Путин и Ким подписаха споразумение за взаимна защита срещу външна агресия

Путин и Ким подписаха споразумение за взаимна защита срещу външна агресия

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм 

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският му колега Ким Чен-ун подписаха днес в Пхенян споразумение за стратегическо партньорство между двете страни, предаде Франс прес.

Засега съдържанието на документа не се разкрива. Според руските агенции преговорите на двамата лидери, водени на четири очи, са продължили около два часа.

Русия и КНДР ще си оказват помощ в случай на агресия срещу една от страните, заяви руският президент Владимир Путин след посещението си в Пхенян.

Според него клаузата за взаимопомощ в случай на война е включена в споразумението за стратегическо и всеобхватно партньорство.

"На днешните преговори беше обърнато голямо внимание на въпросите на сигурността“, каза Путин, цитиран от Интерфакс. Според руския президент Москва "не изключва“ военно-техническото сътрудничество с КНДР, което в момента е забранено от ООН.

В този контекст руският лидер е обърнал внимание на изявленията на САЩ и други държави от НАТО относно доставката на прецизни оръжейни системи с голям обсег, самолети F16 и други подобни оръжия и оборудване за нанасяне на удари по руска територия.

"Това не е само изявление, то вече се случва и всичко това е грубо нарушение на ограниченията, предприети от западните държави в рамките на различни видове международни задължения", е подчертал Путин.

Режимът на санкции срещу Пхенян, който е "вдъхновен от Съединените щати и техните съюзници“, трябва да бъде преразгледан, каза Путин. Западните страни също нарушават "ограниченията в рамките на различни видове международни задължения“, продължи той, като добави, че има предвид доставката на оръжия с голям обсег на Украйна за атаки на руска територия.

Русия и КНДР "защитават идеята за формиране на по-справедлив и демократичен, многополюсен световен ред“, а подписаното споразумение е "фундаментално“ и ще постави основата на отношенията "в дългосрочен план“, подчерта Путин.

Северна Корея "винаги ще изпълнява вярно задълженията си по договора", каза Ким Чен Ун на церемонията по подписването.

"Времената се промениха. Статутът на КНДР и Руската федерация в глобалната геополитическа структура също се промени“, подчерта Ким Чен-ун. Той добави, че смята Русия за "най-честния приятел и съюзник“, а Путин – за "най-скъпия приятел на корейския народ“.

Дипломатическият съветник на Кремъл Юри Ушаков заяви пред руски медии, че двамата лидери са си разменили и подаръци. Според него руският президент е подарил на Ким втора лимузина "Аурус", както и чаен комплект. В замяна той е получил предмети на изкуството с неговия лик, включително скулптури.

Русия се бори срещу десетилетната "хегемонистична и империалистическа политика" на САЩ и съюзниците им, обяви по-рано Путин в началото на разговорите със севернокорейския лидер в Пхенян, цитиран от руските агенции.

"Имам предвид нашата борба срещу натрапваната ни от десетилетия хегемонистична, империалистическа политика от САЩ и сателитите им по отношение на Русия", каза Путин.

Той благодари на Ким Чен-ун за подкрепата на КНДР за Русия, включително за войната в Украйна.

Путин беше посрещнат с помпозна церемония от Ким на централния площад в Пхенян, който беше украсен за случая с голямо пано с портретите на двамата ръководители.

Хиляди жители на севернокорейската столица, сред които множество деца с цветя и балони, приветстваха Путин и Ким под музикалния съпровод на военен оркестър, посочват Ройтерс и Франс прес.

Путин отправи покана към Ким да посети Москва.

"Радвам се да се срещна с Вас отново", обърна се руският президент към севернокорейския ръководител. "Надявам се следващата ни среща да бъде в Русия, в Москва."

Руският президент Владимир Путин взе севернокорейския лидер Ким Чен-ун на разходка с лимузина по време на изпълнената с помпозност визита в Пхенян, след като подари на Ким един от луксозните автомобили, предаде Ройтерс.
Разходката се състоя, след като двамата лидери подписаха споразумение за задълбочаване на военното им сътрудничество, включващо обещание за взаимна отбрана, за да си помагат в случай на нападение, като Ким нарече новите връзки "съюз".

Видео, публикувано от руската държавна телевизия, показва как Путин сяда зад волана на черната бронирана лимузина, която е неговата официална президентска кола в Русия, а Ким се качва на пътническата седалка.

След това се вижда как автомобилът се движи по път, който преминава през нещо, което прилича на парк, преди да спре. Кореец в костюм и с бели ръкавици се вижда как отваря вратата на Ким, след което се втурва да държи вратата на Путин.

След това се вижда как Путин и Ким вървят един до друг и разговарят по пътека в гориста местност с един мъж, вероятно бодигард, който върви зад тях.

Путин е приемал Ким два пъти в Русия. Това стана при две посещения на ръководителя на КНДР в руския Далечен изток през април 2019 и септември 2023 г.

Източници: mediapool.bg, Риа Новости, Агенция "Фокус"

 

 

Коментари

 • КНДР е велика сила и скоро ще играе ключова роля в разгрома на хегемонията

  19 Юни 2024 13:57ч.

  Бог да прости Южна Корея. Предстои край на замърсяването на полуострова с англоезически паразитни организми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  19 Юни 2024 14:32ч.

  Според мене Ю. Корея няма да иска тия комунистически зомбита да се обединят с тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Хю

  19 Юни 2024 15:07ч.

  Опорката за комунистическите "Зомбита" минава само пред едномозъчноклетъчните промити мозъци...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  19 Юни 2024 15:16ч.

  Южна Корея се стреми към обединение със Северна Корея. Дори имат министерство за обединение. Северна Корея е съгласна за обединение, но … при едно условие: Пълно изтегляне на военните от САЩ и те никога да не стъпват в Корея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А защо се возят на империалистически автомобил?

  19 Юни 2024 13:58ч.

  Къде са рассийските и пхенянските автомашини? Или само ракети и пушкала?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Юни 2024 14:05ч.

  "Или само ракети и пушкала?" Те са по-бързи и по-убедителни. А империалистите не могат да ги правят. Ако могат да ги гепят, да ги гепят, ама не могат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  19 Юни 2024 14:32ч.

  Боже, прибери си версиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  19 Юни 2024 15:17ч.

  Возят се на Аурус. Путин подари още един Аурус на Ким.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  19 Юни 2024 15:25ч.

  Болестта на консумеризма и комфорта са водещите критерии за нещата, които имат стойност и заслужават бъдеще. Логиката с автомобилите е доста малоумна, ако все пак се придържаме към нея е добре всеки атлантик да се откаже от всяка стока, която съдържа нещо китайско или е прозиведена с горива от вражески държави или от неекологични производства. Смешничко, а ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  19 Юни 2024 19:08ч.

  Обяснете как луксозна немска кола е попаднала в С Корея. Явно е, че Германия е нарушила санкциите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bretostan3

  19 Юни 2024 19:15ч.

  Пък поне прочети а не се излагай, Аурус е руско производство. Тъпанар!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стискаме палци и за

  19 Юни 2024 13:58ч.

  КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ на Северна Корея и за капиталиста-патриот Путин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  19 Юни 2024 15:22ч.

  Комунистическата партия на Корея не съществува от 1946г. Обърни внимание, на Корея, преди да се разделят. Северна Корея НЯМА и никога не е имала комунистическа партия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  19 Юни 2024 17:41ч.

  Преди да коментираш КНДР, е редно да попрочетеш що е то Чучхе сонгун...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  19 Юни 2024 19:15ч.

  А ти прочете ли? В С Корея управлява Работническа партия, а Чучхе е идеологията й, която НЯМА НИЩО ОБЩО с Марксизъм, Ленинизъм или комунизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  19 Юни 2024 14:05ч.

  Западът е буквално ПОЩРЪКЛЯЛ от тази визита.Следят всяка дума и крачка на Путин! И има защо. Договорът, че Русия и Северна Корея ще си помагат ако едната страна води ВОЙНА е нещо монументално, което ни връща във времената от Корейската война. Англосаксите и особено ЕВРЕИТЕ усещат как студена пот им избива по челата защото Путин е готов да сключи същото споразумение с ИРАН и както самия Путин се изрази "ПОЛИТИЧЕСКИ ОРГАНИЗАЦИИ", разбирай ХИЗБУЛА и АНСАР АЛА... Жега а? Май е време за нови дрешки.Гледайте европейското и си пийвайте студена биричка защото може да ни е за последно... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западът е с летална диагноза

  19 Юни 2024 14:07ч.

  Може само да злобее и да чака неизбежното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предстои среща в Ханой.

  19 Юни 2024 14:27ч.

  След нея?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  19 Юни 2024 14:33ч.

  Мали, Буркина Фасо и пак в бункера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  19 Юни 2024 14:45ч.

  Загубих си лиШчетата, затова днес повтарям една опорка навсякъде. Бързам да си направя нормата, защото иначе ще ме сменят с AI.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тоя двугънковия трол

  19 Юни 2024 15:33ч.

  ...е по-тъп и от AI, но го държат тъдява по шедьоврални подбуди в угода на атлантическата психиатрия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БайПън

  19 Юни 2024 14:18ч.

  Тази новина ме кара да напълня памперса....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • montag

  19 Юни 2024 14:35ч.

  "споразумение за взаимна защита" - това е начинът войници на Северна Корея да участват легитимно в СВО. По същият начин (със съответните нюанси) беше с Донбас и Луганск ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  20 Юни 2024 0:34ч.

  Подготовката за мащабна война е в пълен ход. Следете и Близкия изток .........................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За сведение на

  19 Юни 2024 14:48ч.

  сороските тъпанари. Третата звезда на Кожедуб е от корейската война, откъдето реднешките насранци се измъкват. Четете бе, тъпунгери!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обява: Заменям Мерцедес GLS600 за Т90 Прорив

  19 Юни 2024 15:01ч.

  Дойдоха времена, в които е важно с колко дивизии разполагаш и колко снаряда можеш да произведеш на час , а не гей парадите, 52та джендъра с техните тоалетни и дали айфона ти е номер 16.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  19 Юни 2024 15:08ч.

  Фатмашки лакърдии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обява

  19 Юни 2024 15:04ч.

  Заменям нов Мерцедес GLS600 за танк Т90 Прорив. Запазен и с пълен боекомплект

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Castorp, Zauberberg

  19 Юни 2024 15:05ч.

  Бях в Пхенян. Кремъл отиде на крака при династията Ким, за да обмислят стратегии за контранатиск към Запада. Представям си ги двамата генерални секретари на разходка, хванати за ръка. На сянка по чисто обективни причини. Слънцето е затъмнено от цепелини , пълни с изпрАжнения-дружеско пощипване по бузката на приятелския Юг. С малко повече фантазия може да си нафантазирате и музикалния бекграунд. Например, една фекална Валкюра, почти а ла Копола. Токата и фуга е от другите класики, които пасват на тази Антикристиандьор атака. Търпеливо очаквам един смислен коментар на събитието от бащите на Демокрацията. Затова ли се борихме и висяхме по площадите ? Бах в Пхенян.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Хю

  19 Юни 2024 15:12ч.

  Демокрация никога не е имало приятелю... Висяхме за една лъскава, луксозна обвивка.. А в нея л@йно..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти не разбра ли бе

  19 Юни 2024 15:23ч.

  Туземците не си дават повече ресурсите, бе, ахмо. И на всичко отгоре нема дивизии да им ги вземат. Гейове има, и чайлд фри и феминизъм и ю туу. Ще се наложи да работиме, бе. Но все пак, като те опънат с кирка на некоя язовирна стена или шосе, ще имаш време да бездарна литература колко искаш и да се опражняваш в остоумия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  19 Юни 2024 15:30ч.

  Сега СК най-после ще получи бойна авиация на изключително съвременно равнище, както и навярно нова технология за дизел-електрически и - защо не? - ядрени подводници. Освен това, при сключване на такова споразумение най-вероятно северно-корейски подразделения ще участват в бойни действия в Донбас и други новоприсъединени райони в рамките на СВО, за да натрупат фронтови/полеви опит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  19 Юни 2024 17:44ч.

  надали ще са нужни войници на фронта. Виж от строителни работници Русия ще има нужда. А корейците са работливи и дисциплинирани. Имах навремето състуденти от КНДР....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Castorp, Zauberberg

  19 Юни 2024 16:01ч.

  Аkо още малко се „опражнявам в остроумие“, ще добавя, че демокрация не е имало, защото бащите на Демокрацията не бяха бaщи, а пастроци (ако не бъркам с мн.ч.) и не мутери, а мащерки, пардон, мащери. P.S. Сега виждам, че по-горния "опражнител" са го изтрили... само след 50 сек. А пък мене никой не ме е обърсал цели 3 мин. Залягайте върху граматиката и учтивото славослагане, и не ви мърдат даже 4 мин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  19 Юни 2024 17:46ч.

  не бъркай граматиката с правописа...бие ти по реномето на писател и мислител.....:)))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Падна международната изолация на КНДР

  19 Юни 2024 16:33ч.

  Чрез Руската федерация и Китай, КНДР става отворена към целия незападен свят. Накрая ще се окаже, че КНДР, която беше на 20 г. след НР България, вече е пред антинародната Р. България. Обаче, тези български ла й нари, които ос раха хубавата ни родина България, няма да престанат да пращат в КНДР всеки, който не е лай нар като тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  19 Юни 2024 16:54ч.

  Ако Кремъл има "стратегическо мислене" ще въздейства на тов.Ун да пусне малко "фандък" на северокорейското население. Аз бих затрупал КНДР с пшеница, мляко и пилешки бутчета.И без тва Русия има гигантски излишъци. Изумен съм, че Китай няма инструментариум да въздейства на режима в КНДР да гради "китайски тип социализъм". Ето при Виетнам стана.Само на щикове не може да се седи....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  19 Юни 2024 17:08ч.

  Именно защото имат "стратегическо мислене", не го правят. Едно обуржоазено, невоинско съзнание, трудно може да остане непримиримо с американския неспирен шантаж и хегемонизъм. Друг е въпросът, че е поет курс към някаква форма на разхерметизиране на СК, но последиците от едно бурно икономическо и технологично разкрепостяване ще се управляват изкъсо, и ще се прилагат спрямо населението пестеливо и нежно. Защото директното засилване в западната модерност, както стана при нас и в Русия след 1989 г., е пагубно в контекста на разложителните си (понякога направо скапващи) ефекти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  19 Юни 2024 17:18ч.

  Явно не си обърнал внимание на моята забележка "китайски тип социализъм". В Китай ума АБСОЛЮТЕН МОНОПОЛ на китайската популярна култура.И дума не може да става за "западно влияние". Взимат само добрите неща от Запада -технологии и мениджмънт, но "умовете и сърцата" са тера инкогнита за Запада! Дефакто Китай въведе "Ленин" от 1921-1929.НЕП!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • " А защо се возят на империалистически автомобил? 19 Юни 2024 13:58ч. Къде са рассийските и пхенянските автомашини?"

  19 Юни 2024 17:19ч.

  Ахмако безцентен, ти виждал ли си жив севернокореец, общувал ли си с него, работили ли сте съвместно? Едва ли. Щото с такива семпли простаци като тебе ни един севернокореец няма да седне да си губи времето. Хабер си нямаш ни от Северна Корея, ни от севернокорейците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock - "А защо се возят на империалистически автомобил?"

  19 Юни 2024 17:53ч.

  Дрогаре, трябва да разбирате символиката! Инак се приравнявате с ИИ-недоработени тролчета-попови лъжички. А символиката е, че към този всеобхватен Съюз, ще има и други участници. И най-важният е влизането на Германия в него. Не напразно тавагищите англосаксончета организираха две и сега опитват трета Световна война. Именно за да няма този естествен съюз между излезли от един и същи, прастар корен - Хиперборея - модерни континентални нации! Ето защо и Мерцедеса е там, с пказно виждащите се три лъча на звездата му! ... - Нали можете да броите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  19 Юни 2024 18:07ч.

  Силно прав си за символиката, браво! По какво съдя? Не просто по интерсубективния жест с Мерцедеса без покрив и специалното визиране от камерата на емблемата на Мерцедес при излизането на двамата на площада пред хората, а по знаковото и на пръв поглед безсмислено качване и на двамата лидери в Аурус-а след преговорите. Тъкмо това беше намек, че автомобилите в цялата тая постановка чрез символи, никак не са случайни в рамките на играта на дипломатически послания. Едно друго възможно тълкуване: от Мерцедес минаваме на Аурус, след като вече всичко е подписано. Така или иначе, чрез символиката Германия може да се счита за поканена в новата, разширена конфигурация на бъдеща обединена Евразия от Лисабон до Владивосток, а това е най-важното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Castorp, Zauberberg

  19 Юни 2024 18:29ч.

  То да беше само правописът. Цялата граматика е сбъркана, което идва от инзуфициентното образование и дефицити в сивия сектор на мозъка. Разликата във форумната култура (и граматика) на този сайт, сега и преди 10-15 г. , е колосална. Защо ли? (Къде е загробено кучето)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евангелист Иоана - гл. І :1-4

  19 Юни 2024 18:48ч.

  Няма образователна институция, катедра или амвон, която да открехне младите, че Словото не е субстанция, а екстазно (и в последиците си) отговорно изговаряне на битие. Затова използването на езика изцяло се е инструментализирало през последните три и половина века, което и по своему скапва хуманността и човешкото творческо съучастие не просто в делата и дейностите, а в действията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелените чорапи

  19 Юни 2024 19:53ч.

  Да ви плати Митрофанова една екскурзия до братска С. Корея с еднопосочен и да се свършва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не мога да разбера, защо е тази пяна по муцуните сороскинките

  19 Юни 2024 20:03ч.

  Източният вал е вече факт. Кво ше праите? Ще се пънете и лъжете и това докога?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чудя се сутрин, докато се бръснат/скубят вежди

  19 Юни 2024 20:42ч.

  Как се гледат в огледалото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  20 Юни 2024 1:24ч.

  Моля да опишете какви севернокорейски продукти за цивилни нужди ползвате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за унищожение на цивилни фашуги и бандеровци

  20 Юни 2024 2:12ч.

  ползваме И севернокорейски продукти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи