"Политико": 40-милиардна дупка в бюджета може да погълне управляващите в Германия

"Политико": 40-милиардна дупка в бюджета може да погълне управляващите в Германия

Ако можеше да се определи цена за оцеляването на коалиционното правителство на Германия, тя би била около 40 млрд. евро, пише "Политико".

Това е приблизителната сума, която канцлерът Олаф Шолц и коалиционните му партньори трябва да намалят във федералните разходи, за да запълнят дупката в държавния бюджет за 2025 г., смятат експерти.

След катастрофалните резултати от европейските избори за трите партии в лявата коалиция на Германия, които заедно събраха едва 31% от гласовете, оцеляването на правителството на Шолц може да зависи от това дали партиите ще успеят да постигнат бюджетно споразумение без сериозни сблъсъци.

"Или ще се съберем сега, или ще оставим всичко да се размине", казва пред "Политико" Тим Клюсендорф, депутат от СДПГ във финансовата комисия.

Сред управляващите партии има широко разпространено съгласие, че силно отслабената коалиция не може да преживее още един разтърсващ спор за бюджета, както се случи миналата година, след като бомбастично решение на германския върховен съд направи дупка от 60 млрд. евро във финансите на страната. Това решение ограничи възможността на правителството да тегли пари от специални фондове, създадени, за да се заобиколи конституционната дългова спирачка, която ограничава федералния дефицит до 0,35 % от БВП, освен в извънредни ситуации.

Последиците от това решение продължават да преследват коалиционното правителство, като принуждават коалиционните партии да направят сериозни съкращения на федералните разходи за 2025 г.

Очаква се министърът на икономиката Роберт Хабек, министърът на финансите Кристиан Линднер и Шолц да излязат с проектобюджет до началото на юли, преди лятната ваканция на Бундестага. Тъй като коалицията не може да се справи с неудобния резултат от изборите - а лидерите на консервативната опозиция призовават за предсрочни избори - политическото им бъдеще вероятно зависи от това дали ще успеят да постигнат споразумение.

Но сключването на споразумение, от което всички ще бъдат доволни, изглежда малко вероятно предвид различните политически приоритети в коалицията. Членовете на левите управляващи партии - СДПГ и Зелените - са твърдо против съкращаването на социалните програми и са за разхлабване на строгите правила за разходите, докато Свободните демократи искат да спазват тези правила.

Политическата слабост на партиите освен това означава, че фракциите вероятно ще удвоят своите основни - и често противоречиви - политически приоритети в опит да сплотят своите електорати.

При сегашното състояние на нещата коалиционните партии разполагат и с малко пространство за фискални маневри в бюджета, който се предвижда да възлезе на около 450 млрд. евро за 2025 г.

"Почти половината от федералния бюджет в крайна сметка е блокиран за социални разходи и пенсионни субсидии, което означава, че възможностите за намаляване на разходите са много ограничени", казва Мориц Шуларик президент на Института за световна икономика в Кил. Той допълва, че постигането на десетки милиарди съкращения ще бъде невъзможно без намаляване на социалните разходи.

Членове на СДПГ на Шолц обаче се изказаха срещу подобни съкращения.

"Бюджет на строги икономии за сметка на социалното сближаване в страната не може и няма да се случи", заяви пред репортери по-рано този месец генералният секретар на СДПГ Кевин Кюнерт. Той добави, че бюджетното споразумение представлява "краткосрочен тест" за това дали коалицията все още може да работи заедно.

Каква по-голяма извънредна ситуация може да има?

Един от ключовите спорни въпроси е свързан с отбраната и с това как да се намерят пари за изпълнение на обещанията на Шолц да възстанови германската армия и да изпълни целта на НАТО за разходи от 2% от БВП всяка година занапред.

Министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че през 2025 г. ще са необходими около 6,5 млрд. евро допълнителни военни разходи, за да се изпълнят ангажиментите на правителството в областта на отбраната. За да се финансират тези обещания, той предложи разходите за отбрана да се покриват от специален фонд извън нормалния бюджет на Германия, като се аргументира, че германските граждани имат конституционно право на сигурност.

Външният министър на Зелените Аналена Бербок също твърди, че нахлуването на Русия в Украйна представлява извънредна ситуация, като по този начин оправдава премахването на дълговата спирачка, за да се финансират военните разходи и подкрепата за Киев.

"Каква по-голяма извънредна ситуация може да има от тази война насред Европа? Би било фатално след няколко години да се наложи да кажем: "Спасихме дълговата спирачка, но загубихме Украйна", каза тя в интервю за германския "Зюддойче Цайтунг".

Министърът на финансите на СвДП Кристиан Линднер обаче отхвърли идеята разходите за отбрана да се финансират от специален фонд, а той и членове на неговата партия се обявиха против опитите за заобикаляне или реформиране на дълговата спирачка.

"Дразня се, че СДПГ никога не пропуска възможността да постави под въпрос спазването на дълговата спирачка", казва пред "Политико" депутатът от СДПГ Клаудия Рафелхюшен, която участва в бюджетната и финансовата комисия. "Отмяната й би изисквала мнозинство от две трети в парламента, което няма да се случи", допълва тя.

Въпреки привидно неразрешимия конфликт, лидерите на коалиционното правителство твърдят, че ще избегнат продължителен сблъсък, който само ще засили призивите за предсрочни избори, както се случва във Франция.

"Най-голямата услуга, която бихме могли да направим на враговете на либералната демокрация у нас и в чужбина, би била още една европейска демокрация да отиде на предсрочни избори", заяви Бербок.

 

 

Коментари

 • купувач

  19 Юни 2024 18:45ч.

  не виждам какво се кахърят - всички хипер, супер, дупер и пр. маркети на територията работят за бИжета на дойчетата. и не само на територията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдааа

  19 Юни 2024 23:32ч.

  Кахърят, се защото 40км дупка ще се образува на мястото на Райхстага, ако продължават да се дървят на Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  19 Юни 2024 19:18ч.

  САЩ постигнаха целта си. Да сринат икономиката на Германия. Сега ще им запълват дупките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  19 Юни 2024 19:35ч.

  А помня, когато имаха милиарди в излишък точно преди мигрантите да залеят Европа и се чудеха какво да правят с толкова много пари. Напомня ми на филма „Милионите на Брустър“. 🤣 Който го е гледал, ще се сети как главният герой трябваше да инвестира няколко милиона долара и да загуби всичко. Така щеше да получи още повече като наследство, но вече знаейки цената на парите и какво не трябва да прави с тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МИЛИОНЕРИТЕ ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ БСП - УВОЛНЕНИЕ

  19 Юни 2024 22:22ч.

  Бяха втори по Trade balance, in dollars, сега е Русия. Германия Trade balance, in dollars 2021г. е 230 милиарда, 2022 е 80 милиарда, от второ на десето място. Скъп газ и не изнасят за Русия. Но 40 милиарда е по-малко от българският дефицит в бюджетът. Те имат 40 пъти повече БВП от България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логе

  20 Юни 2024 7:34ч.

  МОТОРЪТ НА ЕС Е БИЛ РУСИЯ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Най-голямата услуга, която бихме могли да направим на враговете на либералната демокрация у нас и в чужбина, би била още една европейска демокрация да отиде на предсрочни избори", заяви Бербок.

  20 Юни 2024 8:06ч.

  Без коментар ! Изборите - основна заплаха за "либералните демократи" , бахви в "демократите" тогава ! Че той Путин е по-демократ щом не го е страх от избори, а вашата демокрация е като тази на Ким Чен Ун и Зеленски ! И още нещо, няма ли френската дипломация да протестира думите на Бербок, които са силно обидни за Франция ? Излиза че с назначаването на парламентарни избори фпенският президент е ...потъпкал либералната демокрация ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелените чорапи

  20 Юни 2024 8:36ч.

  След репарациите дупката в бюджета ще изчезне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи