Провалът на НАТО и триумфът на Ердоган

Провалът на НАТО и триумфът на Ердоган

Автор Хелга Шмид, "Дойче веле"

Преди по-малко от година западният алианс изглеждаше окончателно сразен. Мисията в Афганистан завърши с провал, а най-силният военен съюз в света не беше в състояние да осигури дори що-годе организирано изтегляне от летището в Кабул. Западните елитни войници бяха принудени да напуснат унизени - като губеща страна срещу зле екипираните, но силно мотивирани талибани.

Милиарди за въоръжение в Европа

Но по-малко от година по-късно, НАТО преживява своеобразно възраждане. Войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна се погрижи всичко това да стане реалност. На срещата на върха в Мадрид бяха взети важни решения, които ще променят и Алианса, и всички общества.

В Европа предстои безпрецедентно превъоръжаване. Броят на войниците, готови за бързо разгръщане в случай на криза, ще се увеличи в пъти. Милиарди и трилиони ще бъдат инвестирани в армията. Това са пари, които ще се вземат от други места. Те ще липсват в училищата, в здравната система, в разширяването на железопътната инфраструктура. Но колкото и да е горчиво хапчето - за съжаление то е необходимо.

Щом дипломацията не намира изход, а агресор като Путин пуска танковете си и бомбардира цели градове, Западът е длъжен да разполага с алтернатива на подчинението. Затова сега се залага на въоръжаване и възпиране, независимо от всички трудности, пред които тази стратегия ще ни изправи.

Военният съюз като общност на ценности

За да не се разпаднат либералните общества на Запада при вида на тези трудности, трябва да е ясно, че в момента е нужно да се защитават ценности. Ненапразно НАТО беше създаден като общност на ценности. Но тъкмо в това отношение Алиансът не успя да се представи в добра светлина на срещата в Мадрид.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който потъпква либералните ценности в страната си, унищожава свободата на словото и обявява политическите си опоненти за терористи, щом се окаже притиснат политически, на срещата в Мадрид преживя истински триумф. В продължение на седмици той блокираше молбите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО.

Триумфът на Ердоган в Мадрид

Какво излиза всъщност? Един авторитарен лидер беше в състояние да попречи на две безупречни скандинавски демокрации да се присъединят към НАТО, независимо от положителната воля на 29 страни членки на Алианса. Сделката от Мадрид, която беше отбелязана като пробив, вероятно само ще насърчи Ердоган да продължи да изнудва. Сега му е гарантирано в писмен вид, че има право да иска подкрепа в борбата срещу войнствени кюрдски организации.

По отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е забранена и в Европа, това може и да е оправдано. Но Ердоган има предвид всички кюрди - и особено получилите убежище в Швеция. Той ще поиска изрично те да бъдат екстрадирани и предадени на Турция. Твърди се, че вече се подготвят списъци.

Борбата на Ердоган срещу YPG

Особено циничен и опасен за НАТО е опитът на Ердоган да мобилизира партньорите и срещу кюрдите в Сирия, срещу кюрдската милиция YPG. Това са тъкмо онези групировки, които по поръчение на Запада и с подкрепата на Съединените щати свършиха мръсната работа в Сирия, изнасяйки на гърба си кървавата борба срещу ислямистите.

Фактът, че Ердоган подхвана своя собствена война срещу тях и нахлу в Сирия, нарушавайки международното право, възмути много от партньорите в НАТО. В резултат от това те прекъснаха доставките на оръжие за Анкара.

Добре познат разколник

И по този въпрос Ердоган си тръгва с триумф от срещата на върха в Мадрид. Само часове след сключването на сделката за Швеция и Финландия стана ясно, че САЩ смятат да съдействат за модернизирането на турските изтребители. Това не се беше случвало отдавна.

Тъкмо по време на най-опасната конфронтация с Русия от десетилетия насам, турският президент блокира разширяването на НАТО на север в името на своите тясно национални интереси. Това отслабва Алианса като общност на ценности. НАТО не бива да позволява на Ердоган да сее разкол с нови солови акции в бъдеще.

 

 

 

 

Коментари

 • 008

  02 Юли 2022 11:47ч.

  Колко трябва да си закършил за материали за да публикуваш глупостите на дойче със зеле.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дойче Меле

  02 Юли 2022 21:53ч.

  Не си мислете , че сме немска медия, американска сме и за Германия не ни пука!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Германия отдавна е поробена от САЩ

  03 Юли 2022 16:54ч.

  А сега те ги харизаха на консигнация на Лондон. И ние сме на същия хал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • глупости не, амиии....

  02 Юли 2022 12:16ч.

  Но Ердоган направо разгроми нато. Заложи вътре бомба за последващо разложение. И в ес политиката за бежанците е ударена. Противоречия, противоречия в системата ес-нато. А кой има нужда от нея?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  02 Юли 2022 12:19ч.

  Ценности? Видяхме колко струва ценностната ви система-веднага предадохте тези, които уж закриляхте. И трилиони за въоръжаване за сметка на хуманитарни дейности. Бедни, но въоръжени. И каква ще е разликата между въоръжена и бедна Европа и въоръжена и бедна Русия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • факти

  02 Юли 2022 13:01ч.

  Русия не е бедна, тя е най-богата страна по ресурси в света. Болшинството от населението й живее скромно и събрано. Европейците и най-вече американците, консумират повече отколкото имат за сметка на останалите, и това е жизнена философия от векове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не познаваш Русия, не си я виждал на живо, изказал си се като пропагандист от времето на Вълко Червенков

  03 Юли 2022 8:49ч.

  Нямаш никаква представа за неравенството там, от натруфените със златни финтифлюшки дворци и резиденции до дървените комуналки с нужник на улицата, от небостъргачите на Москва до селцата без пътища и улици, с къщурки изникнали направо в пръстта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я се скрий

  03 Юли 2022 16:57ч.

  Намери ми се познавач на Русия. Неравенство имало. Там е цвете в сравнение с тая пиндостанска кочина, на която обърнахте България вие българяните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прав си, Кривчо,

  03 Юли 2022 18:37ч.

  ...защото в Булгаристан е не по врат, обаче е по шия и то без да е водила войни и без да се е охарчила много, много за армията си. Най-сте ми интересни лицеберите, плачещи на чужди гробища с крокодилски сълзи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  02 Юли 2022 12:36ч.

  Ердоган си направи цирка с помощта на Лидера. Сега може да поиска и пингвините

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Юли 2022 14:31ч.

  Само да не поиска легендата Т 34 - категорично не съм против

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cannibal Holocaust

  02 Юли 2022 12:37ч.

  Армиите ще ви трябват да ви опазят от собственото население след като помете полициите. Откъде ще съберете данъците, за да им платите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За един по-лъжлив свят

  02 Юли 2022 13:04ч.

  Неистини и двуличие е официалната парадигма на НАТО, а зад кадър стой алчната и озъбена Америка. Колективна "сигурност", която се разширява все около Русия. защо не се разширява около Америка?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  02 Юли 2022 14:15ч.

  Знаем ги вашите евроатлантически ценности. И не само ние ги знаем. Целия свят е наясно, че сте едни разбойнци и държави терористи! Къде ли по света не ръсихте от военните си самолети от тях и не причинихте смъртта и страданието на милиони, които не желаеха вашата "демокрация"! Сега пак Русия ви е виновна, че и се навирате в лицето и я обкръжавате от всякъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Единство" ли!?

  02 Юли 2022 14:52ч.

  Никакво "единство" не може да има с тия лицемерни джендъри и алчни, кръвожадни войнолюбци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи