Президентът Радев трябва да поиска оставката на Росица Велкова като финансов министър

Президентът Радев трябва да поиска оставката на Росица Велкова като финансов министър

Автор: Георги Вулджев, Фейсбук

Не може вчера в доклад да пишеш, че има риск България да изпадне в ситуация, в която бюджетният дефицит не може да се финансира и че има и риск за валутния борд, а днес в медиите да казваш, че няма никакъв риск от фалит на държавата и валутният курс е железен. Кое от двете е?

Всяването на паника (инцидентно или умишлено) конкретно по отношение на валутната стабилност е недопустимо. С такива изказвания, били те публични или във вътрешни доклади (които изтичат в медиите), самото финансово министерство създава предпоставки за скок в лихвите по държавните облигации, нови проблеми с дълговото финансиране и допълнително влошаване на дефицита. Когато финансов министър каже, че има риск за стабилността на фиксирания валутен курс (дори теоретична), това си е направо покана за атака срещу валутата ни на финансовите пазари.

Доколкото има задълбочаващи се рискове за финансовата стабилност на държавата, това е заради самата Велкова. С действията (и бездействията) си през последните 5-6 месеца, финансовото министерство влоши състоянието на публичните финанси допълнително, след като дългосрочната им устойчивост така или иначе беше силно влошена от огромните разходи, които бяха предприети от последния редовен кабинет.

Някои икономисти предупреждаваме за фискални рискове, свързани особено с прекомерния ръст в разходите, от вече над 1 година. Самата Велкова е пределно наясно с тези фискални рискове откакто стана министър.

Защо тогава не предприе мерки за овладяване на тези рискове още есента, в рамките на редовната бюджетна процедура? Защо в последния момент финансовото министерство се отказа да предлага редовен бюджет с под 3% дефицит за 2023, който още тогава твърдеше, че е подготвен?

Защо когато последният редовен парламент гласува още увеличения на разходите Велкова не каза, че държавата не може да си ги позволи? Защо когато се обсъждаше вдигане на минималната работна заплата, което надува съществено текущите държавни разходи, Велкова не каза, че тя трябва да се замрази (нещо, което някои икономисти предложихме есента), а се пазареше с колко точно да бъде вдигната?

Не може хем фискалната ситуация да е апокалиптична, хем финансовото министерство да се държи, че има пространство за допълнително увеличение на разходи за пенсии и заплати и удължаване на помощите за бизнеса и домакинствата.

За капак на всичко това в сутрешния блок на БНТ днес Велкова казва, че не може служебното правителство да предлага съкращаване на разходите. Защо? Служебно или не, вие сте финансовото министерство. Вие управлявате публичните финанси, вие пишете бюджетите на държавата. Съответно именно първо на вас се пада задачата да предлагате политики по държавните разходи.

Отказът от това е безотговорен, особено ако е вярно, както самите вие твърдите, че са налични много големи проблеми със стабилността на държавните финанси. Ако Росица Велкова не иска да поема отговорност за държавните финанси, трябва да се намери някой, който ще го направи. Защото това е работата на финансовия министър.

Коментари

 • хаирсъзин

  16 Март 2023 10:07ч.

  Съгласен ! От споменаването на МВФ до скудоумното дуднене за фалит ! Тамън за ЧРД да си има подарък !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко това е така, разбира се

  16 Март 2023 10:26ч.

  и понеже не мога да допусна, че са ЧАК толкова тъпи (не само Велкова, а и тези около нея), че да се издънят така вчера, си мисля, че по-скоро е изпълнение на поръчка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Ат.

  16 Март 2023 10:35ч.

  И ако следваме, че който има интерес, то той е замесен! Една коалиция, чиято абревиатура е от четири букви, тире, три букви получава най-много вода в мелницата за изборите. А отчаяно се нуждаеха от малко вода ... После се питаме, на кой може да изпълни такава поръчка и стигаме да бързия отговор с административен адрес - Дондуков 2. Значи ли, че който има интерес може да поръча на изпълнителя и значи ли, че играят заедно за изборите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Георгиев Василев

  16 Март 2023 10:33ч.

  Най-вероятно е права, „е нещата са доста зле, просто са я натиснали да се отрече от думите си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че е права, най-вероятно е така

  16 Март 2023 11:11ч.

  Преди седмица-две се беше изтъпанила, че е нужен дълг за касова наличност и попълване на фискалния резерв, което значи, че пари няма - т.е. фалит. Но първо, тези неща не са се случили рязко и изведнъж, че да се изненада, и второ - не се говорят по телевизора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто бизнес

  16 Март 2023 10:36ч.

  Ясно е, че всеки се пише разбирач в тази държава. Питам: Защо трябва да се държим за 3 процента дефицит? Така казвали от Брюксел. А големите батковци спазват ли го? Ама един ГОЛЯМ въпрос, на който всички се правят на разсеяни и не отговарят . Прословутия "плосък данък", вкаран от Станишевото правителство. В най-бедната държава галим богатите за сметка на бедняците. Елементарна сметка: Значи, ако получаваш 5000 лв. ( средно за говорищите глави по ТВ) сега плащаш 500 лв данък. Но ако е прогресивно облагане може да отидеш и на 1500 лв. Е, точно това ги боли тези разбирачи. Ама щели да избягат в сивия сектор. То цяла Европа така е "посивяла" от избягали данъкоплатци и едва връзват двата края с бюджетите си. Нали? И другото важно: дънъчните "ловят" дребните фирми, но големите не пипат. Докато всеки ще мисли за своя джоб, така ще бъде. Бедни, озлобени и мразещи всичко наоколо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • XYZ

  17 Март 2023 12:22ч.

  Напълно съм съгласна с написаното от Вас. А относно разбирачите у нас дал Господ, накъдето и да се обърнеш ще ги срещнеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаил

  16 Март 2023 10:44ч.

  Радев се е обкръжил все с такива. Само като им видиш мутрите става ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • (*_*)

  16 Март 2023 10:46ч.

  Финансовия даде тон за песен, която веднага беше подета от Баце, Никито Василев и от целокупното ДъПъСъ. Кое не е ясно? Предизборна кампания "Киро и Асен съсипаха финансите"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а не е ли така

  17 Март 2023 18:13ч.

  Ако се върнат още веднъж, всичко казано в доклада ще се случи ! Че и по-лошо може да стане! Къро щом ги управлява!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  16 Март 2023 12:16ч.

  Авторът е прав за несериозното поведение на финансовия министър. След вчерашното и изказване, са и набили канчето, че излишно плаши хората преди избори и днес нова песен пее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  17 Март 2023 7:25ч.

  Тц, съдиха един министър на здравеопазването за всяване на паника. А поведението не може да бъде определено като несериозно. За въпросното й изявление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вероятно е права

  16 Март 2023 12:25ч.

  финансовата министърка, сигурно е така, но управляващите нямат интерес да се показва истинското положение на нещата, предпочитат засега да не разлайват кучетата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вместо на Велкова, Президентът Радев трябва да поиска оставката

  16 Март 2023 12:33ч.

  СИ! Тези недоразумения нали са негови.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  16 Март 2023 12:34ч.

  Кое не разбрахте, че са се прицелили във валутния борд бе... като видяха, че няма да има еврозона, като видяха, че Коцето ще предизвика и референдум, решиха да имитират изкуствена криза, ама нъцки! Собствениците на Румбата Шоршов искат парите гарантиращ валутния резерв, а после наистина да фалират държавата, защото докато е във валутен борд - НЕ МОГАТ ДА Я ФАЛИРАТ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пенсионер

  16 Март 2023 12:57ч.

  Жената е права! Стига недоучени деца да ни обесняват! Слушайте какво говорят от 2 години Николай Василев и Любо Дацов! Не допускайте такива като Киро и Асен да направят България бананови република! Да им имам "Хавардското образование"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • fiba

  16 Март 2023 12:58ч.

  +1 Най-вероятно е права, но са я натиснали да се отрече. Всеки който скоро е влизал в магазин, знае какво говоря. Същото е с кредитите, които са нужни за покриване на разходите по бюджета. Отиваш да купуваш пари и ти казват, има, ама е скъпо. Не можем да си ги позволим . Това е фалита.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • три морета и три небета и нато и Зеленски

  16 Март 2023 16:59ч.

  Жената почтено си казва,но лъжците и лицемерите са други. Иначе народа за по евтино си пазарува от Сърбия,Гърция и Турция ! И се спасява народа всеки кой как може от враждебната напаст. И с фалит и без фалит, сегашните и предишните и по предишните ,няма как да не колабират държавичката,просто няма как . Хората си купуват имоти по Гърция,Испания и др. страни,гледат да се спасят от лудницата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • митето

  16 Март 2023 12:58ч.

  Подходящ за поста финансов министър е неграмотен глухоням,макар на всички ни да е ясно на какъв хал е държавата.Тази дама незнайно защо ни каза,че "Царят е гол" и веднага последва ръмжене и вой.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  16 Март 2023 13:08ч.

  Тази дама, с тъпашките си изказвания ти качи цената на държавният дълг поне с 1 процентен пункт ! Дамата, с поне процент, капиш ?! И ще плаща държавата по ДЦК повече лихва отколкото айше и асан по ипотеката си .... Пазарен абсурдистан в който хампарцуми учат деградета на финанси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  17 Март 2023 7:27ч.

  Асен Василев обясни ситуацията простичко. С числа. Без да вкарва мнение. Ако няма пари, то е щото държавата не си събира данъците. Неясно в чия полза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • супер

  17 Март 2023 18:15ч.

  И някои се хванахте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абе, вива

  17 Март 2023 18:46ч.

  Виж Делян Добрев какво му отговори!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  18 Март 2023 8:50ч.

  Отговори с общи приказки. Вие само Добрев сте чули, май. Запознайте се и с тезта на Василев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи