Поредна руска провокация – или поредна русофобска партенка за 24 май?

Поредна руска провокация – или поредна русофобска партенка за 24 май?
Преди години умувах тук защо Трети март, макар и голям наш празник, не е подходящ за национален празник, защото ни разделя на русофили и русофоби. И защо вместо него 24 май трябва да ни бъде национален празник, защото обединява българите, пък и ни свързва с други близки народи. Така мислеха и много други. Да, но българските десни запретнаха ръкави да отровят и 24 май и го превърнат в кален терен за схватки на русофили и русофоби.

 

Бях зает с подготовката на първия виртуален концерт за 24 май в българското ни училище в Ню Йорк и не успях да реагирам още в събота на активното медийно мероприятие за раздухване на русофобски сантименти у нас. Още незабравили 9 май с декларацията на Майк Помпейо и посткомунистическите министри-васали, прочетохме в „Медиапул“ за „Нова руска провокация за 24 май вместо поздрав“. 

 

Източникът на „новината“ бе съобщение на агенция „Фокус“, излязло три часа по-рано и озаглавено по-скромно: „Изложба на РКИЦ в София представя Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука и създатели на църковнославянския език“. Последва бърза пукотевица в социалните медии, появиха се анонимни уж руски тролове, пишеши лунатични постове, и кастрещи ги професори, сред които и един специалист по общите въпроси, проф. Кирил Топалов, който ни разкри сензационно, че „славянски език няма“ и че налагането на термина у нас било „продукт на съветския натиск“. Дигна се голям шум. Излезе публикация в „Свободна Европа“. 

 

Както си му е редът, днес най-после рекох да проверя как стоят нещата. В интернет пише, че всъщност РКИЦ е затворен и работи онлайн. Изложба за 24 май и славянската писменост не фигурира в планираните събития за месеца. „Фокус“ съобщава, че става дума за изложба „пред вратите“ на РКИЦ. Има само снимка на надпис под репродукция на руска икона на св. Кирил от XVII в., по всяка вероятност лепната отвътре на витрината на затворения РКИЦ, която икона „буди особен интерес“. До нея се вижда крайчец на друга икона на св. Йоан Бо[гослов], нямаща общо със славянската писменост. Изложбата била на „Московски държавен обединен музей-резерват“. 

 

Очевидно интересът на „Фокус“ се буди не от иконата на св. Кирил сама по себе си, а от надписа отдолу, който гласи: „Св. Кирил, наречен Философ (827-869) и брат му Методий Моравски – родени в гръцкия град Солун (Салоники), реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просвещението в Русия“.

 

„Московският държавен обединен музей-резерват“ (Московский государственный объединенный музей-заповедник) е сегашното (от 2005 г.) название на църквата-музей в Коломенское, в която съм ходил някога – красива е и била на особена почит сред френските импресионисти. Това е местен музей, подчинен на отдел „Култура“ на московското кметство, чиято компетентност не стига до кирилометодиевистиката.

 

На сайта му има непретенциозен материал за 24 май – „деня на славянската писменост и култура“, в който пише, че великите просветители Кирил и Методий са подарили на света кирилицата (http://www.mgomz.ru/sobitiya/dorogie-druzya-pozdravlyaem-vas-s-dnyom-slavyanskoy-pismennosti-i-kulturyi) и че по случай празника посетителите на сайта и страниците им в социалните мрежи (музеят е затворен) ще могат да видят разни неща, включително иконата „Равноапостолният Кирил, учител славянски“: http://www.mgomz.ru/sobitiya/ikona-ravnoapostolnyiy-kirill-uchitel-slovenskiy, под който се мъдри въпросният надпис, но я няма иконата на св. Йоан Богослов, която е снимана от „Фокус“ на витрината на РКИЦ заедно с нея. 

 
Не става дума значи за официална изложба в музея в Москва за 24 май, камо ли за официална руска изложба в София, а за неща от сайт на московски музей. Как иконата и „интересният“ надпис, очевидно работа на неизкусен в историческите тънкости музеен копирайтер, са се озовали на витрината на РКИЦ в София, как са били забелязани там от репортера на „Фокус“ и как станаха горещо дебатирана от българските медии и професори тема на връх 24 май – това не мога да кажа. 

 

Защо неизвестният московски копирайтер пише, че Кирил и Методий са „реформатори“ на славянската азбука и първи разпространители на грамотността и просвещението в Русия“? Това са популярни руски интерпретации, свързани с дейността на Кирил в Херсонес Таврически, античен гръцки град в чертите на днешния Севастопол. 

 

Покрай присъединяването на Крим в 2014 г. в Русия много често се говореше, и от Путин, че люлката на християнството в Русия е Херсонес. Това е условно вярно, доколкото става дума за днешните руски земи, а не за руския народ. В черноморските елинистически градове християнството прониква още в I в. Според преданието на БПЦ апостол Андрей Първозвани проповядва в Одесос (Варна) в 56 г. н.е. ръкополага за пръв епископ св. Амплий, един от 70-те ученици. Разбира се, в I в. н.е. нито в Крим имало руси, нито в Одесос – българи. Тези народи възникват значително по-късно, от IX в. нататък. 

 

Няма данни също, че Кирил в 859-861 г. е срещал славяни в Херсонес. В Пространното му житие се казва, че той пътува с дипломатическа мисия до хазарите, които молят ромейския василевс за съвет дали да приемат юдаизма, исляма или христянството. В Херсонес Кирил „намери евангелие и псалтир, написани с рушки букви, и човек, говорещ на този език... и отдели гласните и съгласните букви“. Последното сведение е важно и най-вероятно значи, че в „рушките“ букви нямало знаци на гласните звуци и сигурно те били семитски (афроазиатски, както е прието сега да се казва). 

 

Преди да намери „рушките“ букви, в Херсонес Кирил изучил еврейския език, беседвал със самарянин и чел самарянски книги. Някои български езиковеди също предполагат, че буквите в глаголицата, създадена няколко години по-късно за Моравската мисия на братята, които не съществуват в гръцката азбука – като ш, щ, ц – са заимствани от семитското писмо, с което Кирил се запознал по време на пътуването си до хазарите. Значи в днешния Севастопол, а тогава елинистическия град Херсонес в Хазарския хаганат, Кирил проповядвал на евреи и хазари и научил семитски букви, които му били полезни за глаголицата, понеже в гръцката азбука ги няма, а звуковете се срещат често и в семитския, и в славянския език. 

 

Това е според мене най-достоверното тълкуване на текста под иконата на витрината на РКИЦ. В него трудно може да се намери вреден антибългаризъм – по-скоро провинциален руски патриотизъм, какъвто и у нас имаме в изобилие. Но още веднъж – не става дума за официална изложба на руската страна в България или за официално изявление на руски представител. Текстът е взет от сайта на руски музей, подчинен на град Москва, и очевидно не е предназначен за международна употреба. 

 

А само преди две седмици българските медии вряха и кипяха от умишлената провокация на българското правителство към Русия на най-големия й празник – Деня на победата – с декларацията, подписана от българския външен министър. Значи би било логично да чуем нещо реципрочно от Лавров или Песков на 24 май. Нещо като Путин за „македонските земи“ преди години, а не чухме. 

 

Следващите неща съм ги писал много пъти вече, но все се налага да ги повтарям. Проф. Кирил Топалов идва да ни открие, че съветският натиск е причина всички домашни и чужди извори от IX-Х в. да наричат езика на Кирил и Методий и на учениците им в България „славянски“. 

 

Колко пъти препрочитахме приписката на Тодор Доксов от 907 г.: „Тия благочестиви книги... преведе по поръка на нашия български княз Симеон на славянски език от гръцки епископ Константин, ученик на Методий, архиепископ на Моравия, в годината от сътворението на света 6414 (906), индикт 10. По поръка на същия княз ги преписа черноризец Тодор Доксов на устието на Тича в годината 6415 (907), индикт 14... В същата година почина на 2 май в събота вечерта божият раб, бащата на този княз... великият, честният и благоверният наш господар български княз на име Борис, чието християнско име бе Михаил. Този Борис покръсти българите в годината етх бехти.“ 

 

Всичко е толкова ясно. Езикът на Кирил и Методий, на учениците им, на Преславската школа се самонарича, разбира се, словѣньскъ. Във всички извори: „Прочее преди славяните нямаха книги“. Славянска е и азбуката – и глаголицата, и кирилицата. Българският владетел, разбира се, е български. Българският народ е български. „Българският княз Борис покръсти българите в годината етх бехти“ (доколкото помня, петият месец от годината на таралежа) по прабългарския лунен цикличен календар, който тогава още бил в сила. 

 

Кога славянският ни език започва да се самонарича „български“? Обикновено се приема, че в ХI в., когато споменът за особения неславянски език на прабългарите вече избледнял. Аналогията с името на народа ни може да помогне. Омуртаг в началото на IX в. строго разграничава българите от славяните. Тодор Доксов вече нарича всички поданици на българския княз „българи“. Процесът протекъл за по-малко от век. Тодор в началото на X в. нарича езика на българите „славянски“. Вероятно след сто години и езикът ни вече се самонарича „български“. Тогава вече са видими и езиковите различия между нашия и другите славянски езици, които не били видими още в IX в. България е покорена от Византия и желанието на повечето българи да се българеят, т.е. да се асоциират със спомена за българското царство, се е засилило. Ромеите не връщат дори старото име на Варна, така здраво новото се е укоренило. Във всеки случай в латинския превод на влахобългарските документи от XIV в. езикът, на който са написани в оригинал, се нарича български – „при съмнение предимство да има българското писмо, carta Bulgarica“.

 

Съвременната археология категорично показва, че „кирилицата“ е възникнала в X век в Преславската книжовна школа, тъй че правилно би било азбуката ни да се казва „симеоница“ (мнението не е мое, а на видния руски лингвист от ХХ в. Николай Трубецкой, живял известно време и в България). За българския читател ще е интересна и излязлата в 2006 г. книга на Флорин Курта (Florin Curta) „Югоизточна Европа в Средновековието, 500–1250 г.“ (Southeastern Europe in the Middle Ages, 500-1250), която обобщава данни и изводи и на много съвременни български автори. Анализът на особеностите на езика на най-старите глаголически и кирилски паметници също показва, че при последните преобладават източните (преславски) езикови особености, а при първите – западните (охридски). Влиянието на кирилицата зад граница е най-силно на изток, а на глаголицата – на запад. Всички староруски паметници са на кирилица, в Хърватско глаголически надписи се срещат чак до XIX в. 

 

Старобългарският книжовен език, до XI век и в самата България наричан „словѣньскъ“, е оформен също най-вече в Преславската школа. Кирил оставил сравнително малко преводи от гръцки на словѣньскъ, само за най-насъщните черковни треби. Голямото мнозинство кирилски текстове от старобългарската книжнина, особено по-сложните, са преведени и оригинално съставени в Преславската школа. Там е изкована философската ни терминология – битие, същност, естество, качество, количество. България в лицето на Преслав не само спаси делото на Кирил и Методий от затриване, но го повдигна на качествено нова степен и го разпространи в огромна и за днешно време част от света. Това даде възможност, както подчерта руският литературовед Дмитрий Лихачов, руската средновековна книжнина да тръгне с летящ старт към духовните висоти, които по-късно достигна. 

 

И така, нашата писменост („кирилица“) и книжовен език не са дело на „ромейски мисионери“, „дипломати“ или „шпиони“ – според предпочитанията на пишещите, не са донесени от Гърция, Херсонес или Великоморавия, нито пък са създадени в територията на днешна република Северна Македония, а са дело на български книжовници на служба на българския владетел в историческата сърцевина на България – днешния наш Североизток. Най-важното събитие в историята ни било наше суверенно решение и дело. България тогава била суверенна велика сила. То било отстоявано с майсторско лавиране между чуждите силови центрове. 

 

Виж, Солун в IX в. си е ромейски град, а чак след XV в. станал предимно „еврейски“. Московският автор явно има предвид, че днес е в Гърция. Светите братя, бидейки ромеи, явно имали славянска жилка, т.к. не е логично чисти ромеи да знаят тъй добре славянски. „А всички солунци говорят славянски“, пише в житието. Не само Солунско, и същинска Гърция в VI-VII в. се пославянчила чак до Морея и островите. Ромеите били пъстър „суперетнос“, в който славяните били твърде много както в Европа, така и в Мала Азия. Славяните в Солунско спадат към „българската група“ славяни. Те влизат в българската държава и народност още в IX в. и остават българи поне до Балканските войни. В Кукуш до Солун са родени Гоце и Смирненски. Славяните в същинска Гърция и други, останали под ромейското царство, след векове усилия на василевсите са асимилирани, а някои от българите в днешна Северна Гърция се крепят и до днес. Но т.нар. Брегалнишна мисия на Кирил е вероятно мит от времето, когато у нас започнали да българизират светите братя, т.е. от XI в. нататък. 

 

Българското културно влияние в Русия започва вероятно с нашествието на княз Светослав в 968 г. и отнесените от него от Преслав в Киев книги. Името на езика в Русия тогава е „славянски“, но в 968 г. и в България е същото. Особено се задълбочава влиянието в XIV-XV в. Книжовният език на Преславската и Търновската школа е основата на днешния руски литературен език, който е много по-близък до среднобългарския на патриарх Евтимий от нашия новобългарски език. Терминът „църковнославянски“, в който сам по себе си няма антибългарска крамола, се появява в Русия едва в началото на XIX в., когато руският се еманципира от „българско робство“, в което бил живял чак до Пушкин. Но и до днес в него остават огромен брой българизми, често дублети с домашни руски думи като гражданин – горожанин или Владимир – Всеволод.   

 

В помощ на разбирането на последното от читателите, незапознати с езикознанието – в праславянския език имало корени като „гард“ и „валд“, които в български и сръбски (и чешки) преминават в „град“ (чешки – „храд“) и „влад“, в руски – в „город“ и „волод“ и в полски – в „грод“ („груд“) и „влод“. Това става с необходимост, като природен закон. Естествени за руския език са формите горожанин, Новгород, Всеволод – а формите гражданин, Новград, Владимир са българизми в руския език, каквито днес има много стотици. 

 

Както 9 май е за Русия светая светих и никакви западни и български провокации за тази дата там не се търпят, така и 24 май и азбуката за българите са светая светих и никакви руски недомислици като за „македонските земи“ на Путин у нас не се търпят. Русия не бива да дразни и наказва българите заради провокациите на антибългарския режим на ГЕРБ. Той няма да векува. 

 

Време е обаче Русия най-после да подобри чувствително качеството на дипломатическото и информационното си присъствие в България. Българите от години гледат RT на английски и отдавна нищо в духа на старата гламава царска или съветска пропаганда не е приемливо на български дори в медиите, които носят официално името „руски“. Русия трябва да издигне представата за себе си в България. Българите са над 80% емоционални русофили, но Русия трябва да поработи здраво, за да плени и умовете им. В това число и да не дава поводи за раздухване на бури в чаша чай като последната, дори с невинни бележки на витрината на РКИЦ. 


А концертът за 24 май на българското ни училище „Гергана“ в Ню Йорк мина чудесно, за първи път онлайн  на платформа Зуум. Никакви морове и карантини не могат да спрат българите да образоват децата си – от 12 века насам. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • жжжжж

  26 Май 2020 11:14ч.

  всеки уважаващ себе си русофил ще намери начин да оправдае русия -да наклевети България. това е за автора. поредното изпълнение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светая светих

  26 Май 2020 11:28ч.

  9-ти май е светая светих за руснаците , но не България , а сам Путин им го зачука най-безсрамно тази година ! Отмени парада , отмени празника , за да стане част от световното задкулисие и далаверата с вируса...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдаа

  26 Май 2020 11:31ч.

  време руснаците да разберат как стоят нещата от наша гледна точка и за войните с турция винаги свързани или с отвличане на българско население като роби-крепостни в Русия и за следващите свързани с " ужосвобождение " и ампутации на балгарски територии като се почне с поморавието , северна добруджа , македония ,/ВСВ белморска тракия . и за намесата им в нашите работи И най-после да престанат да ни освобождават защото ще ги посрещаме като генерал Колев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  26 Май 2020 11:41ч.

  Нищо чудно и лошите Англосаксонци вече да са станали славяни в главите на Комунюнгерските просветители, пратени по техните земи. И да са говорили един всеобщ славянски език, възникнал някъде между Астрахан и Стокхолм в зората на 4-ти 5-ти век. В огромното славянско море, в което няколко песъчинки българи като шега на историята са оставали името си съвсем случайно. А азбуката, която ползвали наричали скромно-провинциално БЪЛГАРСКА. А всъщност даже и през лятото ходили на море от Мурманск до Камчатка и всички изобретения и новости привнасяли от мъдрите славяни от север, а не от пършивите латинци или поримчените славяни от Босфора, наричани неправилно ромеи или съвсем погрешно византийци. И които, след 1000г. най-накрая през 1944г. се върнаха при славянските си корени. А напоследък са тровени от гей-робски прокоби на поанглосаксончените стари славяни, прехвърлени през 5-ти век на Албионските острови от главният Славянски вожд тогава Путиногол !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dimitrov

  26 Май 2020 11:50ч.

  Логично написано, но не знам доколко се потвърждава в исторически аспект.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  26 Май 2020 11:53ч.

  Има една изключително малка и нечистоплътна като произход на капиталите и манталитет прослойка в България, която захлеби криминално по време на т нар. преход. Същите са русофоби и прозападни до припадък. Има и една друга по-голяма прослойка от нагаждачи към по-силния. Същите посрещаха войските на Хитлер, радваха се, че сме "освободили" Македония, след това същите посрещаха руснаците, гласуваха за премахване на монархията и за Димитровската конституция. Не знам коя от двете е по-гнусна ? Може би все пак втората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  26 Май 2020 12:04ч.

  Добра статия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  26 Май 2020 12:15ч.

  Кирилицата, която се ползва днес, НЯМА нищо общо нито с Кирил, нито с брат му Методий. "Кирилицата", т.е славянската писменост е МНОГО стара, предшестваща гръцката. Но "науката' по едно време е била вдъхновена от древна Гърция и Римската империя и затова предписва всяко постижение на тях и не търпи възражения. Предшественик на славянската писменност е тази на етруските, но "великите" римляни са присвоили всички постижения на етруските и са измислили "това е на етруски - не се чете". Да, ама не. Всеки който знае и може да чете старославянски без проблем чете и разбира етруски. Това е направил полски учен, но западните "учени" веднага са отхвърлили твърдението му. Не съвпада с политиката им

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tenax

  26 Май 2020 12:15ч.

  Хаджийски, добре написано!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ala_Bala

  26 Май 2020 12:40ч.

  "Както 9 май е за Русия светая светих и никакви западни и български провокации за тази дата там не се търпят, така и 24 май и азбуката за българите са светая светих и никакви руски недомислици като за „македонските земи“ на Путин у нас не се търпят. Русия не бива да дразни и наказва българите заради провокациите на антибългарския режим на ГЕРБ. Той няма да векува. " Изключително добре казано. Езикът е славянски, защото много от майките са били славанки и са гопредали на рожбите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  26 Май 2020 13:47ч.

  Един от многото разпространители на измамата. Доказва защо македонците толкова много ни мразят и са толкова объркани. Защото и те страдат, като този човечец, от написаното в учебниците си, отказващи да проумеят, че държавата не е бог и че по държавна поръчка МОЖЕ да се пишат лъжи. По държавна поръчка може да се пишат лъжи и за други народи и да се поддържат дори във времената на глобалната мрежа. Пак това го отнасям към Македония, тъй като е цяло чудо, че нашите събратя не могат да отхвърлят наложената им измама и до днес, но подобно на тях и ние се петлаем в същото. Инженирано от СЪЩИТЕ субекти (същият древен богопротивен дух, който стои зад тези процеси). Защо хората едновременно толкова вярват на държавите си и толкова ги мразят. От една страна за тях всички политици са корумпирани, измамници, чужди пионки, предатели, от друга страна, вярват на наука, която е изцяло подчинена под чехъла на държавния монопол. Само че те се кълнат в тази „наука“ и така който каквото поиска да напише в книга, да го завещае на поколенията, независимо дали е измислил всичко (подобно както учените пишещи учебници за социалните науки основани на феминизма си бяха направили шега, да напишат пълни безумия и това се е отпечатало, а после се цитира като научно изследване), тези измислици се цитират като доказателства, като основания да кажем, че „всеки знае“. Къде е причината за това, причината е, че първо тези учени работят винаги за някой човек, а не за истината. И когато се знаят интересите на този някой, че той ще плати щедро и ще одобри всичко, което подкрепя неговата теза, че ще даде някоя титла и топло местенце, тогава се появява тази „наука“. За стотен път ще кажа, че без свободна наука, култура и образование, ние сме в една смъртоносна прегръдка с измамата. По същество, как може във Варна да е нямало българи, след като преди повече от десет години излязоха от печат Хрониките на нашия народ, където древният ни род, населявал винаги тези земи около Хемус, е проследен още от древните си династии и фамилии, докато се стигне до Кубрат, който е тракиец от племето на гетите? Който сам дава названието богари на всичките тракийски племена, за да не се разпръснат, като ги назовава по името на боготворческия силен език на траките. И как „неславянския език на траките избледнял“, след като точно той е езика на Словото и другите племена са наречени словени, не по етнически признак, а само защото говорят нашия език на Словото? Как ще има славянска азбука, след като Кирилицата съвпада с много по-древната бохарска азбука на народа ни? Има един език, богарски (никога не се е наричал тракийски, понеже не е на траките, а на Бог), той има своята богарска писменост и тя произхожда от най-древните в света йероглифи и руни. Чрез нея, като се стигне до праисторическите времена, може да се разчетят най-древните плочици и артефакти. Какъв ти църковнославянски език, след като това винаги е бил говоримия и писмен език на нашия български, а преди това наричащ се тракийски род? Какви първи разпространители на грамотността в Русия, след като всички деятели на този образователен процес, са чисти българи? В заключение, българският народ е напълно различен народ етнически от останалите народи, които говорят неговия език. И това, че те постоянно приемат от нас култура и просвещение, говорят езика ни, не променя посоката на това влияние, от нас към тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  26 Май 2020 13:52ч.

  Българите - и русофоби, и дори русофили, винаги удобно се опитват да забравят, че ако не беше Русия, сега самите тях нямаше да ги има, защото прабабите и прадедите им щяха да бъдат изклани. Неблагодарници скапани!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един българин.

  26 Май 2020 14:18ч.

  Само за сравнение - мероприятия на Българския културен институт в Москва: 1. 24.05.2020 Болгарская поэзия вчера, сегодня и завтра В День болгарского просвещения и культуры, и славянской письменности подводим итоги поэтического марафона «24 болгарских стихотворений к 24 Мая», который прошел в наших социальных сетях при поддержке Посольства Республики Болгария в Российской Федерации, Болгарской школы при Посольстве Болгарии в Российской Федерации, Болгарской школы им. Васила Левского в ЦПРБ. https://bci-russia.ru/news/2405-3/?lang=RU 2. 24.05.2020 С почтением к букве: «Болгарский алфавит как вдохновение» 24 мая, в честь Дня болгарского просвещения и культуры и славянской письменности была представлена онлайн-коллекция плакатов, на создание которой художников вдохновили буквы болгарской азбуки – одного из официальных алфавитов Европейского союза. В подборку вошли 30 плакатов, над которыми трудились 30 художников из 20 стран, в том числе и из Болгарии. https://bci-russia.ru/news/2405-4/?lang=RU

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фичо, мамин,

  26 Май 2020 14:20ч.

  Дъл пък макар и със закъснение да не се кандидатираме за 16та република. ТЕ ще ни разберат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • юдосъюзи

  26 Май 2020 14:53ч.

  Ние сме 27-а република, наместени в конюнктурата, както винаги; - република на бюрократичния и същевременно корпоративен мастодонт ЕС. Без суверенитет, без уважение, без бъдеще...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво на автора

  26 Май 2020 15:00ч.

  Отлична статия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъжно наблюдение

  26 Май 2020 15:05ч.

  За Валентин Хаджийски (Чичо Фичо) носталгичните чувства не са сварзани с България, а избиват като любов към Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още по-тъжно наблюдение

  26 Май 2020 15:54ч.

  Бойко Борисов подписа договор с Република Северна Македония, с който се признава съществуването на македонска нация и македонски език. Целта беше приемането на Република Северна Македония в НАТО, иначе лошата Русия всеки момент щеше да я нападне. Та на 24 май 2020 г. в Скопие официално обявиха, че "– Кирил и Методий са македонски просветители! – Делото на двамата братя било изцяло македонско, а техните ученици Климент и Наум са основатели на Охридската книжовна школа, която нямала нищо общо с Преславската школа и с българския владетел Борис Първи Покръстител. Нещо повече – българският цар прогонил Климент и Наум от Плиска и ги запратил в далечния Охрид. – От всички славяни само българите оспорвали старославянския език на двамата братя и го присвоявайки като старобългарски, а той всъщност бил старомакедонски…" Умните и красивите, коментирайте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • волк

  26 Май 2020 16:51ч.

  В Русия официално отговориха по повод българските обвинения към Русия за присвояване на кирилицата: «Вся эта гнусь не свойственна болгарскому народу. Она занесена извне», – сказал газете ВЗГЛЯД сенатор Андрей Климов - https://vz.ru/news/2020/5/26/1041373.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лелее

  26 Май 2020 16:51ч.

  Какви врътки само и само да не се каже че всъщност славяните Кирил и Методий и славянските българи всъщност са македонси както и твърди Владимир Путин че просвщението идва от Македония ..Охрид пък е най голямата школа и там е първия Славянски университет Това е истината , няма такова чудо като славянски българи , това са били славяни които са населявали Егейска, Вардарска и Пиринска Македония .Ако ви прочетат в Кавала Серес Кукуш Охрид че ги наричате българи ще стане голям скандал

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • езиците много, а езикът ви само един

  26 Май 2020 17:08ч.

  Трябва да сме благодарни на братята, че ни докараха до това днес толкова много хора да са се събрали на едно място, за да си мерят на кой, с колко му е по-дълъг езика. И какво ще излезе накрая? Че напразно са си мерили езиците, защото Господ е създал човека, започвайки от Алфата с един Адам и една Ева, така че днес да може да затвори цикъла в Омегата, продължавайки с една Ева и един Адам, който за нещастие свое, вече не е Адам, щото дълго време го убеждаваха, че трябва да си смени пола, понеже този път светът логично щял да започне с Ева. Такива ми ти тъжни работи, Адаме. Учете езици деца, всички са от Господа дадени, и всяка епоха си има своите божи мисионери, останалите само си чешат езиците. Дано да ги начешат вече, че наистина воят стигна до небесата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още един актуален цитат:

  26 Май 2020 17:21ч.

  Още един актуален цитат: https://sun1-15.userapi.com/v0e6SFoea-2o1QTO5gVj0s7ZsNcah1-TtMM7GA/PH0XLPM0bz0.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфса с евразијски манталитет

  26 Май 2020 17:44ч.

  “ Изложба за 24 май и славянската писменост не фигурира в планираните събития за месеца(на РКИЦ)“ А ако имало нешто си, то е само пред вратите на РКИЦ. Освен това било само нјакаква си икона, и се виждало само крајчето на друга икона. Почти ништо не се вижда, така, че не е голјама работа. Абе пак русофобска партенка мај? Нјама начин да не са виновни американците(КОИТО ВСЕ ОШТЕ БИЈАТ НЕГРИТЕ), или наглосаксите или нЕкој друг. А мне кажетсја что ребјата из КГБ снова обосралис...И не толко они...https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/245/Image_8620245_305_0.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  26 Май 2020 19:13ч.

  на 26.05.2020 в 15:54 Какво да коментираме ставащото в Македония освен, че запознатите с източниците на пропагандата твърдят, че те са сръбски и руски. Което се подкрепя и от официалната позиция на Кремъл, с техните изказвания за македонската земя. Руснаците са готови да са получили вяра и култура от всеки народ, който им е подвластен по някакъв начин, но не и от нас. Но ставащото в Македония най-добре показва какви са им истинските настроения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  26 Май 2020 19:43ч.

  Всичко изписано дотук, и коментарите за произхода на братята, и анализа на кирилицата, и приноса на Петрова Русия за латинизирания вид на кирилицата, повтаряща преди това гръцката азбука, са подробности. Мястото на Кирил и Методий, значението на азбуката са една много важна част от изграждането на националната ни идентичност в период, когато нямаме собствена държава и стъпка по стъпка изхвърляме от себе си съзнанието, че сме рая. В този ред на мисли за българите те са нещо свещено. Те ни определят като такива така, както Храмовия хълм в Йерусалим за евреите и Мека за мюсулманите са символ на принадлежност. Ние това имаме, затова сме чувствителни по темата. Когато си дошъл и работиш в България, който и да си ти, длъжен си да го знаеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tenax

  26 Май 2020 19:43ч.

  Кукурячке, кво излиза - че договорът с Република Северна Македония с формулировките за македонска нация и македонски език е писан под руска/сръбска диктовка? Не обиждай американското посолство, молим ви ти са! Не обиждай и Боко Тиквата с Тумбак войвода, които много се хвалеха какъв убав договор сме подписали и вече няма пречки Република Северна Македония да стане член на НАТО. Начи, целта на Русия и Сърбия е била Република Северна Македония да стане член на НАТО, а? Я си глътни хапчетата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе, Фичо,

  26 Май 2020 20:10ч.

  ти що не зе навремето да емигрираш в Масква - където явно те влече и ти е мястото? Ами се курдиса при империалистите и то у най-империалистическия град? Дето гният вече 70 лета и секи момент чакаме съвсем да се гътнат. А за коментиращите мога да кажа само - откъде е намират толкова хора, които са готови да леят помия по България, па макар и срещу заплащане?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  26 Май 2020 21:02ч.

  Абе, Фичо, на 26.05.2020 в 20:10 Абе момче, и за закъснял с 30 години антикомунист не ставаш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тодоров

  26 Май 2020 21:59ч.

  Хаджийски или чичо Фичо, или както сте там, въпросът не е в в няколкото репродукции, а съгласованата атака, начело, на която стои президента Путин. Руснаците, с прословутият си шовинизъм мародерстват части от нашата история, безскрупулно и с наслада, имам предвид Путин, когато говори за * македонските земи *.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо, момче ненормално,

  26 Май 2020 22:02ч.

  Ти ли си измисли сам ника? - щото много ти отива. А да ме наречеш антикомунист за мен е чест. Защото да си антикомунист особено преди 89-а трябват много качества. А те рядко се намират тъдява. Нагледал съм се как се натискаха да стават комунисти, Как си пишеха доноси и си подливаха помии, само да изхвърлят конкуренцията към заветната червена книжка. Друго е да си Мильо Лудия, който дори не се срамува, а се гордее с глупостите, които пише. Трябва наистина да си умствено недостатъчен, но не се тревожи то такъв се раждаш и после няма лекарства за глупостта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  26 Май 2020 22:11ч.

  По съветско време "24-ти май" не се зачиташе. Чак 91-ва става официален празник. Явно едва тогава руснаците са се почувствали славяни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  26 Май 2020 23:27ч.

  на 26.05.2020 в 19:43 Ако искаш отговор, направи си труда да цитираш правилно поне никовете на хората, става лесно, копи и пейст. И е очевидно, че аз не говоря за договора, а за произхода на антибългарската пропаганда. Което ти е станало ясно, но използваш повода да излееш малко доза жлъч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  27 Май 2020 1:02ч.

  "Омуртаг в началото на IX в. строго разграничава българите от славяните." не зная как точно строго ги е различавал, защото фактите са малко по-различни: Омуртаг е първият български хан, който кръщава синовете си със славянски имена. И в нещо друго е пръв-за пръв път на хора с чисто славянски имена се поверяват важни ръководни длъжности в България. До този момент всякакви ръководни длъжности са били давани само на лица с български имена, например Крум завоюва нова територия, и я дава да се ръководи от брат му(от едно време си имаме шуробаджанащина:-)В същата книга на Курта, цитирана от наш Фичко, за пръв път прочетох, че романтичната история за равноправния съюз между славяните и новодошлите българи си е пълна измислица, българите са дошли и са покорили местните славяни. Хващайки тази диря-да, оказва се, че има 3 разични автори от онова време, които в своите писания точно това пишат. Явно Путин и затова си отмъщава:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я да не се дърляме за глупости...

  27 Май 2020 9:18ч.

  че съвсем загрубя дискусията... Поздравления за Валентин Хаджийски! Послушайте един свеж глас: https://www.youtube.com/watch?v=5fE27gCFjnE&list=PL3T7SjJ2-i0k_au3qPO13xjLN3bdwThf5&index=1

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчев

  27 Май 2020 12:12ч.

  Благодаря на автора за стойностната статия? Само ще допълня, че най-старият текст на кирилица датира от 921 г. Става въпрос за надпис от скалния манастир при с. Крепча, Поповско, открит от проф. К. Попконстантинов и публикуван през 1977 г. Кирилицата, която следва стандарта на византийския унциал от края на ІХ - началото на Х век, възниква в България. Глаголицата е дело на Св. Св. Кирил и Методий и възниква във Византия. Формата "етх бехти" - година на кучето, месец 5. Съществува и хипотеза, че това е съчетание от букви на глаголица и следователно обозначава не дата от прабългарския (езически) календар, а година от Сътворението на Света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • една тетка

  27 Май 2020 13:37ч.

  Според мен, нито провокация, нито партенка. Немарливост и неграмотност по-скоро. И да не говорим за Бг провокации срещу Русия. А те, между другото, не вдигат истерия по повод и без повод . Освен това само тук, в БГ подобни истерии са добре платени:) Хи-хи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГЕОРГИ ДИМИТРОВ

  27 Май 2020 13:51ч.

  Похвално за анализа на историческите факти,уважение,но..не трябва да поучаваме такава държава какво и как да постъпва,каква политика да провежда,много сме малки за това.За Русия обаче винаги с уважение,най- малко защото имаме достойнство,е трябва да имаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  27 Май 2020 14:21ч.

  Трудно се спори с хора, които си имат господари и тези господари не искат истината да се знае. Но Истината винаги е една крачка пред тях, не може да затулиш слънцето. Знаейки какво ще се случи и как ще се посегне на истината, как ще се унищожават и крадат книги, как ще се манипулира история, Провидението си е запазило свои скривалища на памет, които да се появяват на своето време и така да разбиват човешките опити за пълен монопол над историята. Затова не е никак случайно, че тези скривалища се появяват от различни точки на света, от стари тракийски гробници, надписи в пирамиди, трудове на учени, които са разследвали непредубедено, понеже не са знаели, че защитават нашия, български интерес. (като египтолозите) Провидението не е сложило всичките си яйца в една кошница и така днес, с методите на глобалния свят и наука, глобален достъп до библиотеки и артефакти, истината може да се проследи, подобно на трошиците на Хензел и Гретел. И Кирилицата и Глаголицата могат да се открият в техните исторически форми на развитие, хилядолетия преди времето, по което са живели светите братя. Затова никой не може вече да твърди, че Византия е искала да ни даде писменост, след като Византия отлично знае, че тя самата е възприела писменост от нашата писменост, датираща от преди тяхната. Също не може да се твърди, че са милеели за нас, след като е проследим исторически опитът им да затрият тракийския род, от който са приели писменост, елинизъм, самите им митове и легенди са писани въз основа на тракийския епос, за да бъдат нещо като учебник за тях (в притчи), приели са и наука в тракийските храмове, където са се обучавали техните най-велики учени и мислители. Затова е толкова яростна злобата, понеже те почти си бяха повярвали, обучавайки и децата си, че този извор на просвещение е гръцки. Не им отричам това, че от тях е дошла демокрацията, заедно с всичките й недостатъци. Навремето тя е била много по-слаба от нашите управления на тракийските царе, защото последните са били просветени управници. Въпросът е в това, че всички манипулации, които са правени, са съсредоточени в опит да се манипулира историята точно около времето на предполагаемото написване на тези азбуки. Но като се излезе от този времеви обхват и се проследи хронологично богарското писмо, много ясно се вижда, че то е наше, на народа ни и че то е от началото на времето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фи и пси

  27 Май 2020 14:37ч.

  Хелеборус, напълно добре се справяте парадигматично с формулата на Христа "Още преди Авраама, Аз съм", деконструирайки ефектите на мнимо вездесъщите пространство и време, пораждащи илюзията за всеобща/всемирна история, друг е въпросът обаче, че остават у мен някакви основателни съмнения, че можете онтологично да ги аргументирате. Но приемането на вяра и като емоционално пожелание не винаги е добър съветник при такива сериозни дискусии. Може и така, разбира се, но никак не звучи културно комплементарно нещо, което се използва само на основата на гола вяра и пожелателно мислене. Аз лично Ви разбирам и даже Ви съчувствам, защото до голяма степен споделям изначалната невинност на един такъв по същество антиисторически, наративистичен подход. Но малко са хората, които ще Ви емпатират, напротив, ще бъдете обвинен, че умишлено не се придържате към никакъв реконструктивизъм на фона на имплицитно приложената от Вас деконструктивна процедура спрямо Големия исторически разказ в европейската култура, именно защото реконструктивните Ви твърдения са голи, недоказани, и даже спекулативно неаргументирани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  27 Май 2020 14:58ч.

  Гледал как се натискат за комунисти и как пишели доноси...и станал антикомунист. Хахаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добромир Иванчев

  27 Май 2020 16:00ч.

  Просто,голямо браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пара лельо пипам

  27 Май 2020 16:24ч.

  Коментарът на РИА Новости: http://www.focus-news.net/news/2020/05/27/2776802/ria-novosti-balgariya-ne-mozhe-da-prosti-na-rusiya-za-sobstvenite-si-greshki.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лабораторно

  27 Май 2020 17:59ч.

  Защо руснаците и българите като се върнат от космосът са на носилки, а американците от Аполо са кукуряк. https://www.youtube.com/watch?v=wyEHj0dDhkA https://www.youtube.com/watch?v=mlD0ogq8tVU Най-добрите умове на Запада, докато работеха по проблемите на демонтажа на социализма в СССР, придаваха изключително значение на развенчаването на Сталин. Един от разработчиците на програмата за разлагане на съветското общество отвътре го казва така: "Очернянето на Сталин е опора, за да можем да обърнем комунистическия свят." https://kprf.ru/history/soviet/186885.html ... Гей-културата бракове, филми..., е опорната точка за обръщане на религиите, и на антизападната култура. А може ли Русия и Китай да използват "Луната" за опорна точка, и да обърнат САЩ и империята им НАТО? https://www.youtube.com/watch?v=whV0kZN2K88

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  27 Май 2020 17:59ч.

  на 27.05.2020 в 14:37 Напротив, доказани са. Освен ако тракийските артефакти на хиляди години, открити предимно по наши земи (или древни местообитания), които се превеждат през бохарската азбука и език, не ти изглеждат достатъчни. Нима си мислиш, че такова нещо може да се стъкми? Може ли някоя лъжа да се позове на разкопки и история на хиляди години? Лъжите обикновено са опити да се скрие, изврати, подправи някаква истина, но е трудно да се скрият всички следи на престъплението. Точно затова лъжата се разкрива, когато се види общата картина, особено извън обсега и властта на заподозрените за подмяната. Заподозрените са имали власт да пишат византийската си фалшифицирана история, но те нямат власт над закопаното в могилите или написаното в пирамидите. Българският език е проследим през всичките си етапи, поради простата причина, че той наистина не е човешки език, а е онзи първоезик или праезик, на който са говорили всички човеци (и са се разбирали и с невидимите). Точно затова е и наречен бог - арски. Т.е. той наистина е от началото и наистина всички фази на неговото трансформиране до днешната азбука, са проследими. Междинният етап, запечатан, какъвто е бил преди 2000 години в Египет е мост, който свързва древността с настоящето, през него се разчитат най-древните надписи, а са налични и преходните етапи към днешното ни писмо. Също както древната история позволява да проследим и рода си от Тир насетне и самият език разкрива истината. Египетският диалект превежда имената на племената на нашия народ, например ко-тракг-ури, означава другите тракийски царе и т.н. Няма как всички титли имена и звания на нашия народ да се превеждат през древния тракийски богарски и ние да не сме траки. Дори популярното Тангра се превежда като Туонх-Ре, възкръсващият Ре, възкръсващото слово (Христос). Оттам идва и нашата дума реч. Играта свърши, това минало вече не може да се отнеме от народа ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus на 27.05.2020 в 17:59

  27 Май 2020 19:41ч.

  Как те наричат в Карлуково? Или си на 4-ти километър? Смахнатият прохфесор?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лабораторно на 27.05.2020 в 17:59

  28 Май 2020 11:01ч.

  И какво общо има това с азбуката?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пара лельо пипам на 27.05.2020 в 16:24

  28 Май 2020 11:04ч.

  Доказателство за неприязънта към братска България, която се насажда днес в Русия, и каквато не се забелязва към някогашните врагове в Отечествената война - Германия, Италия, Унгария. А агенция Фокус в ролята на обслужващ персонал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за неприязънта към братска България

  28 Май 2020 13:28ч.

  Неприязънта е напълно заслужена заради дългогодишния устойчив антируски тренд в действията на нашите политически и НПО-представителства, ориентирани към слугинстване на западните политики. Толкоз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Димитров

  28 Май 2020 14:33ч.

  Умните хора четат между редовете,сега също.Получихме малък,заслужил урок за непочтения подпис за Втората световна война.Заболя ни,нали и тях също преди време,нали госпожо министър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така,

  28 Май 2020 17:44ч.

  Неприязън към България? Заслужили сме си я. Получихме и малък, заслужен урок. Що за хора сте вие? Честолюбие някакво? Няма. Нетърпимост към обидите? Никаква. Ами раята някога е била такава. И крепостните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така, на 28.05.2020 в 17:44

  28 Май 2020 20:36ч.

  Русия винаги ни е била близка, братска. Брат брата на храни, но тежко и горко на който го няма. И стига с тия фалшиви поговорки, че който ни е освободил, той ще ни пороби. Роби винаги е имало поради невежество или ирационална омраза към освободителите. Защото е трудно, а не лесно, да бъдеш свободен. Но такива като автора на горния пост всякога са смесвали чорбаджийско-изеднически статус със свобода. Затова и написало тая фобска глупост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На кого да уври главата?

  29 Май 2020 12:01ч.

  На този ли, дето е написал първия коментар и се е нарекъл интелигентно жжжж? Че от този модел толкова много букви, наредени една до друга, ги докарват до нервна криза! А останалите си го знаят и го виждат - не са слепи, не са глухи и не се именуват жжжж!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вал, защо сте русофил, а се мъчите в САЩ? :D

  30 Май 2020 8:27ч.

  Другарят Вал Хаджийски (Вал звучи толкова американски, много яко! :D), бидейки типичен русофил, е готов да намери оправдание за всяко руско изпражнение, стоварено върху главите на българите. По неговата извратена логика дори опитите на Княжеството и Източна Румелия да се обединят през 1885 г. също са повод за руска агресия под формата на оголени офицерски рангове. Щом московските господари на Вал имат нещо против, те задължително трябва да са прави, а българите да търпят, без да питат много-много. Имам в края един въпрос: при цялата любов на Вал към Русия, защо по дяволите е избрал да се мъчи в САЩ? Много ми се щеше да запали масите в друга посока, като избере да се засели в Сибир например, за да съществува в естествената си православна и славянска среда. Лъжливо лицемерче такова, Валчето :D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валентин Катранджиев

  30 Май 2020 15:24ч.

  Хаджийски, твоята е статия е преведена за руския читател в ИНОСМИ РУ, което е добре. https://inosmi.ru/politic/20200529/247524498.html .Но само усети чрез коментариите под линия, какво е отношението към нас, българите - надменно, високомерно и неуважително. Налице е абсолютно нежелание и пренебрежение да се вникне във фактологията и аргументацията ти. Понеже съм завършвал в бившия Съветски съюз и познавам добре постсъветското постранство и манталитета на руснаците, ше ти кажа директно - първо трябва да започнат със себе си, като загърбят примитивния си антибългаризъм, който основните им медии системно насажадат в руското общество и промиват мозъците на населението си, и едва след това да се погрижат за информационното си пристъвие в България. Иначе, вълната на русофобия у нас ще расте, независимо от нивото на дипломатическа и информационна активност на руското посолство в София.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  30 Май 2020 19:16ч.

  Вал, защо сте русофил, а се мъчите в САЩ? :D на 30.05.2020 в 08:27 Тъпо. Преди да се обяви срещу Съединението Русия не само освобождава, но и буквално създава третата българска държава от нищото. Тебе специално да те беше освободила Англия, ама не би - тя помагаше на Османската империя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  30 Май 2020 19:18ч.

  Иначе, вълната на русофобия у нас ще расте Нивото на вашата русофобия се свежда до няколко процента умнокрасиви жълнопаветници, които така и не влязоха в Народното събрание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Русия лесно се насажда и лесно се промиват мозъци,

  01 Юни 2020 7:31ч.

  хората са такива, изпитват потребност от вожд, от господар. Ако им се случи някой по-мек, презират го. Били са вярващи, станали са атеисти, рушали са църкви, избивали са свещеници, после пак повярвали, започнали да осветяват космически кораби и да пращат икони в космоса; строяли са комунизъм, после са го разрушавали, после като го разрушили, обявили Сталин за най-великия; казваха, по-добре да няма война, сега - можем да повторим. Вождовете се изреждат, а народът върви след всеки новодошъл. Днес българите са лоши, украинците са още по-лоши, а най-лоши са поляците. Последните са подпалили Втората световна война. Словаци, унгарци, италианци, вече не са воювали на Източния фронт, ние българите обаче сме. И го вярват всичко това, защото така са им казали. По-добре изобщо да си нямаш работа с такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gilsorn

  17 Дек 2020 10:05ч.

  why does cialis cause back pain Knorncrync generic for cialis zessOblise Pastillas Para La Ereccion Masculina

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • other names for plaquenil

  24 Фев 2021 16:28ч.

  erectile booster generic for plaquenil tens 7000 erectile

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hamstyday

  28 Юни 2021 16:43ч.

  canadian pharmacy online viagra

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи