"Промяната", които са в дъното на финансовата криза, продължават да настояват да се харчи още, и още, и още...Няма как

"Промяната", които са в дъното на финансовата криза, продължават да настояват да се харчи още, и още, и още...Няма как

Гроздан Караджов беше министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета "Петков". Следвайте "Гласове" в Телеграм

Пари няма - действайте!

За всеки що-годе финансово грамотен човек е ясно, че за да харчиш едни пари, трябва да разполагаш с тях. Не и за някои депутати, които щедро и безразборно раздаваха бонуси и облекчения. И сега държавата е изправена пред опасността, ако не вземе спешни и непопулярни мерки, да не може да покрие разходите. Затова финансовият министър влезе в ролята на лошия вестоносец и предложи двигане на данъци и драстично орязване на разходите. Защото иначе може да няма пари за пенсии. Може да се наложи да се взема заем от МВФ. Може дори да се стигне до промяна на курса евро-лев, което означава разклащане на валутния борд.

Накратко - купонът свърши, дойде време да се плаща сметката! И за нея просто няма достатъчно пари.

За някои всичко това може да е изненада, но всъщност към този черен сценарий се вървеше от една година насам. Почна се от раздаването на помощи за ток на всички фирми, а не само за най-нуждаещите се. Всички бяха наясно, че това е безотговорно. Че се „подпомагат“ фирми, които правят огромни печалби заради международната конюктура. Че така се прахосват средства, които могат да се използват много по-ефективно. Но всички предложения подходът да се прецизира бяха отхвърлени. Както се казва – всички са избиратели, да не вземем да обидим някого.

После започна безразборното сваляне на ДДС. С благородната идея да се овладеят цените и инфлацията. Нито цените се овладяха, нито инфлацията се кротна. Защото простото сваляне на една ставка, без строг контрол върху последиците, води само до дупка в бюджета. А в България контролните органи не работят и това дори не е публична тайна. Това е безспорен факт!

След това се стигна до щедрото вдигане на заплати и пенсии. Да, всички пенсионери трябва да имат достойни старини. Но преди да вдигнеш рязко най-ниските пенсии, трябва добре да си направиш сметката дали имаш пари за това. И дали покрай най-бедните няма да пострадат най-съвестните. Защото разликата между най-ниските и средните пенсии се сви до 1-2 лева. И хора, които цял живот са се осигурявали върху всички доходи, сега се чувстват ощетени. Поредицата от нелогични ходове в социалната област не само тотално обърка пенсионната система и още повече срина доверието в нея, но и заложи „бомба“ в бюджета, защото промените изискват огромни разходи, които няма как вече да бъдат отменени. Трябва да се плащат всяка година.

Паралелно с това бяха пресечени всякакви опити да бъдат събрани повече приходи в бюджета. Повишението на тол таксите например, което като министър успях да прокарам въпреки огромните скандали и протести, бе тихомълком отменено. Така принципът „който руши повече пътищата, да плаща повече“, бе отново отложен за някакво неопределено бъдеще. Сега финансовият министър пак ще се опита да го прокара. Със съмнителни шансове за успех. Защото идват още едни избори. А тези фирми са нечии спонсори.

Стара максима е, че никой не е пророк в собствената си страна. И че обществената памет е къса. Но за щастие, вече има социални мрежи, които помнят всичко. Така лесно може да се припомни, че големият скандал в правителството, в което участва ИТН, бе точно заради безотговорната икономическа и финансова политика. Министрите на ИТН напуснахме заседанието на кабинета, защото не бяхме съгласни с хазартното управление на държавата. Лично аз бях обвинен във всички вселенски грехове. Но не съжалявам. Защото времето показва, че съм бил прав. Неслучайно и в следващите предизборни кампании предупреждавахме, че се задава криза. А някои партии като „Продължаваме промяната“, които са в дъното на по-голямата част от мерките, довели до кризата сега, продължават да настояват, че трябва да се харчи още, и още, и още... 

Ето какво казва бившият финансов министър Асен Василев през ноември 2022 г. например: „Пред нас не стои избора бюджетна дисциплина или социален пакет, а по-скоро какво още да включим в социалния пакет, за да достигнем 3% дефицит".

По това време МФ вече не можеше да пласира евтино дълг на международните пазари. Защото само „слепците“ не виждаха, че финансите са зле.

Сега въпросът е колко „слепци“ ще влязат в следващия парламент. Защото от тях ще зависи дали ще се отдръпнем от ръба на пропастта. Или ще направим крачка напред.

 

 

 

 

 

Коментари

 • аддддд

  17 Март 2023 8:41ч.

  намаляване на заплатите на държавните служители с 20% и на броя им с 20 % решава всички проблеми и доживотен затвор за взимане на подкуп от държавен служител

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • (*_*)

  17 Март 2023 9:31ч.

  Дори това не е необходимо. Само за януари са събрани 400 000 по-малко спрямо януари 2022. Трябва да се признае, че Василев събираше данъците от големите фирми, за да вдигне пенсиите. Мутрата опрощаваше ДДС-то и в замяна получаваше златни кюлчета. Няма и за пенсионерите и за разбойниците. А това което ни казва Гроздан е, че трябва да дадем на разбойниците а пенсионерите да пият една студена вода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  17 Март 2023 11:33ч.

  Това не е вярно. Асен Василев и Румен Спецов провалиха и събираемостта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 20% е малко !

  19 Март 2023 14:52ч.

  Става дума за 50% нужда намаляване на бр. на всички държавни служители вкл. и депутати . И намаляване на 50% на високите заплати на висшите, а не редовите чиновници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грешка

  21 Март 2023 12:19ч.

  Това е напълно безсмислено. Държавните служители и сега получават един от най-малките заплати. Икономисаните средства от тези 20% съкращения веднага ще се прилапат от техните шефове по министерствата, вземащи по 5-10 бона. Според теб кой тежи на бюджета повече - 10 реални човека, които работят по 8 часа за по 1 400 лв. месечно или една Лена, която взема 14 000 лв, за да се фръцка насам-натам в някое министерство или кантора с договор с министерството. Съкращения трябват, и то 50%, но по министерства, агенции и прочие, където е цялата кохорта от роднини, любовници, деца, внуци и т.н. Но тях няма кой да ги пипне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  17 Март 2023 9:20ч.

  Съгласна с написаното, но все пак правдата изисква да се каже, че прахосването започна още от ГЕРБ в последната година на управлението им, свързано с овладяването на ковид пандемията и ковид истерията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи,

  17 Март 2023 10:46ч.

  Финансовата криза е планирана.. Не е плод на грешни решения на местно ниво..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нищо чудно да е истина

  17 Март 2023 14:40ч.

  'Харвардците ни' са много уязвими. Дошли на власт от една по-разглезена действителност с големите планове на WEF-аджии, и с изградени навици да функционират на кредит и лоялни до смърт за "възможностите, които са им били дадени на млади години" ги правят зависими, а в изпълнителната власт - тотални безродници...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  17 Март 2023 17:25ч.

  Като харчат повече ще запушат устите на хората и по-лесно ще прокарат чуждите интереси .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има КАК!

  17 Март 2023 21:12ч.

  Просто трябва да се печатат още и още и още......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОЙ торпилира България?

  17 Март 2023 22:47ч.

  asen-vasilev-kiril-petkov-i-nikolaj-denkov-objasniha-zashto-ne-iskat-da-sa-v-kabinet-na-itn%2F922957%2F&usg=AOvVaw0tuHjjSo4uXaHEPjccch-j Не забелязвате ли как тихичко се изсули академика им - топлата връзка с президентството? "Защо Петков, Василев и Денков отказаха да бъдат министри на Слави" Бургас-подлупа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock - "Със съмнителни шансове за успех. Защото идват още едни избори."

  20 Март 2023 12:20ч.

  Преди не малко време бях писал тук, в някакъв коментар, че преди всичко следва да се оздрави Държавата, като се забранят за 10 години всякакви партии и "партии" и да се премине за 10-на години към управление съставено от истински професионалисти и експерти!!! За жалост бях превратно разбран и съответно - бързо изтрит. Тогава още не бе избухнала войната в 404, не бяха образувани котериите ПП и пр. други подобни - все сдружения за експертно съсипване на Държавата. Луксът да се поддържа огромна за размера/броят на НАСЕЛЕНИЕТО, администрация бе изначално ясен, че е пагубен - това са предварително подсигурени и програмирани избирателни клъстери в неговата цялост. От там следва поддържането на огромен брой депутати и Божем други народни "избраници" по ключовите места. Отделно липсата на професионализъм, партизанщина и крещяща безотговорност, плюс допуснатият външен, чужд диктат, удариха вече със стоманен юмрук устойте на държавата и те се пропукаха... Лъжа ли е? Дъното бе пробито с дуото "харвардски" клоуни! Даже нещо повече - вместо да са следствени и изправени пред съда, тези пак ги кипрят и гласят за ново ПП-управление над плебса?! Сега вече и за неродените би било ясно, че дъното на Падението е вече пробито и с коалиция герб, пп и дай България, Мамковината ни ще бъде дозатрита. ... - Когато нещо се критикува е нужно да се даде и евентуално решение за излизане от Проблема. Но тук всичко отдавна "не е само някакъв локален проблем", а е бушуваща Системна криза заради липса на субектност, предателства на едро и дребно, на стабилно овладяна държава от престъпни, криминални котерии и инсталирани "личности". Дори самата канава на Обществото е подменена със самоназовал се за "каймак" - т.нар. "Елит"... Не може да бъде и друго, след като в крайуличната канавка на историята текат мощни потоци от сатанинско богоборство, дегенератски обществени, биологични, морални извращения, неприкрито сриване и тласкане към ядрена война с единствената цел да се унищожи огромна част от живота на планетата... Оцеляването ни не е сигурно и не е обезателно. Единствено и винаги, обаче, остава надеждата, че Съдбата ще отсъди друго! Доброто ще победи, Лошите ще бъдат наказани и пак ще има Посрещане на Лъвов мост с цветя, музика и Народни празненства. ... - Но следите от по-предните Цивилизации пеят друга Песен. Все пак, нека всеки си изиграе правилно своята, макар и микроскопична роля, убедително и с успех! Защото сумарно: - Капка по капка - Вир става!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • много се лъже

  21 Март 2023 12:23ч.

  Срамно е, че уж умен човек говори глупости. Всеки знае, че тази криза и войната в Украйна са добре планирани, за да прикрият тоталния крах на западните икономики. Заради непрекъснатото печатане на трилиони без покритие Те се сриват и единственият начин да оцелеят поне временно, е чрез поредното ограбване на населението - фалити, инфлация, войни. Това нещо идва от ЕС и САЩ, а не от една нищо незначеща пионка като България. Тук само слушат и изпълняват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи