"Политико": Разпадането на НАТО е въпрос на време

"Политико": Разпадането на НАТО е въпрос на време

Европейският съюз (ЕС) вече не може да разчита на Съединените щати, за да гарантира собствената си сигурност; резултатът от американските президентски избори ще определи само колко бързо ще се разпадне НАТО. Това мнение изрази Матю Карнихниг, кореспондент на европейската версия на вестник "Политико", съобщава ТАСС.

"На този етап е почти без значение дали Тръмп ще спечели изборите в САЩ. Европа остана сама. Единственият въпрос, на който резултатите от гласуването ще отговорят, е колко бързо ще се разпадне НАТО“, пише авторът. Администрацията на Джо Байдън „безусловно би оспорила тази теза, отбелязвайки, че НАТО няма да бъде застрашена“, ако настоящият президент на САЩ спечели. — Докога обаче ще продължи това? - пита авторът.

Той посочва, че принципът MAGA (Make America Great Again, основният политически лозунг на Тръмп в предизборната му кампания през 2016 г.) „ще остане важен фактор в американската политика за известно време“, което повишава опасността „републиканският наследник на Тръмп да продължи антинатовската линия" „Това е риск, който Европа не може да си позволи да пренебрегне“, заключава журналистът.

Тръмп, който се бори за номинация за президент на републиканците, разказа пред свои поддръжници в Южна Каролина на 10 февруари за една от срещите си с лидерите на НАТО. По думите му, един от президентите го попитал дали САЩ са готови да защитят Алианса в случай на възможна заплаха от Русия, ако някоя страна не направи вноски за отбрана в НАТО. Тогава Тръмп отговорил, че няма да защитава такава страна и освен това „ще ги насърчава да правят каквото си искат (Русия – бел. ТАСС). Бившият президент не уточни кога и къде е бил този разговор, нито кой от лидерите му е задал такъв въпрос.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Нека. Амин.

  13 Фев 2024 10:35ч.

  Слава на Россията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълт котарак

  13 Фев 2024 11:05ч.

  Ние сме бацила на всяка организация, в случая и на двете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ъхъ

  13 Фев 2024 12:14ч.

  И аз на това се надявам! Иначе десетки хиляди безделници, да позволят да останат без големите си заплати е немислимо! Ще разпалват войни постоянно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Другата флатуленция с централа в Брюксел може да не го надживее :D

  13 Фев 2024 10:44ч.

  Смешници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  13 Фев 2024 10:50ч.

  Това епохално събитие ще е нещо като финала на филмът "Зорба Гъркът". Героят на Антъни Куин, след като всичко се разпада и поповете се разбягват като зайци казва на Американеца заливайки се от хилеж, "А бе осрахме се, но поне беше весело".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще ви занулят руската кочина

  13 Фев 2024 12:45ч.

  Това ще стане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Броячът на задника ти ще се занули чрез превъртане

  13 Фев 2024 13:48ч.

  В специализирана лудница за евроатлантици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • https://topwar.ru/236093-vtoroj-otpravlennyj-na-uchenija-nato-britanskij-avianosec-hms-prince-of-wales-ne-smog-pokinut-port.html

  13 Фев 2024 10:56ч.

  Обединеното кралство отново остава без самолетоносачи, при това и без двата наведнъж. Според британската преса тези кораби, за които по време на строителството са похарчени астрономически суми, са се превърнали в бездънни бъчви с пари на данъкоплатците. Корабите постоянно се ремонтират и прекарват повече време в доковете, отколкото в бойни мисии. Едва британците връщат водещия самолетоносач HMS Queen Elizabeth в доковете заради проблеми с витлата, вторият самолетоносач HMS Prince of Wales се "разваля" и просто не може да напусне пристанището. Командването на Кралските военноморски сили не посочва причината и обещава да я оповести "по-късно", но вече е ясно, че на кораба има друг проблем, изключващ възможността да излезе в открито море.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разпадът на ЕСОТАН ще бъде всъщност акт на екзорсизъм за Стария свят

  13 Фев 2024 11:03ч.

  Защото сега той е обладан от древното зло на сатанизма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  13 Фев 2024 11:04ч.

  Бе, няма лошо САЩ да се приберат в границите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  13 Фев 2024 11:06ч.

  Ако ще харчим пари за джепане не виждам причини да ги харизваме на САЩ за рекет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Матю Карнихниг, Политико: Европа остана сама!

  13 Фев 2024 11:11ч.

  Причината коя е, мистър Политико? На целия свят му е писнало от това, както и на хората в Южна Каролина. Наистина в Стария свят се появиха изненадващо неприятни елити – измамни, алчни, страхливи и покварени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Основният проблем на Европа днес е, че тя никому НЕ е нужна!

  13 Фев 2024 11:13ч.

  Защо Европа остана сама? Основният проблем на днешна Европа е, че тя никому не е нужна. Никой няма да се кара с нея, никой не иска да я защити, никой не се нуждае от надценените й марки. Лидерите на европейските държави в по-голямата си част доказаха, че НЕ СА в състояние да управляват отговорно и независимо своите държави. Те винаги търсят външен враг и безкрайно хленчат, за да бъдат защитени от него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Парите въздигнати като фетиш със свръхестествени свойства

  13 Фев 2024 11:23ч.

  Обожествяването на парите и подмяната на истинския Бог с богът на парите - доведе до разлагане на душата. И на битието. .... Чудно откъде още вадят милиардите евро за "подпомагане" на членовете и нечленовете

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  13 Фев 2024 11:27ч.

  Откакто го разпадате това НАТО се случи: Сгромоляса се СССР и след него ОНД. Югославия беше разпадната, а Сърбия избомбена. Чехословакия и ГДР изчезнаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  13 Фев 2024 11:30ч.

  ...и тогава дойде Тръмп...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха. И вие, гейовете, намазахте

  13 Фев 2024 18:04ч.

  в много страни можете да се "жените".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля

  13 Фев 2024 11:29ч.

  Кравария харчат повечето от военния си бюджет, за да поддържат 900-те си бази извън страната. Явно парите свършиха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калпазанче

  13 Фев 2024 12:00ч.

  Ако Тръмп все пак бъде номиниран за кандидат на републиканците, очаквам твърд курс спрямо ЕС , независимо от това кой ще спечели изборите за Европийски парламент. Тогава ще стане ясно, че Европа на нациите е по-полезния ход на развитие, което означава по-малка власт на ЕК за регулиране, повече свобода, включително енергетична, и край на санкциите срещу РФ. Само това е изхода от задънената улица на настоящето управление. В противен случай - упадък и развала!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-полезния ход на развитие е закриване на ЕС

  13 Фев 2024 13:51ч.

  Не може да се реформира зомби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  13 Фев 2024 12:20ч.

  Проблемът на НАТО е че няма да има какво да защитава. Изобщо няма мотив да се минава в мобилизационен режим - никой няма да пожелае да мре заради егоизма на богатите неолиберастни сатанисти, с изключение на колцина дългогодишно зомбирани непеошни грантаджии на Сорос. Ама и те одъртяха, половината от тях вече са в пенсия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  13 Фев 2024 12:23ч.

  Де ла Миндя с винтовка на фронта ? Абсурд!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  13 Фев 2024 12:24ч.

  Или Паси копае окоп?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  13 Фев 2024 12:28ч.

  Още преди да е гръмнала първата пушка, Паси ще е кацнал на летище Бен Гурион:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пенионерски лакардии,

  13 Фев 2024 12:44ч.

  По цял ден. Идете пийте нещо навън, бе. Нито Нато, нито Ес ще надживеете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАТО и ЕС са мъртви отдавна

  13 Фев 2024 16:01ч.

  И вонята е ужасна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Създадено през 1949 г. за защита от СССР,

  13 Фев 2024 13:05ч.

  нАТО трябваше да се саморазпусне през 1992 г., след разпадането на СССР. Но нАТО не се разпусна, независимо, че неговият противовес - Варшавският договор, създаден през 1955 г. - беше разпуснат още през 1991 г. Защо нАТО не се саморазпусна, след като с разпадането на СССР на 01.01.1992 г. и преди това с разпускането на Варшавския договор на 01.07.1991 г. никой не заплашваше нито една от държавите-членки на нАТО към 1992 г.? Отговорът е едносначен: Защото нАТО е агресивна международна военно-политическа и търговска корпорация за защита на интернационалния мега-капитал и за потискане на народите в Европа и по света. нАТО е онзи златолуспест гигант, за който Христо Смирненски пише още през 1922 г. в "Юноша", познат му от Първата световна война - кървавият и златолуспест гигант на войната за защита на капитала с кръвта на народите. >>>>>> " И през облаци злоба и демонска стръв / черна сянка съзрях да пълзи — / златолюспест гигант се изправи сред кръв, / сред морета от кръв и сълзи."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истина

  13 Фев 2024 16:02ч.

  НАТО значи смърт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Създадено през 1949 г. за защита от СССР,

  13 Фев 2024 13:08ч.

  нАТО трябваше да се саморазпусне през 1992 г., след разпадането на СССР. Но нАТО не се разпусна, независимо, че неговият противовес - Варшавският договор, създаден през 1955 г. - беше разпуснат още през 1991 г. Защо нАТО не се саморазпусна, след като с разпадането на СССР на 01.01.1992 г. и преди това с разпускането на Варшавския договор на 01.07.1991 г. никой не заплашваше нито една от държавите-членки на нАТО към 1992 г.? Отговорът е еднозначен: Защото нАТО е агресивна международна военно-политическа и търговска корпорация за защита на интернационалния мега-капитал и за потискане на народите в Европа и по света. нАТО е онзи златолуспест гигант, за който Христо Смирненски пише още през 1922 г. в "Юноша", познат му от Първата световна война - кървавият и златолуспест гигант на войната за защита на капитала с кръвта на народите. >>>>>> " И през облаци злоба и демонска стръв / черна сянка съзрях да пълзи — / златолюспест гигант се изправи сред кръв, / сред морета от кръв и сълзи."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сър Дъглас Хейг, о.з. Фелдмаршал

  13 Фев 2024 13:49ч.

  НАТО фана пато към кревато. Адиос, заплато!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имаше и един друг Хейг /не уискито/ - Александър Хейг

  13 Фев 2024 15:10ч.

  Американски генерал, върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа /1974-1979/. Бил е толкова умен, че му назначили преводач от английски на английски, за да придава смисъл на думите му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  13 Фев 2024 13:54ч.

  Е, всичко си идва по местата. Закономерно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  13 Фев 2024 14:01ч.

  Русия издевателства над НАТО: докато светът бе с отвлечено внимание към интервюто на Карлсън с Путин, два американски военни спътника, циркулиращи на висока орбита, бяха ослепени и приземени от руските ВКС. - https://dzen.ru/a/Zco22RAwQSMEVWor

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  13 Фев 2024 14:07ч.

  Ако е било "меко кацане" Мъск ряпа да яде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  13 Фев 2024 14:24ч.

  Да припомним- НАТО е военнополитически съюз, като "политическото представителство" е от европеец-чиновник, одобрен от САЩ, военното-от Американски генерал назначен от Президента на САЩ. Без САЩ имаме само въздух под налягане и национални армии със съмнителна координация. Не споменавам Канада и Турция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  13 Фев 2024 14:26ч.

  А и Столти е норввжец- не е ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • इंद्र

  13 Фев 2024 14:33ч.

  Нато изобщо не е важно и е само за заблуждение. Онези изроди в брюксел гласят внос от Южна Америка на месо за цяла Европа ! Иначе казано - ликвидират животновъдството на западна европа с цел ?!? Ами целта е ясна отдавна - ликвидиране на хората в западна европа. 500 милиона според тях заслужават да живеят на Стария континент. Дано България не стане зависима от откачалките в брюксел ! Все още Земята на България си е Българска и все още границите на България са ясно очертани . Бог да пази България !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гггггг

  13 Фев 2024 14:35ч.

  пита се - готова ли е европа да се управлява сама без да се самоубие?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  13 Фев 2024 14:38ч.

  не трябва да забравяме: САЩ са световна сила (а Китай и Русия са регионални държави). само икономиката или само ядрените оръжия не са достатъчни. американското глобално господство е подкрепено от сложна мрежа от съюзи и коалиции, която буквално оплита целия свят. в допълнение е и глобалната мрежа от т. н. „международни“ организации, особено финансовите институции МВФ и Световната банка, OOH, НАТО, 800 военни бази зад граница и т.н., които също са елементи от американската система. но основните козове за световното господство на американците са доминацията на английския език, печатницата за долари, Интернет, Холивуд... и тази комплексна система служи за „опитомяване“ и подчиняване на страните по света. за съжаление тази безпрецедентна американска глобална хегемония в момента няма конкуренти…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Исак Яков

  13 Фев 2024 15:30ч.

  Вярно е , че Британската Империя чрез инструмента си САЩ владеят поне 3/4 от планетата. Също така е вярно , че Руската империя играе комбина с тях , а за пред публиката си мерят п.шките. Но това не е важно, важни са плановете им за континента Европа ! Защото България е в Европа и има значение дали ще изтрепят 746 милиона европейци или 752 милиона. За щастие България е в периферията , а пожара ще гори най силно на запад и в центъра на Европа според моето скромно мнение. Жалко за хубавия континент , но го управляват идиоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  13 Фев 2024 15:41ч.

  "американското глобално господство е подкрепено от сложна мрежа от съюзи и коалиции". Няма такова нещо. Кви съюзи? Напротив, Китай е обвил и Африка, и Лат. Америка от икономически съюзи, договори, концесии и кво ли не. За Азия - нема смисъл да се говори, Америка я няма там. Там са Индия и пак Китай. Китайците влизат и в Европа - самите европейци ги молят. Е, и в Гърция навлизат и заемат пристанищата. Америка не може да осигури функционирането на Суецкия канал и параходите им обикалят като гламави през Добра надежда, което силно намалява транспортните разходи и поевтинява стоката. Нали така? Е, тва ли хегемонията?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  13 Фев 2024 15:59ч.

  Не са се усетили все още прозападните бели якички от ТНК-тата, че ако използват Северния морски път ще им излиза по-евтина транспортировката. Затуй засега се утешават с едно заобикаляне на носа като с една същинска Добра Надежда. Обаче им предстои една по-сериозна изнанедка до десетина години: дялът на презморската транспортировка в международната търговия все повече ще се съкращава, за сметка на сухопътните превози през Евразия. Русия усилено строи транссибирски сухопътни четирилентови магистрали в по две платна за целта, вкл. и с китайски пари. През Северен Кавказ, Азербайджан и Иран се подготвя нов транспортен коридор, който ще бъде по-кратката алтернатива на Суецкия канал. Тогава няма да има и чак такава опасност, ако наглосаксите се опитат да затворят Босфора и Дарданелите за съдове на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лошотия

  13 Фев 2024 16:48ч.

  А,дано!Тия господа се самозабравиха.Кой им вярва вече!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един велик американски аехитект

  13 Фев 2024 19:58ч.

  Бе казал " формата следва функцията". При липса на оригинерно основание НАТО като форма е обречен на отмиране рудимент. Като форма. Сега му ровят функционално поправдание за съществуване. Свойствено на бюрократи, с претенция за меритократи, по същество потомствени аристократи. С цялото израждане на блокирани социални асансьори. Светът не е това, което беше. И тъй като формата не съответства на реалността се опитват да върнат времето назад вместо да търсим нова форма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Големият майтап

  13 Фев 2024 20:12ч.

  Е че Столти е от Норвежката партия на труда. Като изключим корупционните скандали(пагубни за всяка лява партия) това е силата изградила социална държава в Норвегия в по-голяма степен , отколкото съветският модел. (Е, имаха късмет и с нефта в Северно море, но истинският социализъм е не всички да са еднакво бедни, а всички да са прилично богати. Ресурс и късмет не е излишен)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  13 Фев 2024 20:40ч.

  Тоз Матю ще да е някой млад мисир. Не знае, че тая прогноза я слушаме в послдените 50-60 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да орипомня

  13 Фев 2024 21:19ч.

  Горни каза"приятелите живеете по-добре от нас, ще си плащате нефта и газа с долари, както и оръжието. Няма да ви издържаме(като че някой се е натискал да е буферна зона) и СИВ се разпадна. Елцин реши че и без републиките ще мине и капична СССР. Факт е че САЩ се пищосаха и три години ги издържаха с помощи и заеми, ужасени че се появяват няколко ядрени държави и настъпва хаос(тогава и обезоръжиха Украйна, Беларус, Казахстан, като ги подкупиха да си дадат нюковете на Русия). Днес САЩ казват че живеят зле, щото харчат за войска в Европа. И искат долари(като че някой им е искал войските) то ясно че НАТО е пътник, ама ако някой щат обяви независимост Китай ли ще плати за разоръжаването и контрола над нюковете? Щото Путин и да иска да им прати помощ-няма от къде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За слагачеството

  13 Фев 2024 21:43ч.

  На настоящият евроелит няма нужда да се говори, но ако НАТО и САЩ зарежат Украйна без да е достигнат някакъв общоприемлив компромисен мир(не обсъждам нечия победа при патовата ситуация в момента) значи да капитулират. Кой ще приеме САЩ за суперсила, ако зарежат режима на Зелински по света , а и в Европа? Ще е като разпада на СССР.Бързо и кърваво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  14 Фев 2024 8:12ч.

  това е терористична организация 1999 удари сърбия без решение на онн сега удря русия те мир не искат оръжието трябва да се употребява печалбите са несметни думата мир им е непозната а ние сме в тази банда без референдум което е фатална грешка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи