Премахването на ПСА зачерква българските жертви в борбата срещу нацизма

Премахването на ПСА зачерква българските жертви в борбата срещу нацизма

Автор: Чавдар Ветов за "Гласове"

Авторът е доктор по история. Изследователските му интереси са свързани с фотографията като свидетелство за българската история и ролята й за формиране националната памет. Ч. Ветов има публикации за Българското националноосвободително движение през Възраждането, разгледано чрез фотографиите. Работи като главен асистент в Институт за исторически изследвания – БАН и учител по история в 105 СУ „Атанас Далчев“ - София. Представеното мнение е лично, то не ангажира институциите, с които автора е свързан.

Защо Паметникът на Съветската армия трябва да остане

В хода на човешката история се вижда, че не всички събития и личности могат да бъдат определени като „добри“ или „лоши“. Реалността, която след време се превръща в история, е многолика. Отношението на всеки един от нас към миналото зависи от ценностната му система, преживяванията и т.н.

Без значение как приемаме определено историческо събитие, като добро или лошо, споменът за него трябва да остане, за да ни помага да продължаваме в бъдещето. Един от актуалните въпроси, свързан с нашата памет е съдбата на Паметника на съветската армия (ПСА).

Основен идеологически мотив за махането му е, че той е символ на една чужда армия, окупирала България и довела до инсталиране на комунистически режим в страната. Но ако приемем за единствено вярна тази конструкция на историята, това означава ли, че паметника трябва да бъде разрушен? До 1989 г. ПСА е място за преклонение. След това монумента остава само отразител на историята. Нито държава, нито общество са длъжни да го възприемат като носител на версията за съветската армия – освободителка. Паметникът се превръща в свидетелство за едно от най-значимите събития в световната история, довело до гибелта на 60 милиона човека по целия свят. Дали ще бъде възприеман като символ на освобождение или окупация, като доказателство за негативите на комунистическия режим и т.н. - това е личната оценка на всеки един от нас.  

Гледната точка на защитниците на монумента е, че това е паметник на освободителната съветска армия. В дискусиите от последните дни не се зададе въпроса, защо Съветската армия обявява война на България и навлиза на наша територия. Това случайно хрумване на Сталин ли е, или обмислена постъпка.  След като през 1943 г. става ясно, че нацистка Германия ще загуби войната, българските политици започват да търсят начин да се дистанцират, но без рязко да скъсват съюза с Берлин.  Причината е, възможна окупация на България от Германия и загуба на администрираните територии в Македония и Беломорието. Съветската армия навлиза в Европа, като нейната основна цел е да унищожи изцяло нацизма – това включва и смяна на старите и създаване на нови просъветски правителства в държавите – бивши съюзници на Райха. Т.е. СССР иска да бъде сигурен, че привържениците на нацизма ще загубят властта из цяла Източна Европа – това е фактор за бъдещата сигурност на СССР.  

По това време България е във война с Англия и САЩ, но не и със СССР. Антихитлеристката коалиция (обединяваща трите държави) заявява за съюзниците на Германия (вкл. България), че „колкото по-продължително е участието им във войната и сътрудничеството с Германия, толкова по-гибелни ще бъдат за тях последиците...“ Правителството на И. Багрянов се опитва да сключи примирие със САЩ и Англия, но не успява, тъй като вече има договореност между тези две страни и СССР за разпределение на влиянието на Балканите. САЩ и Англия приемат България да попадне под съветско влияние, но да запазят контрола над Гърция. Последвалото правителство на К. Муравиев спешно се опитва да скъса съюза с Германия, но на 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България. Англия и САЩ, които също са във война с нас, но са съюзници на СССР, не се противопоставят на това.

И така, окупация или освобождение е навлизането на Съветската армия, и как този акт се отразява на България? За хората, свързани със стария режим, т.е. монархисти, прогермански настроените части от обществото, антикомунисти, въобще всички, които по някакъв начин са подкрепяли правителствата, действащи с нацистка Германия, навлизането на Червената армия носи беди. За привържениците на Съветска Русия, комунистите, противниците на нацизма, част от които преследвани от предишната власт, това е освобождение. Голяма част от населението очаква просто нещо по-добро – в този сложен исторически момент, без да се знае точно какво. За много от българите уважението към Русия се преплита с подозренията към комунизма, но и към фашизма. 

Към 09. 09. 1944 г. България има боеспособна армия, която не е участвала в сражения. На Съветската армия не е оказана съпротива при навлизането на наша територия. Тя се е доказала като победител на нацизма, има международен авторитет, признат от САЩ и Англия, една съпротива ще е безнадеждна за нас. Също така очакванията в обществото са, че влизането на Червената армия ще доведе до скъсване с нацистка Германия, т.е. възлагани са надежди за бъдещо сътрудничество.Традиционното позитивно отношение към Русия също е причина да няма съпротива срещу Съветската армия. 

Новото правителство на Отечествения фронт (доминирано от комунистите, подкрепени от Москва), както и съветското командване желаят страната ни да се включи във войната срещу Германия, по този начин ще се повдигне авторитета на България, тя ще може да получи по-добри условия в бъдещите мирни преговори. В следващите месеци Българската армия, заедно с Червената армия се сражават заедно срещу германците. 

Англичаните са против участието на България в разгрома над Германия, те не желаят страната ни да е с добри позиции на преговорите, тъй като това ще намали възможността на Гърция да проявява териториални и други претенции.  Един съветски политик пише „У нашите съюзници има напластено лошо чувство към България, за което не може да не се държи сметка.“ Съветската власт подкрепя българската страна, тъй като правителството на ОФ е лоялно към Москва,  на Съветския съюз е нужен съюзник на Балканите в изграждането на бъдещия европейски ред. Междувременно, по искане на Англия България отстъпва от окупираните / освободените / администрирани от нея територии в Македония и Беломорието. 

По време на Втората световна война убитите от Българската армия са около 10 000, ранените – над  22 000, а безследно изчезналите – над 9 000. Благодарение на това наше участие, въпреки че не сме признати за съвовюваща държава, ние имаме добри позиции при подписването на мирния договор през 1947 г., според който запазваме старите си граници, въпреки негативното отношение на Гърция и Югославия. И тук трябва да си зададем въпроса, ако Червената армия е единствено окупатор, Българската армия, действаща заедно със Съветската, предала ли е националните интереси, сражавайки се рамо до рамо с този окупатор? Можем ли да кажем, че българите, загинали при р. Драва и т.н. са „национални предатели“. Българската история е прекалено сложна и противоречива за да бъде вкарана в шаблонните понятия на съвременните политици.

При един поглед върху забележителностите в София, се вижда, че най-интересните исторически монументи от древността са църквата „Света София“ и „Свети Георги“ (Ротондата) – и двете от късноримската епоха. Те са уникални свидетелства за цивилизацията по нашите земи, но са създадени преди появата на българската държава. Въпреки че са дело на чужда цивилизация, те са част от нашето културноисторическо наследство. От епохата на българското средновековие нямаме запазени в София забележителни паметници. От времето на Османската империя е Баня Баши джамия. Сградата на СУ „Климент Охридски“ е свързана с изграждане на Третата българска държава, от това време е и паметник на Царя Освободител и храм-паметника Александър Невски, посветени на Руско-турската освободителна война. За най-важното събитие от ХХ век – Втората световна война, както и за епохата на социализма, забележително историческо свидетелство е ПСА. Ако погледнем другите европейски столици, ще видим, че там също има старинни църкви и университети, но такъв тип паметници са малко, те са уникални за Европа и трябва да се пазят.
Града с може би най-много история и култура в Европа е Рим. Там най-забележителните паметници и исторически монументи са от Античността и Средновековието. Как ще реагира обществото, ако някой ревностен католик  предложи да унищожат наследството на Римската империя, тъй като императорите са преследвали християните, хвърляли са ги на стадионите да бъдат разкъсвани от дивите животни и т.н. Аргумента е, че тези монументи от Античността обиждат религиозното чувство на съвременните християни.

Или пък ние решим да унищожим византийското наследство по нашите земи, защото то напомня за една враждебна за нас цивилизация с която водим войни в продължение на векове...
Целта на ПСА е, както пишат през 50 те години, да изрази несломимата мощ и освободителната мисия на Съветската армия и вечната дружба между съветския и българския народ. Поставен в центъра на града той трябва да въздейства  всекидневно и непосредствено на гражданите на Столицата и пребиваващите гости от страната и чужбина. Сега (2023 г.) целта на този монумент е да бъде историческо свидетелство за важен за нас период, и като такова, той трябва да остане на своето място.

Скулптурите изобразяват както войници от Червената армия, така и българи. Художествената идея и изпълнението са на български творци, в композицията са показани следните сцени: братското посрещане на освободителната Съветска армия от българския народ;  бойния път на Съветската армия от Сталинград до Берлин; около самият монумент – моменти от Октомврийската социалистическа революция; героичния труд на съветските хора в тила по време на войната; моменти от сраженията на Червената армия. Върху паметника - съветски боец, български работник и майка с дете. Ако се вгледате във фигурите, ще видите, че те внушават сърдечни отношения между българи и войници от съветската армия, няма нищо, което да представя българите в принизено, подчинено положение, по никакъв начин не е наранено нашето националното самочувствие.  

Окупацията / освобождението на България е следствие от договореностите между съюзниците в Антихитлеристката коалиция – Англия, САЩ и СССР. Две от тези страни днес са наши натовски партньори. И нека не забравяме една друга окупация на България – от Антантата (Англия и Франция), донесла разпокъсване на българските земи и толкова допълнителни беди и нещастия.
Премахването на ПСА е символ на отричането на усилията и жертвите, не само на съветската армия, но и на българите, участвали в борбата срещу нацизма. Наистина, в последвалите политически борби много българи стават жертва на терора на новата власт. И двете събития не трябва да се забравят. Паметника е забележително свидетелство за този противоречив период от българската и световна история. Бутането на паметници не променя историята, унищожава я.

Използвани са изображения от списание "София", 1953 г.


 

Още от Коментари

Коментари

 • Монархофашист

  19 Дек 2023 9:56ч.

  Борбата беше на шумкари и престъпници, подкрепени от СА, срещу царство България. Поне останаха със заблудата, че са победили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Монархо-нещо си, Идиото?

  19 Дек 2023 10:00ч.

  Ти си знаеш за колесника! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Борбата беше на шумкари и престъпници, подкрепени от СА

  19 Дек 2023 10:13ч.

  Ади пак в свидетелско време и наклонение се е изказало дедето. Що не идеш с името и суратя си да го заявиш това публично във Франция и да видиш какво ще ти се случи - там има още живи герои от Ла Резидънс и техни наследници. А иди и се върни да докладваш. Поне ще си заслужиш шепицата центове, заради които се излагаш денонощно тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Резистанс",

  19 Дек 2023 10:14ч.

  Простете, от ИИ толкоз редактиране.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  19 Дек 2023 10:49ч.

  не е само и.диот, и нагло парче е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешев и компания "спасяваха бг евреите", след сталинградската битка

  19 Дек 2023 11:16ч.

  също шумкари от СА

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  19 Дек 2023 11:54ч.

  В края на краищата невежите шумкарски престъпници замениха вярата и отровиха с пропагандна идеология редица млади български поколения, национализираха, експропиираха, разкулачаваха, отвратиха селяните от земята, българите - от частните им стопанства и занаяти в дюкяни, опоскаха и съсипаха България (която най-малкото щеше да е на нивото на развитие и национално богатство на Гърция) и накрая спретнаха 10-ноемврийския преврат, за да заграбят националния бюджет и този от външнотърговските ни дружества, за да направят ново преразпределение на националните активи, и за всяване на страх отвориха вратата на мутрите и ОПГ-тата да парцелират територията за нови престъпни схеми, "застрахователни", пирамиди, наркопласьорство, проституция... И имат наглостта сега отново да се опитват да пренапишат и фалшифицират историята, надявайки се всичко това да е забравено. И всичко това, само и само да не пуснат властта, която също са окупирали, за да източват обществени фондове, за образоват и поддържат живота на наследниците им на Запад, който иначе УЖ псуват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "И имат наглостта сега отново да се опитват да пренапишат и фалшифицират историята, надявайки се всичко това да е забравено"

  19 Дек 2023 12:03ч.

  Ъхъм, пренаписаха я, я - а всъщност при Сталинград Паулус победи, а Хитлер не допусна ни един солдат да прекрачи Берлин. И Първа българска армия под ръководството на ген. Стойчев се би при Драва-Соболч на страната на нацистите, поради което ген. Стойчев не беше поканен - единственият чужд военен, на Парада на победата и не беше в първата редица. Понеже Парадът на Победата се състоя в Берлин и пленените знамена ги хвърляха в краченцата на Хитлер, нали бе, лъжльо нещастен. Лъжата е смъртен грях, поне от Господ страх нямате ли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • експропиираха

  19 Дек 2023 12:17ч.

  Научи се първо да пишеш, после се изхождай вербално

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гърците преди 1989 година

  19 Дек 2023 19:18ч.

  Бяха пълна скръб! С какво сравняваш изобщо, бе лъжец долен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шумкари днес няма

  19 Дек 2023 19:19ч.

  А църквите празни! Затова пък сектите в завидно добро състояние.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  19 Дек 2023 10:27ч.

  Добре, че истинските антифашисти в България вече не са живи, за да станат свидетели на сегашния позор... А на сегашните джендър-либерасти и атлантици следва да им се напомни, че нагло-саксонците ВИНАГИ са били срещу нас и ВИНАГИ са се опитвали да ни заличат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истинските антифашисти изобличавахаи се срамуваха от комунистическите партизани след Деветосептемврийския преврат

  19 Дек 2023 11:41ч.

  Някои от тях бяха наказани за тези си дела със затвор, други убити, трети низвергнати и изселвани. Други, които са членували в БКП, казионната БЗНС ди хвърлиха партийните книжки в знак на отхвърляне на властта на мандражйските крадци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 19 Дек 2023 11:41ч

  19 Дек 2023 19:23ч.

  Да оставим мандрите, днес вече у нас такива няма, щото не ни трябват. Ще ядем щурци. Ако кой построи същите заводи и фабрики, които приватизацията унищожи? На кого се оказа изгодно това? Дали не на същия запад към който се стремим и на тия зад окена?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпреки че не сме признати за съвовюваща държава

  19 Дек 2023 10:32ч.

  със съгласието и на ссср

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Миииии

  19 Дек 2023 10:44ч.

  Навярно щото сме били само под 1/4 съвоюваща, ако си сложите кунката на сърДчицето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • позорът МОЧА

  20 Дек 2023 8:07ч.

  Всеки, който не желае на мястото на чуждия окупатор с шмайзера да има български герой, не е българин,г-н Ветов. Не ти ли се иска там да е Левски, а не тоя мародер?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  19 Дек 2023 10:49ч.

  Напълно съм съгласен с автора. Ако не беше СССР цялата Горно-тракийска низина заедно с Родопите щеше да е гръцка. Само заради този факт паметника, трябва да се запази на СЪЩОТО място!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А идеята на георги димитров за Комунистическа балканса федерация щеше ли да запази суверинитета на България?!

  19 Дек 2023 16:55ч.

  От 1944 г. до 1947 г. между Югославия и България се водят активни преговори за създаването на Комунистическа балканска федерация. Проектът има благословията на Сталин, а негови инициатори са Георги Димитров, бивш ръководител на Коминтерна и лидер на БКП, и Йосип Броз Тито, ръководител на КПЮ. Горещият картоф в преговорите се оказва Македонският въпрос, а според плановете на югославяните България трябва да влезе в състава на федерацията с равен статут на останалите федеративни републики в Югославия - Хърватска, Словения, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия - докато българската страна настоява за двустранна федерация между България и Югославия. За целта георги димитров и БКП-ейци провеждат агресивна македонизация на българското население в Пиринско чрез принудителна смяна на етническото самоопределение, достигнала до регистриране като "македонци" дори на част живеещите в този район български евреи и руснаци-белогвардейски емигранти. Югославия предлага включване на България във федерацията с равен статут на Сърбия, Хърватия и останалите републики, а българската страна, подкрепяна и от Сталин, настоява за двустранна федерация между България и Югославия и предпочита нейното постепенно изграждане като се започне с политически и икономически съюз. Великобритания и САЩ остро протестират срещу тези планове и акции. През ануари 1945 г. Великобритения протестира, като завява, че България не може да води такива преговори, преди да е сключен мирен договор с нея. Антихитлеристката коалиция на трите големи държави решава окончателно въпроса със споразумение на Постдамската конференция на 2 август 1945 г. Това е третата и последна среща на голямата тройка от антихитлеристката коалиция. Първите две се състоят в края на 1943 г. в Техеран (Иран) и в началото на 1945 г. на Ялта (Съветски съюз). В конференцията участват президентът на САЩ Хари Труман (Рузвелт вече е починал), Сталин и Чърчил (но по време на конференцията губи парламентарните избори и в Потсдам отива неговия приемник Клемент Атли). В Постдам съюзниците признават на Италия статут на съвоюваща страна и Сталин предлага това да бъде направено и за България, но Труман и Чърчил отказват да обсъждат въпроса, настоявайки преди това за прилагане на решенията на Ялтенската конференция за провеждане на избори и възстановяване на либералната демокрация в страната. Само че Сталин е уговорил режимът у нас и другите държави в съветското пространство да се преструват и залъгват народа и света, че уж ще установява народна демокрация, докато приключи окончателно ВСВ 1947 г., а след това започва ускорена болшевизация и всъщност т.нар. нов строй - комунизЪма, признат у нас със закон за престъпен през 2000 г. Така че, в Постдам на 1 август 1945 г. Чърчил (поради всичките обстоятелства от загубените избори в страната си и в онази сложна обстановка на ВСВ) се е отказал и от останалите 25% от България, докато на първата Московска конференция на 9 октомври 1944 г. рисува т.нар. процентно споразумение за подялба на Европа, където първоначално предлага на Сталин 75% от България. В Постдам Сталин вкарва в употреба идеята за Източна и Западна Германия, Източна и Западна Европа, и накрая за Източния и Западния свят. И така Източна Европа, без Гърция, остава за СССР, вкл. и България, без никакъв процент на западно влияние. И ако се сравняват спорауменията за подялба на Европа и света между антихитлеристката коалиция и това между Сталин и Хитлер, то те поразително съвпадат, т.е. Западът получава "наследството" на Хитлер, а Сталин - териториите на изток по линията Прибалтика - Черно море.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Победилата нацизма армия е Червената, а не съветската

  19 Дек 2023 11:28ч.

  Червената армия е създадена на 23 февруари 1918 г. За неин основател се счита един от главните дейци на т.нар. "ленинска гвардия" – Лев Давидович Троцки, колкото да не им се иска на днешните пропутински рашисти-фашисти. До 1946 г. Червената армия носи названието Работническо-селска червена армия (на руски РККА), а след това е преименувана на Съветска армия. Т.е. инсталираните марионетки на съветско-сталинския режим в България благодарят на Съветската армия за установяване на диктатурата на мракобесния съветски/комунистически режим, а не на Червената армия за освобождаването от фашизма (какъвто не е имало в България) или победата над нацизма и признателност на загиналите във ВСВ. Поне това беше ясно от надписа на ПСА. Така че, сега нека да не ни пробутват поредните фалшификации каква е причината да бъде построен този монумент и то чак 1954 г. А защо 1954 г. Защото българския народ не е бил признателен на същата тази Съветска армия, когато виждат как с нейна помощ вчерашните неграмотни крадци на мандри изколват цвета на българския елит, за да се самонастанят във властта и в домовете им, като изселят и остракиварт роднините им. Парите за ПСА са събирани ПРИНУДИТЕЛНО от трудовите заплати и доходи от всеки българин, когато са били на купонна система и едвам са си изхранвали семействата. Не се е търпял отказ, То, затова е и МОЧА е издигнат най-високо, за да внушава респект от страх (не от уважение, признателност и преклонение), че новата съветска власт ще се разправи с всеки несъгласен без съд и присъда, с измислени "доказателства" (ала Вишински).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  19 Дек 2023 11:37ч.

  "Когда родился идиотом, это на всю жизнь"... Преведи си го с Google Translate. Репликата е от една класическа руска комедия и силно отразява твоята скромна екзалтирана същност. ;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  19 Дек 2023 13:10ч.

  Недобитите троцкисти се изокаха. Сталинизма гоним, а? Един път бити, винаги ще бъдете бъдете бити. Много поздрави на Клинтън и компашка. Гуантанамо ги чака

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Дек 2023 13:27ч.

  Бе то и ЦСКА след(ЦДНА) беше "Червено знаме", после стана "Септемврийско знаме", но квото и знаме да беше, си е ЦСКА. Така и с Червената армия. Дали е Червена, Съветска - нема значение. Във вашта Европа я знаят Руска. "Руснаците идват" - и полетя надолу. Горкият човечец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • северомакедонец

  19 Дек 2023 13:30ч.

  Те точно и затова премахвате паметника....Защото е на Работническо - селската Червена армия. Затова и съвременна Русия цвъка "георгиевски лентички" от ПСВ, а не червени ленти. А вие в БГ събирайте от девет дерета вода за да скриете мотивите си. Реставрация. Низшите да стоят в блатото и да не рипат и да не гледате на старшите и по-богатите в канчето...Ама комунистите победиха нацистите и спасиха евреите..... минало бешело. Ама за 1300 г за пети път от север ни спасяват ... у лево при чалгапатриотите. За редблу васалите от източна Европа - забвение, попфолк и промоции в лидъл. За слугите - я длъжност, я научно звание, я субсидийка, ама на дистанция от господарите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  19 Дек 2023 11:41ч.

  типичният рубладжийски изказ при всеки дебат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вярно, истината така звучи

  19 Дек 2023 22:09ч.

  А никът ти е типично комплексарски!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Документи и литература

  19 Дек 2023 11:54ч.

  Респект, г-н Ветов! Описали сте напълно достоверно и реалистично състоянието на нещата и при това повествовавате много спокойно, щадящо и балансирано! Аз не съм така политкоректно настроен, тъй че пригответе се, глобалистични диванета, да чуете някои неприятни оценки и факти! Т.н. "комунисти" са вършели насилие и са ползвали неприемливи средства, особено до 1956. Същите и дори далеч по-страшни и масирани неща са вършени без изключение и в страните, които опитвате да давате днес за пример. България е "дадена" на Сталин от нашите настоящи "приятели". Дипломацията на салфетките се случва на Московската конференция, която е СЛЕД нашия 9-ти. Там Чърчил се опитва (ако може) да откопчи от Сталин повече влияние и тежест, което е доста странно, като се има предвид, че СА вече е на цялата територия в България. Ако е искала, още към 8-9-ти септември СА щеше да врезе и в Гърция, но не влиза! Не влиза, защото Гърция е "дадена" по стара договореност на Вбр. Чакат да дойдат англичаните, които апропо сколасват чак месец-два по-късно! Вие какво очаквате бе, идиотчета! СА да пренебрегне поетите към съюзниците ангажименти, да пренебрегне своите лични намерения, планове, интереси и да стои месеци наред на дунавския бряг, чакайки г-н Чърчил да се накани да дойде и да освободи хубавите българи?! Вие в ред ли сте, бе?! Вие знаете ли участието на г-н Чърчил в ПСВ и деликатните му отношения с българите, пък и с турците (Галиполи)? Г-н Чърчил щеше да раздели България между гърци и югославяни и да остави едно парче около София, която от своя страна щеше да е бъде превърната в картофено поле! Ветов го е казал много хубаво - за някакъв кръг от хора е било окупация, за мнозинството е било освобождение! Искайки да остане деликатен, Ветов спестява много важни обстоятелства. Дори ще прескочим темата - била ли е България "фашиска/национал-социлистическа/хитлеристка/др. страна??! Това са характеристики на отделни национални режими в европейски държави, но че в България е имало фашисти, това не подлежи на съмнение! Няма да ги развивам в подробности, чутури атлантически, само ще маркирам: Вие чували ли сте за: Закон за Защита на Държавата 1924 г.; Закон за Защита на Нацията 1941 г. Познавате ли имената на едни прекрасни хора: комисаря по еврейските въпроси в царство България Александър Белев?? Знаете ли кой е той? Знаете ли, че на практика още от 1940 г. национал-социалистическа Германия реално и масирано въздейстнва върху управлението на България и решения без тях не се вземат. И тогава е имало фактор Посолство! Познати ли са ви разни знакови имена: Теодор Данекер, предсдтавител на Гестапо, Ако за него не сте чували, то поне знаете за Адолф-Хайнц Бекерле? Знаете ли кои са те? Струва си да познавате и едни други имена, които уж са били хора на полицията, търговски представители, но реално са управлявали България зад паравана - щурмбанфюрер Фридрих Панцингер, майор Ото Вагнер (поне за д-р Делиус сте чували)! Българските имена ще ви ги спестя, защото може да си познаете кръвната линия! Значи, според вас всичко в България е било демокрация, човешка обич и красота, та руснаците е трябвало да чакат на Дунав, да дойдат да ни окупират англичаните?! Защото ние сме били едни много хубави хора и исторически ни се е полагало само най-доброто! Вие в ред ли сте, бе! Или пък най-много ви харесва мисълта цитираните имена да си стоят в София и да продължат да командорят страната?! Ако не ви се вярва, че всичко това е било и не вярвате на документи, тогава поне вземете и прочетете Д. Димов - Тютюн! Там също може да намерите реалистични оценки, макар и в литературна форма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на къде отива този свят?

  19 Дек 2023 11:59ч.

  Монархофашисти пишат в този сайт (свобода на словото). Хубаво. Идиоти се хвалят как са описали паметника, други са орисували блока, който санирахме преди три месеца ("Путка", "Хуй" и анатомични детайли на същите). Хубаво. Днес слушам по БНР колко са хубави тези неща и каква свежест придават на екстериора, как обогатяват информационно градската среда. Предаването е за перспективи за развитието на това "изкуство" у нас. Оказва се, че чак от Холандия идвали да се учат от нас. Нидерландия, дето не ни иска в Шенген! Уникално! Но аз един ще хвана и ще му счупя главата (иска ми се, но няма да го направя, защото не съм такъв човек). Но може аз да го орисувам на голо, както аз си знам, За 5 стотинки не са направили нищо в живота си, но с голяма охота мърсят живота на другите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се впрягай излишно..

  19 Дек 2023 12:20ч.

  Всеки назоваващ себе си монархофашист е робска душа по презумпция.. Той е първо поданик и чак след това гражданин..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марек

  19 Дек 2023 13:06ч.

  Монархо-фашистите на кого викат цвят на нацията? На тия, които осигуриха на Отечеството две национални катастрофи ли? Или дето за малко избегнахме трета? Не цвят, а сухи трънье. Като днешните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  19 Дек 2023 13:21ч.

  Кучетата лаят, керванът си върви. Вместо да лаете, погледнете на къде върви този керван, щото после пак цветът на нацията бил изчезнал, и строим нови паметници. Айде по същество! И без лични травми и обсесии на нереализирани некадърници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • северомакедонец

  19 Дек 2023 13:35ч.

  Алиса, никой не си задава въпроса каква истинска боза прикриват с тази варварщина...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  19 Дек 2023 14:11ч.

  Да е само боза, ще го преглътнем. Но мисля, че тук подбудите са много по дълбоки, засягащи националната сигурност на държавата. Както казва авторът, с премахването на паметника се анулира участието на България във третата фаза на ВСВ. Да си представим тогава Парижките преговори 46та. Антифашистко участие анулирано. Встъплението на В.Коларов пред съюзниците - анулирано. Паметта на Г.Димитров - анулирана. На масата за преговори отсъства представител на СССР. Претенциите на Гърция- удовлетворени. От друга страна, реабилитиран Никола Петков, съден за национално предателство (национално предателство означава застрашаване на държавните граници и териториалната целост на страната). Т.е. открива се пътя на старите проекти към реализация- Проектите давност нямат. Т.е. в момента се създават условия Турция и Гърция да проявят своите претенции. И като човек живял 20 години в Гърция, знам със сигурност, че тези претенции към Тракия никога не са преставали. От друга страна Турция с неоосманският проект... Т.е., ако нашите съседи не си поделят мирно територията ни, може да се окажем полигон на военни действия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса 19 Дек 2023 14:11ч.

  20 Дек 2023 0:32ч.

  Най-същественият коментар. За съжаление. нАТО убива България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Монархофашист

  19 Дек 2023 13:37ч.

  Вашата работническо незнам каква си армия беше окупационна, но се спомина отдавна, а след нея и колхоза. Западен Берлин и ГФР бяха доказателство, че сте победили само в мечтите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Драги ми, Смехурко,

  19 Дек 2023 13:53ч.

  що се правиш на овчарско куче, като моеш само да блееш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разправа с миналото

  19 Дек 2023 14:17ч.

  Няма да се спори за безспорните неща! Частният интерес, користта и стръвта водят в определен исторически етап до общества, които са по-ефективни в производството и услугите. Ако сме достатъчно тъпи и ограничени и спрем дотук, всичко във вашата версия щеше да е само за пример, подражание и веселба! Понеже сте прекалено тъпи, отказвате да видите посоката, тренда и перспективата! Да, някога Западен Берлин беше по-лъскав, но това е възможно най0тъпият пример, апропо! Без романи и трактати, но възхваляваният от теб свят и строй какво донесе в днешно време и перспектива за утре. Само брутални лъжи, двуличие и лицемерие, драстично задлъжняване, което е практически опит да се открадне от бъдещите поколения, освен ако за пореден път не успеем да прехвърлим тежеста върху "бедните и ненужните" хора и страни. Тотално дебалансирани общества, които са на прага на тежка социална имплозия! Общества, които буквално загубиха образ, картина и смисъл. Поради липса на важни неща, смисълът е трансформиран в покупка на вещи, за някои обилно хранене и после оригване и пърдене. Драстични и загубени в живота си егоисти, които вече дори не искат да се гражат за деца, защото всяко човешко същество се опитва да бъде слънце в неговата собствена слънчева система. И всичко това гарнирано с увеличаващ се натиск, разпространение на отрови, на ловко конструирани вируси! Дори не се свенят да заявят в прав текст, че жизнената среда на планетата принадлежи на шепа хора, а останалите трябва да бъдат депонирани някъде, след естествената им или принудителна кончина. Унищожават права, въвеждат разни прикрити форми на контрол и доминация. Демокрация ли?! Единият строи незаконни магистрали за да може да си създаде среда да открадне. Другите издигат два реда ограждения с тежко въоръжени полицаи, че да могат да извършат незаконен демонтаж на един ПАМЕТНИК! Всички те са разтревожени и мислят за мен, за нас! Айде.-бе, не думай! А някакъв тъпанар се закъхарил за нЕква окупация отпреди 80 години, възложена на окупатора и одобрена от днешните му дружки, все хубави хора, символ-верую на истината и красотата! А по съвместителство - грабители и пълни мошеници! Вие сте пълни дебили, бе! Подкарали са ви към скотобойната, а вие размахвате заканително пръст на миналото и същевременно чествате с песен победата над гранита и бронза! Идиоти, сър!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Teodora

  19 Дек 2023 15:16ч.

  Добре, нека остане, но да го свалят от постамента. Твърде висок е и е грозно така. PLEASE

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • pepita

  19 Дек 2023 19:55ч.

  фобия от засенчване ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  19 Дек 2023 15:47ч.

  станислава севриев: "какво губим,като печелим!!!!". макендонците ни ненавиждат, гърците и турците ни имат за глупаци, сърбите ни се подиграват, румънците-не ни чуват. това е аритметиката ни. остави ни само да се само"фалшифицираме",че преди 9-и сме били първа икономическа сила на балканите. губим мебдусъюзнияеска и първа световна война,което е равно на Две катастрофи. губим и втората световна война. и все някой ни е крив и виновен. бекерле казва за нас в дневника си:"бъларите са умни и винаги правят това,което не трябва". казах ли нещо на малоумниците тук,на чиито бащи и дядовци сърбахме попарата и духахме супата. сега се търкаляме към края на бг нощта .както каза Гешев при сащо стажанта в последното си изречение ".... и тук един ден ще са индианците".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • катастрофата е необратима

  19 Дек 2023 16:37ч.

  Българските нацисти нарязали паметника на съветската армия тържествуват. Прогерманското лоби и почитателите на германския нацизъм в България имат дълбоки корени. Прикриват се като демократи, евроатланти, но мразят от дъното на душата си народа и са готови на всякакво национално предателство в служба на Германия и САЩ разбира се. Огромен брой германски нацисти престъпници намериха ,убежище във САЩ и Англия след края на втората световна война. В Украина денацификация не беше проведена, в България също много откровени нацисти се приспособиха и станаха активни членове на БКП и БЗНС . Нищо ново под слънцето. Интересно е влиянието на германския нацизъм върху БПЦ преди 9.09. 44 год. Днес младите български нацисти ,тъпи по природа се активизират и открито се изявяват като нагли демократи с ценности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Забележка

  20 Дек 2023 0:43ч.

  Няма Украйна нито преди, нито след ВСВ. Има УССР. В УССР Сталин провежда успешна денационализация, в която загиват около 50000 съветски военни ( предимно от УССР). Волунтаристът от УССР, завистникът и кукурузникът Хрущов освобождава от лагерите за изтърпяване на наказания хиляди укронацисти - убийци и последователи на Бандера...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неда Павлова

  19 Дек 2023 17:00ч.

  Балансиран и убедителен коментар на г-н Ветов. Поздравления!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добро момиче

  19 Дек 2023 17:39ч.

  Браво, Неда! Ето едно хубаво и добре възпитано момиче, което спазва правилата на етикета и добрите обноски! Това не отменя нашето задължение, да заявим директно и напълно неполиткоректно, че все пак безсрамно и глупашки тук-таме се появяват разни идиотчета: MarlboroMan, 11:41; Монархофашист, 13:37; анонимен манипулатор 16:55, извъртащ историята, както му допадне; анонимен 11:28; друг дребен боклук!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И къде са изобразени жертвите в ПСА?!

  19 Дек 2023 17:24ч.

  В този монумент няма нито един изобразен български войник, символизиращ 13 000 убити във войната на българската армия срещу хитлеристите 1944 -1945 г. Затова нямаме национално помирение, като не сме сключили споразумение за миналото между различните памети в обществото ни. За разлика от другите държави в Източна и Централна Европа. Затова разделението между отделните групи в обществото ни е пословично и се плюем, разчитащи миналото по коренно различен начин всеки за себе си. Така няма и как да се обединим като нация за разрешаване на днешните проблеми. Така не става и няма как да стане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съдържание и форма

  19 Дек 2023 17:42ч.

  Този пък щял да обединява нацията??! Вие я убихте, бе! Няма вече нация! Сега са финалните акорди на един реквием! Първо унищожихте същностите, после символите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нинова

  19 Дек 2023 18:39ч.

  Се оказа, най-голямото нищожество, лицемер и лъжец. Тя назначи Радев, той назначи внуците на БКП, и тя не успя да защити един паметник който се предполага че е тяхно задължение. Тя е за затвор. Слава Богу, че истината излезе наяве. Нинова държи сглобката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбира се...

  20 Дек 2023 0:48ч.

  Нинова е повече от нищожество, лицемерка и лъжкиня. Тя е слуга на американското посолство. Тя е безвластната свиня в антинародното Народно събрание с овластения шопар Пеевски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фашистки бяс! Фашистка мерзост! Фашистки ценности!

  19 Дек 2023 18:44ч.

  Фашистки бяс! Фашистка мерзост! Фашистки ценности! По нощите флексът реже историята, изкуството и паметта. Парче по парче. През 1923 г. българските фашисти отрязват дясната ръка на Александър Стамболийски и го бият с нея. После режат Стамболийски парче по парче. Накрая го обезглавяват. Вестниците пищят възторжено. През 1967 г. боливийските фашисти под ръководството на офицери от ЦРУ убиват Че Гевара. И му отрязват ръцете. През 1973-та чилийските фашисти, подкрепяни от ЦРУ, премазаха ръцете на Виктор Хара. И го разстреляха. Германските нацисти започнаха с изгарянето на книги. После изгаряха хора. Укронацистите започнаха с изгарянето на хора – изгориха живи 50 души в Одеса и квичаха щастливо в своите фейсбуци. Българските неонацисти 34 години воюват с паметниците на антифашистите. В тъмна доба режат с флекс Паметника на Съветската армия. Щото са евроатлантици. И квичат щастливо в своите фейсбуци. Бездарието е фашизъм. Фашизмът е престъпление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мисля че заместваща фигура

  19 Дек 2023 20:41ч.

  Докато тече разследването, може да се направи от станиоли от шоколад, на Денков, как подава при волейболна среща с деца. Топката ще е ориентирана точно към "неговия" прозорец. Да започнем да събираме станиоли от шоколад за безвъзмезден паметник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • говорим едно ама правим друго !

  19 Дек 2023 21:00ч.

  Тази областна управителка не беше ли в служебното правителство на тримореца ? Май да !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  19 Дек 2023 21:54ч.

  А жертвите в борбата с комунизма ? Те не трябва ли да се почитат ? Те все пак са повече к много по-свидни: това са лекари, учени, инженери, политици, свещеници , т.е. цветът на нацията. А комунюнгерите са били крадци, пияници, мързеливци и преди всичко криминални. Т.е. утайката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: грешния (sin) по-горе

  19 Дек 2023 22:08ч.

  Монархо-фашистите избиха цвета на нацията през 1923, 1925 и 1941-1944 г. Убийците на българския народ и на неговия цват са убийци с титли и нищо повече. Народният съд наложен от САЩ, Великобритания и СССР над убийците на българския народ и неговия цвят е бил строг, но заслужен и справедлив. Смътр на фашизма! Свобода на народа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Монархофашист

  20 Дек 2023 10:37ч.

  Чистихме плевелите за да ни е подредена градината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Респект към автора Чавдар Ветов

  19 Дек 2023 22:02ч.

  Благодаря за снимките на барелефите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добра статия

  19 Дек 2023 22:12ч.

  Подредена, ясна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иронично

  20 Дек 2023 22:06ч.

  Иронично, паметник на българския войник, няма. Нито един в София от ранга на 18-те гигантски такива на ЧА и режима в България, която ни е "освободила" без нито една битка с немци на българска територия. Напротив, паметници са разрушавани, включително паметника на незнайния войн, е разрушен.. Нормално ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи