спомних си за друг министър - Симеон Дянков. Тогава ги напляскахме, но след това платихме 600 млн. евро, след като ни осъдиха руснаците. Ние ги пляскаме и си плащаме двойно по-високи цени. Василев се изявява като бъдещ премиер и си прави пиар акциите във Великобритания. Явно се готвят размествания там, не искам аз да бъда критика", каза Овчаров.

 

Коментари

 • bodar4uk

  30 Апр 2022 12:28ч.

  Смелото Розово ПОНИ , лично да застане на амбразурата, а не за сметка на народа ! Да, то тринидадците са по-даровити !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lrfdqy

  12 Май 2022 11:34ч.

  bactrim 960mg pills - <a href="https://bactrimx.store/">buy sulfamethoxazole</a> viagra order online

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Fbrvge

  22 Юни 2022 0:34ч.

  modafinil 200mg for sale - <a href="https://rerectpill.com/">cheap erectile dysfunction pills online</a> rhinocort pills

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Yiygqt

  19 Юли 2022 14:16ч.

  help with thesis <a href="https://deslorat.com/">clarinex 5mg pill</a> desloratadine without prescription

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  30 Апр 2022 12:33ч.

  Наглостта на Асен Василев не се нрави на мнозинството българи! Няма нормално мислещ човек, който да продължи да търпи асенчовци, кирчовци и др. майкопродавци, които не стават за нищо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doktor

  30 Апр 2022 15:41ч.

  Подкрепям!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докторе, не само

  30 Апр 2022 17:51ч.

  Не само нагъли арогантен, Асен е болен социопат, виж му очите: толкова ококорени и застиващи за секунди в една точка... психологически отклонения, странни идеи които не може да осъществи, мания за величие, пълна неспособност за врузка с реалността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кокорчо ми е любимец

  01 Май 2022 0:39ч.

  С две приказки постави на място пропутинската сган в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кокорчовски...

  01 Май 2022 7:43ч.

  Да бе, до скоро изглеждаше ограничено вменяем, като го слушаш по телевизията... Но явно му дръпнаха шалтера и почна да плещи случайни глупости на принципа на random access data...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алекси Слав

  02 Май 2022 4:14ч.

  Би требвало да си спомняте, когато внасяхме железна руда от Австралия, за да работи Кремиковци и да имаме металургия. Тогава държавата беше един монополен капиталист, пренасочваше ресурси, дали е било оправдано е друг въпрос. Но сега? На какво основание?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи