Противоречивият образ на Чарлз III и неговият портрет

Противоречивият образ на Чарлз III и неговият портрет

Автор: Холи Томас, CNN

Първият официален портрет на крал Чарлз III беше представен наскоро и съм убедена, че Негово величество ще се съгласи, че той представлява объркваща гледка. Необичайанта картина на Джонатан Йео изобразява Чарлз от средата на бедрата нагоре. Той е облечен в тъмночервената униформа на уелската гвардия, а ръцете му лежат на дръжката на меча. Почти цялото платно, освен ръцете и главата му, е обляно в огненочервено. Гледа пред себе си с леко иронична усмивка. Над дясното му рамо кръжи пеперуда.

Йео даде частично обяснение на творческите си решения. Пеперудата, заяви той, показва как „ролята на Чарлз в нашия обществен живот се е променила“. Очевидно пеперудата е била идея на Чарлз, продукт на някакво впечатляващо обратно инженерство. Йео и кралят са дискутирали какво да има на портрета, така че бъдещите ученици да го подлагат на дълбок анализ. „И той предложи: „Какво ще кажеш за пеперуда, кацнала на рамото ми?“, разказа Йео.

За съжаление на Йео, Чарлз и на пеперудата, нищо в портрета не привлече толкова много внимание, както неговият доминиращ червен цвят. Един от коментиращите на официалната страница на кралското семейство в инстаграм отбеляза, че изглежда така, сякаш кралят „гори в ада“. Друг заяви, че картината създава впечатлението, че „ Чарлз има много кръв по ръцете си“. Един шеговит наблюдател написа „Тампон Трети“, позовавайки се на една от най-смущаващите появи на краля в британската преса (бел. ред. при подслушан телефонен разговор преди години, Чарлз е записан да казва на Камила, че иска да е тампон, който седи  в нея)

Колкото и да са интригуващи тези прозрения, първото, което забелязах в картината, не бяха нейните менструални нюанси, а това, което те прикриха. Тялото на краля е почти изцяло непрозрачно. Той се слива с червения фон, очертанията на церемониалната му униформа са размазани и извън фокус. Това е подходящо представяне на човек, известен с истеричните си изблици, който сега е задължен от високата си роля да пази личните си чувства в тайна. Той изглежда дистанциран, но аристократичният му силует си личи.

Като повечето британци съм свикнала да виждам Чарлз като принц през по-голямата част от живота си. Репутацията му на разочарован принц в очакване на трона се изостри от склонността му да изразява мнението си по теми, близки на сърцето му. Той отправяше предложения до министрите на най-високо ниво в прословутите си тайни писма, предлагайки своите мисли по най-наболелите въпроси - от войната в Ирак до опазването на околната среда. Месеци преди смъртта на кралица Елизабет II, той бе чут да осъжда ужасяващата "Руанда политика" на правителството (бел. ред. става дума за решението на английското правителство да екстрадира всички нелегални бежанци от Великобритания в Руанда.

Сега вече, обвързан от конституционното задължение на монарха да бъде политически неутрален, Чарлз овладя вътрешните си импулси и започна да се държи според законно установения ред. В първата си реч пред парламента като държавен глава миналия ноември той бе длъжен да обяви обещанието на министър-председателя Риши Сунак да предоставя годишни лицензи за проучване на нефт и газ в Северно море. Също така беше принуден да анонсира и закона, който забранява на местните общински съвети да приемат екологични правила, които според правителството ограничават колите с двигатели с вътрешно горене. Това няма как да се харесва на човек, който през 2021 г. описа COP26 (бел. ред конференция на ООН за борба с климатичните промени) като „последен шанс" да се преборим с климатичните промени.

Освен тези церемониални прояви, Чарлз напоследък не е особено активен в британския обществен живот, особено след обявявената през февруари диагноза, че се лекува от рак. Разбираемо е, че оттогава той се оттегли от публичния живот и подобно на артистичния си аватар се сля напълно с обществения фон. Но докато публичният му образ премина през трансформация, личните му нагласи едва ли са толкова гъвкави.

Чарлз отдавна е дал заявка, че възнамерява да въведе по-рационализирана, рентабилна монархия, която не разчита толкова на парите на данъкоплатците. Въпреки това, както отбелязва Тина Браун в отличната си книга "Документите на Двореца", това едва ли ще бъде кой знае каква жертва от страна на наследника на покойната кралица.

Личното богатство на Чарлз надминава това на всеки друг член на семейството му. Като принц на Уелс доходите му до голяма степен се формират от херцогство Корнуол, което притежава 52 449 хектара (повече от 200 квадратни мили) земя, включително големи земеделски, жилищни и търговски площи. През ноември миналата година "Guardian" разкри, че друго негово наследствено имение, херцогството Ланкастър, печели от смъртта на хиляди свои наематели, като взима собствеността на хора, които умират без завещание или близки роднини. Бъкингамският дворец не даде коментар по случая пред "Гардиън". Представител на херцогство Ланкастър заяви, че след смъртта на майка си кралят е одобрил политиката за използване на фондовете „bona vacantia“ (бел. ред. имотите и средствата, оставени без завещание и роднини, които да ги наследят) за реставрация и ремонт на исторически сгради, за да бъдат защитени и запазени за бъдещите поколения.

Само през последните 10 години тази система е направила крал Чарлз по-богат с над 60 милиона паунда (76 милиона долара). Миналата година "Guardian" изчисли, че общото му богатство възлиза на около 1,8 милиарда паунда (около 2,3 милиарда долара). Това изправя финансовото положение на Чарлз в рязък контраст с онези членове на неговото разширено семейство, които разчитат единствено на щедростта на монарха, за да свързват двата края. Да търсиш собствен път в обществения живот е много по-лесно, когато си наследствен милиардер.

Предвид факта, че Чарлз не е демонстрирал намерение да раздели наследството си с братята и сестрите си (или с някой друг), е уместно да се предположи, че личните му възгледи не са еволюирали заедно с публичния му имидж. Мисля, че това е контрастът, който Йео улавя най-добре в новата си работа. Тялото на Чарлз е камуфлажно и малко прикрито, но погледът му остава ясен, изражението веднага се разпознава. Както кралица Камила отбеляза веднага, след като портретът бе представен: „Да, хванали сте го.“

 

Източник: CNN

Превод за "Гласове" Юлия Семир Ал-Хаким

 

Коментари

 • Костов

  20 Май 2024 11:41ч.

  Леле колко злоба и омраза ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Big Mac

  20 Май 2024 11:42ч.

  Добра статия. Освен всичко останало, в портрета има скрит половината образ на Бафомет. Ама нали всичко са "конспирации"..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • caM giB

  20 Май 2024 11:52ч.

  Може би ще си зададете въпроса, защо на повечето портрети ако бъдат допрени до огледалното си изображение, се появава ликът на рогатия? В случая обаче именно този обръз е търсен и в това няма нищо случайно. Дяволът обича да се оглежда в огледалото си, особенно когато е кърваво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юдомасон

  20 Май 2024 11:54ч.

  Много добро произведение за един отличен сатанист!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сенчест наблюдател

  20 Май 2024 13:16ч.

  А дали портретът не създаден нарочно така за да се бъзика с конспиратолозите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А дали портретът не създаден нарочно така за да се бъзика с конспиратолозите?

  20 Май 2024 13:40ч.

  Цъ, сатанистите обичат да се бъзикат с плебса по такива начини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вярно е

  20 Май 2024 15:06ч.

  Например цялата воняща лъжа "КОВИД 19" беше пропита с гаври и бъзици, с плебса. Зеленият фашизъм също... Не може да им се отрече, сатанистите имат чувство за хумор. Черен хумор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опа!

  20 Май 2024 11:46ч.

  Май артистът няма да си получи хонорара? Най-много материалните разходи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  20 Май 2024 12:21ч.

  На този отдавна му личи, че нещо не е окей със себе си... не го показват, но той не може и да приказва без да крещи и подскача 😆 Сякаш страда от синдром на Турет, майкя му и нея я апеше кучето, ама малко по-грамотно... лошото е и че големият му син е на същото дередже. Сега са се взели за господарите на света и ще намаляват населението на земята. https://cdn.thepeoplesvoice.tv/wp-content/uploads/2024/05/screenshot-2024-05-15-at-1.52.45am-768x767-1.jpg.webp

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти не си добре

  20 Май 2024 13:06ч.

  Нищо му няма на Краля. Кралицата беше прекрасна. Не е нужно да плюеш по всичко англо-саксонско. А населението на Земята трябва и ще намалее. Но това няма да го направи британското Кралско семейство. Не се излагай с подобни нелепи коментари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напротив, трябва да се плюе по всичко англо-саксонско и не само. Намаляването на населението на земята да започне с превръщането на английският език в мъртъв език.

  20 Май 2024 13:15ч.

  Англоезичниците са проклятието на този свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  20 Май 2024 14:44ч.

  Ще го намалим... да започнем от децата на Уили, колко станаха, 3 - 4... колко? 😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  20 Май 2024 12:22ч.

  Тук може да видите истинската му картинка, а не тази нелепица в червено. https://cdn.thepeoplesvoice.tv/wp-content/uploads/2024/05/screenshot-2024-05-15-at-1.52.45am-768x767-1.jpg.webp

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отврат

  20 Май 2024 13:03ч.

  Самият дявол. Олицетворение на злото. Гнусна нанобританска империя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И аз

  20 Май 2024 12:57ч.

  ще се присъединя към колегите горе, които казват, че и показват сатанисткото в т.нар. "портрет". Но все пак портрета на Боб Моран е по-добър: https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/57d675fc46c3c43b07adb974/1683310311700-FBGCCJJJDZ5A15HX1GT5/REX+ARDEAT+200.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @ рукола Z - 12:22 ч. Браво за подобието - Баал или Ваал!

  20 Май 2024 12:59ч.

  До главата с короната, на двете рамена има глави на животните котка и жаба в картинката за Баал/Ваал от Уикипедия. В "нашия" случай имаме ... ПЕПЕРУДА! Превръщане - от корема на ларвата, излиза пеперудата. Ужас. Явно голяма скука е налегнала нечии глави. Освен ако не е резултат от "Синдром на Турет", както сте съобщили по-горе. Благодарности за информацията и поздравления за интелигентността на РУКОЛА Z ! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баал - е го!

  20 Май 2024 13:00ч.

  Според някои трактовки е невидим демон, а според други източници може да накара хората попаднали под неговата власт да говорят мъдро, а гласеца му е дрезгав и носи пепел в джоба си. За и в разлика от древния си семитски предшественик, който е представян като мъж или бик, демонът Ваал вече традиционно се появява под формата на човек, котка, жаба, или в комбинация от тези образи. Понякога има крака на паяк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фотото е забележително

  20 Май 2024 13:01ч.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D0%B0%D0%BB_(%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Противоречивият образ на Мишел Обама - като президент на САЩ, "спасителката на Америка"

  20 Май 2024 13:13ч.

  Зашеметяваща новина? Всичко се развива по класическите правила на пиара. Сменете Джо Байдън с Мишел Обама в последната секунда и по този начин попречете на Доналд Тръмп да дойде на власт. Много американци се надяват на такъв сценарий. ...... Влизането на бившата първа дама в президентската надпревара е свързано с трескаво очакване за спасение. - Der Spiegel обяснява значението на замяната на кандидата на Демократическата партия. „Спасение“ от Тръмп, разбира се. Мишел Обама е рекламирана като „спасителката на Америка“, която рискува да се окаже „в лапите на Тръмп“, ако на изборите му се противопостави явно некомпетентният Байдън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мишел Обама може да стане президент на САЩ. Байдън е изваден от играта

  20 Май 2024 13:15ч.

  Поглед.инфо - https://pogled.info/svetoven/amerika/mishel-obama-mozhe-da-stane-prezident-na-sasht-baidan-e-izvaden-ot-igrata.169391 - ЗА НАЙ-ВАЖНОТО - "Цялата тази история се развива на фона на отдавна циркулиращи слухове и, подчертаваме, доказани факти, че Мишел Обама е трансджендър мъж. Всички в Америка знаят за това. Но те не го казват, защото чуват за мистериозната смърт на онези, които говореха за хомосексуалността на Барак Обама и че неговото „семейство“ е еднополов съюз, представян за нормален брак между мъж и жена."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе

  20 Май 2024 13:33ч.

  Той дали харесва на портрета си? На мен ми се вижда прекалено червено, с кървави оттенъци, почти зловещо. Много натоварваща картина с този агресивен тон и неясни очертания. Няма чистота и светлина в образа. Що ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Посетител

  21 Май 2024 12:26ч.

  Като цяло, стряскаща картина, дори леко зловеща... С тези лице и ръце, единствени отчетливи и всичко останало загатнато... Лек намек че скоро ще бъде "оттеглен"? Хм...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи