Протестите в Иран продължават, но ще доведат ли до промяна?

Протестите в Иран продължават, но ще доведат ли до промяна?

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей на среща със студенти в Техеран, 19 октомври. Снимка: АП.

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

"Казали на измамените деца, че ако останат на улицата една седмица, режимът ще падне. Мечтайте си!", заяви твърдолинейният духовник Хатами в проповедта по време на петъчната молитва, според държавни медии.

Протестите в Иран продължават вече пета седмица. Те са съпроводени с размирици – нападнати бяха не само банки и магазини, а и полицейски участъци. А в печално известния затвор “Евин” имаше пожар – според източници на "Ройтерс" той е избухнал, след като затворници са протестирали срещу властите.

От всяко положение е ясно, че кризата не е приключила въпреки прогнозите, че протестите ще утихнат от само себе си, когато протестиращите се уморят. Това все още е възможно – но засега движението им не показва признаци на затихване.

Началото

Протестите избухнаха след смъртта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини в Техеран, на 16 септември – три дни след като беше задържана от нравствената полиция. Протестиращите обвиняват за смъртта ѝ органите на реда, които според тях са я били. Властите отричат категорично тези твърдения, но това не възпира протестиращите.

На видеоклипове, публикувани в социалните медии, се виждаха хиляди протестиращи, които скандират “Смърт на диктатора!” визирайки върховния лидер на страната, аятолах Али Хаменей, и “Смърт на Басиджи” (милицията Басиджи често се използва в Иран за смазване на протести).

Загиналите при протестите се измерват най-малкото с десетки, както от протестиращите, така и членове на силите за сигурност (по данни на правозащитни организации – близо 250). Арестуваните се оценяват на 12 450 според неправителствена организация (ХРАНА), цитирана от британския в. “Гардиън”.

Спорт

Иранската спортистка Елназ Рекаби се завърна тази седмица в Техеран, след като внезапно изчезна на Азиатското първенство по спортно катерене в Сеул, където се бе състезавала без хиджаб на главата – който по законите на Иран е задължителен за иранските жени, включително за състезателките от националните отбори. Според публикувани в социални медии снимки няколко посрещачи на летището в Техеран са я приветствали за тези действия.

След финала спортистката изчезна внезапно, което предизвика опасения за сигурността ѝ. Впоследствие тя обясни в "Инстаграм", че простъпката ѝ е “неволна”, и се извини за създадените неудобства. Мнозина наблюдатели обаче смятат, че извинението от нейно име в социалната мрежа е направено под принуда. Според източник на Би Би Си тя е била предупредена, че земи на семейството ѝ ще бъдат конфискувани, ако не излезе с публично извинение. В момента спортистката се намира под домашен арест, но властите твърдят, че тя не излиза от дома си, защото се нуждае от почивка.

Много ирански духовници са недоволни, че тя не е наказана за действията си.

Духовна подкрепа – и за режима, и за протестиращите

В Техеран твърдолинейният духовник Ахмад Хатами каза, че съдебната власт трябва да се заеме с бунтовниците, предали страната и налели вода в мелницата на врага, по такъв начин, че други да не си помислят да се бунтуват. "Казали на измамените деца, че ако останат на улицата една седмица, режимът ще падне. Мечтайте си!", заяви Хатами в проповедта по време на петъчната молитва, според държавни медии.

"Народът има право да критикува лидерите на мюсюлманското общество, независимо дали критиките са основателни, или не", заяви от своя страна иранският аятолах Джавад Алави-Боруджерди, цитиран от иранската агенция Шафакна. 68-годишният духовник е внук на великия аятолах Хосеин Боруджерди, основната фигура на шиитското духовенство през ХХ век. "Хората имат какво да кажат и не са съгласни с това, което правите", добави аятолахът, обръщайки се към властите. "Някои хора са арестувани и са в затвора. Отнасяйте се към тях благосклонно", добави той.

На 26 септември великият аятолах Хосейн Нури Хамедани, важен консервативен духовник и поддръжник на върховния лидер Али Хаменей, също призова властите да "се вслушат в исканията на хората".

Възможно ли е да се стигне до външна намеса?

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз приеха санкции срещу нравствената полиция и представители на властта в Иран заради репресиите срещу протестиращи след смъртта на Махса Амини.

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази солидарността на Вашингтон с протестиращите. В отговор иранския му колега Ебрахим Раиси го обвини, че подклажда "хаос, терор и разрушения" в Иран.

Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека изрази дълбока загриженост от насилието по иранските улици и особено употребата на сила срещу деца и младежи, като призова властите да прекратят “ненужната и непропорционална употреба на сила”.

Подобни действия, както показва практиката, рядко разколебават тоталитарни или религиозни режими като този в Иран.

Намиращият се в изгнание принц Реза Пахлави обаче призова международната общност да се намеси в подкрепа на протестиращите и да помогне за смяна на режима в Техеран, съобщава сайтът “Иран интернешънъл”. Той даде пример с натиска, оказан навремето на върху Южна Африка, като отбеляза, че ако нямаше такъв натиск, активистът срещу апартейда Нелсън Мандела е щял да умре в затвора.

Синът на покойния шах добави, че иранците, живеещи в Канада, могат да предприемат следващите стъпки и да подготвят почвата за официален диалог между правителството на Канада и иранската опозиция.

Известна група иранци в изгнание, активисти за правата на човека и семейства на политически затворници с двойно гражданство подписаха отворено писмо, в което призоваха Запада да окаже на протестиращите иранци подкрепа, аналогична на получаваната от Украйна, пише в. “Гардиън”, като отбелязва, че то е поразително отчасти защото зад него се обединява голяма част от често разделеното иранско опозиционно движение.

Западът обаче не е прекъснал преговорите с иранския режим относно ядрената сделка от 2015 г., нито е влошил дипломатическите отношения. Много европейски столици симпатизират на протестите, но преценяват, че репресиите ще победят, отбелязва британското издание.

Обобщение

Вчера профсъюз на иранските учители призова за национална стачка на преподавателите заради задържането и смъртта на учащи се. Стачките в в петролния, газовия и нефтохимическия сектор в Южен Иран се водят от повече от 10 дни, като има признаци, че производството на природен газ, осигуряващо 70 процента от вътрешните енергийни нужди, може да е намаляло, по данни на сайта “Иран интернешънъл”.

Като цяло, протестите не показват признаци на затихване. Големият въпрос е - могат ли да доведат до реална промяна?

За момента властите и протестиращите са в нестабилно равновесие, като протестиращите намират средства за избягване на репресивните мерки, често насочени към откриването и идентифицирането им.

Независимо какво ще стане - дори и режимът да смаже протестите - едва ли ситуацията ще бъде същата, както преди смъртта на Махса Амини, заяви Махмуд Амири-Могадам, директор на организацията “Iran Human Rights” в подкаст по “Ал Джазира”.


Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Без съмнения протестите са заплатени отвън

  23 Окт 2022 8:57ч.

  В същото време , ако оставят Иран на мира, режимът без съмнение ще еволюира ! Ислямът бавно но неотклонно се реформира към по-модерни рамки, примерът е в съседна Саудитска Арабия, където много по-строгите порядки почнаха да се смекчават... Колкото повече глобалистичния и сатанистки Запад притиска Иран, толкова повече втвърдява консервативния ислям !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  23 Окт 2022 9:50ч.

  Ако имахме журналистика, а не мисирки, в статията щеше да пише, че Великобритания и САЩ правят всичко възможно да направят преврат в Иран (печално известните "цветни" революции, "арабски пролети" и т.н.) и да отдалечат Иран от Русия и Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Н.

  23 Окт 2022 23:53ч.

  На всеки, който има мозък в главата си е ясно, че това е поредният опит на САЩ за смяна на режима там. Нека само да припомним, че тя беше светска държава, преди преврата, организиран от САЩ през 1953 г. Това в последствие доведе до ислямската революция от 1979 г., тъй като на хората там им писна да бъдат колония на САЩ и да им ограбват ресурсите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Н.

  23 Окт 2022 23:55ч.

  Нека също да посочим двойните стандарти. Когато американската полиция уби Джордж Флойд, това доведе до протестите Black Lives Matter. Само дето не помня тогава Русия или Китай да са призовавали за военна намеса в САЩ и за смяна на режима, защото е "недемократичен" и има твърде много полицейски репресии и расизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нищо няма да постигнат глобалистите

  23 Окт 2022 8:58ч.

  Този път се пукат по всички точки. Нито с терористичните актове по северен поток и кримския мост, нито с Буча, нито с преврат в Иран, нито с преврат в Турция постигнаха нещо. Всичките им инструменти се оказаха неутрализирани. Ами сега! Паниката е голяма, но не е добър съветник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ах, "протестите"!

  23 Окт 2022 9:18ч.

  Знаем ги ний тези "протести". И кукловодите знаем, и куклите на конци протестъри са ни ясни. На гледали сме се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Горещ привет праща Навални от тюрмата

  23 Окт 2022 9:20ч.

  На иранските навалнята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Без съмнение сте комунета,

  23 Окт 2022 10:45ч.

  Които мечтаят за една партия и един вожд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Без съмнение

  23 Окт 2022 10:49ч.

  Си жълтопаветен трол, заспал в ранните 90-те. От по-тъпичките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Без съмнение

  23 Окт 2022 14:36ч.

  Няма да изкараш и 3 дни в любимите ти Иран, Русия или Китай, а чавето ти без съмнение учи или работи на Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Без съмнение

  23 Окт 2022 16:12ч.

  Не позна. Щото освен клишета в кратуната ти друго няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • геополитиката не е като конюнктурната политика

  23 Окт 2022 11:18ч.

  Народът лесно се манипулира с няколко подхвърлени долари от фондацийките на джефутите. Бдително ги наблюдавайте, особено подкупните им лидери. Бог/Аллах си знае работата за останалото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Първият майдан в историята ни е по-известен като Велика Френска революция

  23 Окт 2022 21:02ч.

  Явно неуспешните напъни за майдан в Иран ще сложат точка на порочната последователност

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи