Посещението на римския папа и медийния шум - какво трябва да се знае

Посещението на римския папа и медийния шум - какво трябва да се знае
Най-добре е като начало да се прочете решението на Светия Синод на БПЦ. Там се казва накратко, че такова посещение ще има, и че папата може да бъде приет в сградата на Синода, и то лично от патриарха. Обръща се внимание на невъзможността за общи богослужебни действия: но не защото това не е очевидно за православния християнин, а за да не се допускат излишни коментари по вестниците. В решението не се споменава за никаква „католическа църква“, „свети отец“, „апостолически“ пътувания, нунции и монсеньори.

 

 

Ето какво е нужно да се знае и повтаря, за да се разбере смисълът на такива прояви и медийния шум около тях.

 

Като духовно лице (лидер) папата посещава не България, а своите последователи в България. Дори да са много, те не са част от българската Църква. Макар и български граждани, в духовно отношение те са чужденци. Това, което казвам, не е обидно, тъй като няма нищо лошо в това, някой да е чужденец. Аз примерно съм чужденец в Италия и Гърция (макар да разбирам италиански и гръцки), и ако някой ми го каже, няма да се засегна. Дори да стана италиански или гръцки гражданин, в някакво отношение ще си остана чужденец.  

 

Като политическо лице папата посещава българските политици. Това също не е беда, защото няма нищо лошо политиците да се срещат и да обсъждат отношенията между своите страни. Особеното е, че папата е държавен глава и духовен лидер едновременно: и не случайно, а защото това е заложено в самото устройство на държавата му. Не зная дали другаде в света има аналогично положение. Някой би си спомнил за Иран, но и там не е така, защото до неотдавна те имаха президент (Ахмадинеджад), който беше светско лице, а не духовник. 

В православния свят положението е друго: архиереят не е политик/държавник по начало, макар да е възможно това да се случи (някогашният президент на Кипър, архиепископ Макарий). Според Църквата политическата и духовната власт трябва да са отделени, защото събирането им в една институция може да доведе до злоупотреба и с двете.

 

Патриархът и Синодът на България не отказват да се срещнат с папа Франциск,  първо поради това, че той е политически влиятелно лице; и второ, защото се явява религиозен лидер на част от българските граждани. Но трябва да се забележи, че инициативата за срещата идва не от тях, а от самия папа (от неговата религиозна общност). Същевременно, поради съчетанието на тези две роли в папския институт, както и поради други особености на вероизповеданието, което папата представлява, те не могат да го посрещнат така, както биха посрещнали предстоятеля на някоя от православните църкви. 

 

Медийният шум около това посещение и повечето коментари относно решението на Синода се стремят - първо чрез самия език, с който си служат - да внушат, че в България идва висш християнски духовник, комуто не се оказва подобаващата чест. Истината обаче е друга. Римският епископат не е част от християнската Църква, а на папата се оказва дори по-голяма чест, отколкото е редно той да получава при идването си в една християнска страна.  

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Римският епископат не е част от християнската Църква

  07 Апр 2019 20:03ч.

  Ясно и точно. Браво на автора! Чакаме да доприпкат мултикултурниците от управляващата коалиция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • М. Д.

  07 Апр 2019 20:08ч.

  Смел и точен анализ! Браво на автора и на "Гласове"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДИАЛОГ

  07 Апр 2019 21:24ч.

  На кого ми трябва "викарий" на Сина Божи, бил той облечен в бели дрехи!? След като имаме Него! Нали ... " ... където двама или трима са събрани в Мое Име, там съм и Аз посред тях." Нашата " ... Една, Света, Съборна и Апостолска Православна Църква има за свой вечен и непреходен Глава Самия неин Божествен Основател, нашия Господ Иисус Христос и се направлява от живеещия в нея Свети Дух." Затова Той е едновременно и с нас, и " ... в гроба с тялото Си" , и " ... в ада - с душата Си", и " ... в рая - с разбойника", и " ... на престола - с Отца и Духа", ... " ... изпълвайки всичко като неописуем." ..... ТЪКМО НАВРЕМЕ! :) ...............................................................................................................................................................................................................Богу слава, сега и винаги, и во веки веков! Амин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Макар и български граждани, в духовно отношение те са чужденци.

  08 Апр 2019 0:00ч.

  “Макар и български граждани, в духовно отношение те са чужденци”. Това е изключително гнусна мисъл, и ако някакъв си е в състояние да я напише, въпросът е, как сте допуснали да се публикува? Значи аз трябва да отхвърля всеки, който има друга религия или не е религиозен, независимо от човешките му качества, а да приема всеки от моето стадо като близък? Няма да стане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фалшив плач и тракане със зъби

  08 Апр 2019 8:30ч.

  "Християнската църква" е фикция в главите на някои хора, и кой е член или не е член се определя от самоназначили се авторитети по измислени правила. По същия начин католиците не признават православните и са абсолютно прави за себе си. Иначе казано - разкол. А християнската църква по определение е неделима. И е казано първо да се помириш с брата си, после да ходиш в храма - което НЕ правят и двете страни. Същите борби ги има в исляма, в будизма и т.н. Автора се води от принципа - изберете българското.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо лошо

  08 Апр 2019 8:36ч.

  Увеличиха държавната заплата от БЮДЖЕТА на РБ на православните свещеници, след това на мюсулманските, сега е ред на католическите … нищо че са отделени от държавата.И те са хора, и силно изнемогват….

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Католическите имоти у нас

  08 Апр 2019 9:15ч.

  Да не се окажат и на папата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гларус

  08 Апр 2019 9:15ч.

  Малко уточнения,ако позволите. Относно мисълта за чужденците,явно автора е пропуснал и историята и географията на Бг. Знае ли кои населени места са приоритетно католици. Чипровчани с какво по-малко българи са? Относно църковните дела имат думата КЛИР-А. Но аз виждам какво прави Ватикана в Италия,Испания,Португалия... там няма да умреш от глад ако потърсиш подслон в църквата. Тук дали е така? Във Варна например има постоянна кухня за бедни , а в студа дори приют за бездомни,пак от католическата църква,ордена на майка Тереза. Няколко пъти сме носили дрехи и продукти,винаги приемат и ти подаряват иконка, молитва и каквото има. Въпреки че Киро-попа ми беше близък освен дарения КЕШ друго не вземат???? Относно папа Франческо,ами няма по-земен човек от него.Често може да го видите извън Ватикана,забързан а около него миряните са като свита ,охрана ако щете. Например не дава да му се целува ръка и често е много конфузно при аудиенциите. Така че ако католиците не са ми братя то поне са ми роднини,същото важи и за мюсулманите. По важно е да има ВЯРА отколкото неверници,като комунистите!/дето пълнят църквите по празниците/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Макар и български граждани, в духовно отношение те са чужденци. "

  08 Апр 2019 11:42ч.

  Познавам читави свещеници, които не биха се подписали под толкова тесногръдо изказване. На Николай Гочев не му прави чест да говори от името на БПЦ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  08 Апр 2019 11:43ч.

  Папата ще посещава България, така е обявено, поканил го е Борисов. Самият папа не е конкретизирал кого в България иска да посещава и като какъв точно. Това означава, който иска да се види с мен и да ме чуе, аз ще съм тук, вратата е отворена. Мисията на един християнски лидер е винаги обърната към всички. Както и мисията на Христос беше такава. Имаше голяма разлика какво Той говореше на площада, в синагогата, на различни трапези или между Своите ученици. Не, че сравнявам папата с Христос, но и не ми е работа да го съдя. Въпросът е в това, когато светът се опитва да рамкира духовната дейност според някакви канони, обаче тя не подлежи на такова рамкиране. Защото Бог има думи за всеки, няма спор, че има специална благодат за последователите Си, но Той има слово и за враговете си и за спящите, които трябва да се събудят, за всички. Така че папата, доколкото търси да представлява Спасителя, също трябва да се счита за естествено, че може да се срещне с всеки и да говори на всеки, включително на политици, на общество, да общува по братски и с наши свещеници. Разбира се не като последна инстанция, за каквато го считат само неговите конкретни последователи. Но като един глас, който иска да общува с другите гласове, в търсене на общи позиции по някои проблеми в света. Тук не става въпрос за обединяване на религии, а за търсене на общи позиции, в обща отговорност за съдбата на човечеството. Подобно както политическите лидери правят срещи, после излизат и казват за какво са се споразумяли и за какво не. Защото съдбата на човечеството е грижа на всеки духовен човек, той мисли и за близки и за далечни и за чужди и за свои. Доколко нашите свещеници и католическите се чувстват братя в Христа, те си знаят. Смятам, обаче, че позицията на православните да считат католиците за отпаднали от благодатта антихристи е доста крайна. Тъй като богословските теоретични различия никога няма да бъдат разделителната линия, спрямо която всички ще бъдем съдени. Ние ще бъдем съдени за отношението си към живото Слово, което някога е дошло към нас, било чрез човек, пратеник, било вътре в съвестта ни. Това живо слово преди всичко изобличава човека за неговите собствени грехове, а не го изпитва по конспект. Затова, според мен, всички християни по света би трябвало да са малко по-отзивчиви на тема комуникация помежду си, без да бързат да осъждат себеподобни като сектанти, антихристи и т.н. на база разлики в теорията. Никой не знае кой кого ще изпревари в Божието Царство, кои първи ще са последни и кои последни ще са първи. Но мисълта ми е, че комуникацията е хубаво нещо, признак на цивилизованост, на загриженост за света и неговите проблеми и нужди, в нея явяваш своята позиция и предложения, никой не е казал общи литургии да правят. Може да се намери не литургична форма на съвместна комуникация, след която биха станали ясни поне няколко неща, със сигурност, в които двете общности могат да си сътрудничат като мисия в света, в което и православната църква ще се популяризира. В противен случай в света ще стане ясна позицията и усилията на папата, но няма да стане ясна позицията и усилията на православието. Което ще си остане затворено и некомуникативно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Посещението на римския папа и медийния шум - какво трябва да се знае

  08 Апр 2019 12:28ч.

  Браво!!! Кратко и ясно или както казваше един познат: "Обяснявам просто, за да ме разберат и простаците!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дочакахме мултикултурниците!

  08 Апр 2019 12:39ч.

  Ура, дами и господа! "Сега остава последния ни враг - руското православие!" (с) Збигнев Бжежински. И дайте да не се лъжем - ако Путин не беше вързал тенекия на Бжежински и Ко, досега руската православна църква щеше да е ликвидирана, а заедно с нея и българската. Димукратити на др. Луканов почти я бяха усмъртили, с идеята да се молим на Единия Б-г Долара и на неговия пророк Сорос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  08 Апр 2019 13:05ч.

  Православието ще спаси света ! Бог да пази Русия като крепост на Православието !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • някой

  08 Апр 2019 14:26ч.

  Чудесна статия, поздравления! Позицията на Св. Синод е напълно оправдана от канонична гледна точка и, да, католиците са "чужденци". Вярата не е "борба за мир", а изповядване на Истината. След като не изповядваме една и съща Истина, не може да провеждаме съвместни служения. Църквата не е панаирно-площадна, а установена и ръководена от Бог институция. Когото го привличат културно-масовите мероприятия на еретиците да ходи по площадите (може да има и клоуни в "месата", голяма забава), православните християни няма какво да дирят по подобни сборища, още по-малко през Светлата седмица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София, светът е голям.

  08 Апр 2019 14:28ч.

  Не е православието, което ще спаси света, а искреното уважение към чуждата различност. Да не се бърка с ЛБГТ на Сорос. Путин събра на едно място ръководителите на Индия и Китай за пръв път от 1948 година; накара ги да седнат от двете му страни, дето е съвсем за пръв път; пред тях дефилираха индийски, китайски и руски гвардейски роти, дето си е фантастика отсекъде. Както предвидливо е предвидил Джордж Оруел, Океания ще го духа под вода. Цунки - https://www.youtube.com/watch?v=m-E2x32EMyA&list=PLMT2LlxmHyBeO7rqF56VkvKTfSPuM4kNL

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus на 08.04.2019 в 11:43

  08 Апр 2019 15:34ч.

  Кукуряче, не се напиняй. Опитай се да обясниш поканата на Бойко Методиев Борисов от гледната точка на жената, с която той не живее. Тогава май нещата се връзват, не?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  08 Апр 2019 17:15ч.

  Статута на Папата е, че е хем глава на Католическата църква, хем глава на Ватикана - папската държава или Божието царство на Земята. Кой му е дал този статут не знам, но мисля, че човеци са му дали този статут още след схизмата от 1054 година. Така той се поставя над кралете на Запад, както и начело на Католическата църква в западните държави, в последните, на които начело са кардинали на католическата църква, по младши от папата. Или папата е над свещениците и кардиналите в западните държави. Затова е имал неограничена власт. И само когато Хенри осми в Англия бива обявен от парламента на Англия, че е глава на държавата и на църквата, той се изравнява по власт с Папата. И се води война за надмощие между Испания и Англия, в която война Непобедимата армада на Испания се разбива в бурните морета и така основна сила на Запада става Великобритания. Но папата е пак лидер над католическите държави и църкви, а в Англосаксонските държави глава на тези държавии църкви е Английската кралица. В България, Византийската империя и православните държави, царят е бил по старши от патриарсите. И сега патриарха няма власт над президента, или министър председателя, макар, че те се заклеват в Библията, но само символно. Но е хубаво да се знае статута на папата от Българския патриарх, още повече, че всички сме християни и се молим на един и същи Бог. А католиците не са чужденци, както и аз не съм чужденец, макар да ходя в евангелистка църква. По логиката на автора на статията би трябвало всички, които изповядват друга вяра да са чужденци и примера, който дава не е верен, че в Гърция или Италия той бил чужденец. Там като българин - да, но в България, българите католици, протестанти и православни, пък и мюсюлмани - не сме чужденци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Макар и български граждани, в духовно отношение те са чужденци."

  08 Апр 2019 18:24ч.

  Ами дай да ги анатемосаме тогава, г-н Гочев! Но Вие не сте виновен. В тесния Ви мироглед явно има местенце само за своите, пък чуждите - кучетата ги яли! Само колко християнско отношение. Между другото, ако БПЦ беше на мястото си през последните 30 години, сега нямаше да изпадате в положение да низвергвате част от сънародниците си като "духовни чужденци". Сякаш за Христос е най-важно кой на коя църква принадлежи, а не помислите, думите и делата към ближните! /Последното изречение еднакво важи и за католици, евангелисти и всякакви други църкви, вярващи, че точно те изповядват единствено правилната доктрина/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един невежа

  08 Апр 2019 21:25ч.

  Мдаа, ама както г-н Гочев отрича на католиците да са християни, така пък те се смятат за "едната, света, съборна вселенска Църква“. Не е ли възможно двете деноминации да намерят някоя по-съществена за благото на човечеството идея от филиоквето, за която да се борят? Йешуа би намерил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • друг невежа

  09 Апр 2019 8:27ч.

  Няма причини да се залъгваме, папската визита е чисто политическа, а не католическа или религиозна. Някой-някои са го "командировали" на балканите,но едва ли ще посети Гърция! или Турция.Подозренията за това са че след Б-я Същият отива в т.н. С.Македония! може да прескочи и до Косово- призната ли е от д-вата Ватикана-Косово.А голяма част от албанаците бяха навремето католици, сега мюсюлмани, Италия и мусолини не можаха да си свършат покръстването.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "А католиците не са чужденци, както и аз не съм чужденец, макар да ходя в евангелистка църква." Уфффф...

  09 Апр 2019 8:52ч.

  Авторът пише - ДУХОВЕН чужденец! Естетсвено е, че католиците и особено евангелистите са ДУХОВНИ чужденци за православните и обратното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Ами дай да ги анатемосаме тогава, г-н Гочев!"

  09 Апр 2019 9:09ч.

  Това, че католиците и протестантите са еретици е историческа истина. Това, че в следствие на безумствата и лакомията им са избити милиони човеци по цял свят също е историческа истина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • у.о

  09 Апр 2019 10:40ч.

  Тези, които се хванахте за думата "чуденци" сте лицемери, понеже колко от вас с ръка на сърцето могат да приемат турци, роми и помаци, изповядви исляма, като свои? Те, макар и български граждани са чужденци по религиозна принадлежност. Така и римо- католиците са чужденци за Христовата Църква. Неин член се става само, чрез Свето кръщение. Католиците сами избират да са чужденци в 1054г. Никой не се отнася грубо с папата. Но той за нас е, не духовно лице, а обикновен грешен човек. Толкова грешен и способен да греши, колкото всеки един човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • х.у.о.

  09 Апр 2019 12:28ч.

  Карамба,разбрах защо ще ни гостува папата - пак тръгнаха бежанците и има намерение да обяви нов кръстоносен поход срещу агаряните, поне този път пак да превземат константинопол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Според Библията, в края на времената

  09 Апр 2019 14:34ч.

  (малко време преди края на света),няколко много богати ....... фамилии,по хитър начин, чрез силата на парите (666) ще обединят всички земни царства в едно,но за да стане това,първо трябва да обединят всички религии в една-икуменизъм, с общ лидер-много добре описано от Бог в книга Апокалипсис-13-та глава.Вижте какво е казал, на тайно събрание ( САЩ ) апологета на тези фамилии-Збигнев Бжежински (вече покойник):"...сега нашата най-главна борба трябва да бъде насочена срещу Православието ...".Забелязвате ли,че той не споменава никаква друга религия! Това да ви говори нещо!Текат реки от пари ,за разбиване на Православието - единствената пречка за въцаряването на противника на Бога-антихриста, който ще бъде обявен за бог с много лъже чудеса описани в книга Апок.13:13 от тези фамилии,наричащи всики хора на земята гои (роби), а себе си господари на света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  09 Апр 2019 15:29ч.

  Вижте, тук не става дума за вътрешния живот на всяка една общност, дали той е действително според истината и дали по сърце хората са последователи на Христос. Тези неща поначало са скрити и всеки там си отговаря, не пред обществото, а пред Бог. Ясно е, че тук става дума за публичен живот, за отношение навън, към света, за разрешаване на проблемите в света. Подобно както се срещат политическите лидери, те се срещат всеки със своя си авторитет, който е неоспорим в неговата общност, но със съзнанието, че в един глобален свят има общи решения, имаме и живот навън, има вътрешна и външна политика. И всеки от нас има живот вътре в семейството и живот навън. Винаги е било важно да се види позицията на всяка общност и извън нейните частни дела, тя да участва и в обществения живот, за да не бъде той едностранчив, за да не отразява визията само на по-отворените лобита и групи, пък други да стоят на тъмно изпокрити, занимаващи се само със себе си и вътрешните си работи. Става дума да имаш позиция за всичко, каквото се случва, която да бъде според истината и правдата. За да можеш да се пребориш за по-добър свят, който никога няма да бъде спуснат даром, все едно си го спечелил на томбола. Православните имат такъв ангажимент, да бъдат видими в публичния живот. Те няма да загубят нещо от своята святост, когато защитават позиции било пред папата, било пред който и да било или търсят съмишленици за своите каузи. Напротив, това ще ги укрепи и завърши. Но за целта трябва да напуснат сигурната и позната територия на богослужебната литература и да се огледат какво се случва по света реално и с какви позиции може да се помогне на хората. Например тези позиции, които те отстояват за семейството, за децата, има ниша за такова говорене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ивайло

  09 Апр 2019 15:52ч.

  Най-накрая някой да се престраши, и да каже, че римо-католиците не са християни , а еретици... Не знам защо синодалните старци го увъртат , и се чудят как да отговорят когато някой журналя "със загриженост" ги попита : Защо няма да отслужите литургия с "папата" ? Защо не може да има обща молитва за мир със "светия отец " ? И т.н...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Илиян

  09 Апр 2019 16:15ч.

  За съжаление авторът е написал истината. Рим е отпаднал от Църквата и православния християнин не е духовен брат на еретика. Но Господ е милостив и прави чудеса: ако се покаеш се присаждаш отново. Слава за Негово снизхождение :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Илиян на 09.04.

  09 Апр 2019 19:02ч.

  Абсолютно точно казано.Особено грешат католиците по отношение произхода на Св.Дух,което е върха на ерестта им!Да не говорим за инквизицията и индулгенциите.Между другото някога са имали и папа-жена.Но за голямо съжаление и нашите владици предават Господа.Ето вече за четвърти път все се събират, уж да решат незаконната намеса на Вартолозмей в Украйна, (уж случайно все нямало кворум) водеща до изземане на църковно имущество и храмове там,дори на места има кръвопролития!Явно на доста от тях е платено.Ето,че виждаме някои от тях в съслужение с този платен враг на Православието! Накогашните Св.отци са пророкували,че висшите ерарси на църквата ,ще заведат хората при антихриста !Да пази Бог!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Впечатлена

  10 Апр 2019 1:20ч.

  Прелюбопитно четиво, от което става ясно, че: 1, Съществува понятието "духовна националност" като въпросната се определя от религиозната принадлежност. Ура! Изнамерихме нов критерий за национално разделение. За мохамеданите няма да питам, ясно е, че са чужденци и оттатък, но се чувствам объркана по отношение на атеистите, И те ли са чужденци или можем компромисно да ги приемем за българи? 2. Съществува такова нещо като единствена християнска църква. По въпроса кой, кога и по какви критерии я избра измежду множеството християнски църкви и деноминации, авторът мълчи. Допускам, че като аргументи в подкрепа на съществуването ѝ, едва ли може да ни предложи нещо различно от това, което ни предлага самата Единствена - догматика и вярвания. Нашата догматика срещу чуждата догматика. Всъщност ако приемем твърдението на субективистите, че реалността съществува само в съзнанието, Единствената наистина съществува. Естествено, за католиците е католическата църква, за адвентистите - адвентната и т.н. Апропо, интересно ми е дали авторът има идеи какво ще правим с въпросните католици, протестанти и прочие езичници - дали ще ги забраним с някой нов чл. 1, дали ще ги горим на клади или ще се ограничим да ги низвергваме, когато идват от езическите си страни в християснката ни държава? Както и да е, сигурна съм, че доц. Гочев отговори на тези и много други въпроси ще изнамери, щом вече е избрал да служи за рупор на Вселенската Истина. Важното е, че междувременно успя да се нареди в авангарда на политправославните. Православието като геополитическа ориентация...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  10 Апр 2019 16:21ч.

  10.04.2019 в 01:20 Мисля, че авторът нямаше предвид духовна националност, съвпадаща с етнически групи или политически обединения. Той имаше предвид тялото на всяка една църква, всички, които ядат един общ хляб и пият от една чаша и се причастяват заедно. Не е казано, че хората вътре в едно тяло, са от една нация или етнос. Но за всеки вярващ е от особено значение към какво тяло се причастява, за да не участва и в неговата съдба, ако в него има нещо нечисто. Затова никой не може да изисква от криво разбрана толерантност да се причастиш с всеки, а литургията включва това. Освен това църквата действително е една единствена, когато говорим за възкръсналите в Христа, всички те пред Бога са „една нация Христова“. Християните често се разделят, по-тесногръдите не приемат по-напредналите и тяхната свобода, духовното слово им е чуждо, по-напредналите не приемат плътското ходене и буквализъм, някои пък са направо на духа на света. Въпросът е, че Царството има различни достъпи и не е задължително всеки, който не е като теб, да „гори в ада“, както казват някои православни. Словото казва, че някои хора едвам ще се избавят, като през огън, като цялото им дело ще изгори, защото е плътско, а други ще имат награда и похвала. Затова никой не бива да съди прибързано, едно е заблудата, която се стреми към всички ни и успява да нахлуе и в някои общности, друго са конкретните души на вярващите, за повечето от които има надежда да се спасят, защото едното е нечистият дух, чиято съдба е ясна, а другото е човекът, на когото се показва и милост и му се дава прошка, според каквото се види вътре в сърцето му. Приемаме, че католици и православни съставляват различни общности със свой вътрешен живот и сме длъжни да им отдадем правото да имат такъв. Но разговорите помежду им за съдбата на народите и за съвместни каузи с нищо не пречи на това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ивайло

  10 Апр 2019 21:49ч.

  Helleborus еретиците няма как да се спасят освен , ако не се откажат от погрешните си вярвания и приемат Православието. И това не го казват някакви си обикновени грешници , а много свети отци на Църквата като : св Игнатий Брянчанинов, преп. Максим Изповедник, св Атанасий Велики, преп Амвросий Оптински, преп. Пайсий Величковски , преп. Козма Етолийски, преп Теодосий Киевопечерски, блажени Августин, св Киприян Картагенски и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  11 Апр 2019 12:45ч.

  Ивайло, толкова ли е просто, да се съотнасяме към книга, към теория? На везните от едната страна стои човешкото сърце, а от другата страна стои Истината. Какво има в човешкото сърце, нима това са богословски теории и учебникарски постулати? В човешкото сърце няма теория, има чувства, любов, която или е към света, или е към Бога, има вяра. Само че тук не става дума за любов към някаква църковност, а към проявения Бог. Какво правеха фарисеите, спазваха книгата, разпнаха проявения Бог и Го преследваха навсякъде, където Го видеха, във всеки пророк и пратеник, Той им беше съперник, те обичаха положението си на законоучители, първенството си. И не разбираха, че Бог е определен характер, нравственост, определен тип духовност, каквато те не притежаваха и не ценяха. А не просто наука. Тяхната книга не беше ли правилната, както и онова, което четем ние днес е правилно? Но буквата ще премине, защото законът е като детеводител, да ни доведе до истината. Не е ли казано, че ако дори без закон, по естеството си човекът е добър, тогава той сам е закон за себе си? Аз не казвам, че един съзнателно повярвал човек не трябва да развива ума си и да търси ден и нощ истината. Но все пак има такива хора, които са прости спрямо закона, но бидейки чувствителни към съвестта си и обичайки истината и справедливостта, заради чистото си сърце, те изпреварват законниците и книжниците в Божието Царство. Защото когато се яви Човешкият Син, такива Го разпознаха, докато книжниците Го убиха. Бог може да прости много грехове, а някои няма да прости. Но много от непростимите грехове бяха извършени от добре обучени хора, с тъмнина в сърцето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ивайло

  11 Апр 2019 13:50ч.

  Ако сравняваш изброените от мен светци с фарисеи, значи си много заблуден ... А еретиците няма как да са с чувствителна съвест и да обичат истината, след като изповядват лъжливи и богохулни догмати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ивайло

  11 Апр 2019 14:17ч.

  И още нещо, човешкото сърце е обхванато от страсти ( Марко гл 7 , 20-23 ст), и Църквата учи, че процеса на очистването му обикновенно не е никак лесен и кратък. Ако в него имаше само - любов , вяра в истинския Бог и т.н. както ти твърдиш, Господ нямаше да дава толкова много на брой заповеди, а да каже примерно : Водете се по чистото си и праведно сърце , и ще се спасите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  11 Апр 2019 17:18ч.

  Ивайло, мисля, че можеш да си говориш и сам със себе си, моите постове не са ти нужни. Защото нито едно от нещата, които твърдиш, че уж казвам и спориш, не ги пише там, не знам с кого спориш. Първо изобщо не коментирам изброените от теб имена, но нима Синът Божи не е авторитета над всички авторитети? Той никъде не е казал, блажени книжниците и законниците, които прилежно изучават богословие, казал е, блажени чистите по сърце, защото те ще "видят" Бога. А Самият Бог е Истината, Той не е мъртва книга, както написах и по-горе, става дума за определена нравственост, характер, чувства, вяра, поглед, Истината е ЛИЧНОСТ. Често книжниците не разпознават реалните въплъщения на Христос, христоподобните личности, те ги презират. Защото на думи следват, но сърцата им стоят далеч... сещаш се Кого цитирам. И второ не твърдя, че сърцата на "всички" хора са чисти, точно обратното, казвам, че това е плода, който трябва да се постигне. Въпросът е дали го постигат онези, които се облягат на закона и на писанията и смятат, че това е достатъчно. И накрая, Господният ден ще изяви на всеки работата каква е, ние сме пратени тук, за да помагаме на всеки, на когото можем, а има кой да раздели житото от плявата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ивайло

  11 Апр 2019 21:31ч.

  Така е, чистите по сърце ще видят Бога, но очистването на човешкото сърце става с помощта на благодатта и изпълнение на Християнският закон, което пък е възможно само в Христовата Църква, която е Православната .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Re: Дочакахме мултикултурниците!

  12 Апр 2019 7:57ч.

  Както и православните фундаменталисти! Ако може, дайте конкретния източник за цитираното изказване на Бжежински (но не разни фейкови сайтове). Не че той беше приятел на православието, но не беше такъв глупак, че да каже такова нещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  12 Апр 2019 11:47ч.

  До Ивайло на 11.04.2019 в 21:31 „само в Христовата Църква, която е Православната .“ Пропускаш най-важното, което ти казвам, че не говорим за форма и етикет, а говорим за съдържание. Не случайно ти дадох пример с фарисеите, не за да обидя някой на фарисей, защото не ми е работа да съдя никой и не го правя, но за да обясня процеса на отпадане от истината, защото точно това изяви и изобличи и Сина Божи. И би трябвало да е като вечна обеца на ухото за всеки вярващ. Фарисеите имаха пратеничество и канон, приет с ангелско служение, имаше писания, свещена история и традиция. Но убиха Христос. Защото нищо от това не прави църквата истинска. Съответните хора свещенослужители имаха гордостта на единствени наследници, на пазители на божиите тайни и на писанията, изучаваха ги прилежно, бяха прецизни в даване на десятък, спазване на всякакви норми за хранене, спазваха съботния ден и т.н. Но защо не разпознаха пратеника, защо никога не разпознаваха пратениците и ги избиваха? Бог с етикети ли трябва да ги праща? Защото самата тази претенция за първенство, за вседостатъчност, за затвореност на благодатта, която е само при тях, самото самочувствие на богоизбрани, тъй като дори родът им беше посочен отгоре, им беше станало по-скъпо от това да се покайват за греховете си и да смиряват сърцата си, да бъдат слуги и да разпознават и другите слуги, които Бог има. Защото Той винаги има и други. Те и някои пророци си мислеха, че са само те, сами останали глас на истината, но имаше и други, които Бог си беше отделил. Тук не става дума да си кажеш, да де, ама ние вече знаем кой е Христос, те и старозаветните знаеха какво трябва да правят... на книга! А Живият? Спрял ли е Бог да праща пророци и учители? Няма ли Той право да говори и днес чрез хора, „които не ги знаем откъде са“, за да изпитва сърцата и вярата? Длъжен ли е да се идентифицира с човеци, ако в тях няма място за съответната духовност, макар да пазят традиция? Всеки Христов пратеник има правото да се нарече православен, без да те пита, макар да не „членува“ в конкретната църковна структура. Защото това е духовно наследство, наследяват го верните чрез Духа, чрез духовното си РОДСТВО с отците на църквата. Но ако няма такова духовно родство, може ли по плът да сложиш ръка на това наследство и да кажеш, само аз съм православен? Плътта нищо не ползва. Не е юдеин, който се нарича такъв, това помниш ли го? Същото е, не е православен, който се нарича такъв... ... а който е православен по дух. Да затвориш Божието дело в структурите и манастирите си е по-трудно дори от това, да задържиш вода в пясък, невъзможно е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ивайло

  12 Апр 2019 13:44ч.

  Helleborus, и аз ти говоря за съдържание... Само в Православната Църква са благодатните тайнства и неповредения Христов Закон. А иначе е ясно, че християнина трябва да се пази от това да не замени вярата си с лицемерие, и така да заприлича на книжниците и фарисеите от Евангелието. За тази цел трябва да изпълняваме Божиите заповеди, а когато ги нарушим - да се каем и да се поправяме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ивайло

  12 Апр 2019 14:55ч.

  " Всеки Христов пратеник има правото да се нарече православен..." Така е , " ...Той постави едни за апостоли, други за пророци, други за евангелисти, други за пастири и учители..."(ефесяни 4, ст 11) И всички те са членове на Едната, Свята , Съборна Църква която е Православната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  12 Апр 2019 19:40ч.

  Трябва да внимава, Ивайло, ами ако не внимава? Ти приемаш за даденост, че всички внимават, но това не е даденост. Нито пък тайнствата са даденост, ако едната от двете страни не е читава. То е като тайнството на брака, свят човек не би се съчетал с блудница, така и Бог не би участвал като страна в тайнство, където от другата страна стои нечестив човек, защото какво общо има светлината с тъмнината. Отново казвам, аз също не приемам за даденост, че има нечестиви хора и не правя опит да съдя някой. Обяснявам ти само, че онова, което подценяваш, то е най-важното пред Бога. Качеството на хората е преди всичко друго, понеже Бог не гради Църквата си на писания и традиция, а на хора, които носят добре тази отговорност и имат общение с Духа. Бог повери Църквата първо на светите апостоли, които лично избра, а те предадоха щафетата на подходящите хора, които също им бяха посочени от Духа. И до днес Бог издирва човеци, на които може да се довери. „Не вие Мене избрахте, Аз вас избрах!“ Пак ти казвам, че Бог не е ограничен до това къде и с кого да работи, защото нито писанията, нито Духът е заключен някъде в БПЦ, всичко това е на свободен достъп. И Бог многократно е пренасял огъня от едно място на друго, по една единствена причина – не е харесвал хората. Напускал е, отивал си е, като мъж, който напуска блудната жена. Какъв непокътнат закон, ако хората не са одобрени в личен план, те не могат да носят и Христовия Закон, защото той също не е буква, а живот, който се изпълнява в новия човек. Къде ще обитава божеството, където види вярност, чест, покорство на истината. Не може да ограничите онова, което не може да бъде ограничено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ивайло

  12 Апр 2019 21:11ч.

  Тая глупост, че вярвам, че всички внимават и никой не може да отпадне от Църквата след като е влязал в нея посредством Кръщението няма какво да я коментирам , защото е само във въображението ти. А ти щом знаеш , кога Бог участва в тайнствата и кога не значи, че си някакъв уникален човек... Аз знам, че с благодатните Тайнства е дадено да се разпореждат свещенниците и епископите. На какви хора ще ги раздават е тяхната работа, и те си носят съответната отговорност пред Господа Иисуса Христа. Също никъде не твърдя , че Светият Дух е затворен само в БПЦ, ясно е ,че тя е само част от Вселенската Църква в която обитава Той... С този пост завъшвам спора си с теб, тъй като осъзнах Слава Богу, че грешник като мен не е достоен да говори много -много за истините на Християнската вяра... Бог да ти помага. Амин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  13 Апр 2019 12:52ч.

  Не казвам, че твърдиш, че никой не може да отпадне. Но ти приемаш за даденост, че всеки, който е завършил съответното богословско училище и е вещ в практикуването на обредите и ритуалите, както са му преподадени според православната традиция е достоен да бъде и свещеник на Бога. Същото са вярвали и фарисеите. Приема се на доверие, че човекът се е покаял искрено в сърцето си и че се е преборил с плътските страсти, както приемаме на доверие, че един завършил учител ще обича учениците, а един дипломиран лекар ще мисли за пациентите. Назначаваме ги по документи, а ако допуснат непростими грешки, просто ще ги уволним. Само че в Църквата е обратното, да вземем за пример ранноапостолската, първо човекът се доказва и после се назначава. Там се е случвал основно този живот на очистване и смърт на старото естество с неговите похоти. Не са се давали знания на плътски човек, освен за това как да надмогне над своята плът, включително плът в мисленето и чувствата, не говоря само за пости. И едва след като се видят плодовете на това очистване и се яви новата природа, в нея се проявяват и дарбите на Духа и духовното осмисляне и на знанието. И според тези проявени дарби, човекът е ставал свещеник, но вече е било ясно и че този човек е обновен, има общение и покорство на истината и Бог е с него. Аз не искам да те притискам, ни най-малко, нито който и да било, затова искам да изясня нещо, ако ти не беше толкова категорично отсъдил, че само Православната църква като конкретна организация от хора е в истината, нямаше да вляза в този спор. Защото тук имаме оценка навън, над други вярващи, сред които попадам и аз и много други хора! Има разлика православието като наследство, което всички почитаме и ползваме, както ползваме цялата свещена история на света, православието също ползва чужда история извън себе си. И от друга страна православието като човешки фактор и способности. Ти поставяш равенство, аз не. Много християни в България, които не са активна част от вътрешния живот на БПЦ, но са практикуващи християни извън структурите на БПЦ имат всяко едно право да се нарекат православни и да ползват същото това наследство, ако те са наследници по дух. Наследник на свещената история е този, който е такъв по дух, а не който се нарича с някакво име. Затова БПЦ няма как да твърди, че само чрез нейните служители протича благодат или се извършват тайнства или се спазва Христовия закон. Не знам, дали ще се съгласиш, но аз също така вярвам, че Бог ще ти помага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Запознат

  20 Апр 2019 15:34ч.

  Папата няма нищо общо с християнството... Затова пък българският патриарх има. Затова не са съвместими? Абсурдно твърдение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не съм съгласен

  20 Апр 2019 16:05ч.

  С християнството общо има само арменският поп. Затова все на него се жалваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи