Професор Ивайло Груев: Украйна - моментът на истината

Професор Ивайло Груев: Украйна - моментът на истината

Проф. Ивайло Груев, преподавател по политология в Университета в Отава, Канада. Текстът е публикуван в сайта eurotv.media

 

Войната в Украйна е най-опасният международен конфликт след кубинската криза през 1962 г. Западът, и особено Америка, е основно отговорен за кризата, която започна през февруари 2014 г. Сега тя се превърна във война, която не само заплашва да унищожи Украйна, но има и потенциала да ескалира в ядрена война между Русия и НАТО.

Войната в Украйна ще оформи глобалния ред на 21 век. За тези, които не притежават базово разбиране за геополитика, войната е в Украйна, но не е между Русия и Украйна. Войната или военната операция, както я формулира Кремъл, е между Русия и така наречения колективен Запад, проявяващ се с различно ниво на ентусиазъм.

Краят на тази война ще преформатира световната архитектура за сигурност и най-вероятно ще сложи край на експеримента на глобализацията, какъвто го познаваме, (глобално село, глобален гражданин), тоест движението на капитал в една посокаи на ресурси и труд в противоположната посока.

Кой печели е риторичен въпрос. Ще има много-полярност на базата на квази-континентални икономически — търговски, финансови споразумения, възможно и в областта на сигурността

Добре дошли в нововъзникващата регионализация, известна още като “autarky”.

В този смисъл да си припомним Китайската поговорка: “Живеем в интересни времена“, която всъщност е най-злокобното китайско проклятие. Действително в много аспекти (ако използваме термина “суперструктура“) ние живеем в гравитационно поле на “autarky”, било поради знакови риторики а ла прочутата реч “Желязната завеса“ на Чърчил, било поради откровено карикатурните обяснения от времето на ранния колониализъм. .

В този контекст бих искал да споделя едно свое лично впечатление. През последните две десетилетия всяка година на 9 май задавам въпрос на моите студенти кое е най-важното събитие на тази дата. Отговорите варират: тайфун в Индонезия, отвличане на самолет в Шри Ланка, избори в Южна Корея. През последните 20 години единственият път, когато получих правилния отговор – т.е. капитулацията на Германия, бе от студент, роден като Михаил Горбачов в Ставропол. .

По-голямата част от моите студенти, повечето в 3-та и 4-та година в специалност политология, с малки изключения не бяха чували за Червената армия. Втората световна война се преподава по следния начин: Хитлер нахлува в Европа, след това е денят D (десантът, когато около 156 000 американски, британски и канадски сили щурмуват Нормандия), след това е ден V (Денят на победата). Накратко -американската армия унищожава германския Вермахт.

Моите студенти бяха изненадани да научат, че всъщност Червената армия побеждава Германия и че жертвите на СССР са 26 000 000 в сравнение с 418 000 американци и 45 000 канадци. Този така наречен “алтернативен възглед” не се отнася за някаква незначителна регионална битка, а за най-опустошителния конфликт в човешката история.

Защо казвам това?

Съвсем ясно е, че днес войната в Украйна играе ролята на мощен катализатор, усилващ метаморфозите на това, което на Запад се нарича ”TheFogofWar” (военната мъгла). Оказва се, че повечето, ако не и всички факти, документи, официални изявления, както и репортажи от фронтовата линия, имат една единствена допирна точка на съгласие — географията, тоест Украйна; всичко останало е обект на това, което теоретиците математици и астрофизици наричат паралелни галактики.

Познатата ни дилема на Макиавели относно политическото оцеляване, базирана на “двойствеността на истината“ — едната за обществеността (плебса) другата за вътрешния кръг (елита), днес изглежда е постижима чрез една непроницаема цензура, съпоставима единствено с бетона, подходящ за ядрени бункери. Все пак, възможен ли е изобщо подобен проект в ерата на непрекъснат цикъл на конкуриращи се пропагандни наративи?

Отговорът е очевиден...

Това не е ново явление. В щателно документираната книга “Еврейският враг, Нацистката пропаганда по време на Втората световна война и Холокоста“ Джефри Херф разкрива механиката и ефикасността на пропагандната машина на Третия райх.

Само един много показателен факт

В последните дни на войната, докато руските сили наближават Берлин, пропагандата на Гьобелс обяснява непрекъснатата канонада със следното трудно за вярване оправдание — заснемане на епичен военен филм, т.е. германският гражданин не трябвало да се тревожи от непрестанната канонада. Берлинчани са били убедени, че Германия печели войната и, виждайки първите руски танкове, са вярвали, че са част от снимачния екип на филма. Това е преди повече от 70 години, и то с помощта на масово произвежданата евтина радио точка. Нека за момент си представим безграничните възможности на съвременните средства за масова информация, на които много филмови студия в Холивуд с право биха завидели.

Но да се върнем към военния конфликт в Украйна.

Като дългогодишен поддръжник на nonkillingsociety (пацифист), аз осъждам всеки акт на агресия, включително войната в Украйна. Това е огромна трагедия, човешки животи се губят всеки ден.

Но в същото време легитимни въпроси остават без своите отговори. Имахме ли действително открит и обективен публичен дебат за причините за руската военна операция или война в Украйна? Според това, което навремето бяха средства за масова информация, а сега просто “министерства на Истината“ – причината е “войната на Путин“.

Такова обяснение е прекалено елементарно. В него има само един проблем –Путин. Тоест, в момента, в който се отървем от Путин, войната спира. Следователно: смяна на режима в Москва! Според последните социологически проучвания след началото на военната операция в Украйна обаче популярността на Путин е скочила до 83%, тоест той има огромна обществена подкрепа. Следователно това е “руска война“, а не “война на Путин“.

Как да се обясни това?

Основните мас медии знаят отговора, но предпочитат да мълчат. Нещо повече — да си припомним колко “удобно“ бяха пропуснати в медийно пространство руските (на Путин?) предложения, публикувани на 17 декември 2021. г., които според мен, както и според други наблюдатели, бяха последният дипломатически демарш, целящ избягването на този конфликт. Ерго, последният шанс за мира.

Руските “червени линии“, визиращи руската сигурност, не получиха заслужено медийно внимание. Съвсем накратко, основните от тях са: спиране на разширяването на НАТО (Украйна, Грузия), премахване на ракетните бази в Полша и Румъния. Има ли смисъл да повторим, че тези предложния засягат жизнено значими въпроси, отнасящи се не само за европейската, но и за световната сигурност.

Отговорът бе категоричен — пълен отказ на руските предложния от страна на САЩ и НАТО. (Забележка за отсъствието на Европейския съюз — Москва не счита ЕС за независим геополитически фактор).

Обяснението от САЩ и НАТО бе просто: Русия няма и не може да има законни опасения за своята сигурност.

Сериозно…?!

Представете си следния хипотетичен сценарий: ОДКБ (Организация Договора о коллективной безопасности — Армения, Беларус, Казахстан, Киргистан, Русия, Таджикистан) като военна организация за отбрана. продължава да се разширява не само в Централна Азия, но и в Латинска Америка. Първата вълна на разширяване са естествено старите руски сателити Никарагуа, Ел Салвадор, Гватемала. Следващата вълна са Бразилия, Венецуела, Чили и Аржентина. Създават се мащабни военни бази, включително руски ракетни обекти. Най-накрая вратата е отворена за Мексико и… Канада. В Канада, с помощта на ГРУ (Главное разведывательное управление) се извършва проруски държавен преврат. Режимът в Отава се превръща в най-антиамериканския режим не само в западното полукълбо, но и в света, изпреварвайки дори антиамериканската истерия в Техеран. Руска военна техника наводнява канадските провинции. В непосредствена близост до 4.000-километровата граница със САЩ Русия инсталира 30 биолаборатории (изследователски центрове) под надзора на руски специалисти по биологично оръжие.

Най-същественото — поради своята географската близост, руските ракети вече могат да достигат Вашингтон и Ню Йорк за по-малко от 5 минути, което прави тези градове де факто беззащитни.

Вашингтон се стреми да де-ескалира напрежението, лансирайки дипломатически демарш, предлагайки премахването на руските ракетни бази, както и писмени гаранции за статута на неутралитет на своите съседи Мексико и най-вече Канада .

Москва и ОДКБ категорично отхвърлят тези предложения.

За тези, които подозират, че това е евтина Кремълска пропаганда, предлагам да си припомнят Кубинската криза от 1962 г. Тогава както Кенеди, така и Хрушчов успяха да избегнат MAD (MutuallyAssuredDestruction — взаимно гарантирано унищожение), защото осъзнаха, че единственият възможен начин на действие е де-ескалацията.

2022 година уви не е 1962-ра! За съжаление, за момента всички индикации подсказват точно обратното.

Обяснението, идващо от главния секретар на НАТО Йен Столтенберг и отхвърлящо руските предложения е, че НАТО е чисто отбранителна организация и като такава не представлява опасност за сигурността, още по-малко екзистенциална, на когото и да било.

Този аргумент е меко казано дискусионен.

Дали в действителност Сърбия представляваше “ClearandPresentDanger” (ясна и належаща опасност) за сигурността на страните от НАТО, принуждавайки военния алианс да активира 1000 бойни самолета? Дали Кадафи щеше да нахлуе в Европа през 2011 г.? Да не говорим за Садам Хюсеин и Ирак през 2003 г., чийто режим бе представен като най-значителната заплаха за световния мир.

Малък но съществен нюанс — официалното обяснение на НАТО бе, че в случая (Ирак не е в тази категория) не става дума за самоотбрана, а за прилагане на политиката с енигматичното наименование “хуманитарна интервенция“. Така първата “война на НАТО“, лансирана от Би Би Си като “Морална битка“ – Косово, бе представена не като акт на агресия, а като акт на “хуманитарна интервенция“. Известно е, че законността на тази военна операция -война или хуманитарна интервенция, срещу Сърбия бе извършена без одобрението на резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Следователно, НАТО бе в нарушение на член 51 от ООН – т.е. това бе акт на агресия. Толкова за аргументите за самозащитата и… хуманитарна интервенция.

Да си припомним някои важни подробности. “Извинението“, представено от НАТО, бе в самата дефиниция на Хуманитарна интервенция.

Цитирам: “Хуманитарната интервенция е въоръжена намеса в друга държава без съгласието на тази страна за справяне или заплахата от хуманитарни бедствия, причинени от сериозни и мащабни нарушения на основните права на човека“.

Така през далечната 1999 г. НАТО успешно премина Рубикон, получавайки картбланш за военна намеса навсякъде и по всяко време, където НАТО е решило, че основни човешки права са били застрашени.

Как в този контекст изглежда конфликтът в Украйна?

През 1999 г. 44 албанци бяха убити в село Рачак в Косово, което предизвика хуманитарната интервенция на НАТО с бомбардиране на Сърбия в продължение на 78 дни.

Да припомним, че след преврата през 2014 г. режимът на Киев нареди мащабна военна операция, използвайки въздушни сили, танкове и тежка артилерия в Луганск и Донецк, при което бяха убити не 44, а 14 000 жители. Въпрос: къде бе моралният компас на Европа, а и на света? Нима 14 000 убити украински граждани не заслужават медийно време?

В заключение още един съществен елемент в хронологията на сагата за Украйна.

На срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. НАТО обяви, че Украйна и Грузия “ще станат членове“. Москва реагира, че това решение преминава абсолютната “червена линия“, тоест то е екзистенциална заплаха за съществуването на Русия.

Въпреки това САЩ предпочетоха да я пренебрегнат.

Отхвърлянето на московските мирни предложения бе обобщено от говорител на Генералния щаб на Русия по следния кратък, но недвусмислен начин: Този път конфронтацията няма да бъде словесна.

А руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко директно заяви: “Моментът на истината настъпи“.

Сега ние живеем в този момент.

 

Източник: bgr.news-front.info

 

 

 

 

Коментари

 • L L Cool

  18 Май 2022 10:00ч.

  Благодаря! Професорът изчерпи темата! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  18 Май 2022 21:59ч.

  Дали Канадската диаспора у нас ще разбере написаното ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дзопино

  18 Май 2022 10:15ч.

  Всичко е така както е написано. Ако не греша тази статия се пусна за първи път още март месец но няма нищо лошо да се публикува отново с цел опресняване на паметта - при кошмарната медийната пропаганда човек лесно може да забрави подобни статии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Двойна периферия

  18 Май 2022 10:46ч.

  Ако екстраполираме логиката на професора,то войната в Украйна води до консолидиране на Евразия - Китай,Индия,Пакистан,Иран,Турция,Близкия изток,Средна Азия,Русия...,тоест това ще е новото регионално икономическо пространство. При това положение половината Европа се явява перферия и на англосаксонците,и на Еврация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Направо не е за вярване, че подобна статия се публикува в България, при цялата тази евроатлантическа цензура

  18 Май 2022 11:24ч.

  Единственото което мога да допълня е, че Хрушчов разполага ракети в Куба като отговорна вече разположените тайно американски ракети в Турция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  18 Май 2022 13:19ч.

  Така е и на Запад никой не го е крил от обществеността. Само ние го научихме след 90-те от Дискавъри!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Научихме го през 90-те от Дискавъри, защото братушките честно спазват джентълменското споразумение между Хрушчов и Кенеди

  18 Май 2022 14:55ч.

  А именно, да не се разгласява, че САЩ първи са разположили ракети, заради което всичко е започнало и в резултат и на тях им се налага да отстъпят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глобалното/ултраглобалистко "Министерство на истината"

  18 Май 2022 11:54ч.

  прави всичко възможно да заглуши истината за причините и цялостния контекст на конфликта. Но това не може да продължава дълго. Анализи като този са много ценни. Предполагам, че има и доста други, просто евроатлантическата пропаганда е затиснала всякакво здравомислие под похлупак. Багодарност на "Гласове" за публикацята!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В твърдението, че "проблемът е в Путин",

  18 Май 2022 12:17ч.

  се съдържа дълбоко неразбиране и политическа инфантилност. За Байдън подобно твърдение може и да има медицинско обяснение, но го чуваме и от хора, които имат претенциите за политически анализатори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смит Адам

  18 Май 2022 12:33ч.

  Добър анализ, главното честен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  18 Май 2022 13:17ч.

  Мдааа, автора на фона на няколко реални факта.... прави много добра пропаганда и манипулации. Моите внуци никога няма да присъстват на лекция на този измамник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  18 Май 2022 21:00ч.

  Въпрос към форсварет - какъв му е келепира на автора измамник? Следвай келепира и винаги ще стигнеш до истината. За теб, очеизвадно ще е непостижимо... Жалко за внуците, ако наследят и един ген от теб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock - "този измамник"?!

  19 Май 2022 10:35ч.

  Достойно възклицание излязло от САЩисан, софтуерен трол. За "човек" - не бих предполагал. Освен може би, някой преживял 100%-но лоботомиране с последвало екстрахиране на междуушното съдържание!... - Чест и почитания за Професора с гражданска смелост, морал, етика - накратко: честен Човек!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  18 Май 2022 14:20ч.

  Професора е абсолютно доказателство,че интелигентния Българин независимо къде живее не губи способността си за оценка на заобикалящата го реалност.Анализа е не само обективен,той е камбана за събуждане на тия които са изгубени и приспани от бруталната пропаганда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  18 Май 2022 14:32ч.

  Много рядко явление е човек живеещ в Сев. Америка да вижда истината. Абсолютно съм солидарен с виждането на професора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Хитлер нахлува в Европа", Путин "нахлува в Украйна"

  18 Май 2022 14:33ч.

  Те медиЙте им продължават така да обясняват - като за двуизмерни дебили, че путин простой ей тъй от лошотия и кривотия нахлул в Украйна и добрият Запад, начело с героичната хунта го спира със съпротива. И плебсът им вярва, огромни маси от зомбирани урбанизирани биологични единици са готови да им повтарят глупостите. За дълбока култура на геополитически визионизъм и дума не може да става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • волк

  18 Май 2022 14:46ч.

  Даже уж сериозният представител на академичните среди Х.Кисинджър се изложи наскоро с демагогската си и конюнктурна позиция за това, че в тази война се сблъсквали "демокрацията на Запада" с "авторитаризмите на Изтока". Опасно, неморално и ненормално е, когато авторитетът на учения (професор) се използва за отглеждане на дебилизирани профани. Случаят не е такъв, слава богу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  18 Май 2022 21:01ч.

  Ами да не му е сефте?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  18 Май 2022 16:30ч.

  Влезе Путин в Украйна и много хора станаха за смях - Депардийо, Шрьодер, Вийон, австрийските министри и пр. Ще умре утре Путин - ще станат за смях тоя и останалите путинофили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майничко,

  18 Май 2022 16:39ч.

  отчайваш ме... Няма надежда за теб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  18 Май 2022 21:08ч.

  Всички ще умрем. Важният за теб въпрос е какво ще стане с майните при наследника на Путин. Три възможности с различна степен на вероятност - див националист, някой друг похож на наш кирча, нов перестроечник димакрат а ла дайте да дадем. Коя от тях те устройва, тъпа майно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванива

  24 Май 2022 19:04ч.

  За момента, с разсмиването се справяш брилянтно ТИ !!! ...,е, жалка картинка,но смешна !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво, Ивайло Груев!

  18 Май 2022 16:35ч.

  Само как да накараме твоят съгражданин (бивш, или все още???) да прочете анализа ти? Бърза момчето да свърши всичко преди ПП "Взраждане" да му поискат оставката по-сериозно. я какви важни хора се раздвижиха на всички фронтове - енерго-диверсификацията, РСМ, военна (и обществена) подкрепа за войната в Украйна, "чакалнята" на еврозоната, превъоръжаването на БА, ваксините / СЗО...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спорна ли е или оспорвана руската версия на историята на Втората световна война?

  18 Май 2022 19:45ч.

  Путин преразглежда/пренаписва руската история от десетилетия. След инвазията си в Грузия през 2008 г. Путин изразяваше романтична версия на руския национализъм. Такава, където Русия трябва да бъде със статут на велика сила в Европа. По време на парада на победата Путин хвалеше Русия и нейните СЪЮЗНИЦИ за ОБЩАТА им победа през ВСВ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А сега вече Путин говори с най-висока степен агресивен руски шовинизъм, сякаш Русия е единствената страна, която се е борила и победила нацизма на Хитлер

  18 Май 2022 19:54ч.

  Да, Съветският съюз понесе тежестта на жертвите по време на ВСВ, с приблизително 8 до 11 мил. ВОЕННИ смъртни случаи, в сравнение напр. с 400 хил. американски войници. Историята красноречиво говори защо са загинали останалите до 27 мил. цивилни руснаци, когато трябва да оцеляват по време на война в репресивният режим на Сталин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато се овласти един диктатор, силно обидчив и отмъстителен, с манията за величие и параноя става Трета световна война

  18 Май 2022 19:58ч.

  Докато пренаписва историята Путин се позиционира като четвъртият лидер на "велика и мощна" Русия, редом с Петър Велики, Екатерина Велика и Сталин. За да постигне тази визия, той иска да завземе територия, която някога е формирала историческата област на Новоросия, като Южна и Източна Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Претекс, придружен с множество дезинформации, като напр. "УКРАЙНА НЕ СЪЩЕСТВУВА, ТЯ Е ЧАСТ ОТ РУСИЯ"

  18 Май 2022 20:06ч.

  Това е повтарящ се разказ за дезинформация от прокремълски медии, отричащи украинската държавност. https://euvsdisinfo.eu/report/ukraine-does-not-exist-it-is-part-of-russia

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Причината за войната е екпанзивната геополитика на режима в Кремъл/при Путин, който нарушава множество межд. договори, подписани, както от него, така и от оторизираните лица в Русия

  18 Май 2022 20:09ч.

  Незаконно анексираният полуостров Крим , който Русия смята за свой, е бил част от Украинската ССР по време на разпадането на СССР. Следователно принадлежи на Украйна, която е призната както в международен план, така и с Договора за приятелство, сътрудничество и партньорство между Украйна и РФ от 1997 г. и Договора между Украйна и РФ за украинско-руската държавна граница от 2003 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  18 Май 2022 20:12ч.

  Европейският съюз, други водещи демокрации и международни организации разглеждат Крим като част от Украйна. Те не признават незаконното й анексиране, както и ДНР и ЛНР и призовават за възстановяване на териториалната цялост на Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма време и място тук да се аргументира детайлно, но отдавна са развенчани прокремълските опорки за вината на НАТО, Колективния Запад, дори УЖ агресивна и готова за нападение Украйна, въоръжена с УЖ ядрени и биооръжия и т.н.

  18 Май 2022 20:19ч.

  И всичко това без НИКАКВИ доказателства, защото Русия беше член на редица межд. организации, които наблюдава, контролират и ограничават такива процеси, но Кремъл нито веднъж не подаде документирани доказателства, а само лееше пропаганда и фалшификации, купуваше "популисти" или убиваше критици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето развенчана част от митологията на Кремълската пропаганда

  18 Май 2022 20:23ч.

  Има множество други подробни НЕЗАВИСИМИ разследвания, които цензурата в Русия забранява, за да не се "събуди" обикновения руснак от зомбирания си сън. При все това има десетки хиляди руснаци, които бягат зад граница, ако не са съдени и хвърлени в затворите. https://euvsdisinfo.eu/disinformation-about-the-current-russia-ukraine-conflict-seven-myths-debunked/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спри да sере6 бе, трол ! Какви повече доказателства искаш ?

  18 Май 2022 21:02ч.

  Какви повече доказателства искаш ? Показаха ти сума ти биолаборатории в северна Украина - АМЕРИКАНСКИ ! Дори Нюланд се призна и каза че трябва да се евакуират час по-скоро ! Амеропиндосите стоят на 500 км от Москва , не руските войски на 500 км от Вашингтон !!! За каква "експанзивна геополитика" на Русия пелтечиш ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  18 Май 2022 21:13ч.

  Еврика! Разбрах едва сега, че докато германците са били пред Москва, Ленинград и Сталинград, Сталин се е занимавал с изтребването на останалите до 27 милиона цивилни. Как ви търпи земята, такива и има ли наистина господ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  18 Май 2022 21:16ч.

  Време е и антикремълските медии и техните глашатаи папагали да пояснят кога е съществувала самостийна украина...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • брак по сметка, а не навеки с неверницата

  18 Май 2022 21:18ч.

  Няма тука такова следователно. принадлежал на Украйна, преди в последната хунтата да дойде на власт чрез незаконен преврат и да свали законния президент. Следователно, кримският народ решил друго - да отрази на незаконно овластилата се бандеровска хунта и да намери щастието си другаде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • брак по сметка, а не навеки с неверницата

  18 Май 2022 21:19ч.

  Няма тука такова следователно. Бил на Украйна, преди в последната хунтата да дойде на власт чрез незаконен преврат и да свали законния президент. Следователно, кримският народ решил друго - да отрази на незаконно овластилата се бандеровска хунта и да намери щастието си другаде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма американска подлога ...

  18 Май 2022 21:07ч.

  От върховете на ЕС , лидерите на васалните страни - през мас медии, журналисти, "оупиниън лидери" , "политолози", "социолози" , университетски преподаватели - до редовите интернет тролове , която ДА НЕ Е ПЛАТЕНА от САЩ , техни организации, контролирани от тях НПО ! ВСИЧКИ СА ПЛАТЕНИ по веригата, отгоре до долу !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Медийната сила, екранната сила ...

  18 Май 2022 21:13ч.

  ...информационната мощ на САЩ и васалите им, е плод само и единствено на изливане на пари. Властта на САЩ се осъществява само с цифрички в банковите сметки на слугите. Съответно това е ефимерна власт, това не е власт на идеи и убеденост, затова е КУХА ВЛАСТ. Власт на парична зависимост. В момента в който парите секнат, властта се сгромолясва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • alienvv

  18 Май 2022 22:32ч.

  Асолютно точен анализ...обаче политиците дали четат и мислят...или само слушат и изпълняват..за другите не смея да питам

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Quest

  18 Май 2022 22:53ч.

  “Моментът на истината настъпи“ . Така е, Русия със сигурност не печели войната, Китай и САЩ са на далавера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хайде хайде

  19 Май 2022 8:41ч.

  И въз основа на какви факти следва афишираната сигурност? Афектиран(а) сте на антируска основа и наричате въпросния афект "със сигурност".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дейвид Линч и совите,

  18 Май 2022 23:12ч.

  които не са това, което са. Да, погледът на Ивайло Груев върху казуса Украйна е класа над профанската пропаганда, която ни залива, но Истината е някъде там! Там, скрита под девет воала, че управляващите Запада и Русия са едни и същи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има нещо трогателно в думите на някакъв, отишъл да печели долари зад океана

  19 Май 2022 3:37ч.

  Когато вземе да се обяснява е любов към Русия. А този интелектуалец специално ни е представен и като професор. Но дали би си позволил да приказва същите неща на учениците си? И да рискува въпросните долари? Дали притежава такава смелост и всеотдайност? А?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ококорчо

  19 Май 2022 8:43ч.

  Просто навярно късно е схванал, че печеленето на долари не замества, нито изчерпва всичките истински стойности в живота. И защо да им мълчи, след като са се афиширали уж като демокрация? Защо да не им посочи кривиците, че ни мамят??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Но е бил достатъчно пресметлив

  19 Май 2022 9:33ч.

  за да не се върне в търсене на великите истински стойности в живота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  19 Май 2022 11:17ч.

  Не, просто човекът е хуманист-просветител и решил да изпълни докрай делото си сред зомбираното и оскотяло западно население )) Което е показателно от примерите, които дава за Втората световна. Запада си съчинява своя история за дебили също като македонистките ни съседи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разсъждения

  19 Май 2022 10:07ч.

  За много хора от "колективния Запад" истината за историята след 1945 г. ще бъде като новина от смъртния одър на стар родител към своите деца : " Извинявайте деца мои, трябваше по-рано да ви кажа, но вие не сте мои деца , просто ви отгледахме." Необходимо , макар и късно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  19 Май 2022 13:31ч.

  Понятие като “колективния Запад”, привнесено от руски, може да се появи само при съзерцание на същия този Запад отдалеч. И изобщо обобщенията са по-лесни, когато не разполагаш с информация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще споделиш ли част от тази с която разполагаш

  19 Май 2022 14:07ч.

  та и ние да бъдем по-конкретни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  19 Май 2022 17:34ч.

  Ами ако поживееш например в новата родина на бившия българин, ще разбереш, че единствената причина да изприказва всичко това, е неудовлетворението от реализацията му там. А това, което го спира да се върне в родината, е злорадството, с което ще го одумват за провала му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи