Работохоликът-икономист Андрей Белоусов поема министерство на отбраната на Русия

Работохоликът-икономист Андрей Белоусов поема министерство на отбраната на Русия

Руският президент Владимир Путин представи в Съвета на федерацията кандидатурата на Андрей Ремович Белоусов за поста министър на отбраната на Руската федерация. Това съобщиха от руския парламент, предаде Интерфакс. Той трябва да замени на поста дългогодишния ръководител на Министерството на отбраната Сергей Шойгу. С друг указ руският президент назначава Шойгу да заеме поста секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация. В момента на него е Николай Патрушев. Патрушев е освободен от поста "във връзка с преместването му на друга работа".

 

Свързан текст: Пълна победа на Белоусов над офшорните олигарси. Стотици милиарди ще бъдат изтеглени в полза на бюджета

За първи път от 12 години насам в Русия ще бъде сменен министърът на отбраната. С оглед на продължаващите военни действия в Украйна този пост може да се нарече вторият по важност в страната. Сега на това място по предложение на президента на Русия Владимир Путин не е военен специалист, а учен-икономист и първи заместник (все още с префикс действащ) на председателя на руското правителство Андрей Ремович Белоусов, пише "Фонтанка".

Ето и коментар на канала "Рыбарь" за новия министър на отбраната Андрей Белоусов:

"Русия има нов министър на отбраната - Андрей Ремович Белоусов. Това за пореден път показва, че руската система никога не се съобразява с мнението на населението и не разчита на неговите стремежи и надежди (колкото и прогнози да прави някой).

На практика назначаването на Белоусов за министър на отбраната означава начало на мащабен одит и преструктуриране на всички финансови модели в министерството на отбраната и евентуално отказ от „измислената“ красота.

Белоусов е твърд и ефективен ръководител, който работи 24 часа в денонощието, може да смята и е доверено лице на Владимир Путин (предимно по икономически въпроси).

В условията на сериозен дефицит на време Белоусов определено ще предпочете не слайд доклади, а две екселски таблици на 1 лист хартия с два икономически варианта. И той ще вземе решение въз основа на тази таблица, защото умее да смята.

Белоусов е човекът, който винаги е имал собствена гледна точка за много неща, макар и непопулярна. Вероятно точно от това се нуждае днес руското министерство на отбраната."

А кой всъщност е новият министър на отбраната?

Андрей Белоусов е роден на 17 март 1959 г. в Москва.

Баща му, Рем Белоусов, е приближен на Сергей Косигин - председател на Съвета на министрите на СССР в периода 1964 - 1980 г. Рем Белоусов е авторът на съветската научна школа в областта на ценообразуването. Майката на Андрей, Алиса Павловна, е химик. За нея се знае по-малко, като работата ѝ е свързана с редките елементи.

Андрей Белоусов завършва с отличие Московския държавен университет (МГУ) със специалност икономист по кибернетика.

В младостта си тренира самбо и карате. Влечението му по спорта се запазва до по-късна възраст, като според ТАСС той активно практикува фитнес.

През 1986 година Белоусов защитава дисертация за кандидат на икономическите науки към Академията на науките на СССР. От 1986 г. до 1990 г. Белоусов е младши научен сътрудник, научен сътрудник, старши научен сътрудник в Института по икономика и прогнозиране към Академията на науките на СССР.

През 1990-2006 г. работи като старши научен сътрудник и ръководител на лабораторията на Института за национално икономическо прогнозиране на Руската академия на науките.

Когато Владимир Путин започва първият си мандат като президент през 2000 година, Андрей Белоусов става съветник на свободна практика на министър-председателите на Руската федерация Михаил Касянов и Михаил Фрадков. Паралелно с това той сътрудничи с Центъра за стратегически изследвания.

По това време Центърът се ръководи от Герман Греф - шефът на най-голямата руска банка Сбербанк. През годините двамата изграждат добри връзки. Някои наричан Белоусов - "човек на Греф".

От 6 февруари 2006 г. до 17 юли 2008 г. Андрей Белоусов е заместник-министър на икономическото развитие и търговията на Русия. Тогава той пише и своята книга - "Еволюцията на руската икономика: от криза към развитие".

По време на кризата от 2008 г. Белоусов лично изготвя антикризисни документи за тогавашния премиер Владимир Путин.

През 2012-2013 г. Белоусов ръководи Министерството на икономическото развитие. В същото време е бил мениджър от Русия в Европейската банка за възстановяване и развитие и заместник-управител от Руската федерация в Международната банка за възстановяване.

От 2015 г. до 2018 г. е председател на съвета на директорите на петролната компания Роснефт.

От 2013 до 2020 г. е помощник на президента на Русия по икономическите въпроси.

През януари 2020 г. Белоусов е назначен за първи вицепремиер на Русия.

В края на април - май 2020 г. той изпълнява длъжността министър-председател в продължение на три седмици поради факта, че Михаил Мишустин се зарази с Covid-19.

Белоусов е член на Военно-промишлената комисия на Руската федерация. Бил е член и на надзорния съвет на държавната корпорация Росатом (2007-2012). Той е носител на няколко почетни грамоти и орден. Женен е, а единственият му син Павел се ражда през 1994 година.

През 2022 г. Европейският съюз, САЩ и Япония налагат санкции над Белоусов във връзка с руското нахлуване в Украйна.

През 2020 година "Политико" нарича Белоусов "възможен наследник на Путин".

"Той споделя светогледа, в стила КГБ, на Путин. Освен това вярва, че Русия е заобиколена от "пръстен от врагове", пише изданието.

Счита се, че опитът на Белоусов в икономиката и планирането, ще помогне на руската армия да подобри снабдяването си.

Една от основните критики към Сергей Шойгу бе, че в началото на войната руската армия страдаше от недостиг на дронове, снаряди и оборудване.

 

Източник: "Епицентър"

 

 

 

Коментари

 • Еленовод

  13 Май 2024 8:51ч.

  Путя ни пробута чифут. Другари, това хич не е добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акаденков

  13 Май 2024 12:26ч.

  ...къв чифут бе, експерте... Родители: Рэм Александрович Белоусов, Алиса Павловна Белоусова... ако те притеснява Рем, попрочети малко повечко за етимологията на това име...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Телеграм 8

  13 Май 2024 9:00ч.

  Vault 8. Убежище №8. Да, и специально отмечу: на наших больших зарплатах базируется наш боевой дух. Ничего, кроме зарплат в 200К давно уже не держит. Новой команде нового министра надо иметь это в виду. Упадут выплаты... Не, лучше не будем об этом. 9.1Kviews22:19

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  13 Май 2024 9:40ч.

  Много много пари почнаха да минават през военното министерство и явно Путин иска "счетоводител" да контролира харчовете. Изненада е отстраняването на Патрушев.Да видим сали Лидерът се е уплашил и по -стара традиция разкарва "номер 2" или ще го издигне някъде. Преди време така Путин изпрати в "опала" Сергей Иванов, друг негов колега от службите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 123

  13 Май 2024 11:28ч.

  Путин не е изпращал в "опала" Сергей Иванов, последният поиска да се оттегли поради загубата на сина си при нещастен случай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  13 Май 2024 12:58ч.

  Не мисля, че е това причината.Путин бях забелязал, че се държеше в последните години саркастично с него.Има ли са си некфи вътрешноведонствени търкания.Но Путин е страшно лоялен към подчинените си.Сергей Иванов мисля все още е член на СС на Русия.Тоест има глас в този нак-важен ръководен орган на държавата.Дефакто "Политбюро". А Патрушен след Крокус сега се сещам, че някак иронично отговори "разбира се Украйна" на въпроса кой седи зад атентата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой си

  13 Май 2024 10:51ч.

  Счетоводители такива работи не пишат. Счетоводството е нещо като да знаеш таблицата за умножение. Нищо повече. Необходимо но недостатъчно условие за управление на каквото и да е. От кенефа на централна гара до космическа програма :-) . https://new-disser.ru/_avtoreferats/01003306904.pdf

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наши мальчики

  13 Май 2024 11:31ч.

  На момчетата на фронта нещо не им харесва новия министър. Ще има бунт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Военният министър не е пълководец

  13 Май 2024 11:41ч.

  Те са там за да се бият за Русия, а не за да харесват този или онзи. Искат да са обути, облечени, нахранени, добре въоръжени и екипирани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  13 Май 2024 14:49ч.

  За Русия се биели - хаха. Да ви натовари човек...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Деса

  13 Май 2024 15:47ч.

  Диванна пу@ко, ако на теб вместо военен командир ти изтъпанчат мека китка от университета, дали ще е добре?? Съмнявам се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • национализация

  13 Май 2024 11:38ч.

  Национализират се всички частни активи и предприятия на руските олигарси, имащи отношение към националната сигурност. Това са производства на стоки с двойна употреба, добив и преработка на ресурси за отбранителната промишленост, частни предприятия в отбранителната индустрия, стоки и производства имащи отношение към логистиката и снабдяването на армията с продоволствени ресурси и оборудване. Всичко минава под контрола и управлението на този човек. Държавата взема нещата в свои ръце. Край на офшорките, край на износа на капитали извън Русия. Ресурсите на страната ще бъдат в разположение на държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много си прав, това е

  13 Май 2024 12:59ч.

  https://kritichno.bg/sviat/pepe-eskobar-kaza-kakvo/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хах

  13 Май 2024 13:02ч.

  Хора, не се заблуждавайте, това не е “счетоводител”. Нещата стават много сериозни. Западът го чакат големи изненади.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха

  13 Май 2024 13:03ч.

  Този човек е мнго висока топка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеята е тотален одит на това министерство

  13 Май 2024 13:59ч.

  Да се видят къде изтичат милиардите, които там се наливат и защо не достигат до армията на фронта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупости

  13 Май 2024 18:00ч.

  Идеята е въоръжаването да работи за, а не против икономиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  13 Май 2024 12:32ч.

  Случайно чух как в едно от "главните тивита", които никой не гледа, говорителката тържествено обяви, че са уволнили министър Шойгу... Що не каза, че са го преназначили на друга позиция?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  13 Май 2024 12:50ч.

  Америка напълно унищожи икономическото сътрудничество между ЕС и Русия (а по този начин и икономическия растеж на Европа), като същевременно си осигури за 30 г. напред обогатяване на ВПК с оръжейните си доставки. За излизане от наложения им от хегемона колапс Европа се нуждае от много време, а фашисткият режим в Киев напълно ги устройва, тъй като жертвайки украинците като консумативи, докато се опитва да нанесе както демографски и икономически щети на Русия, й осигурява така нужното време...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  13 Май 2024 14:51ч.

  Копейка, откъде ги преписвате тия дълбоки мисли ? От Полед инфо ли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отговаряй по същество или изчезвай

  13 Май 2024 17:44ч.

  Що ония, дето любиш взривиха газопровода бре, двупръсточел любител на терористи?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Янус

  13 Май 2024 13:01ч.

  Да се попревим малко - "Сергей" Косигин всъщност е Алексей Косигин, министър-председател на СССР от 1964 г. да 1980 г. Не е лошо да се проверяват фактите преди публикуване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  13 Май 2024 14:48ч.

  Тоя освен да въведе купони за хляб за мужиците за друго не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  13 Май 2024 15:19ч.

  Сигурно, Копейки, сигурно. Щом ти казваш, тъй ще да е...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • из братските инфо източници, на фона на ставащото

  13 Май 2024 17:41ч.

  А в это время санкции продолжают работать. Нефтегазовые доходы российского бюджета в январе-апреле выросли на 82,2%, до 4,157 трлн рублей, а ненефтегазовые – на 36,8%, до 7,526 трлн, сообщил Минфин". Россия сегодня гибнет особенно сильно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин ликвидира армията на Русия!

  13 Май 2024 19:19ч.

  Този е поредният министър, след Иванов, Сердюков и еленовъда Шойгу, който не е служил в армията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи