Провалена колония (failed colony)

Провалена колония (failed colony)
Когато суверенитетът ти е на хартия (пак добре, защото това е последното, след което отпадаш от историята), небето ти е “пазено” от чужди самолети (турски, полски, американски), за което плащаш, а понякога и безплатно (колко партньорски звучи), земята ти се разпродава на чужденци и се заселва с такива с антиевропейско поведение (справка: военната операция, наречена “бежанска вълна”, а за по-внушаемите и фаталистично мислещите - “ново велико песеление на народите”, а всъщност - контролиран човешки поток с каналджии, сива инфраструктура, безнаказано извън правовото поле, и с предсказуеми катастрофални последствия. Когато чужди посолства, комисари, секретари  (техни заместници повече) диктуват външата и вътрешната ти политика в комфортна за тях медийна среда с политкоректни клакьори, набедени за “демократи” – тогава си държава в несъстоятелност, близко до “провалена държава” (failed state).

Снимка: Антоанета Киселинчева 

 

След саботирането на кандидатурата на Ирина Бокова за ген. секретар на ООН, достойна и печеливша с голяма вероятност за успех, и издигането на комисарката Кристалина Георгиева, нямаща никакви шансове за победа, правителството откровено се подписва под предизвестена загуба, която е национална, за България. Причината е геополитическа – Русия и Китай подкрепят И. Бокова. САЩ нямат достоен конкурент и залагат на сигурното - българското правителство само да се провали с “нов” избор с предизвестена загуба, но загубата е за България, печелят САЩ.

 

Загубихме „Белене“ (справка уикилийкс, кореспондецията на Хилъри Клинтън с Николай Младенов – свежи рапорти за антибългарско решение). Разбира се няма илюзии за потъналите средства в “проекта Белене”, да живее корупцията, когато е легитимна, но така става удобен геополитически лост за управление отвън. Загубихме Южен поток – за последния все още мисля, че това предотвратява военна ескалация, която не можем да понесем (справка: турската гражданска война, преформатирането на Близкия изток по пътя на тръбите, зад които трябва да имаш войска). Губим границата си, губим (погубваме) народа си. Това е факт, а не драматичен европейски патос в стил Мишел Уелбек.

 

Отговорна юридически обаче е българската власт, а не “партньорите” (те влияят, въздействат грубо, но последното решение, а оттук и отговорност, е българско. Не се заблуждавайте и приспивайте с хленча, който подобава на колониална охранена администрация: “нищо не можем да направим, между две велики сили сме”.

 

Най-точният термин за нашето състояние в момента не е дори “провалена държава”, а провалена колония (failed colony). Провалена колония, но с непровален народ – все още.

 

 

Коментари

 • ДЖО

  29 Sep 2016 10:50ч.

  АКО НАРОДЪТ НЕ БЕШЕ ПРОВАЛЕН, И ДЪРЖАВАТА НЯМАШЕ ДА Е КОЛОНИЯ, ЧЕ И ПРОВАЛЕНА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • az sum kuklovoda Soros

  29 Sep 2016 11:28ч.

  Джо е прав ! народът не става за нищо !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  29 Sep 2016 11:46ч.

  Има много спорни момента, но едно в цялата суматоха е ясно - ако Бокова не оттегли кандидатурата си преди следващото гласуване, при вече свалена подкрепа на България за нея ( по каквито и да са причини ), ще е чиста проба предателство към България ! Не че ще учуди някого.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kirilova

  29 Sep 2016 12:18ч.

  До "Sin": Предателството към България вече го извърши правителството. Две трети от българските граждани подкрепят Бокова. Пожелаваме и успех!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пикачу

  29 Sep 2016 12:53ч.

  Ако на следващото гласуване Бокова има по-добро представяне от Сталинка, последната дали ще се оттегли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 4erven

  29 Sep 2016 14:05ч.

  Греховният, като типичен заспал седесар от 90-години, пак го ударил на идеологически референции. А хората в ООН оценяват съвсем друго - дипломатически качества, способност да бъдеш балансьор на интереси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  29 Sep 2016 15:36ч.

  А ако зад кандидатурата на Бокова застанат тези, които я подкрепиха, имам предвид в международен план? Това, че в нашите медии умишлено не се пише за работата и като шеф на ЮНЕСКО, защо ни се втълпяват измишльотини сега?! Може да не знаем за работата и, но светът я познава! Това е от значение, а не ганьовското ни поведение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Провалена колония, но с непровален народ – все още"

  29 Sep 2016 16:53ч.

  Нима? А как се нарича този народ, който 11 пъти подред избира да го управлява малоумен идиот мутропожарникаромилиционер?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пльок

  29 Sep 2016 17:15ч.

  Това вече очевидно не е народ, не е нация. Това е въртоглаво стадо, което няма мнение, няма нормални рефлекси и не може и две крачки да направи в права линия. Тази аморфна маса, по инерция все още наричана народ е готова да гласува и за куцо магаре да го управлява. Пълна трагедия с чалга привкус и дъх на рЕкия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • През студентските ми години — а то беше в дълбоките недра на Брежневистката тоталитарна епоха — ми се удаде възможност да посетя СССР.

  29 Sep 2016 17:30ч.

  Беше ми писнало у нас ежедневното набиване в главите ни уверението, че съветските другари били изпълнени с „най-топли чувства“ към българските си „събратя по комунизъм“ и ми се прииска да се уверя, че това е така (или че не е така) със собствените си очи и уши. Отидох, видях и… победих (заблужденията си, ако имах такива; но май нямах!). Пред очите ми се разкри шарена картинка. Имаше хора които ме посрещнаха с откровена неприязън заради това, че съм българин — напомняха ми, че по време на Втората Световна война България е била съюзник на Хитлер. Имаше и други, които проявяваха доброжелателство — може би лицемерно: вероятно защото би било неприлично да се отнасят хулигански с някого, който е посетил страната им (все пак за людете източно Бяловежките гори и Карпатите гостоприемството е закон, дори когато на гости е дошъл и самият дявол). Най-много бяха онези, които в началото подходиха с огромно недоверие, а след като пообщувахме и се уверихме взаимно със собствените си сетива кой колко струва — станахме приятели. И то — истински приятели! Оказа се, че руснаците нито са диваци и зверове, които ненавиждат всичко, битуващо вън от границите им, нито пък са някакви фанатични комунисти, които в името на изсмуканата от пръстите идеология ще протегнат по команда ръце «за съвместна борба» на единен фронт срещу «прогнилия капитализъм». Хора като хора — и с недостатъците си и с качествата си. Хора от живия живот… Когато в наше време станаха промените и ни се удаде да изслушаме «и другата срана» в «идеологическия наказателен процес» на нашата епоха, разбрахме каква е основната разлика между руснаците и «гнилите капиталисти». Стана ясно, че гнилите капиталисти, в частност американците, са такива, че СЕ СТРАХУВАТ. Ужасяват се от «руската заплаха». Страхът на американеца е такъв, че не може да се намери аналог на него в лагера на руснаците. Може би именно заради тази своя американска плашливост американската агентура е толкова натрапчива в отношенията си с такива «партньори» като българите, та поведението ѝ напомня бандит, който притиска в някой тъмен ъгъл жертвата си, за да я сплаши. Плашливите имат най-голяма нужда да плашат. Каквито и да са руснаците, но те никога не плашат. Ако са страшни, те просто са страшни и толкоз. Без ексцеси на хистерия. Те просто могат да наругаят, да се сбият, да изхулиганствуват — но го правят с някаква откритост и откровеност. Освен това те по идеология са заинтересовани да се запазва държавния статут на страните, които са попаднали под тяхно влияние. Те имат потребност от «приятелски държави» и ако някъде няма такива държави, те ги създават. Това е точно обратното на стратегията на американците, които правят всичко възможно да унищожат отвътре една държава и да оставят от нея да се вижда само опаковката ѝ, лишена от съдържание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Peter

  29 Sep 2016 17:54ч.

  Ноам Чомски: САЩ провали България, отстоявайте независимостта си! Eто какво е посланието ми към българите: Вие сте малка държава и от вас се искат повече морални усилия да отстоявате независимостта си. Добре е да знаете, че България е една провалена държава благодарение на САЩ. Но след всеки провал може да последва възход. Дали ще ви се случи зависи и от вас. Предупреждението ми е да мислите много внимателно за пропагандата, която се шири за много високохуманните и благородни цели на мощната държава САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ноам Чомски: България е една провалена държава, благодарение на САЩ. Отстоявайте независимостта си!

  30 Sep 2016 3:30ч.

  http://epicenter.bg/article/Noam-Chomski--Balgariya-e-edna-provalena-darzhava--blagodarenie-na-SASht--Otstoyavayte-nezavisimostta-si-/110585/11/0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  30 Sep 2016 16:25ч.

  Майкопродавците се поднават по това, че хулят, плюят и клеветят народа, като същевременно подпипкват и подрискват като чуят за САЩ и либералната им "демокрация".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • старихораовчари

  01 Окт 2016 10:24ч.

  Забавно. Всички мантри на другарите, за това, че сме колония на запада, се правят с единствената цел, да станем колония на (северо) изтока. Патриотично, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А дали

  01 Окт 2016 19:08ч.

  Само не разбрах защо авторката мисли, че САЩ имат нещо общо с предлагането на Кристалина Георгиева за шеф на ООН и бламирането на Бокова? Това изобщо не е верно и подобни инсинуации само имат за цел да отклонят вниманието от грубата намеса на Германия във българската външна и вътрешна политика. Както всички много добре знаем, не представител на САЩ, а лично канцлерът на Германия, г-жа Меркел, е лобирала пред Путин за смяна на българския кандидат за ООН. Да се поставя знак на равенство между политиките на САЩ и Германия е крайно манипулативно и неверно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Interesting

  02 Окт 2016 20:32ч.

  Много интересни и задълбочени коментари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българин

  26 Фев 2017 10:29ч.

  Какво се случва с провалените колонии? Зарязват ги. Справка - Европа на три скорости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи