Rheinische Post: Германската армия може да издържи само два дни война

Rheinische Post: Германската армия може да издържи само два дни война

Германската армия (Бундесверът) може да издържи едва два дни военни действия. Това пише изданието Rheinische Post, като се позовава на официални данни. 

Заместник-председателят на парламентарната група на ХДС Йохан Вадефул призова за ускоряване на превъоръжаването на Бундесвера и бързо осигуряване на доставки за компенсиране на техниката, въоръженията и боеприпасите, предоставени на Украйна. 

Правилната и разумна политика на доставки на оръжия и боеприпаси за Украйна "сега се превърна в тежък недостиг в Бундесвера", каза експертът по външна и отбранителна политика. 

"Критично важните бойни единици могат да издържат едва два дни в битка", каза Вадефул. "Очаквахме, че Бундесверът е готов поне да се защитава, отговорните лица трябваше да гарантират, че няма да се стигне до такава лоша ситуация. Но за съжаление е точно обратното." 

Развитието и преоборудването на Бундесвера отбелязва слаб напредък, критикува Вадефюл. 

"Стагнацията сега е отговорност на Борис Писториус. Виждаме гръмки съобщения, но малко действителни мерки, които допринасят за военния капацитет, който самият министър на отбраната заяви. В момента не се случва повратната точка за Бундесвера", отбелязва Вадефул. 

Издадени са заповеди но до момента почти нищо не е получено от Бундесвера. 

"Дори когато става въпрос за закупуване на резервни части, Бундесверът губи. Доставките за Украйна са правилни, когато става въпрос за материали и боеприпаси. Но в сегашната ситуация е недопустимо да няма компенсация. След агресивната война на Русия срещу Украйна стана ясно, че имаме нужда многократно повече от това, което имахме", подчертава той. 

Вадефул подчертава значението на подкрепата и военната помощ за Украйна. 
"Тя води нашата европейска битка за свобода и това е правилно и необходимо", казва той. 

Вадефул обаче обвинява Бундесвера, че действа мудно, както през последните 20 години и по-скоро е готов за международни операции като в Афганистан, отколкото да отбранява страната. 

"Виждам Бундесвер, който все още извършва възлагането на обществени поръчки също толкова внимателно, предпазливо и понякога – според мен – страхливо, както през последните 20 години", каза той. 

Вадефул също така се съмнява дали Германия ще може да предостави на отбранителните сили на НАТО напълно боеспособна т.нар. Дивизия 2025 след две години, както беше обещано. 

"Това отново ще бъде дивизия - както при предишните регистрации в НАТО - която ще бъде парадна, както и целият Бундесвер. Той няма да бъде оборудван с оръжейните системи, от които се нуждаем в средата на 20-те години на ХХI leu. И преди всичко ще бъде недостатъчно оборудван по отношение на персонал и запаси от боеприпаси", отбелязва той. 

Той призова федералното правителство да определи приоритети след решението за бюджета на армията. 

Всичко друго би било представлявало пренебрегване на бъдещите заплахи с оглед на ситуацията в Украйна, в Близкия изток и, не на последно място, в Северна Африка, подчертава Вадефул. 

"Министърът изненадващо не изпълни правилното си искане за още десет милиарда за Бундесвера. И това беше сериозна политическа грешка, която сега има двойно въздействие, защото обхватът на бюджетното планиране през следващите години, разбира се, ще стане още по-тесен", подчертава политикът от ХДС. 

Той смята, че въвеждането на задължителна служба в Бундесвера или в частите за контрол и спешна помощ при бедствия е от голямо значение. 

"Няма да можем да осигурим ефективна национална отбрана без необходимия персонал", подчертава Вадефул. 

Задължителната военна служба беше отменена през юли 2011 г. след 55 години при тогавашния министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг (ХДС). Напоследък възникват все повече съмнения относно това дали Бундесверът ще постигне заявената цел от 203 000 души персонал, подчертава Rheinische Post. 

Припомняме, че при посещението си в Киев на 21 ноември германският министър на отбраната Борис Писториус обяви отпускането на нов пакет военна помощ за Украйна, на стойност 1,3 милиарда евро. 

Помощта включва четири нови системи за противовъздушна отбрана ИРИС-Т, чието доставяне е планирано за 2025 г., противотанкови мини както и артилерийски боеприпаси, по-специално 155-мм снаряди, от които Украйна изпитва остра нужда. 

Германия вече е доставила на Украйна три системи ИРИС-Т, а доставка на четвърта е планирана за тази година. Четири системи трябва да бъдат доставени и през 2024 г., а обещаните сега - през 2025 г. 

Писториус обаче не каза нищо за доставки на крилати ракети "Таурус", за каквито Украйна призовава от месеци, за да се нанасят удари по руски позиции, командни центрове и логистични линии далеч зад фронта. 

Запитан кога Киев ще получи такива ракети, Писториус бе лаконичен: "Няма нова информация за ракетите Taurus". 

На 12 ноември германският министър на отбраната вече обяви удвояване до 8 млрд. евро на първоначално планираната за 2024 г. военна помощ за Киев, посочва АФП. 

От началото на непровокираното нахлуване на Русия през февруари миналата година Съединените щати и техните партньори от НАТО са предоставили десетки милиарди долари военна и друга помощ на Украйна.

 

Източник: "Епицентър"

 

Коментари

 • СМЕХХХ

  30 Ное 2023 9:09ч.

  Това са пълни глупости! Може и да е небоеспособна, но само два дни ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  30 Ное 2023 9:20ч.

  Е, то си зависи. От интензивността, от мащаба, дължината на фронтовата линия. Сигур има и малко преиграване - за повече пари. Мен ей туй изречение: "Правилната и разумна политика на доставки на оръжия и боеприпаси за Украйна "сега се превърна в тежък недостиг в Бундесвера", много ми хареса. Висока експертност (елспертиза, както се изразяват наште експерти), лъха от него. Хем правилна, че и разумна, политика - пък ги отвежда под кривата круша. Хвала на таквизи експерти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  30 Ное 2023 9:22ч.

  Нещо като: Играли сме добро али сме немали шансу

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  30 Ное 2023 15:57ч.

  Може да издържи два дни бой . Я какви левенти са в залата .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Делта

  30 Ное 2023 9:31ч.

  Щеше да е интересно мнението на Шикългрубер, ако можеше да го даде. И неговите действия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  30 Ное 2023 9:35ч.

  Е, той вече имаше такива възможности.Но пък може да му е харесало.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  01 Дек 2023 19:14ч.

  Планетата чувства липсата МУ осезателно !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Върти се в гроба

  02 Дек 2023 16:45ч.

  Германия да си гледа негрите, арабите и еЛГеБеТетата и да не си помисля за подобни неща!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  30 Ное 2023 9:34ч.

  И как точно ще въоръжите армия, като не произвеждате нищо? - Германската индустрия, която десетилетия живя и се развива на гърба на Русия, вече не може да произвежда елементарни неща като стомана, алуминий, изкуствени торове (а торовете и взривните вещества се правят от едни и същи съставки). Пак ли ще въоръжавате армия с дръжки от метли, както при урсулата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  01 Дек 2023 19:12ч.

  ................ обаче " Граждани на Райха " са готови за тотална война !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  30 Ное 2023 12:00ч.

  Абе зависи кога са тия два дни.. Ако са в некой Байрам, може да са час-два... Оти на едни учения, гледам имената на танкисти - фицери, Шюкрю, Асан, Хамдивели..Радиционни офицери - Якуб, Осман, айретен редниците, и те носат килимчета за молитва в мешките..Ще си остават байрама, че да идат на война ли???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Ат.

  30 Ное 2023 12:10ч.

  Буля Фон дер Лайен не беше ли министър на отбраната до 2019? Питайте нея как със санкции и благопожелания ще воюва ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vika

  30 Ное 2023 13:29ч.

  Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за това, но на практика е масово заболяване, но има решение.----- https://tyny.to/shemoro

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ихааа!

  30 Ное 2023 13:33ч.

  Толкова дълго?:)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  30 Ное 2023 21:03ч.

  Ако Зеленият преход не е застрашен, няма нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • срв. с Вермахта

  01 Дек 2023 10:17ч.

  Туй армия ли е ве, какви са тия селташки каскети бре?...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • асена василиевна

  02 Дек 2023 21:12ч.

  А защо въобще имат армия? И защо отново пращат танкове срещу Русия? Излиза че цялата представена ни "история" е ала бала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Остин

  04 Дек 2023 10:07ч.

  Значи: 2 дни за полската армия; 2 дни за германската армия и 1 ден за британската армия в британската окупационна зона (в Рейнлан-Фалц) = 7 дни за достигане от руската армия на Атлантика и Ламанш при Дюнкерк! На нас, американците, ще ни трябва повече време за да евакуираме със самолети и хеликоптери окупационния си корпус от Вюртенберг и Бавария, защото ще са прекалено много накичилите се по колесниците на самолетите Урусули, Шолцовци, Ана-Лени, и прочие клиентела от виетнамско-афганитански тип! А в България рускнаците въобще няма да стъпят, защото Феноменът Шиши, БОКо-тиквата, Тагаре, Шаламан, Ноето, Събито, Санде радикал-криминало джордано, роско плевнята, тони шайката, ДС- Ивайло инджев, ...... вече ще са се наредили с китки цветя за посрещане на Орлов мост на 3.ти Укр. Фронт на Червената Армия и съответно ще са направили непробиваемо задръстване на трафика!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи