Правителството предлага по-леки наказания за клевета и обида

Правителството предлага по-леки наказания за клевета и обида

Промени в Наказателния кодекс (НК), които да позволят налагането на по-леки наказания за клевета и обида, предлага правителството. Те са в отговор на няколко осъдителни решения срещу държавата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Сегашните разпоредби в НК не позволяват на осъден клевета и обида да бъде освободен от наказателна отговорност и глобен, обясни правосъдният министър Крум Зарков.

"Съдът в Страсбург определя като стандарт това, че публичните личности и органите на власт трябва да търпят критика в по-широки размери, отколкото частните лица. Изследването на практиката на съда показва, че българското законодателство всъщност прави обратното и осигурява по-висока степен на защита и понякога възможности за злоупотреба с права на органите на власт и длъжностните лица, които се чувстват обидени или оклеветени, в това число и от журналистически разработки", коментира той.

През 2016 г. съдът в Страсбург излезе с решения по няколко дела, по които българи съдеха държавата заради искове за клевета. Жалбоподателите бяха осъдени у нас след като се бяха оплакали от различни служители – полицаи, учител и др. Това ЕСПЧ заяви, че ефектът от подобни присъди е "задушаване" на жалбите срещу държавни служители.

"Гражданите по принцип трябва да са в състояние да подават оплаквания срещу държавни служители до техните висшестоящи без риск от наказателна санкция, дори когато твърдят, че е налице престъпление и дори ако твърденията им след проверка се окажат неоснователни", заявиха тогава европейските съдии.

Това не е първият път, в който правосъдното министерство се опитва да прокара такива промени. Такова намерение бе обявено и през март, но до гласуването на такива текстове така и не се стигна. Какво ще се случи със сегашните предложения също не се знае. За тях ще решава евентуално бъдещ парламент.

 

 

Коментари

 • хаха-По думите му така ще се синхронизира националното законодателство с Европейската конвенция по правата човека.

  21 Sep 2022 13:54ч.

  Европейска конвенция за правата на човека; по-голяма смехория няма на тази планета. хаха; тоя още се прави, че работи нещо;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк МЕТА Шикългрубер

  21 Sep 2022 14:00ч.

  А кога ще има закон за външен агент ? Като АзБ, ДВ, ЛГБТ и останалите ракови образования пуснали метастази в България ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какъв беше проблема с поста за спекулата и безстопанствеността на висшите държавни чиновници

  21 Sep 2022 14:08ч.

  та го изтрихте скоропостижно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А за евроатлантическа пропаганда кога?

  21 Sep 2022 14:55ч.

  За отмяна на приватизацията и реституцията кога?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клевета или обида е да напишеш за някого

  21 Sep 2022 15:37ч.

  (например за к.з.), че е умен и прозорлив. Или нагаждач? "законопроектите, нужни за получаване Плана за възстановяване и устойчивост"? (Pо-точно) "парите по Плана за възстановяване и устойчивост"? "Царица е парица".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • късно е за синхронизиране, чадо

  21 Sep 2022 16:40ч.

  те хората тръгнаха да напускат, той щял да синхронизира, напълно неадекватен политик. Най-важната от най-важните политически задачи са не жалките парици на Плана, а възвръщане на суверенитет, чрез диверсификация на империите, т.е. балансирана ориентация в многополюсния мир, който вече е факт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  22 Sep 2022 9:02ч.

  Липсата на идеи за развитие и напредък се прикриват с измислени предложения за не знам си какво! Това ли са проблемите на България?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Великолепна идея,

  22 Sep 2022 10:45ч.

  тъкмо повод да се наслаждаваме на простотии,псувни,долни обиди и ругатни с които ще се замерят т.н. публични личности в милата ни родина!Тъй де,за к’во киризиме българската либерална телевизия и радиа ако не гледаме пипържните между “елита”ни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pontifex Maximus

  23 Sep 2022 7:35ч.

  Кати си завършил Сорбоната е така-промит либерален мозък. Те не стига, че не се налагат наказания за тези неща, защото давността е толкова кратка, ами да намалим още наказанията та да могат безнаказно анонимни писачи да разрушават доброто име на всеки един... Социалист... ама истински...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи