Радомир Чолаков: "Съдебната реформа" на ДБ и ПП е психически терор върху правораздавателната система

Радомир Чолаков: "Съдебната реформа" на ДБ и ПП е психически терор върху правораздавателната система

Ръководството на ГЕРБ представя новите лица в листите на партията за изборите на 2 октомври.
Снимки: Георги Кюрпанов


Право на отговор на публикацията „ГЕРБ мобилизира електората с идеята кой да разследва главния прокурор”

На 29.08.2022 г. ГЕРБ стартира серия брифинги, на които ще бъдат обявявани части от предизборната ни програма в съответните сектори. Първият беше на тема „Съдебна реформа”, а предлаганите в тази сфера политики и мерки представихме с колегите Росен Желязков, Емил Радев и Рая Назарян. На 30.08.2022 г. вестник „24 часа” е публикувал текст, озаглавен „ГЕРБ мобилизира електората с идеята кой да разследва главния прокурор”. В нея колегите д-р Орлин Колев и доц. Наталия Киселова са разсъждавали какви са били политическите ни мотиви да започнем с тази тема и са стигнали до заключението, че сме били искали „да мобилизираме електорат” и „да се пише за нас”. Истината е, че искахме да мобилизираме научната общност и се радвам, че започна да ни се получава. За да няма никакво съмнение за мотивите и целите на нашата инициатива, нека ги поясня накратко.

1. От години насам всички наблюдават как темата „съдебна реформа” бива приватизирана от „Демократична България”. „Експертите” на тази формация системно и методично проглушаваха ушите на обществото с призивите „Гешев да си ходи”, „Закриване на спецправосъдието” и т.н. Трябва да им се признае, че владеят изключително добре манипулативните техники, успяха да наложат тези схващания в масовото съзнание и превърнаха темата в ефективен инструмент за натиск върху политическите си опоненти. Но и за психически терор върху правораздавателната система, на която индиректно съобщаваха: „Ще ви реформираме до смърт, или докато не ни се подчините!” Научната общност мълчеше.

2. През последните седем месеца проектът „ПП” яхна революционния потенциал на „съдебната реформа” и започна системно и методично да разгражда устоите на правовата държава. В делириум бяха приемани противоконституционни закони и решения на народното събрание. Обладани от бяс хора, с трескав блясък в очите, разпореждаха незаконни арести, закриваха структури в съдебната система и обявяваха „революционната целесъобразност” за водещо начало в правото и в правоприлагането. Тук чашата трябваше да прелее, но юридическите експерти” на ДБ, ИТН и БСП гледаха като овце пред заколение. Срамуваха се и гласуваха, макар, че трябваше да кажат „Стига!” Научната общност също мълчеше.

3. Венецът на тяхната „съдебна реформа” трябваше да бъде назначаването на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ! Това вече беше гавра! Те искаха да се изгаврят с парламента, със съдебната система, с научната общност, с всички! Нали знаете, че е така?

4. И накрая бившата министърка на правосъдието, със застинала усмивка, взе да обяснява, че да, те били взели много грешни решения, може би са извършили противозаконни действия, може би Гешев не можел да бъде махнат както те са си го представяли, но пък били направили опит и това трябвало да бъде поощрявано! Извинявайте, но не ви ли омръзна? Искате ли да ви оперират лекари, които вземат грешни решения, но пък трябва да бъдат поощрявани, че се били опитали?

Поради всичко това решихме, че ГЕРБ трябва да се върне в тази тема и да заяви позиции. Съгласете се, че след като никой друг не иска да говори за абсурдите в „съдебната реформа” на протестърските щурмови отряди, трябваше да заговори ГЕРБ.

Първият извод, до който аз лично стигам е, че, макар да се е наложило, понятието „съдебна реформа” трябва да бъде извадено от оборот. Защото е манипулативно, смислово невярно, семантично опасно и водещо в грешна посока. Всички анализи, които използвахме за разработването на нашата предизборна програма, в които сте участвали и вие, колеги от научната общност, показват еднозначно, че за да се подобрят правоприлагащите системи е необходимо да се подобри правото. Да се подобрят законите. Необходим е преглед, ревизия и фина настройка в цялото законодателство. Необходима е законова реформа. Ако тя се случи „съдебната реформа” ще се получи от само себе си. Прочетете предизборната програма на ГЕРБ и ще видите, че става дума именно за системен преглед и корекции, където е необходимо, в наказателните, гражданските административните материални и процесуални закони. Нали сте съгласни, че така е правилно? Нали знаете, че вие трябва да участвате в това? Защо ни вменявате глупавата идея, че сме искали „да мобилизираме електорат”? Ние искаме да мобилизираме вас! Да защитавате правото и правовата държава от талибаните, освен ако не искате да гледате как „молла Рашков” налага своето шериатско право и унищожава авторитета на юридическата професия.

Колкото до промените в Конституцията, то приемете, че това отново е покана за разговор. Не даваме конкретни предложения за това как трябва да се организира разследването на главния прокурор, защото бихме искали да чуем мненията на научната и професионална общности. По повод идеята ни, че главният прокурор, ако изобщо трябва да бъде разследван за нещо, това трябва да става от тричленен орган, д-р Орлин Колев е казал: “За да се запази относителната самостоятелност на трите структури - съд, прокуратура и следствие, много внимателно трябва да се помисли от коя ще бъдат членовете на състава, дали ще бъдат съдии, следователи или прокурори.” Топло, колега, топло. Искате ли да прочетем още веднъж Конституцията и да помислим дали е гарантирана относителната самостоятелност на трите структури? Дали пък няма да се окаже, че ако трябва да се променя нещо в главата „Съдебна власт” на Конституцията, то не е там, където всички твърдят, че е, а на едно друго място? И накрая, моля, забравете, че през конституционни или законови промени ще се кадрува! Нали видяхте, че не става така? Говорим само и единствено за принципи на правото!

Приемете, прочее, нашата предизборна програма като покана за разговор към научната и към професионалната общност в съдебната система. Никакви промени не бива и няма да бъдат правени без да е взето предвид вашето мнение, колеги. Затова, говорете, моля. Защото нямате представа, колко самотни се чувствахме ние, народните представители от ГЕРБ, когато с телата си трябваше да защитаваме правовата държава от талибаните. Колкото и фантастично да ви звучи, да, оказа се, че ние бяхме последната барикада пред стихията на „революционната целесъобразност”. Помагайте, моля! Заради честта на юридическата професия.


Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

 • Жоро🤣

  02 Sep 2022 11:32ч.

  Тая съдебна реформа в полза на кого ще е че така и не разбираме? Съдиите отдавна взимат добри заплати, отдавна почивките им са като за бели хора! Отдавна не се обаждат когато трябва да защитат гражданите. Съдебните такси се увеличават непрекъснато! И да не забравяме че повечето магистрати са обгрижвани от фондации на чужди държави!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вергил

  02 Sep 2022 11:35ч.

  Кое от казаното не е вярно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи