Прозорецът на Овертон*

Прозорецът на Овертон*
Чували ли сте някога нещо за „Прозорецът на Овертон“? Ако не, то ви препоръчвам да прочетете тази технология за легализиране на всичко, каквото ви хрумне. Ще разберете как се легализира хомосексуализмът и еднополовите бракове. Ще стане съвършено ясно, че работата по легализацията на педофилията и кръвосмешението ще бъде завършена в Европа в близките години. Както и детската евтаназия впрочем.

Джоузеф Овертон описва как съвършено чужди на обществото идеи се вадят от помийната яма на общественото презрение, измиват се и накрая се закрепват законодателно.

 

Според Прозорецът на Овертон за всяка идея или проблем в обществото съществува т.нар. прозорец на възможностите. В рамките на този прозорец идеите могат или не могат да се обсъждат масово, открито да се поддържат, пропагандират, да се опитват да се закрепят нормативно. Но Прозорецът се движи, като променя възможностите от стадий на „немислимото“, съвършено чуждото за обществения морал, напълно отхвърлено - до стадия на „актуалната политика“, тоест до нещо вече широко обсъждано, прието от масовото съзнание и закрепено в норми.

 

Това не е просто промиване на мозъци, а особено перфидна технология. Нейната ефективност се дължи на последователната, систематична промяна и незабележимата за обществото жертва на самия акт на въздействие.

 

Аз разбирам как стъпка по стъпка в обществото започва най-напред да се обсъжда нещо неприемливо, после то да го сметне за уместно, а накрая да се примири с новата норма, която да узакони и защити някога немислимото.

 

Да вземем например нещо напълно невъобразимо. Да допуснем, че се легализира канибализмът, тоест идеята да се узакони правото на гражданите да се ядат един друг.

 

Достатъчно ли е ужасен примерът?

 

За всички е очевидно, че сега не е възможно да се разгърне пропаганда за канибализма – обществото ще разпъне на кръст всеки, дръзнал да опита. Такава ситуация означава, че проблемът с легализацията на канибализма се намира в нулев стадий в прозореца на възможностите. Този стадий, съгласно теорията на Овертон се нарича „Немислимото“. Да проследим как това „немислимо“ ще бъде реализирано, преминавайки през всички стадии на прозореца на възможностите.

 

Технологията

 

Още веднъж ще повторя, че Овертон описва технологията, която позволява да се легализира абсолютно всяка идея.

Обърнете внимание! Той не предлага концепция, не формулира свои идеи по някакъв начин – той описва работеща технология. Тоест такава последователност от действия, изпълнението на която неизменно води към желания резултат. В качеството си на оръжие за унищожаване на човешкото общество такава технология може да бъде ефективна като термоядрен заряд.

 

Колко смело е това!

 

Темата за канибализма засега все още е отвратителна и съвършено неприемлива в обществото. Да се разсъждава върху нея е нежелателно както в пресата, а още по-малко в прилична компания. Засега това е немислимо, абсурдно, забранено явление. Съответно, първото движение на Прозореца на Овертон е да премести темата за канибализма от областта на немислимото в областта на радикалното.

 

Нали имаме свобода на словото. Е, в такъв случай защо да не поговорим за канибализма?

 

За учените е нормално да говорят за всичко – за тях няма забранени теми, те са длъжни да изучават всичко. И при това положение няма пречка да свикаме етноложки симпозиум на тема „Екзотичните обреди на племената в Полинезия“. Да обсъдим на него историята на предмета, да го въведем в научен оборот и да стигнем до факта на авторитетни изказвания за канибализма.

 

Виждате, че за людоедството, оказва се, може да поговорим като предмет, като обект и да останем в предела на научната респектобилност.

 

Прозорецът на Овертон вече се е преместил. Тоест той вече е в сектора „разглеждане на позиции“. По този начин се гарантира преходът от непримиримо отрицателното отношение на обществото към по-позитивно такова.

 

Едновременно с псевдонаучните дебати непременно трябва да се появи някакво „Общество на радикалните канибали“. И нека то да бъде представено само в интернет – радикалните канибали непременно ще бъдат забелязани и цитирани във всички заинтересувани медии.

 

Първо, това е още една възможност за изказвания. И второ, шокиращите отрепки на специалния генезис са нужни за създаване образа на радикалното плашило. Тези ще бъдат „лошите канибали“ срещу другите плашила – „фашисти, призоваващи онези да бъдат изгаряни на клада“. Но за плашилата по-късно. Като начало е достатъчно да се публикуват разкази за това, какво мислят за людоедството британските учени и някои радикални мошеници от най-различно естество.

 

Резултатът от първото движение на Прозореца на Овертон е, че неприемливата тема е въведена в оборот, табуто е десакрализирано, разрушена е еднозначността на проблема – създадени са „нюанси на сивото“.

 

Защо не?

 

Следващото движение на Прозореца е по-далечно и превежда темата за канибализма от радикалния сектор в областта на възможното.

 

На този етап продължаваме да цитираме „учените“. Нали не бива да се отвръщаме от знанието? За канибализма. Всеки, който отказва да обсъжда това, трябва да бъде заклеймен като фанатик и лицемер.

 

Осъждайки фанатизма, непременно трябва да измислим за канибализма елегантно название. За да не посмеят всякакви фашисти да лепят на инакомислещите етикети с буквата „к“.

 

Внимание! Създаването на евфемизъм е изключително важен момент. За легализация на немислимата идея е необходимо да се подмени нейното истинско име.

 

Няма повече канибализъм

 

Сега това нещо се нарича примерно антропофагия. Но и този термин скоро ще бъде заменен още веднъж, признавайки и това определение за оскърбително.

 

Целта на изобретяването на нови названия е да се отнеме проблемът от неговото наименование, да се отдели формата на думата от нейното съдържание, да се лишат идеологическите противници от езика. Канибализмът няма да е антропофагия, той ще се нарича вече антропофилия, както престъпникът сменя фамилията си и паспорта.

 

Паралелно с играта на имена върви създаването на опорен прецедент – исторически, митологически, актуален или просто измислен, но главното – легитимиращ. Той ще бъде намерен или измислен като „доказателство“, че антропофилията по принцип може да бъде узаконена.

 

„Спомняте ли си легендата за самоотвержената майка, напоила с кръвта си умиращото си от жажда дете?“

 

„А историите на античните богове, изяждащи всичко наред – у римляните това си е било в реда на нещата!“

 

„Е, ами при много по-близките ни християни, там с антропофилията съвсем всичко е наред! Те до ден днешен ритуално пият кръвта и ядат плътта на своя бог. Вие да не би да обвинявате в това християнската църква? Ама кои сте вие, да ви вземат дяволите?“

 

Главната задача на вакханалията на този етап е поне частично яденето на хора да не се смята за углавно престъпление. Поне в някой отделен случай и в определен исторически момент.

 

Така и трябва

 

След като бъде представен легитимиращ прецедент, се появява възможност да се придвижи Прозорецът на Овертон от територията на възможното в областта на рационалното.

 

Това е третият етап. С него завършва цикълът на дробенето на единични проблеми.

 

„Желанието да се ядат хора е генетически заложено, това е в природата на човека.“

„Понякога да се изяде човек е необходимо, съществуват непреодолими обстоятелства.“

„Има хора, които искат да бъдат изядени.“

„Провокират антропофилите!“

„Забраненият плод е най-сладък!“

„Свободният човек има право да решава какво да яде.“

„Не крийте информацията и нека всеки се определи какъв е – антропофил или антропофоб.“

„А дали има в антропофилията опасност? Това не е доказано.“

 

В общественото съзнание изкуствено се създава „бойно поле“ за проблема. Крайните флангове са заети от плашилата – специално с участието на радикалните привърженици и радикалните противници на людоедството.

 

Реалните противници – тоест нормалните хора, които не искат да остават безразлични към проблема за людоедството – се опитват да се опаковат задно с радикалните плашила и да се запишат при радикалните противници. Ролята на тези плашила е активно да създават образа на откачени психопати – агресивни, фашизоидни хейтъри на антропофилите, призоваващи да се изгарят живи людоедите, евреите, комунистите и негрите. Присъствието в медиите на изброените по-горе представя всички, с изключение на реалните противници на легализацията.

 

 

 

При този сценарий самите т.нар. антропофили остават по средата между плашилата, на „територията на разума“, откъдето с целия патос на „здравомислието и човечността“ осъждат „фашистите от всички цветове и категории“.

 

„Учените“ и журналистите на този етап доказват, че представителите на човечеството в продължение на цялата си история от време на време са се изяждали един друг и това е нормално. Сега вече темата за антропофилията може да се преведе от областта на рационалното в категорията на популярното.

 

Прозорецът на Овертон се придвижва по-нататък.

 

В хубавия смисъл

 

За популяризацията на темата за канибализма трябва да се поддържа нейното поп съдържание, съчетано с исторически и митологически личности, а по възможност и съвременни медийни персони.

 

Антропофилията масово прониква в новините и токшоуто. Хора биват изяждани във филми от касети под наем, в текстове на песни и видеоклипове.

 

Един от прийомите за популяризация се нарича „Поглед отстрани!“

 

„Нима не знаехте, че един известен композитор –едикой си – е антропофил?“

„А един известен на всички полски сценарист през целия си живот е бил антропофил, него дори са го преследвали за това.“

„А колко от тях са ги тикнали в лудницата! Колко милиона са изселили, лишили са от гражданство! Впрочем как ви се струва новият клип на Лейди Гага „Eat me, baby“ („Изяж ме, бейби“)?

 

На този етап разработката на темата води в топ класациите и започва автономно да се самопроизвежда в медиите, шоубизнеса и политиката.

 

Друг ефективен прийом е същественото за проблема активно да се измества от опериращите с информация (журналисти, водещи в телевизиите, общественици и др.), отрязвайки от дискусиите специалистите.

 

Затова в момента, когато на всички вече им е станало скучно и обсъждането на проблема отива в задънена улица, се пускат подбрани професионали, които казват: „Господа, в действителност нещата не стоят така. И работата не е в това, а в онова. И трябва да се направи това и това.“ И в същото време се задава специфична посока, едно съвсем тенденциозно движение на Прозореца.

 

За оправдание на привържениците на легализацията се използват очовечени престъпници, като им се създава положителен образ извън свързаните с престъплението характеристики.

 

„Това са креативни хора. Изял жена си и какво?“

„Те искрено обичат своите жертви. Да изядеш, означава да обичаш!“

„Антропофилите имат високо IQ и във всичко останало се придържат към строг морал.“

„Самите антропофили са жертва, животът ги е направил такива.“

„Тях така са ги възпитали.“ И така нататък.

Такъв тип бръщолевене е солта на популярното токшоу.

„Ще ви разкажем една трагичната история за любов! Той искал да я изяде! А тя просто искала да бъде изядена! Кои сме ние, за да ги съдим? Може би това е любов? Какви сте вие да заставате на пътя на любовта?!“

 

Ние тук сме властта

 

 

 

Към петия етап движението на Прозореца на Овертон минава, когато темата е подгрята до възможността да премине от категорията на популярното към сферата на актуалната политика.

 

Започва подготовката за законодателната база. Лобистки групировки във властта се консолидират и излизат от сянката. Публикуват се социологически проучвания, които да потвърдят високия процент на привържениците на легализацията на канибализма. Политиците започват да пускат пробни балони с публични изказвания на тема законодателно закрепване на темата. В общественото съзнание се въвежда нова догма – „забраната за ядене на хора се забранява“.

 

Това е фирменото блюдо на либерализма – толерантност към табутата, забрана за коригиране и предотвратяване на разрушителни за обществото отклонения.

 

По време на последния етап от движението на Прозореца от „популярното“ към „актуалната политика“ обществото вече е сломено. Неговата жива част още някак ще се съпротивлява срещу законодателно закрепване на до неотдавна немислимото нещо. Но като цяло обществото наистина е сломено. То вече се е примирило със своето поражение.

 

Приети са закони, променена (разрушена) е нормата на човешкото съществуване, по-далечните отгласи от тази тема неизбежно ще се доберат до училищата и детските градини, а значи следващото поколение ще израсне изобщо без шансове за оцеляване. Така беше с легализацията на педерастията (сега те искат да се наричат гейове). Днес пред очите ни Европа легализира кръвосмешението и детската евтаназия.

 

 

*Джоузеф П. Овертон (1960-2003) е старши вицепрезидент в центъра за обществена политика Mackinac Center. Загива в самолетна катастрофа. Формулира модела на променяне на проблемите в общественото мнение, посмъртно наречени Прозорец на Овертон.

 

Човешкият морал

 

Много интересно е мнението на читателя на сайта Евгений Хавренко, чиято статия е посветена на това как е възможно да се противопоставим на технологията „Прозореца на Овертон“.

 

Дехуманизацията като крайна цел – да направи от нормалното и обичайното това, което по-рано е било невъзможно или забранено според нормите просто на човешкия морал – това е главното в технологията „Прозореца на Овертон“. Нагледен урок за тази безчовечна технология поднасят… сътрудници на датски зоопарк, които убили и разчленили жирафа Мариус пред очите на децата във вид на шоу, или дори „анатомически театър“ за деца.

 

Технологията „Прозорецът на Овертон“ е основана на основни слабости практически на всяка личност. Ефективността на тази технология е в това, че тя работи дори когато я осъзнаваме. Обикновено манипулацията престава да работи, когато се разкрива нейният скрит смисъл. В дадения случай въздействието на подсъзнанието се постига чрез базови потребности на човека.

 

Бих описал основните лостове за въздействие по този начин:

 1. Толерантност
 2. Евфемизъм
 3. Принадлежност към стадото
 4. Илюзията на авторитета
 5. Законно – значи правилно

Базовите потребности на човека в пирамидата на Маслоу заемат от второ до четвърто място.

 

Пирамида на Маслоу

Физиологически потребности: глад, жажда, сексуално влечение и т.н.

Потребност за безопасност: чувство на увереност, избавление от страха и неуспехите

Необходимост от принадлежност и любов

Необходимост от уважение: постигане на успех, одобрение, признание

Познавателна потребност: да знаеш, да умееш, да изследваш

Естетически потребности: хармония, ред, красота

Необходимост от себеактуализация: реализиране на своите цели, способности, развитие на собствената личност

Във връзка с това, че потребностите от 2 до 4 практически никога не се удовлетворяват напълно и завинаги, те с лекота стават обект на манипулация практически при всеки човек.

 

Толерантността е начин да се наложат всякакви, дори най-отвратителните мнения в употреба. Интересно, но в опита да се дефинира що е това толерантност, освен търпимост има и още едно определение – доброволното приемане на страданието. Тъкмо това определение подхожда на онези хора, които са готови да се примирят с убеждения, противоположни не техните, или по-точно – да приемат тези възгледи като свои собствени. Именно тази потребност за принадлежност и уважение ни заставя да се отказваме от своите убеждения, опасявайки се от агресия и недоволството на опонента.

 

Евфемизмът се явява необходимият елемент за преодоляване на вътрешната съпротива. Грубо казано, това е спасителната пръчка, която ни помага за вътрешен баланс между собствените ценности и съвършено противоположните на тях, наложени отвън. Например в нашата култура бе подменена грубата дума „педераст“ (от древногръцкото παις — дете, момче, и ἐραστής – обичащ, тоест обичащ момчета) с неутралната дума „гей“. А фразите „Мой познат е гей“ и „Мой познат е педераст“ имат съвсем различна емоционална тежест.

 

Принадлежността към стадото е набор от потребности – безопасност, принадлежност към обществото и потребност към уважение. Всеки човек, застанал пред публика, който представя нещо или вдига тост в голяма компания, знае колко е трудно да се удържат тези няколко минути, когато всички погледи са обърнати към него. Ако вие имате такъв опит – моля, спомнете си този момент. А сега си представете, че вие трябва да изкажете своето несъгласие с всички тези хора – уважавани и не толкова, приятели и просто познати, началници и подчинени. При това несъгласието трябва да се изкаже, без да се използват евфемизми, иначе вие няма да постигнете смисъла, а обратното, още повече ще се замотаете. Лично аз рядко съм срещал хора, способни на подобно нещо.

 

Илюзията на авторитета отново се явява като възможност да примирите собствените си възгледи с отчасти наложените отвън. Ако вътре в мен има несъгласие, „авторитетът“ с готовност ще ми подаде спасителната пръчка, поемайки отговорността върху себе си. При това за мен ще е достатъчно да имам само най-общи представи за самия „авторитет“. Работата е там, че няма да си направим труда да разберем подробности за това що за „авторитет“ е този, ние просто ще бъдем щастливи, че той (тя) са поели на плещите си непосилния товар на нашите терзания. Напоследък „авторитетите“ дори не са персонални. Все по-често чуваме - „учените откриха“, „психолозите твърдят“, „висши държавници заявяват“ и пр.

 

Върховенството на закона е приемането на чужди норми. „Откъде накъде ще имам право да упреквам останалите в това, че не са съгласни с мен.“ В такъв смисъл компенсирам това, което не е свойствено на моята личност. Колкото повече обвинявам другите в изостаналост или провокация, толкова по-силен е гласът на противоречието вътре в мен. Знаменитият психиатър Юнг смятал, че фанатизмът е признак за потиснато съмнение. Човекът, който наистина е убеден в своята правота, абсолютно спокойно може да обсъжда противоположната гледна точка без сянка на раздразнение и гняв. В случаите на натрапването на чужди ценности никога не се получава пълно съгласие, съмнението ни кара да убеждаваме другите в онова, в което ние самите не сме напълно сигурни. Законът дава пълно право да се постъпва така.

 

Последствията от технологията „Прозореца на Овертон“

 

Най-страшното последствие от тази технология е, че човек губи своята хармония, на нейно място се настаняват безкрайни вътрешни спорове и терзания. Защото при налагането на тази технология никой не се замисля за това кое прави самия човек щастлив. Целта на технологията е да се получи нова, желана посока на развитие.

 

След постигането на резултата хората са принудени да поддържат илюзията на приетите чужди ценности. Хората все по-малко и по-малко си остават хора, губят връзката със своите корени и култури. С други думи, човекът се превръща от здраво растение в изсъхнал трън, подхвърлян от вятъра.

 

Пример за това можем да намерим във високия процент самоубийства в развитите страни. Хората, постигнали висок стандарт на живот, не стават по-щастливи, но плащат за това със своята човечност.

 

Мой познат, който израсна с холивудските филми и лъскавите списания, винаги мечтаеше за голяма вила с двуместен гараж, басейн и винарска изба. По пътя към тази цел му се наложи да работи много, преживя сърдечен пристъп и онкологични проблеми, с които се бори до ден днешен. Неговата постоянна заетост по 12 часа в денонощие го отдалечи от семейството. Жена му се чувства обидена, но не смее да го упрекне, съсредоточила се е в отглеждането на децата, опитвайки се там да намери топлината, която толкова й е липсвала. Децата, фактически без контрола на бащата, усещат властта си над майката, превръщат се във все по-цинични егоисти. В крайна сметка той построи тази къща, за която мечтаеше, но след шест месеца призна, че би дал всичко, ако можеше да върне времето с 8 години назад, до онзи момент, когато семейството е било щастливо в двустайния си апартамент, когато са били заедно през уикендите и празниците. Социалният статут, общественото признание, комфортът и безопасността сами по себе си не водят до нашето щастие, не са непременно негови атрибути. Те са и трябва да остават средство за постигане, но не и цел. Разочарованието идва, когато зад постигането на такава цел стои една голяма пустота.

 

Противопоставяне на технологията „Прозорецът на Овертон“

 

Преди всичко противопоставянето може да стане като се откажеш от опитите винаги и навсякъде да бъдеш „нормален“. В момента, когато „индивидуалното“ се сменя от „нормалното“, ние автоматично предаваме собствения си контрол в чужди ръце. В най-добрия случай се стремим да бъдем удобни за околните, а в най-лошия попадаме под целенасочена манипулация. Именно културата, нравите, обичаите и устоите на предците може да ни помогнат да намерим своята индивидуалност. Интеграцията на това в съвременния живот помага да не се откъсваме от собственото си наследство. Не призовавам към сляпо следване на някакви стари традиции, но да ги помним, съхраняваме и уважаваме.

 

Понятието „толерантност“ да използваме само като понятие за търпимост, в останалите случаи трябва да защитим индивидуалните си граници. Примерно напълно приемливо е да слушаме за европейските гей паради, но да се откажем да приемем официално гей браковете в собствената си култура, където основните противоречия могат да се сблъскат с културно-християнските ценности и традиции.

 

С евфемизмите и подмяната на понятията може да се справим, като отделяме истинския смисъл на информацията. Ако това е картина от телевизора, то опитайте се да повторите казаното, но наричайки всичко със собственото му име. Ако това е човек, който спори с вас, перефразирайте думите му, без да прибягвате към евфемизми. Това работи отрезвяващо дори и за вашия опонент. Ако ви кажат, че Америка и Европа искат демокрация за Украйна, вие можете да перефразирате въпроса – „Правилно ли те разбрах? Ти смяташ, че банкерите на света просто искат да си разделят парите за благото на украинския народ, изключително в името на демокрацията?

 

С принадлежността към стадото е сложно да се бориш, но не е и необходимо. Важно е да се разбере къде в действителност е моето стадо и да огранича моето лично пространство. Например фразата „Нашето общество не е толкова демократично, за да разреши еднополовите бракове“, пробвайте да се пренастроите така, че да отчетете своите интереси: „Демокрацията е волеизява на народа и затова еднополовите бракове не са толкова подходящи за обществото, за да станат част от нашата култура.“

 

Мнението на „авторитетите“ в повечето случаи става на пух и прах, когато зададем въпроса „А какъв е този авторитет, заслужава ли той доверие без социална поддръжка?“

 

Например ако видите специалист да се изявява по телевизията, за когото нямате информация освен онази, показана в долния край на телевизора, просто се замислете над думите му. Ще се промени ли мнението ви, ако същото го казва вашият съсед или колега? Ако авторитетът е просто „царят на очевидното“, то какъв е смисълът от неговата изява? Да повтори с вид на умник това, което вие сте си говорили 20 минути по-рано със своите колеги по пътя към дома? Ако все пак сте чули и нещо ново, струва си да се замислите за ползата от този авторитет. Помнете, че на него му е необходимо да заслужи вашето доверие, а не на вас.

 

Струва ли си да приемаме законността като висша правота? Струва ми се, че в нашата държава на този въпрос има еднозначен отговор. Ще добавя само свое наблюдение, което развенча моя личен мит за държавата като организирана форма на грижа за хората. Специално подбрах пример извън политиката. Когато Полша се присъедини към Европейския съюз през 2009 г. заплатите на бюджетните служители падна рязко спрямо цените на стоките. По новините показаха репортаж от стачка на граничари. Напълно разбираемо е, че хора от подобни служби на могат просто да не отидат на работа. Те направиха друго – започнаха да изпълняват всички процедури, указани в инструкциите. Какво лошо има! Хората в края на краищата вършат това, което се иска от тях. Само че опашките по границата нараснаха 6 пъти. Оказва се, че самата държавна система е направена така, че е невъзможно да я следваш, без да престъпваш закона, оставяйки тънък процеп - за помилване или наказание по лично усмотрение.

 

Опитах се да опиша противопоставянето на технологията „Прозорецът на Овертон“ както на държавно, така и на лично ниво, за всеки отделен човек. Нали смисълът на тази статия е скрит в заключителните думи на Джоузеф П. Овертон „Но лично ти си длъжен да си останеш човек. А човек е способен да намери решение на всеки проблем. И което не е по силите на един – ще го направят хората, обединени от общата идея.“

 

Превод от руски език за "Гласове": Рени Нешкова

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • georgieff/vienna

  02 Яну 2016 11:27ч.

  a famous article! thanks!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това ми прилича на

  02 Яну 2016 12:05ч.

  вадене скелети от гардероба. Много е опасно и извратено ,но ако има здрава сила и чиста мисъл подобни ръце ще бъдат счупени още в началото и подобен гардероб няма да бъде отворен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цепеница Фиданкова

  02 Яну 2016 13:45ч.

  Разбрахте ли сега защо циганите станаха роми и се превърнаха в обект на "научни" изследвания? Изфабрикуваха им "култура" и "фолклор" и ги набутаха в учебниците на българските деца. Тук сме вече в четвъртия етап от отварянето на прозореца на Овертон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Матьо Матев

  02 Яну 2016 14:19ч.

  ". Достигнал византийската столица, българският хан извършил различни видове езически обреди, като човешки и животински жертвоприношения. Крум потопил краката си в морето, измил се"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПЕШО ОТ ТРИМОНА ДО---Това ми прилича на

  02 Яну 2016 14:21ч.

  ВЧЕРА -1 ЯНУАРИ 2016 ,ИМАШЕ СТРЕЛБА В 1 ГЕЙ-КЛУБ В ЕРУСАЛИМ-КАТО ИЗРАЗ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ИЗВРАЩЕНИЯТА В ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ НА ИЗРАЕЛ - ИМА 2 УБИТИ - СЕГА ТИЯ ,КОИТО ПРОТЕСТИРАХА, И ИМАХА " здрава сила и чиста мисъл" ЩЕ БЪДАТ СЪДЕНИ ОТ АМОРАЛНИ СЪДИИ- И ОСЪДЕНИ ! КОГАТО ДЪРЖАВНАТА МАШИНА Е НЕМОРАЛНА- МАЛКИТЕ ПРОТЕСТИ САМО Я УСИЛВАТ ! АКО Е НОРМАЛНО ДА СИ ГЕЙ , И ИМА ГЕЙ-КЛУБОВЕ , ТРЯБВА ДА ИМА И КЛУБОВЕ ЗА НОРМАЛНИ,ЗДРАВИ ИНДИВИДИ, например- "КЛУБ ЗА МЪЖЕ С ТВЪРДИ ЧЛЕНОВЕ " НО ,,,,,,,,,,,ТОГАВА ЩЕ ГИ ОБВИНАТ ВЪВ РАСИЗЪМ- А ЕВРЕИТЕ СА МАЙСТОРИ НА СКАЛЪПЕНИ ОБВИНЕНИЯ ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА ИНКВИЗИЦИИТЕ, КОГАТО ИЗГОРИХА ЦВЕТА НА ЕВРОПА ! ---------------------------------- Т.Е. -----ВСЕКИ Е ОБРЕМЕНЕН СЪС НЕЩО , И ТРЯБВА ДА СИ ГО НОСИ , И ДА СЕ БОРИ СЪС НЕГО ТИХО И КРОТКО- ДА ГО ЛЕКУВА , АКО Е ВЪЗМОЖНО - НО -БЕЗ ПАРАДИ !!ЗАЩОТО В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ МАЛКА ГРУПА ХОРА ПОЛУЧАВАТ НЕЗАСЛУЖЕНИ ПРЕФЕРЕНЦИИ И ОЩЕТЯВАТ ГОЛЯМАТА ГРУПА ОТ ХОРА ,КОИТО СЕ БОРЯТ ЗА ГЕНЕТИЧТОТО ОЦЕЛЯВАНЕ НА НАЦИЯТА ! Т.Е . ТЕ СА ПОЗИТИВНИ УЧАСТНИЦИ ВЪВ ЕТНОГЕНЕЗИСА НА НАЦИЯТА , СПОРЕД ЛЕВ ГУМИЛЬОВ !Обратното означава тотална содомия и инцест ,наблюдаван днес в ЗАП. ЕВРОПА И СКАНДИНАВИЯ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПЕШО ОТ ТРИМОНА

  02 Яну 2016 14:31ч.

  КОЙТО ЧЕТЕ РУСКА ПРЕСА В ИНТЕРНЕТ- Е ДОБРЕ ЗАПОЗНАТ ПО МНОГО ВЪПРОСИ- СТАВА ДУМА ЗА ОСНОВЕН НАБОР ОТ ЗНАНИЯ , BASIC INTELIGENCE , КОЙТО НИ ПОМАГА ДА ДЪРЖИМ ЗАЕДНО НА РАМЕНЕТЕ СИ НЕВИДИМАТА КРЕПОСТ ,КОЯТО ЩЕ ПАЗИ И НАШИТЕ ДЕЦА- НАЦИОНАЛНО САМОСЪЗНАНИЕ , ИЛИ АКО ЩЕТЕ - "БИТ И ДУШЕВНОСТ НА БЪЛГ. НАРОД" -ИВАН ХАДЖИЙСКИ -,,,,,,,,,,,,И ТОВА Е ,КОЕТО СТИМУЛИРА РАЗНИТЕ НПО И ФАЛШИВИ ФОНДАЦИЙКИ ,КОИТО ТОЛКОВА МНОГО ХАРЕСВАТ НАШАТА ЗЕМЯ , ПРИРОДА , БОГАТСТВА !ДУМАТА "СОРОС " НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ ОБЯСНЕНИЕ ,НАЛИ БРАТЯ И СЕСТРИ ??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Матьо Матев

  02 Яну 2016 14:32ч.

  Курбан е жертвоприношение на домашно животно, за да се приготви с него угощение за всички близки и/или съседи, обещано по някакъв повод (оброк).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васик

  02 Яну 2016 16:46ч.

  Аз тук не виждам никаква технология, това е просто обяснение на нещата. Вместо това можете да прочетете "Пражкото гробище" на Умберто Еко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин от Б

  02 Яну 2016 22:37ч.

  ...етап шести от джама на Овертон-наблягаме на това как в БЪДЕщЕ льошите западняци със сигурност ще станат канибали (педофили, детска евтаназия, кръвосмешение и т.н.) за да не би да се отвори на въпрос канибализма в СССР след идиотската политика на Ленин(довела до канибализъм в Поволжието) и Сталин(канибализъм през време на Голодомора). Тов. Ленин ще продължим да го осветяваме в мавзолея като през прозорец на Овертон, за да не забравяме каква огромна полза има от него за установяване на тоталитаризма в 20 век, а Сталин тихомълком го реабилитирахме, та той ИЗОБщО не е бил льош човек като западняците, които май вече са канибали, педофили и так дальше:)))) Много е необходима тази тема, защото православните руснаци пак ще бъдат докарани до канибализъм.A за педофилските приключения на Тов.Сталин да сте чули? http://arman71.livejournal.com/54352.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  02 Ное 2022 12:25ч.

  Всеки от изброените от теб не са руснаци и нямат нищо общо с руската култура. Всъщност ако имаше поне елементарна обща култура и поне среден интелект щеше да знаеш, че Ленин е западен възпитаник, а идеологията която той е проповядвал е създадена в Западна Европа в земите на Германия, Великобритания и Швейцария от хора нямащи нищо общо с Русия и руските земи, православието или славянството. Също така ако мижавия ти мозък имаше елементарни функции за правилно разсъждение щеше да навърже някой факти в човешката история, които са безспорни и са продукт само и единствено на евреите и запада- робовладелството и търговията с роби, колониализма, феодализма, кръстоносните походи, инквизицията, тоталитаризма, комунизма, фашизма, националсоциализма, концлагерите, организираното изтребване на маси от хора всичко това е продукт на западните режими и западните разбирания за света. Кръвосмешението е дълбоко застъпенои в ЗАПАДНИТЕ аристократични родове от векове, както и във влажния мухлясал остров на който се помещава централата на Британската империя там са много на ти с кръвосмешението, педерастията и издевателствата над човешките същества. Русия не я мисли, гледай си собствения задник защото скоро може да изгори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А после нямало хибридна война...

  02 Яну 2016 22:49ч.

  Има: пуснете търсачка за "прозореца на Овертон" - a-specto и един куп руски медии, като не забравяме черносотническата "Бъди верен".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпросче

  03 Яну 2016 9:46ч.

  Статията е много поучителна! "...Овертон описва технологията, която позволява да се легализира абсолютно всяка идея... такава последователност от действия, изпълнението на която неизменно води към желания резултат. В качеството си на оръжие за унищожаване на човешкото общество такава технология може да бъде ефективна като термоядрен заряд". Въпросната технология обяснява защо американската пропаганда плаща на полуграмотни лакеи да бълват простотии по форумите. Тя ни предупреждава, че същата пропаганда ще започне (ако вече не е започнала?) да плаща и за бълването на още по-големи простотии, представящи се за яростно... русофилство. Целта е гласът на разума да бъде заглушен, Русия да бъде представена като чудовище, а САЩ - като добрият джентълмен, който ще ни оправи (но... отзад!), а ние трябва доброволно да се наведем и благодарно да се усмихваме. Ето защо и тук лакеите са започнали да квичат като коледни прасета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До българина от Бангладеш

  03 Яну 2016 15:00ч.

  Следи работата на европарламента и ще разбереш накъде вървят педофилията, детската евтаназия и кръвосмешението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Орлин Първанов

  03 Яну 2016 19:06ч.

  Ще е срамно да се признае, че това е непозната трактовка и система за обяснение на корените на властването на елитите над масите. Който се занимава с Обществената Идеология отдавна е постулирал тези свойства и явления за изходни знания, върху които се обосновава нуждата от Обществена Идеология. Когато хората са разбрали, че тъмнината и светлината владеят и човешката душа, те са започнали да се стремят естествено към по-доброто. Но ... ставайки по-добри в духа си и в помислите си те са започнали да се изплъзват от властта на елитите. Открай време жреци, жертвоприношения, слепи вярвания и догми са крепели неравенствата. Както добре знаем църквата се е борела с живот, основан на знанието, като доктрина. А като практика е палела клади за така наречените вещици (кои са били те и какъв е бил техния живот ? - посветен на човечността и истинската любов(тази, любов, която води да саможертва заради любимия и преборва страха от силните на деня). Това са били големите заплахи в онези времена. Попските проповеди насочват любовта към Бог, а боязънта да е от царя(а не от близките, когато пристъпиш човешките закони(какво ли е било по земята хилядолетия преди десетте божи заповеди ! ) ). Защо ли свързваме средните векове (монархично-династично-крепостническа система) с тъмнината - заради принудата да не бъдем себе си. Защо ли Просвещението свързваме със светлината - заради признаване на истината за човешката същност. Отговорът на елитите - още по фино настройване на кукловодството и появата на похватите, описани в статията. Вечната надпревара на тъмнината и светлината за завладяване на човешката душа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васик

  03 Яну 2016 23:39ч.

  За мен тази теория не е нова, защото съм чел за Прозореца на Луи Вюитон и Уиндоуса на Филип Плейн. Това се технологии за легализирането на чалгата. Как действат тези технологии съчетано и поотделно? Купуваш си фалшив Луи Вюитон и истински Филип Плейн или обратно фалшив Филип Плейн и истински Луи Вюитон. След това почваш да пееш с цяло гърло чалга в центъра на София. Ефектът е моментален

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Орлин Стефанов

  05 Яну 2016 12:32ч.

  Фокусът с "Отвореното прозорче (общество)" си го играем отдавна. Цитирам встъпителната статия "Един опит за еротизиране на морала" към сборника "Ars Erotica". Съчинена е от тогавашния шеф на фондация "Отворено общество", подпомогнала излизането на солидния колективен труд на кръг "Синтез" към Дружеството за Нов Български Университет под "шапката" на Дом на литературата и изкуствата за деца и юноши " - Културен център "Ангел Каралийчев". Годината е 1992, Домът се ръководи от небезизвестния Боян Биолчев - фаворит както на отявлените сноби, така и на президента Георги Първанов, който сред книгитеь, които би си запасил за пустинен остров нямало да пропусне тези на въпросния полонист, гмуркач и скиор. И така, обещания цитат (от стр. 16): "Колко различни са обектите, достойни за еротичен набег. Това разнообразие е един от белезите за човешко отношение. Младото женско тяло привлича еротично мъжа поради своята другост в еднаквото. Не непременно цялото тяло и не непременно с една и съща своя част. В определени случаи възрастното тяло изразява по-добре предизвикващата еротични емоции другост. Еротичен агент в посоката на изразяане на другостта може да стане мъртвото тяло, тялото на животното, собственото тяло, тялото на другия от същия пол и дори нетялото на вещта..." За всички тези "привличания"си има термини за психопатичните отклонения: гтеронтофилия, некрофилия, скотоложество, мастурбация, педерастия и лезбийство, фетишизъм, но професорът (известен както с агентурното си име "Николов", така и с девиантната си сексуалност) въвежда евфемизми за своя "овертонски прозорец"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Павел Петков

  22 Sep 2016 13:10ч.

  Майсторска манипулация на средноинтелигентните. Това е големия проблем - да разбираш малко е много по-опасно, отколкото да не разбираш нищо. Прекрасно представяне, ясно, последователно, издържано... И на три пъти в статията се дава за пример въпросния механизъм за прокарване на немислими идеи към мислимост с равноправието и приемането на нехетеросексуалните (или педерастите, ако искаме да сме ''ясни'' както авторът твърди, че е нужно). Самата идейна рамка и съдържание не могат да търпят възражения - наистина с такъв един механизъм може да се създаде търпимост към повечето нещо - но като се разпознава това като фина манипулация спрямо обществото се оцветява като лошо всичко, станало приемливо посредством нея. Следователно можем да приемем, че всяко отклонение или дори нововъведение в система от догми е лошо, и това значи, че ако стартираме в Средните векове бихме си останали без рационална наука, без право на вероизповедание или атеизъм, без отричане на поставения от Бога Монарх, без мислимост на междурасови бракове или равноправие на жените и мъжете. Авторът Евгений Хавренко изглежда е руски гещалт психотерапевт... и дава блестящ пример за съвършена интелектуална система, която да създаде враждебност към етическия прогрес на човечеството. Отново стигам до това, което научих в годините си на хамалък след напускането на Университета - че етиката не е въпрос на интелект и още по-малко на рационалност. Ценностите в тяхната основа не се извеждат никога по някакъв ''разумен'' или ''естествен'' път, те са винаги и неизбежно последствие от духовната нагласа на общността или пък индивида. И тук се настаняват два извънредно важни въпроса: първо, след като няма начин посредством рационалност или пък с книги да възпитаме духа на обществото или на индивида, как да го направим? И вторият - как да предпазваме душите си от убедителните думи на ония като Евгений Хавренко, след като неговата духовна нагласа обективно има точно толкова право да съществува, колкото и тази на зрелия прогресивен дух?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Таско Тасев

  19 Юни 2017 7:25ч.

  Ето класически пример,за теоритизиране върху теория!! Каква е тази плява,нали зад тези действия трябва да има,много людоеди,които да подържат това напрежение! Няма родени злодеи,има нещастни деца! Алчност и невежество,това е проблема...Вещите хора,освен видимито,развиват и духовното,това е пътя към равновесието....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  05 Юли 2017 21:55ч.

  Таско Тасев, много интересен български език използваш! Къде си го учил? Дали трябва да има много людоеди не знам, но в тая статия едни симпатяги се мъчат да оправдават педифилията точно според модела, описан от Джоузеф П. Овертон - https://www.theatlantic.com/health/archive/2013/08/what-can-be-done-about-pedophilia/279024/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една гадост, произнесена на висок глас, ще отврати много хора.

  06 Юли 2017 5:16ч.

  Но ако същата тази гадост се произнесе хиляда пъти кротичко, почти шепнешком и с много спокоен и никого с нищо не ангажиращ тон, то на хиляда и първия път мнозинството от ТЪЛПАТА, съставяща неизбежното „общество, в което живеем“, ще открие особено очарование в скандалната идея. Съгласете се, че ако преди 35 години вие се втурвахте към мивката да повръщате от погнуса, когато някой ви описваше ласките между двама гея, днес вече ви минава мисълта: „А може пък и да не е толкова лошо! Може би трябва да се опита!…“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А какво ще кажете да се научим да ядем хлебарки?

  06 Юли 2017 17:35ч.

  …Още както са живи, разбира се: те примърдват с крачета върху езика и притиснати към небцето създават усещане за една неповторима хитинова тръпка от припукването на твърдите крилца. Хлебарките са един сигурен източник на протеини в предстоящия всесветовен глад на пренаселеното човечество. Те никога няма да намалеят и освен това са неуязвими към радиацията след космическата суперексплозия на Бъдещата Галактическа Война. И още нещо!!! Не ви ли минава през ума, че ако ядем нечувствителните към радиацията хлебарки, самите ние ще станем НЕУЯЗВИМИ за алфа, бета и гама пораженията, които ни дебнат в близко бъдеще?!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Koba

  07 Юли 2017 22:37ч.

  До Българин от Б : Верно Сталин е льош човек, щото такива като тебе ги прашташе на лесоповал-а, т.е. да секат дърва на хладно(-40) вместо да се опитват да гадят в мозъците на околните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиридон Игнатов

  09 Юли 2017 6:32ч.

  Споредмен, не трябва да приемаме като нормално използването на думата "брак" в словосъчетанието "еднополови бракове"! Бракът е брак, нещо свято, когато е между мъж и жена. Така че не бива да се допуска узаконяването на "еднополови бракове" - ако искат, да узаконяват нещо друго, без да използват думичката "брак", да си измислят друга думичка, по-подходяща за тях!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Думата „брак“ може да има един единствен смисъл: нещо е сгрешено при производството и то трябва да бъде отделено настрани, за да не се смесва с качествената продукция.

  11 Авг 2017 20:38ч.

  В този смисъл еднополовите бракове наистина са БРАК, който насища пространството с непотребен боклук. Мисля, че е недоразумение не друго, а ЧИНОВНИЧЕСКОТО НАЗВАНИЕ — „брак“ — на такива святи неща като „семейство“, „женитба“, „любов“ (между двама пълноценни представители на двата различни пола, които ще продължат човешкия род). Какво общо с „брак“ може да има всичко това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марля Тензухова

  09 Sep 2017 7:23ч.

  От "Прозорецът на Овертон" се "вижда". "Прозорецът на Джохари",от там нататък както ви харесва.Може някой да създаде"Врата".Въобще трябва ли да "гледаме"през тези прозорци?Аз съм само една проста антропологическа единица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария

  04 Яну 2018 23:57ч.

  Ама колко съм изненадана, че статията е превод от руски! И че една руска статия започва с мантрата за легализираните педофилия и кръвосмешение, които висят над главата на Европа. За съжаление у нас стана модерно да демонизираме всяка идея и ценност, които идват от Европа. Няма значение каква е идеята. Ние предварително, още преди да се запознаем със съдържанието ѝ, знаем, че е извратена и покварена, просто защото е европейска. И няма идея, колкото и благородна да е тя, колкото и да се опитва да бъде в помощ на онеправданите, на дискриминираните, в случая на милиони жени, които живеят в ситуация на насилие или са преживели някаква форма на насилие, която да не сме в състояние да изопачим, да представим превратно и в крайна сметка да я отразим обезобразена в кривите огледала на идеологията на Дугин. Преди няколко месеца насилието над жени е било декриминализирано в Русия. Но това изобщо не смущава нашенските адепти на евразийската мода. Смущават ги гей браковете, опитът да се предостави законова защита на жените - жертви на насилие и имагинерната заплаха на педофилията и кръвосмешението. Прочее страхът от узаконените педофилия и кръвосмешение също бе създаден с манипулативни техники. Например slippery slope argument: подлагането на съмнение на някои стереотипни представи на обществото, примерно за половете, е само по себе си лошо, понеже ще доведе до рухване на устоите на цивилизацията. Slippery slope е логическа заблуда, понеже почива единствено върху предположението, че всяка промяна в частното задължително води до ефекта на доминото. Така че в тази статия кремълската пропаганда описва и собствените си техники и добре обяснява как в рамките на няколко години пиететът, който хранехме към Европа се превърна незабелязано в предварително убеждение, че всичко, което идва от нея е извратено. Преди още да знаем какво всъщност е то. Поздравявам Павел Петков за достойния отговор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Мария

  05 Яну 2018 12:46ч.

  Може би сте проспала прелюбопитния детайл, че статията е публикувана много преди да се повдигне въпроса за ратификацията на злополучната "Истамбулска" свинщина. И затова е още по-актуална, понеже защитата на жените и момичетата от насилие може да се осъществи с действащите и в момента правни инструменти - какво препятства да се попречи на 13 годишни циганета да раждат, като се съдят бащатите за престъпление от общ характер или пък да се внасят заключения за предаване на съд на системните насилници, а не да им се регистрират по 150 ЗМ-та? Вярвам нищо, освен волята на овластените да го направят. Но за сметка на това ефимизмът за "социалния пол" не ви боде очите като легализиране на завоалиран психиатричен проблем, нале? Проверявате ли вечер под леглото да не Ви дебне Путин с плакат срещу евроатлантическите ценности?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Божо

  22 Яну 2018 17:38ч.

  Тъпотия Демек преди хомосексуалните ги трепехме с камъни и беше по-правилно. А канибализмът може да се върне, само ако се върнем по-напред на трепенето с камъни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явор Беров

  24 Яну 2018 9:41ч.

  Технологията е правилно описана, но коментарите са тенденциозни, пропагандни и манипулативни, колкото е самата описана система. Внушението е колко е лош и извратен запада и колко е прекрасен комунизма и съветски строй, като се опитва да го прокара чрез християнските ценности, които този строй не изпитва и не съблюдава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до: нямало хибридна война.

  27 Яну 2018 19:53ч.

  "пусни "Овертон" и ще намериш руски сайтове" - ами пусни Overton на латиница, не на кирилица в Гугъла, лицемерецо, и ще намериш https://en.wikipedia.org/wiki/Overton_window и много още линкове към западни публикации по въпроса за "window of discourse", които нямат нищо общо с Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Петко

  27 Яну 2018 19:58ч.

  Като гледам, разписало се е вече цялото младежко ДСБ, хайде утре и пенсиите да си минат реда и да мирясат, НАТО отби атаката и г-н Щнкер може да спи спокойно дори и без пижама. Евросъюзът е спасен. :))) Иначе - от качеството на превода може да се иска доста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз съм

  01 Фев 2018 11:46ч.

  Безумно тъпа и снобарска гледна точка на автора. Естествено, че трябва да се обсъждат всички възможности. Или авторът иска да ни върне в ерата на тоталитарните режими?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ичи Канибала

  01 Фев 2018 18:03ч.

  Съжденията са верни . Макар , че сравнението на канибализма с хомосексуализма си е извращение. Никаде в библята не е казано не яж ближния , но е казано не прилюбодействай и не убивай . Мен лично не ми пука след , като ритна камбанката кой ще ме изяде - червеите или хората .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коко Смоко

  09 Фев 2018 14:19ч.

  Ето по актуален пример. Канибализма е още далеч, но това... https://www.lentata.com/page_10534.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Деница

  02 Март 2018 18:30ч.

  Преди меше модерно перковците да четат руския доктор с атлантидите. Сега тази фантасмагория. Пред вас е цялата информация на света, а вие избирате да четете неща от кето затъпявате. Никой не ви е виновен, че сте бедни, в това бъдете сигурни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гошо до Българин от Б

  09 Окт 2018 10:45ч.

  Уважаеми българин от Б ... много невероятно ли ви се вижда , господарите на света да отглеждат хора за храна на други хора , които да работят робски ... по -абсурдно ли ви се струва от умрелите от глад в Ирак 500 000 деца под 5 години , в резултат на американските санкции и когато попитаха Мадлин Олбрайн дали смъртта на тези деца си е струвала за въвеждането на днешния хаос в Ирак / който те наричат демокрация/, тя отговори "Мисля ,че си струваше ". По -абсурдно ли ви се струва от това, че в Холандия в детските градини има играчки с формата на полови органи, по абсурдно ли ви се струва от това , че в същите детски градини децата една седмица играят ролята на момчета , а другата седмица на момичета , по абсурдно ли ви се струва от узаконяването на 32 пола в Ню Йорк с Наредба и който не ги признава получава административна санкция - глоба в размер на 250 000 долара, по - абсурдно ли е от разрешената зоофилия в американската армия, по -абсурдно ли е от узаконяването на инцеста / сексуални връзки между близки роднини - майка - син , баща - дъщеря , баща - син и т.н./, което се планира в скандинавските държави Така ,че уважаеми троле на ЦРУ не пишете глупости за да замазвате сериозността на проблема ... по мое скромно и незадължително мнение , такава сган , като вас не трябва да е жива ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • н.вълчев

  09 Фев 2019 10:54ч.

  Колко и как да Обяснявам че Хомосексуализма е хормонален въпрос! 0.5-1.5% имат такъв проблем. Останалите никой и никак не може да ги направи "Обратни"!? Тези които смятат това за възможно гледат право през прозореца на Оверон! Никой не може да реши един чисто хормонален проблем с "Пропаганда и Възпитание"!? Останалото е Глупост!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • този който коментира сега

  25 Фев 2019 20:29ч.

  Изключително интересно и смятам вярно + полезно! Благодаря Ви. Радвам се ,че има нормални хора които споделят някоии важни неща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пртър

  25 Фев 2019 22:57ч.

  Оххх, аман от руски пророци за края на западната цивилизация. Човешката цивилизация е на десетина хиляди години. Ако тази технология работеше безотказно до степен самоунищожение на човечеството, това трябваше да се е случило отдавна. Но то не се случва. Просто защото смисълът от развитието на човешката цивилизация е друг. Пътят е друг. Механизмите придържащи го в този път са извън възможностите на тази “технология”. Така че много здраве на онези, които вече виждат содомия, кръвосмешение и канибализъм. Статията е част от хибридната война на Русия срещу цивилизацията. Познайте коя от двете няма да е същата след 10 години. А на Дачков - искрената си погнуса от жалкия му и мизерен начин да се прехранва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боби

  19 Апр 2019 2:03ч.

  Току-що осъзнах - тези, които се мислят за властелини на света постоянно измислят какви ли не игрички - джендери, педофили и какви ли не още ужасии, за да ни карат постоянно да се държим едни други за гърлата. И ще има още игрички. А истинският проблем? Забравихме, че можем да работим ръка за ръка, че можем да поделяме справедливо блага, че можем да търсим обич и спокойствие. Защо ли? Защото те така искат. В днешното време ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ е възможна - това ги притеснява! Защото това ще обезсмисли усилията им, властта им ще се стопи, те ще станат едни от тълпата, а тях не ги задоволява да са равни с другите. Там трябва да се стремим дами и господа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разликата между добро и зло

  10 Фев 2020 17:34ч.

  В днешните либерални общества упорито и целенасочено се размива разликата между добро и зло,между морално и неморално. Днешните общества са загубили представа да разграничават доброто от злото. По пътя на лицемерните евфемизми циганите станаха роми,негрите-афроамериканци,педерастите-гейове,а сексуалните девианти - ЛГБТ и джендъри. Така възникна политкоректното слово и осъждането за слово на омразата. И всичко това в името на толерантността. А какво означава толерантност? Най-меко това е снизходителност към чужди нрави и привички,а всъщност търпене на чуждо духовно робство. Може да са гадни нооо...нали са част от цивилизационния код на едни хора и трябва да ги приемаме такива каквито са. По тази уж хуманна плоскост днес се узаконява паразитизмът на цигани и всякакви кафяво-черни разцветки нефелни и нежелаещи труд популации,толерастия към криминогенни групи и общества, педофилството,инбридингът,инцестата,обрязването на клитори,убийства на честта.... Това,че нещо от някакви шемети е прието за закон въобще не означава,че в сътветствие с правото. Право и закон не са тъждествени. България за тия 30 години на 90% беше ограбена в съответствие с приетите удобни закони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Недоверчивата

  13 Апр 2020 17:14ч.

  Шокирана съм от всичко това!За пръв път попадам на такава статия!Все едно ,че гледам филм на ужасите!А вие как мисли те?Дали наистина предстои всичко това да се случи!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Max G

  15 Май 2021 12:26ч.

  На въпроса дали е тъп примера с канибализма(защото спрях да чета статията точно там)-ДА,ТЪП Е КОЛКОТО ПИСАЛИЯ СТАТИЯТА.Как може да сравните вариант с позволяване на убийство и изяждане с позволяване на любов????И защо глупав народе,слагате знак за равенство между кръвосмешение/педофилия и хомосексуализъм??Това е меко казано НЕАДЕКВАТНО СРАВНЕНИЕ.Глупаци...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hamstyday

  18 Юли 2021 1:38ч.

  viagra with dapoxetine

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valentin Karamanliev

  21 Юли 2021 0:12ч.

  Който погребе Ленин, той ще погребе Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мика

  03 Март 2024 5:24ч.

  Меркантилни учени увиват в целофан л@@нот@. Всичко се поднася в лъскава опаковка: плащане с карти (врата към цифров концлагер); ядене на бубулечки (източник на протеини и опазена природа); евтаназия (легализирано изтребване). Примерите за уловки са безкрай.И глупаци да им вярват хиляди, милиони…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи