Поместните православни църкви ще бъдат принудени да отхвърлят решението на Цариград за Украйна

Поместните православни църкви ще бъдат принудени да отхвърлят решението на Цариград за Украйна
Дарявайки автокефалия на една нова „Украинска църква“, въпреки че в Украйна от 330 години съществува канонична и общопризната автономна православна църква, Цариград с един ход премахва автокефалията на всички поместни православни църкви, включително, разбира се, и на българската. Защото ако това решение не бъде отхвърлено незабавно, това ще значи, че всяка епархия, енория, както и коя да е група граждани в коя да е страна, които смятат себе си за православни, ще може да игнорира съществуващата там православна църква и да се обръща към Цариград с молба за някакъв вид „автономия“. Ето защо поместните православни църкви, ако желаят да останат църкви, ще бъдат принудени да отхвърлят днешното решение на Цариградския синод. Ако след това Цариград продължи да настоява и не го „обезсили“, както днес обезсилва друго свое решение, взето преди 332 години, той ще се окаже извън православния свят, тоест – ще напусне съборната Църква. Такъв случай историята на християнството вече познава.

 

 

На 11 октомври, четвъртък, на официалния сайт на Цариградската патриаршия беше публикуван текст от пет параграфа с решенията на Синода от заседание, завършило същия ден. 

 

Пар. 1 гласи:

„[Синодът] да поднови вече взетото решение: Вселенската патриаршия да пристъпи към даване на автокефалия на църквата на Украйна.“

 

Пар. 4:

  „Да обезсили писмото на Синода от 1686 г., , издадено поради тогавашните обстоятелства, чрез което се даваше, по икономия [целесъобразност – б.м.], правото на Московския патриарх да ръкополага всеки митрополит на Киев, избиран от църковно-народен събор на епархията му и длъжен да споменава най-напред името на Вселенския патриарх като знак за канонична зависимост (sic!)“.

 

Тези решения бяха очаквани. Какво ще се случи оттук нататък?

 

Синодът на Руската църква ще вземе решение за прекратяване на евхаристийното (а може би и на всяко) общение с Цариградската църква; и това ще се случи скоро, сигурно в близките дни. 

 

Ще бъде поставен отново и по-настоятелно въпросът за свикване на общоправославен събор по „украинския въпрос“, на който Цариградският патриарх ще откаже да присъства.  Но съборът под някаква форма ще се състои, и причината за това е следната.

 

Дарявайки автокефалия на една нова „Украинска църква“, въпреки че в Украйна от 330 години съществува канонична и общопризната автономна православна църква, Цариград с един ход премахва автокефалията на всички поместни православни църкви, включително, разбира се, и на българската. 

 

Защото ако това решение не бъде отхвърлено незабавно, това ще значи, че всяка епархия, енория, както и коя да е група граждани в коя да е страна, които смятат себе си за православни, ще може да игнорира съществуващата там православна църква и да се обръща към Цариград с молба за някакъв вид „автономия“. Дали тези молби ще бъдат удовлетворявани и доколко, ще зависи единствено от волята на Цариградския патриарх и синод. Поради това нито една църква няма да може самостоятелно да решава вътрешните си въпроси: тя няма да е автокефална, ако изобщо ще е църква. Тъй като църковният живот е уреден така, че клириците да не могат да не се съобразяват с решенията на своите архиереи. Но след изявлението на Цариградския синод от 11 октомври 2018, те ще могат: тъй като ще има инстанция, по-висша от тази на поместния Синод, към която ще могат да се обръщат за „окончателно решение“ по всеки въпрос.    

 

Ето защо поместните православни църкви, ако желаят да останат църкви, ще бъдат принудени да отхвърлят днешното решение на Цариградския синод.

 

Ако след това Цариград продължи да настоява и не го „обезсили“, както днес обезсилва друго свое решение, взето преди 332 години, той ще се окаже извън православния свят, тоест – ще напусне съборната Църква. Такъв случай историята на християнството вече познава.  

 

Какво ще се случи в Православието след това, още е рано да се мисли. 

 

 

 

 

 

 

 

     

Коментари

 • либерална цензура

  12 Окт 2018 8:27ч.

  Ако политикогеографската наследница на УССР е светска конюнктурна държава с едва вторично възникнали автокефални амбиции, какво общо има това с Православието, което по Закон Божий е несъизмеримо с конюнктурна политика и политтехнологични географски раздробявания, а е вечно, свещено и неподчиняващо се на "княза на тоя свят" и неговите коварни козни към разрушаване на мира и братоубийство между миряните?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • просто е,

  12 Окт 2018 8:41ч.

  Вартоломей изпълнява политическа поръчка ......само че е глупаво да не отчиташ това което приижда към теб от миналите хилядолетия православие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Петров

  12 Окт 2018 10:23ч.

  За да се коментират църковни събития адекватно е необходим голям запас от знание по канонично право, догматика и история. В случая се наблюдава обратното. В по-голямата си част нашите журналисти и интелектуалци самонадеано коментират църковни казуси без дори да са прочели един елементарен катахизис. Примери колкото искате...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • витсайда

  12 Окт 2018 10:37ч.

  Нали точно това попитахме: какво общо има политическата поръчка за сектантско отцепване съобразно конюнктурната държава с име, административно дадено през съветския период, с каноничното право, църковната догматика и историята на православието?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Петров

  12 Окт 2018 11:08ч.

  Много общо има! Точно историята на православието (по точно историята на православните, ако така Ви е по-разбрано) свидетелства, че именно светската поръчка (с всички компоненти на това понятие) води до появата на поместните църкви в Модерната епоха, което е меко казано отстъпление от древната практика и влече след себе си всичко, което се случва днес. Понастоящем, благодарение на това, съществува абсурдната от гледна точка на канона ситуация в един град да има по няколко епископи - православни и то от различни юрисдикции. Пак историята свидетелства за желанието на Московския патриарх да получи титлата вселенски (твърдо подкрепена от Сталин-вж. материалите за Московското съвещание на православните църкви от 1948 г. Публикувани са в Русия, а има и в България), което би му позволило до управлява или поне да влияе върху целият православен свят. От тук е големият конфликт в днешно време между Москва и Константинопол. Във всичко това няма вяра, а светски желания. За съжаление православните все още не могат да намерят сили да се абстрахират от съответните държави, въпреки че навсякъде живеят хора, стоящи в традицията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе Петърчо

  12 Окт 2018 11:22ч.

  как по просто, за тебе, трябва да бъде обяснено; Гочев ясно ти казва, че от утре всеки може да се обяви автокефален, как ти звучи напр. хасковската автокефална църква; апропо за трансатлантическите ни господари православната църква е враг; Й щях да забравя, Николай Гочев много добре дефинира в един материал в своя блог, Що е ЦЪРКВА И ИМАЛИ ВРЪЗКА С НАРОДА

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добри Божилов

  12 Окт 2018 12:48ч.

  Точно така е. Ако Цариград може да признава еднолично нови църкви, това унищожава автокефалията. Какво пречи на митрополит Николай да се самообяви за патриарх на Пловдив и да си купи "признание" от Цариград. Та какво пречи дори Цариград да създаде нова Българска православна църква, а да остави на сегашната примерно само Видин. Цариград има право да раздава томоси, но само като отделя нещо от себе си, или ако се покръства нов народ. Там, където вече има църква, не може.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бате Влади

  12 Окт 2018 13:19ч.

  Конфликта възниква в момента, в който патриарх Гундяев решава по искане на вожда му Путин да се прави на вселенски патриарх. В момента, в който един чекист стъпи на авмона и почне да проповядва "православие" с иконата на Сталин в ръка, за какви православни ценности ми говорят старите влъхви, минали през школите на ДС? Я вървете по дяволите, от където произлизате. Има и други християнски църкви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Бате Влади

  12 Окт 2018 14:34ч.

  ти от коя си; църквата на сатаната?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абе,

  12 Окт 2018 14:53ч.

  чакайте утре да се обадят и българските разколници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • една тетка

  12 Окт 2018 14:58ч.

  Между другото, знаете ли, че в България има пет "православни" "църкви"? Не им дават регистрация, защото точно православната трябва да бъде само една. Айде, да има сто! Дядо Вартоломей позволява! Или, като при протестантите, които имат вече над хиляда секти, и всички са - законни. Всеки квартал да има квартална кръчма и квартална свободна "църква"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мърморко

  12 Окт 2018 15:54ч.

  Най-после се захванаха и с Православието! "Майната му на Православието" сигурно е плакал от щастие при тази новина?! Да ходиш по разломните линии на религията - това си е като да танцуваш на въже върху клокочещ вулкан! Вярно не разбираме много от религия /кой ли и как ли не се стара да я изтрие през годините /, но геополитиката отдавна е на мегдана и само кьорав не вижда какво става! Наште с ланците и златните часовници що мълчат още, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашите имена /задължително/

  12 Окт 2018 15:59ч.

  войната започна да добива ново измерение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  12 Окт 2018 18:44ч.

  Г-н Петров, поместни, автокефални църкви има от зората на православието. Именно те олицетворяват и принципа на съборността. Ако твърдението ви е че поместните църкви са търпели промени на диоцезите си, през вековете, заради конкретна светска власт в конкретна национална държава то аз бих се съгласил с вас. Тук примерите започват, обаче не със Сталин, а с василевсите на източната римска империя, добила гражданственост като Византийска. Борбата за "третия рим" на практика няма отношение към вярата и православието. Тя не е и причината за острия конфликт. Нека ви кажа защо. Руснаците са покръстени в Киев. Киев е люлката на вярата им. Нека допълня и още нещо - те са покръстени от български свещеници и според свидетелството на директора на царския руски архив на МВнР (княз М. Оболенски, починал 1873) този процес е бил на базата на специално предоставена книжнина - българска. До 1070 година техен патриарх, на руснаците, е българин. В годините след 1070 патриарх им е ромей (грък, ако предпочитате). Системно се изличава приноса на българската духовна култура, а на финала (след около 6 века) се ражда и славянската доктрина и третият рим - светски и геополитически концепти. От тази гледна точка е очевидно, че Вартоломей е надарен последовател на традициите на Фенер. За него няма разлика между светска власт и вяра. В името на властта е готов да предизвика изконни принципи на православието. Е, това би трябвало да е причината да пишем и мислим ...Сталин ???... ми не знам за него, но съм чел че освен "кръволок , диктатор, грузинец и т.н." е забранил и инкриминирал мъжеложството и съжителството без брак в СССР през 1934г. Дано някой не каже че това го прави православен и християнин ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лишено от логика творение,

  12 Окт 2018 19:30ч.

  но преливащо от преклонение пред Русия. Да си припомним още с радост големия приятел на България патриарх Кирил и бащинските поучения, които отправи към нашия президент от висотата на величието си..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абе,

  12 Окт 2018 19:53ч.

  стига бе! Стига с тази люта омраза! Руската православна църква не е само патриарх Кирил. Това са десетки милиони хора. И някои от тях ще бъдат изгонени от храмовете си. На някои гадняри - само да злобеят по форумите, а някои ще бранят светините си. Наистина война предобива друго измерение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  12 Окт 2018 20:34ч.

  Re : Лишено от логика творение, на 12.10.2018 в 19:30 Що бе мамин-ланглин, не напишете в аргументите си , и как се държа и какво каза гръкът от Истнанбул, назоваващ се Константинополски I, преди година тук в България ? Да не си Монито от Филибето ? Пак ли ще плачкаш, че ще разкешваш, като при подписа за НАТО . Копи пейс, като с полският папа, става работата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде не отклонявай темата, старче

  12 Окт 2018 20:47ч.

  Ами се напъни да дадеш смислено обяснение, защо всяка ДЪРЖАВА с православна църква има правото на самостоятелност, от черна Етиопия до братска Сърбия, а братята СЛАВЯНИ украинци не? И какво ти влиза в работата изобщо, да не би да си на издръжка към приятеля на България?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  12 Окт 2018 21:10ч.

  П.П. Монасите / не на хранилка при протестанти , евангелисти и прочие църкви и държави радеещи за изчезването на нациите и религиите, които си отглеждат подобни духовници и клакьори/ от Света гора от почти всичиките 20 манастира живи и днес там , преди две години издадоха специално издание на вестник , срещу гръка от Истанбул. Беше по повод това което искаше да направи срещу православието на свикания Вселенски Събор на о.Крит, през юни 2016 година.Ако имате мерак ще ви го изпратя и на гръцки и на български, / преведено и издадено от млади хора точно от Пловдив /. Но , май ще е " дрwг път" искането за колело ? -: ))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • припомнящ

  12 Окт 2018 22:01ч.

  Да припомня: И Димитриос Архондонис (подвизаващ се като Константинополски патриарх), и предшественика му, и предшественика на предшественика му - са масони ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай, нямаш достатъчно богословски

  13 Окт 2018 3:15ч.

  капацитет, та да даваш подобни оценки. За теб важи казаното от народа "Кога стана тиква, кога се качи на плет". Нищо от писмото на Вартоломей не говори за възможността, всеки който поиска автокефалия да може да я приеме от него. Той само подчертава че Константинопол ВРЕМЕННО е отстъпил на Московската катедра правото да ръкополага киевски епископ, ИЗБРАН ОТ НАРОДА на епархията, при положение, че се споменава ЮРИСДИКЦИОННО КОНСТАНТИНОПОЛ. Сега разбра ли? Но ти си човек работещ с текстове, не мога да си представя, че дотолкова не си способен да анализираш писмото. Константинопол е църквата, под чиято юрисдикция би трябвало да е била винаги киевската катедра. Това че Московската патриаршия е узурпирала църковната власт поради зависимото положение на Константинопол под турско управление не е никакъв довод за запзване на властта им там. Да не говорим, че е пълно безумие МПЦ, които експлицитно подкрепят окупацията на Източна Украйна да поставят пастири на църковния народ в окупираната страна. Пък и всички знаем как ползват църквата си за политически цели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай, нямаш достатъчно богословски на 13.10.2018 в 03:15

  13 Окт 2018 7:31ч.

  "Капацитет ", а кой е народът / от какви етнически групи е създаден и от кога / ? Тъжно и гротесктно, като самооценка и оценка на демографската картинка от страшно "високата собствена камбанария" и оценка на образователното равнище / не като диплома разбира се /. И мисловно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майор Майор

  13 Окт 2018 8:02ч.

  Преди да си решават канонично-догматично-схизматичните проблеми и конфликти, православните клирици в световен мащаб би следвало да си дадат отговор на въпроса: кога най-сетне ще станат истински духовни водачи, ще се държат смирено и с респект към трудностите и болките към обикновения мирянин, ще спрат да го съдят и хулят надменно за човешките му прегрешения? Този въпрос е от далеч по-фундаментално значение за бъщето на православието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @@@

  13 Окт 2018 8:12ч.

  Всеки има своите слабости във величието си, но не това е важното в момента. Хубав цитат/ НИК/ от Джоузеф Хелър . Но да обърнем въпросът наобратно , както прави Йосарян и ще получим : ..."критика на бюрократичната система, в която не винаги владее разумът." - : ))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  13 Окт 2018 18:02ч.

  Автора да си гледа работата, изобщо не е в час! Не само всички ще признаят УПЦ, но и РПЦ ще остане в изолация, колкото и да му харесва на червената зараза. Путин прави съвещание на КГБ с РПЦ по темата!!!! Какво стана с каноните... РПЦ си е отдел на КГБ. Анатема!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тревога

  13 Окт 2018 22:42ч.

  Рубладжиите не знаят какво да правят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок на 13.10.2018 в 18:02

  14 Окт 2018 9:35ч.

  Стягай се за место извън гробищата, "негоден за ползане предмет/, където са самоубийците. Ще си в деветата "дантева" дупка. А тревожността на същия , ще изчезне още в понеделник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пенкилер

  14 Окт 2018 10:30ч.

  Този казус много ми прилича на лятно време ли или на зимно-астрономическо. Хайде на бас че въпроса е решен, не от папата или Цариградският патриарх, а в Уошингтън и Брю-Берл т.е. лятното време. Всичко е политика- сега Украйна може да иска средноевроп.време, а Русия да се отдалечи от Европа с 2 може 3 часа. А това допитвана в т.н. правителствен сайт е лиже-дате маже, могат и така да направят е еврои общ.избори догодина с електр.гласуване- искат ти три имена,точен адрес, тел. за връзка? ЕГН? може и Кръвна група и ДНК.Чудя се защо е Цариградси и то В|селенски патриарх а не Истанбулският патриарх,той подкрепя ли истанбулската конвенция и колко православни християни живеят в Истанбул и Турция, едва ли гърците са повече от 0.5%. Чудя се как все още директивата за латински правопис в Украйна не е в сила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг - до "Петър Петров"

  14 Окт 2018 11:16ч.

  Абе Петърчо, хитро момченце. Колко разбираш от право си личи на първо четене. Също и от църковно право - канонично право. В правото си има общи положения и принципи! Това дали решението на същия този патриарх и синод отпреди 330 години е въобще "отменимо", както са "решили" синодалните старци на издръжката на Лангли в Истанбул е основния правен въпрос. И точно това третира статията, с оглед на правна /църковна и канонична/ сигурност. На практика, заради мангизите или водени от злоба и жлъч заради това, че Македония е била, е и ще бъде българска местните близо 500 гърци предвождани от изкуфелия Вартоломей правят страшна провокация с повече от политико-юдейска закалка. И статията точно това обяснява и изяснява - двете "решения" на тези нещастници /те са точно такива/ са чисто и просто НИЩОЖНИ! Тоест едно ПРАВНО НИЩО. И нищо повече. Понеже обратното значи само едно - ВСИЧКО Е ПОЗВОЛЕНО, както правилно отбелязва Разколников - най-популярния герой на руската класическа литература. Ама, нали сме чели една книга ... кат Баце и църковното и каноничното право ни е тъмна Индия. И сега ПАК топката е в полето на ... Ердоган. Както със сваления руски бомбардировач; "измисления" опит за държавен преврат в Турция и убийството на руския посланик в Турция от служител на турските служби за сигурност /обучен в САЩ/. Това е. Друго няма ... за онзи който има уши да чуе и очи - да види. Както се казва в Светото писание!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирил Лукарис - до Николай, нямаш достатъчно богословски на 13.10.2018 в 03:15

  14 Окт 2018 11:31ч.

  Временно е за и от 330 години?!?!?! Ха ха ха ха ха ха. Дай го документа от 1686 година, та да го видим колко го пише и е действал временно? То по тази "твоята логика" и смъртта е временна, нали --- понеже си вече на онзи свят. Бравос, ама ша знаиш кат Кирилчо дето всички се отрекоха от него, делата и последователите МУ преди 330 години над Божи гроб - ВЯРАТА, ПРАВОСЛАВИЕТО И ЦЪРКВАТА СА ВЕЧНИ. А Вартоломей, неговите поръчители, спонсори и последователи са тленни. Като Сатанистите на територията под юрисдикцията на Антиохийската патриаршия. А и на забравяй момента - имаме първия папа ... Йезуит, който е прекрасно запознат с делата, произведенията и сношенията на Кирил Лукавия, чийто "дух" се е вселил и обладал Вартоломей. Доктор хонорис кауза на Бургаския свободен университет, където изгря "научната" звезда "по право" на термоядрената Меглена Кунева. Но обществото на Исус знае всичко, ама всичко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стар яничарин

  14 Окт 2018 11:35ч.

  Като гледам, на Вартоломей му се клати ... тиквата. Също кат на Баце. Ще я потопят в Босфора, а на втория - в Дунава, край Рюсе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минувач

  14 Окт 2018 14:10ч.

  Всяка държава да има своя Църква? Първо, Украйна има своя Църква - абсолютно самостоятелна, с широка автономия. Защо Японската православна църква не иска автокефалия или Китайската? Те и двете са към Московска Патриаршия - това знаете ли, господа? Просто в Украйна затихва война. А не трябва да затихва. Защото религиозните войни са най-жестоки и най-трайни, с най-трайна омраза. Разделяй и владей - нищо ново!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  14 Окт 2018 17:29ч.

  Коментарите ме плашат и най-вероятно отблъскват всеки един човек, който се колебае дали да посети храм на БПЦ. Защото Самият Христос никога не е отдавал значение на онези догми, които хората натрупват върху учението за Възкресението и които с течение на времето стават за свещенослужителите много по-значими от самото учение. Той казваше на свещенослужителите, които натрапваха исторически решения на църквата, като закон божи, че преподават за поучения човешки заповеди. Разбира се, че в историята на една църква се трупат множество решения, правилни или не, които с времето се превръщат в някакви канонични въпроси от супер значение. Но когато се срещаме с доста равни и незаинтересовани от злободневните теми свещеници, които едвам изкарват на пет години по една позиция по обществено значими теми, а изведнъж избухват по въпроси свързани с вътрешната им организация, при това стават и злостни и започват да плашат с пъкъла, това си е за страх. Хайде да проповядваме Бога, а не себе си. По въпросите на подчинението, имаше един случай, след като Христос овласти и разпрати апостолите да прогонват демони, да проповядват и изцеляват. Те видели един човек, че прави същото като тях и му забранили. И казват на Исус, запретихме му да проповядва в Твоето Име, понеже не следваше с нас! И какъв отговор получили, „не му запрещавайте!“ Човек, който служи на Бога, той се е подчинил на небесните йерархии. Никой не служи на Бога, ако не му е дадено отгоре. Особено ако делото му има резултат. Но най-ревниви за лидерство са такива, чието дело няма почти никакъв резултат. Фарисеите разсъждаваха така за Сина, не го знаем кой е! „Но пак ми отвори очите“ им отвърна слепеца. Колко църкви има... колкото има. Те са като многото девици, някои с масло, някои без, някои ще влязат, някои ще останат отвън. Защото макар че Църквата в небесни места е една, на земята няма как да е една, след като различни хора на различни места се събират в Божието Име. Денят Господен ще изяви на всеки работата каква е. В ранната църква, в която все още не е имало канон, а само вяра в Христос, където са изобилствали всякакви местни традиционни предразсъдъци, у юдеите едни, да речем свързани с юдаизма, у гърците други, поради разпуснатата им култура, хората не са се обиждали едни други на сектанти и разколници, въпреки огромните си разминавания в разбиранията. Освен това поради разстоянията те са се развивали относително самостоятелно! Но въпреки всичко, те са възприемали всяка църква като сестра, която има да измине своя път. Въпросите на подчинението и властта стават актуални едва след като Византия се отцепва, заявява, че ще прави цезаро-папизъм, т.е. сплав между политика и религия и политиката взема връх, ще рече контрол. След като е така, няма как да имаш самостоятелна политика, без да имаш самостоятелна църква! В случая с Украйна църквата се е отделила още с отделянето на държавата, както е разбираемо. Но Москва е продължила да продуцира своя църковно-политическа версия... Отново казвам, след като по дефолт църквата в православието е обвързана с държавата, държи герба на двуглавия орел, едната глава царя, а другата патриарха, нима в крайна сметка има някаква логика всяка държава да няма своя църква? Църквите в Украйна най-вероятно ще се обединят, когато причините за разкола отпаднат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хубавеца

  14 Окт 2018 21:32ч.

  а Кой даде томос на Вселенската патриаршия ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  15 Окт 2018 19:32ч.

  Helleborus на 14.10.2018 в 17:29 Добре пишете за фарисеите в трето лице. Но дали това е правилното лице ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мони Паси

  16 Окт 2018 18:19ч.

  Майната му на Православието!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1111

  16 Окт 2018 21:31ч.

  Анатема за разколника Вартоломей !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Господа

  17 Окт 2018 8:26ч.

  Разсъждава се как е правилно и как не трябва да се прави, но всички някак си пропускат, че в близките минали дни Б.Борисов се среща с Българският Патриарх и обяви, че държавата ще дава ЗАПЛАТИ на свещениците в БПЦ!!!??? Полседваха няколко възмутителни коментария, че БПЦ е отделена от Държавата и край! Този въпрос според мен е много свързан с решението на капитана от турската армия Варфоломей от Истамбул. Б.Борисов се разпореди и купи гласа на БПЦ много да не вдина шум по въпроса! Освен това много е вероятно Б.Борисовите и разни други подобни съмнителни доходи да се озаконяват чрез БПЦ! Това е краят ни, хора!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи