Райчев: Лявото вече не е БСП. Шансът на Борисов е в евроатлантическо правителство

Райчев: Лявото вече не е БСП. Шансът на Борисов е в евроатлантическо правителство

Андрей Райчев: Червеният избирател пишеше доскоро Нинова и Радев със запетайка. Запетайката се изпари и стана стрелба.

Бойко Борисов нахлу в познати, любими води. Центристът е обединител, седи в обединителна реторика, консенсусна реторика. Тя е печелившата. В повечето случаи политическата криза завършва с това, че центърът надделява." 

Този коментар направи в интервю за БНР социологът Андрей Райчев.

Той смята, че Борисов е подал няколко центристки сигнала, предизборно е получил отрицателни отговори, но заема ниша, в която вижда "кое ще се котира, на кое борсовата му цена ще е най-силна", като така прави изпреварваща маневра и ще излезе от изолация.

"Нишата се състои от две думи – евроатлантическо правителство. Западът ужасно се страхува – резултат от агитацията на цяла серия NGO-та в България, които за да си осигурят хляб и масло, но без хайвер, си осигуриха това с абсурдното дуднене, че България застрашава Европа с напускане на НАТО и ЕС. Каквато опасност просто няма. Но те през цялото време създават тази опасност и по тази причина Западът казва - да не вземем да пробием фронта и да направим услуга на Владимир Путин, да направите нещо по-голямо, коалиционно, евроатлантическо. И това е шансът на Борисов."

Андрей Райчев акцентира върху резкия завой, направен от ПП от центъра към дясното пространство, като така те са освободили центристко пространство и "ГЕРБ нахлу в него".

ПП реши да стане русофобска, за да стане дясна, подчерта той, като посочи три опорни точки на дясното - комунисти, ченгета, руснаци.

По думите му ПП "плуват" към това да са най-голямата сила в дясното пространство и "май отказват на ДБ", но това е стратегическа грешка.

Райчев е на мнение, че ПП се къпят в радост, но "забравят качеството, което носи ДБ - на автентична десница, ДБ е наследник на истинското синьо", докато рисковете пред младото са "да умре бързо – бамбукът расте бързо, но не е много здрав, те подценяват тази опасност".

Според социолога отношението на ПП към президента не е отцеубийство, колкото типична неблагодарност.

Райчев изтъкна, че с настоящото служебно правителство президентът действа поновому, няма лозунг "изчегъртване" и идеята не е той да е обединител на всички, които са против някого. По думите му има две сили, които трябва да влязат в следващия парламент, които неизбежно трябва да говорят за реваншизъм – ПП и БСП, но с различни мотиви.

Андрей Райчев припомни тезата си, че Корнелия Нинова била заложила на идеята, че падналото вече правителство ще просъществува до 2023 г.

Втора неприятност за лидера на БСП според него е, че съдът е върнал двамата ѝ най-големи противници – Добрев и Паргов, а най-силният ѝ противник – Крум Зарков, е избрал Радев, допълни той и добави: "И предстоят избори, на които ще има позорен резултат."

Райчев постави и въпроса как левият избирател гледа на притискането на БСП "до най-дясната русофобска партия" и коментира:

"Лявото вече не се свежда до БСП по никакъв начин. В България има 700-800 000 леви хора. Една от големите загадки на тези избори е къде отиват тези хора. ПП се разделя с тези гласове, но пък получава други. Кои ще са повече, изборите ще покажат. Така или иначе, ПП не е възможен адресат на тези хора, не е възможно да пуснат тази бюлетина. Остава опитът на Янев, но той не е много ясно ляв, остава негласуването и остава "Възраждане". Но "Възраждане", макар че лидерът им е много възпитан човек, много умело се държи, много спокойно говори, въобще не напомня Волен Сидеров по никакъв начин, предлага прекалено радикална оферта на българите - нов 10 ноември. Е, няма да отидат на това, да подкрепят още един преход."

"Червеният избирател пишеше доскоро Нинова и Радев със запетайка. Запетайката се изпари и стана стрелба", обобщи социологът темата за БСП. 

Относно позицията на България за руския газ Райчев отбеляза:

"Да се правим на по-големи светци от Зеленски, е абсурдна поза. И Зеленски го надцакваме - ние пък няма да вземаме, а ти вземаш. Не съм чул някой газопровод да удари. Един газопровод не спукаха. Това е огромен майсторлък. И Украйна си взима газа, продава газа и се обръща към нас – махнете газа. Това е комедия."

"Това е религиозна война, в която ние не трябва да се намесваме", категоричен е анализаторът.

 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

 

 

Коментари

 • В Райчевата глава е каша,

  07 Авг 2022 16:10ч.

  американофилството е дясно-център, а русофилството - ляво. За българофилство няма място.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • народеее

  07 Авг 2022 17:52ч.

  Референдум за руският газ, за НАТО, ЕС,военните бази. Радев да сложи при гласуването и такъв референдум. ДЕМОКРАТИ??? .. ГЕРБ-ДБ-ПП-вмро-цц и отровното дуо, гласуваш за тях ако си за забрана на руският газ. И готов да станеш войник срещу Русия. Искаш мир, не гласуваш за тях, и ако мислиш - че липсата на руски газ това е опасно за икономиката, отоплението и прехраната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русофилството-ляво

  07 Авг 2022 18:03ч.

  Що за глупост? Скандинавските държави са с много по-ляво управление от Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ужас!!! октомври!!!

  07 Авг 2022 16:53ч.

  "Това е религиозна война, в която ние не трябва да се намесваме" --- цъ-цъ-цъ, жива да не бях! Тамън щях да кажа - Райчев халюцинира - и с последното изречение избяга от двойката. А кои религии са във война, Райчев, може ли малко по-подробно? Доброто срещу злото, нали така? Ние, разбира се, сме на страната на доброто, нали така? А ще ни питат ли дали да ни намесят, нали така?!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак няма за кого да гласувам

  07 Авг 2022 16:55ч.

  Всичко е пълна смрад. Видя се, че вече “Няма такъв народ”, че БСП вече не е лява партия, че “десните” са просто едни болшевики, че ПП са абсолютни измамници, за ДПС и за ГЕРБ дори не ми се говори. Късният Сидеров (Костя Копейкин) е по-скоро авантюрист в политиката, отколкото сериозен фактор, Янев е с неясен профил (повече премълчава, отколкото разкрива намеренията си). Няма нищо сигурно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ятак

  07 Авг 2022 17:02ч.

  гласуваш за янев, получаваш САЩ и още много от същото, Пий си кротко винцето и остави дебилите да си трият подметките. Спасение няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Според теб и Де Гол е бил авантюрист, може би

  07 Авг 2022 17:03ч.

  Всеки, който атакува статуквото е авантюрист до момента, в който хората не застанат зад него. Какъв е Борисов - не е авантюрист? Административната класа е плътно зад него. Затова е все още "политик". Костадинов доказва с действия и то умни, че разбира къде е главата на октопода. Ние сме тези, които сме авантюристи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Деница

  07 Авг 2022 17:50ч.

  Отвориш Козяк и вътре ПП,ДБ ,ГЕРБ и сие , но се размирише на осрани грантове от САЩ и НПО-та и фондации като Америка за България и Отворено общество, на предадени национални интереси в името на господарите от НАТО и ЕС ! И такава рядка дрисня тече , че вече 32 години дави България и народа и в мизерия и буквална и морална!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  07 Авг 2022 19:44ч.

  "БСП вече не е лява партия" - е как така? Откога точно? Политолози и журналисти докога ще политинженерстват и ще внушават на лековерния електолат? Лявото и дясното в БГ е разпознаваемо и номерът на райчовци няма да мине.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  07 Авг 2022 16:56ч.

  И кое е лявото тогава? Копейкин?!? Между другото, от Ботев, през Благоев и Георги Кирков, до Октомврийската революция, русофили са предимно десните. После нещата се променят, а днес понятията са лишени от съдържание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТЕЗИ ХОРА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ

  07 Авг 2022 16:57ч.

  Флирта с ЕС и НАТО свърши. Дойде момента да си изпълним ролята, за която бяхме приети. Готвят ни за пушечно месо и цяла стратегия се пише за това във Вашингтон. Възможно ли е само Възраждане да го разбира и още няколко анализатори като Чуков, Вацев и проф. Христов? Имаме малък процеп, през който да се спасим и той се затваря на 2.10.22

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков. ру

  07 Авг 2022 17:25ч.

  Вие сте бастуни, бе, какво пушечно месо. господ ще ви прибере до година две.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Госпожа "Дачков. ру 07 Авг 2022 17:25ч." e права!

  07 Авг 2022 19:51ч.

  Рошкин, Стоил 05 Август 2022, 19:28 Рошкин каза: "Госпожа Нинова е нашият нов български Премиер! Силно я подкрепяме ние, Госпожа Райкова, Госпожа Павлова и баба Мария, все сме от евроком и бств. Импийчмънт за Радев!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гошо

  07 Авг 2022 17:00ч.

  Райчев дойде ти сърце на место.Тиквата идва другото са приказки за някой лев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дето се вика: белият кон на Бойко бил още жив, а го мислехме за умрял (Боксън доста се е поохарчил за тая новина)

  07 Авг 2022 17:03ч.

  Райчев може да ви убеди, колко е червена една зелена ябълка, защото мисли в перспектива и проследява тенденции. Няма начин ябълката да не узрее, освен ако някой е много гладен и не я хапне преди това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  07 Авг 2022 17:19ч.

  Абе Райчев , как реши ме Борисов е центрист? Казваш че има “три опорни точки на дясното - комунисти, ченгета, руснаци.” - ми кое от тези неща Бочко не ги изпълнява? Вярно малко театрално- комунистите , със закон да се забрани всяка доставка на газ от Русия - какво от признаците ти за дясно не е изпълнено?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  07 Авг 2022 17:19ч.

  Друг е въпроса че дясното в България не е дясно- то се крепи точно на тези три неща, ама те нямат нищо общо с ляво и дясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков. ру

  07 Авг 2022 17:24ч.

  Лявото е точно Копейкин, там е "всяка надежда тука оставете". Няма такава измет, пропаднали хора, които даже не се надяват Путин да ги оправи, щото си знаят, че при тях оправяне няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Госпожа Дачков. ру 07 Авг 2022 17:24ч. е права!

  07 Авг 2022 19:53ч.

  В Паралия Офринио е ад. Десетки бг престъпници (магистрати и орел застрахователи) имат къщи там, всичко им е изпочупено от бурята и едрата градушка. Някакъв бг рибловец пенсионер застраховател е ударен по главата и е обезумял Алексей. Георгиев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маргьола

  07 Авг 2022 17:25ч.

  Този винаги е обърнат с поглед към големите пари.Големият му интерес към финикийските знаци,понякога го принуждава да се върти като пумпал.Ляво,център,дясно,днес погледа му е към Банкя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Страшен Мазник

  07 Авг 2022 17:37ч.

  Иска да набира ГЕРБ и Борисов при ПП и Киро. Това ше е краят на Бойко, но може би това е планът на либерастите. Райчев е само изпънител

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  07 Авг 2022 17:39ч.

  Да Ви е@а и ценностите.То едни ценности-педерастия и простотия.Все едно другите райони на Земята живеят в пещери,ядат доматите с колците и дават децата си на лъвовете.Клише след клише за идиотите от колонията.Мръсна гадна колония .Слава на Русия и старата България.Майната Ви с ценностите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анука Сука

  07 Авг 2022 17:40ч.

  Райчев, гледай си твойте си, еврейски работи и не се изказвай неподготвен за бамбука. Той е по-здрав от стоманата и от бетона. Има бамбукови конструкции на повече от 2000 години. Ама това не е като да лаеш по медиите, требе и акъл!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо Интербригадиста

  07 Авг 2022 17:47ч.

  Райчев защо не разкаже какво има в Московския архив на КПСС и КГБ за дядо му. И американците го знаят. И той затова слугува с отдаденост

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • народеее

  07 Авг 2022 17:53ч.

  Референдум за руският газ, за НАТО, ЕС,военните бази. Радев да сложи при гласуването и такъв референдум. ДЕМОКРАТИ??? .. ГЕРБ-ДБ-ПП-вмро-цц и отровното дуо, гласуваш за тях ако си за забрана на руският газ. И готов да станеш войник срещу Русия. Искаш мир, не гласуваш за тях, и ако мислиш - че липсата на руски газ това е опасно за икономиката, отоплението и прехраната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имитация на “ляво”

  07 Авг 2022 18:01ч.

  Имаше я докато ГЕРБ не взеха властта. Много добре се вижда от бюджета на България. До ГЕРБ, най-много пари от бюджета се отделяше за социални нужди. По времето на ГЕРБ, най-много пари се отделяха за полицаите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФРОЙД Д-р

  07 Авг 2022 18:06ч.

  Това на Райчев не е анализ, а грубо внушение. Някой вярва ли му изобщо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  07 Авг 2022 18:13ч.

  Спокоен съм. Светлото и топло бъдеще през зимата е подсигурени с "точните" социологически проучвания, които ще ни топлят в студените зимни дни. Защото американците освен да вземат предплата за несвършена работа (прословутата ескадрила за която вече никой не говори), не си мърдат пръстта за нищо друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  07 Авг 2022 19:35ч.

  герб получава мандата и го врьща веднага хората са отвратени вече от простотиите им отиваме на следващите избори 2023 докато случим на хора

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков, ру

  07 Авг 2022 20:49ч.

  Ще има много изненадани от скромния резултат на Копейкин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Инджев, tr

  07 Авг 2022 22:04ч.

  Пишеш само глупости цял ден, все едно си Иво Инджев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  08 Авг 2022 1:26ч.

  Ама голямо тръшкане за лявото пада днес цял ден, ще рече човек, че му е празник някакъв... Левиден :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Това е религиозна война, в която ние не трябва да се намесваме"

  08 Авг 2022 11:49ч.

  Безусловно вярното изречение в коментара на Райчев. Религиозна война между Русия и сатанинския колективен запад. А на терен войната между истината и лъжата се проявява като гражданска война. Гражданска война, в която Русия се ангажира с хуманитарна специална военна операция, за опазване на живота и собствеността на рускоезичното население.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щем-нещем

  08 Авг 2022 13:18ч.

  Да това е цивилизационно-религиозна война. В конкретен смисъл това е война между отцерилити се от православието униати през 1596г,католици и евангелисти и православната цивилизация. В глобален смисъл това е война със Сатанистите - глобалисти,шороши,жендъри,могополовци.... Ние щем-нещем ще вземем позиция и дано не е на страната на Злото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Забележка: нАТО и злото

  08 Авг 2022 15:13ч.

  се пишат с малка буква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Индже

  08 Авг 2022 17:32ч.

  От половин година този коментатор не спира да хвали Б.Б.и да прокарва неговите тези.Някой знае ли колко му плащат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи