Политическото маршируване срещу Русия

Политическото маршируване срещу Русия

За "Гласове" Велиана Христова

Не казвай „хоп“, преди да помислиш дали да скочиш в нищото 

След  като Кирил Петков извърши демарша с изгонването на 70 служители на посолството на Русия у нас, мнозина заявиха, че са очаквали нещо подобно, но са изненадани, че то се случи в края на битието на досегашното правителство, при това – вече свалено от власт от парламента. Само че, ако човек следи какво се случва на планетата в глобален мащаб, едва ли би се изненадал от стореното. От началото на тази година Вашингтон обяви, че ще има по-активна политика в Източна Европа, очевидно възраждайки американския проект за военен щит срещу Русия в този регион, който план бе изоставен през 2009 г. През януари т.г. „Ню Йорк таймс“ съобщи, че президентът Джо Байдън обмисля разполагането на хиляди войници в Източна Европа и Балтийския регион, както и разполагането на бойни кораби и военни летателни апарати в източните страни на  НАТО. През февруари Вашингтон добави, че това е израз на подкрепа към съюзниците от НАТО на фона на агресивното поведение на Русия спрямо Украйна. Пентагонът обяви, че общо 8500 американски военни са в готовност за дислоциране в Европа, ако НАТО задейства силите за бързо реагиране.

През април пък Франс прес и Асошиейтед прес съобщиха, че САЩ подкрепят създаване на

американски бази на източния фланг на НАТО,

но военните в тях ще са на ротационен принцип, за да не се строят жилища за семействата, училища за децата и пр. Но можело да има и постоянни американски бази, което НАТО щяло да реши на срещата си на високо равнище през юни т.г. И ето че през юни мащабното разполагане на нови сили в Източна Европа стана основна тема за НАТО, като алиансът обяви Русия за основна заплаха за себе си.

Накратко казано, на човек трябва съвсем да му липсва  мисловен процес, за да не разбере, че „внезапното“ изгонване на 70 руски дипломатически служители от България е натовска провокация към Русия с български изпълнители, чиято цел е да обтегне отношенията на София с Москва и да подготви почвата за „необходимото“ разполагане на нови военни американски сили у нас, включително на Черно море, което не е желано от голямото мнозинство от българите. Нито е случаен демаршът на Петков, нито е измислен от него.  Затова и мащабът на акцията е скандален – никой в света досега не е изгонил 70 руски служители накуп. Това нямаше как да не предизвика най-остра реакция и нямаше как Русия да замълчи. Съвсем обяснимо посланик Елеонора Митрофанова предупреди, че ако не се отмени акцията на необоснованото изгонване, тя ще предложи на властите в Москва затваряне на руското посолство у нас. А де факто с прокуждането на 70-те, руските представителства вече няма как да работят, от консулствата например се освобождават счетоводителите, готвачите, дори чистачките, което прави работата им невъзможна.

Петков обаче веднага отсече: „Няма да отстъпя“, докато си пиеше кафето с Лена Бориславова на някаква бензиностанция, където медии ги снимаха.  Напълно съзнателно той не се яви в парламента и докато там кипяха страсти, замина да проверява газовите съоръжения при Комотини, или кой знае къде. Човекът е изпълнил с мерак заданието и знае кой стои зад него. Затова лично пред Байдън той заяви, че „Турски поток е корупционна сделка“. Затова се държи арогантно и нагло, включително към руския посланик. Затова пръв в Европа отказа да плаща руския газ в рубли, което направи България пръв ястреб сред страните на Европа, повечето от които сега си плащат по схемата в рубли. В отговор, разбира се, Русия ни спря газа. Ако сега наистина се стигне до затваряне на посолствата, това само ще улесни изпълнението на американския план – базите ще кацнат у нас  с основанието да ни пазят от „агресията на Русия, прекъснала отношенията си с България“.  А пък руски бази в България никога не е имало. Да не говорим, че съветската легация е работела през цялото време на Втората световна война, докато сме били сателит на Хитлер. И на Трети март пред паметника на Царя Освободител в София редом с българските власти са стояли немски адмирали. Има снимки от онова време.

Не ми се мисли и за икономическите последици. Защото АЕЦ „Козлодуй“ например по междудържавни спогодби работи с руско гориво - горивото на „Уестингхаус“ не е съвместимо с реакторите ни, а отработеното гориво се връща пак в Русия, понеже хранилището  за радиоактивни отпадъци в Козлодуй е още на първи етап на строителството.  Според КЕВР, евтината електроенергия от АЕЦ-а  осигурява 30% от енергийния микс за регулирания пазар, т.е. за битовите потребители… След като под натиска на ЕС затворихме 4-те малки реактора, сега там работят двата ВВЕР-1000, но през 2027 г. изтича експлоатационният срок на 5-ти реактор, а през 2029 г.- на 6-ти. А сетне? Като ликвидирахме зорлем и АЕЦ „Белене“ заради пълзене пред новия Голям брат, какво си мислим, че направихме? А се планира и премахване на регулирания пазар на тока, та всички да си го купуваме на свободни пазарни цени. Не плаша никого, но човек трябва да мисли дали  да каже „хоп“ и да скочи в нищото!

Казаното дотук обяснява и безпрецедентния начин, по който бе осъществена акцията -

изцяло извън нормативните правила

и в нарушение на Закона за дипломатическата служба. Не са били уведомени нито парламентът, нито дори депутатите от ПП, нито  президентът, нито прокуратурата, нито Министерският съвет. Отначало Петков обосноваваше акцията си с уж решение на Съвета по сигурност. Добави някакви три доклада на ДАНС за „нерегламентирана дейност“ от страна на 70-те. После включи аргумент, че трябвало да има реципрочност в броя на руските дипломати у нас и на нашите в Русия. Оказа се, че всичко това е само лъжа. Темата е била обсъждана по принцип в Съвета по сигурност, но никога не е взимано решение, нито е определяна бройка. Това са отговорили писмено от съвета на въпрос на президента Радев. ДАНС пък отговори официално пред  депутатите,  че няма никакви доказателства за „шпионска дейност“ и че списъкът на 70-те е изготвен по устно указание от Кирил Петков. Колкото до реципрочността, според международните правила, пет страни в света не са длъжни да спазват реципрочност на представителството – постоянните членки на Съвета за сигурност при ООН: Русия, САЩ, Франция, Великобритания и Китай. По данни на експерта и дипломата Боян Чуков, у нас американските служители са над 2000, а нашите в САЩ се броят на пръстите на едната ръка. Реципрочност?

Отгоре на всичко, нотата за изгонването е била подписана не от външния министър Генчовска, както е по правилата, а от заместничката й, която и я връчи на Митрофанова. И е станало това по нарежданията в две писма до МВнР, изпратени от… шефката на кабинета на Петков, споменатата вече Лена Бориславова! Заради всичко това въпросното еднолично  от страна на Петков изгонване, което вкарва България в казус с много тежки и дългосрочни последици,  е нелегитимно, нищожно, престъпно дори. Такова нещо в историята на България не се е случвало. За извършването на това деяние срещу държавата и интересите на народа й, за което си има текстове в Наказателния кодекс, Кирил Петков следва да бъде разследван от прокуратурата и изправен пред съда. Само „Възраждане“ поиска това и сезира главния прокурор.

Какво стана нататък обаче?  В Народното събрание вицепремиерът в оставка  Корнелия Нинова поиска да се гласува решение, с което парламентът да задължи външния министър Генчовска да оттегли нотата за изгонването на 70-те, да бъдат уволнени незабавно зам.-министърката Ирена Димитрова, изпълнила нареждането на Лена Бориславова и шефа на ДАНС, подчинил се на устна заповед на Петков. Нищо, разбира се, не се случи от това. Върлите русофоби от „Демократична България“ и ГЕРБ изпаднаха във възторжен делириум от натирването на 70-те, без изобщо да се интересуват от това, че са нарушени  всички правила, че един български премиер лъже като ненормален и че последиците за страната ни от безпрецедентния акт ще са много тежки. Така русофобското мнозинство в парламента стана съучастник в престъплението, подплатено вероятно и с добри „стимули“. Въпросът трябвало да се реши от Министерския съвет. Е, във въпросния Министерски съвет не се случи нищо, Петков още сутринта в четвъртък отсече: „Аз няма да отстъпя“ („аз“, не „ние“). А вездесъщата Лена тутакси разпореди на Генчовска да откаже пред Митрофанова оттегляне на нотата за екстрадирането на 70-те и да не приеме дори разговори по темата и представяне поне на някакви доказателства за „шпионите“. Толкоз. Но за репресия без доказателства има съд…

В нормална държава такова нещо не може да се случи

И нещата си продължиха нататък. Народното ни събрание, натиснато да разреши сваляне на ветото за Северна Македония, бе излъгано – Макрон в последния миг заличи най-важното за нас  - „историческите въпроси“, от бъдещите преговори.  Пием една студена вода от този нов Ньой. Проблемите ни тепърва предстоят.

Президентът връчи на ПП мандат за нов кабинет в рамките на това народно събрание, а Кирил Петков издигна за бъдещ премиер Асен Василев, автор на гордата изцепка „Никога няма да сключим нов договор с „Газпром“.  Мнозина анализатори отдавна твърдят, че всъщност той е бил основната фигура в досегашното правителство и новото предложение на ПП бе наречено „повече от същото“.

Но има още нещо странно.  Председателката на БСП Корнелия Нинова, която отказа преговори за нов кабинет, ако Петков остане премиер, веднага след оповестяването на Василев с широка усмивка обяви, че условието на БСП е изпълнено, Петков не е премиер, поради което БСП ще преговаря с ПП за нов кабинет.

Не знам анализатор досега, който да не е прогнозирал, че влизането на БСП в още един десен и русофобски кабинет ще доведе до нов мащабен отлив на левите избиратели от 130-годишната партия. Кирил Петков вече обяви програма на това правителство, която да се изпълни за шест месеца. Разбира се: страната се нуждае от стабилност, трябва да се приемат 22 закона, нужни за да ни отпусне ЕК парите за възстановяване, трябва да борим мафията на ГЕРБ и ДПС и пр. Тези мантри повтаря и президентът Румен Радев, но едва ли те звучат убедително, след като за шест месеца досега нищо от същите намерения не бе осъществено.

За момента единствената стабилност, която виждаме, е стабилността на мизерията.

От първи юли цената на парното и топлата вода скочи с  40% за най-бедното население в Европа – българите. Останалото поскъпване предстои. А продължават да ни натискат и за еврозоната, в която окончателно ще загубим всички възможности за самостоятелна финансова политика и влизането в която вече ще се окаже фатално.

ГЕРБ и, забележете – досегашният коалиционен партньор ИТН, вече заявиха, че Кирил и Асен са едно и също и те няма да подкрепят бъдещото предложение на ПП за нов кабинет. От ДБ подкрепят ново правителство с две ръце. ДПС се обявиха за „избори веднага“. 

А не е ясно как БСП, която издигна като основно искане да се подновят договорите с „Газпром“ за доставка на руски газ, ще се прегръща с човека, който никога няма да допусне това и е изявен русофоб, откровен изпълнител на волята на Запада и върл радетел на „евро-атлантическите ценности“, които днес никой не смее да формулира, защото ще му се смеят. 

Как уж гневната от изгонването на руското посолство Нинова пристана на тези, които брутално и незаконно го изгониха и продължават да се репчат като улични хулигани насреща  му?! На тези, които де факто от първите си дни в дълбоко непозната и непонятна  за тях  България вършеха предателство спрямо нея  в спора със  Северна Македония и накрая де факто заличиха 1300-годишната ни държава?

Вярно, като изключим скандалите с оръжията на Нинова, с досегашното си участие във властта БСП все пак постигна поне  увеличение на пенсиите и някои важни социални придобивки за семействата . Но конфигурацията в едно евентуално ново правителство с крайно десен уклон, едва ли вещае ползи за нея, както и „стабилност“ за постигане на „интересите на хората“.  Напротив. БСП  щеше да спечели доста пред левите избиратели и въобще пред избирателите, ако бе изразила поне малко колебание пред перспективата за него с Асен Василев начело. Защото избори все едно предстоят.  Но не – приема го с широка усмивка.  Нинова още при първите стъпки в преговорите заяви: „Нашите приоритети съвпадат с приоритетите на ПП“. Дали? И дали ще се усмихва, когато отново й откажат да се премахне плоският данък – основата на неравенството у нас? Когато продължат с новата идеологизация на образованието, което уж й е приоритет. Или когато ни напомнят, че Русия е главният враг на НАТО, под което и президентът Радев сложи подписа си преди няколко дни, и американците дойдат да ни защитават от „агресията“ на този враг? Напъните да вкарат България във войната няма да секнат.

ПП имат цяла седмица да мислят и пазаруват, преди да обявят проект за правителство. Засега трудно може да се прогнозира резултатът.

 

 

 

 

 

 


 

Коментари

 • баба мара

  03 Юли 2022 8:32ч.

  избори до дупка връщаите мандата и не губете времето на обществото нищо няма да излезе само агония аморални хора няма да управляват българия а бсп ще си плати на изборите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антихарвард

  03 Юли 2022 8:54ч.

  Мустакатото Лебче и нейния любовник направиха така, че Харвард стана мръсна дума в България. Каквито и нови посланици да пращат хамериканците, каквито и пари да наливат на дебъджии, ППлянки и пр. техни креатури, никога няма да могат да си поправят реномето. Българите разбраха, че Америка е страната на Сатаната, който ще дохде в плът през 2029г. и сега си подготвя почвата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шопен

  03 Юли 2022 9:30ч.

  Брилянтен коментар и анализ ! Поздравления и респект за Велиана Христова. Уви, ще се сбъдне пожеланиет на Кокорчо към НАРОДА - ДА ГО ДУХАТ БЕДНИТЕ ........... И, български народе, аре пак гласувайте за ПП ( "продължаваме ПУНТАЖА " ) и ПСИХОДЯСНАТА УМНОКРАСИВА СЕКТА ,, ДеБъ". Тогава няма да минете само с ,, духане ". Ще ви трябва и вазелин. Ако може да си го купите, де.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец

  03 Юли 2022 12:43ч.

  Този дивашки начин на изразяване на една част от съгражданите ни, за които поклоните пред руския тиранин и омразата към всички, които не искат да са роби на русия, е ярко доказателство, че путинофилите са лумпени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • drang nach osten

  03 Юли 2022 16:43ч.

  Мечтата на Фюрера е отново на път да се осъществи! Слава ПП

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  03 Юли 2022 9:39ч.

  Няма държава там, където отдавна откровено действа мафията, чиито конци се дърпат от извънземните кабинети на атлантическата общност. Всякакъв протест даже няма нужда да се потушава, защото демократичната политическа система е фалшива и изобщо не работи. Всички възможни корпорации и самата държавна машина са като една милиционерия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пазаруването наистина продължава.

  03 Юли 2022 9:42ч.

  Говори се, че 13-ият депутат на Възраждане, адв. Елена Гунчева, се е продала за нескромна сума... Затова си взе болничен, НЕ гласува против Петковото правителство (болният и крак нямаше да и попречи да гласува онлайн), а заклейми Костадинов с пост във FB, и обяви, че напуска НС на 13 юли, а после се оказа, че става независим депутат... Цялата акция бе дистракция от вдигането на ветото за РСМ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината и само истината

  03 Юли 2022 9:53ч.

  Добре написано!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock - "Поръчан Заек за отстрел!"

  03 Юли 2022 9:59ч.

  Класически сюжет за лов на "зайци" в тъмна нощ на диктатура: - Пущат се фаровете и заека се фиксира с двата лъча. Един, за Провокацията срещу РФ, а вторият - за "Гаранция - Франция"с РСМ. Ошашавен Заек - Народа, криволичи насам натам между двата лъча, докато компанията хайлази поставени във возилото - Държавата, го гонят към пропастта! - БУМ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тевно

  03 Юли 2022 10:27ч.

  Тевно брате, тевно ете. У тевното некой крещи та се кине. Или мома крадат или некой гине. Нема ли кой да палне плевнико на кмето, та да се пръсне това тевнило проклето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чрез продажниците в МС тестваха българите колко ойроатлантически ценности ще понесат:

  03 Юли 2022 10:49ч.

  Първо с пълния отказ от руски газ. Второ с Макроновото предложение и врътката в края. Трето с Руското посолство. И видяха, че мъже българи не са остали на територията. Честита ви пълна окупация и фронтова държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продажната ни политическа каста предаде всичко българско:

  03 Юли 2022 11:17ч.

  в ЕС демонстрираха унизително отношение към нас - като към жалка периферия. А марионетното правителство, заедно с Нинова и с президента, ни въвлякоха в най-агресивно русофобския проект - при поляци и прибалтийци - изцяло англосаксонски, чужд на повечето европейски страни. Противно на присъщите ни нагласи и интересите ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичките

  03 Юли 2022 12:11ч.

  от Продължаваме Прайда са за бесене !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец

  03 Юли 2022 12:39ч.

  Типичната лексика и патологична извратеност на социопатите путиноиди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каза тъповатия бандеровец

  04 Юли 2022 13:11ч.

  с тъповатия ник

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец

  03 Юли 2022 12:36ч.

  Тоя смешен плач по изгонените путински шпиони, които за някои мисирки са ангели небесни, не трябва да дразни хората с национално чувство, осъзнаващ, че е грехота в руското посолство да има 10 пъти повече хора, отколкото нашето в Москва, а да ги забавлява, понеже путинские собаки лают, но керванът си върви, и всички в България, правителство, НС, президент са на страната на Украйна срещу путландия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шопен

  03 Юли 2022 13:49ч.

  Eй лайнар, грабвай някакво оръжие и бегом в Донбас при твоите нацистки последователи на Бандера и Шукевич. Или не ти стиска, нацистка свиня - по лесно е да заработваш с русофобските си гнусотии. Безсмислено се потиш фашистко копеле - Русия ( не Путин или Брежнев ) винаги ще е в сърцата и молитвите на мнозинството българи. За победата и. Която е СИГУРНА и наближава със страшна сила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец

  03 Юли 2022 13:57ч.

  Недей цапай името на великия Шопен, путинска въшко! Ти си от тая жалка порода, която вместо българска кръв има семена течност от Путин, безродни уроди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бандеровеца е киряккстефчова семка

  03 Юли 2022 16:20ч.

  Срам го е от всичко българско.. Обикновен чуждопоклонник

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  03 Юли 2022 12:54ч.

  Снимката е монтаж обаче.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • де да беше

  04 Юли 2022 19:10ч.

  Режисирано е , но не е монтаж!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков

  03 Юли 2022 13:59ч.

  Велианче, ами то целия свят е срещу твоята Матушка. Даже се говори, че Венецуела ще приеме офертата на Големия брат и ще започне да изнася нефт за Запада срещу определени условия като по тоя начин ще замести руския. само за Еритрея не съм сигурен - тези най-вероятно още крепят матушката ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Дайнов

  03 Юли 2022 14:52ч.

  Ами значи не знаеш размерите на света, тролче! Сащисаните вече са в бурята, там такива процеси са се заформили, че матушката ни не я мисли въобще. Европа ще ползва мокри кърпи и свещи, вече стана ясно. Жив и здрав да си да видиш :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пена

  03 Юли 2022 15:22ч.

  Официално арабите поискаха да се присъединят към БРИКС и да се дистанцират от долара. Но това няма да ви го кажат централните медии. А Венецуела каза, че ще седне на масата за преговори, ако премахнат санкциите срещу тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Долара умря

  03 Юли 2022 16:22ч.

  В Матушката горко плачат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи, щом има ощи зърачки за спълнении ша има и правитисву

  03 Юли 2022 18:02ч.

  РСМ - отметнъту. Миркански бази - ръботи са пу въпросъ. Gender equality ЛГБТЮЩЯь таратансхуйманизма- изнъчалу ут задната вратня с учебнити пуруграми на Дянкуффф па по подире и Стъмбулскътъ кът узрей зъ идеата стадуту. Търсат са испълитили, дипуткати, мензистри и шса намерат. Нъл кадрити ришават сичку

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДЕДО

  03 Юли 2022 20:08ч.

  САМОЛЕТЪТ ЗА ПРОСТ КИРО И СИЕ КОГА ЩЕ ДОЙДЕ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  03 Юли 2022 20:47ч.

  С едно не съм съгласен - че българският премиер "лъже като ненормален". Лъженето е последна грижа на ненормалните. Лъже като дърт циганин, казва народът в такива случаи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • L L Cool

  04 Юли 2022 12:55ч.

  Все едно гледам икона. Аранжирането на обектите в кадъра е като от учебник по иконография. Централно - Дедо Боже. Около му - херувими, серафими и престоли. Впрочем, дечицата се особено търсен акцент при формирате образ на диктатора. Гледах как изтикваха децата нагоре към Кире и небесата. Дебелите връщаха, както и грозните и дъртите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • L L Cool

  04 Юли 2022 12:58ч.

  по едно време курдисаха горе и Руди Гела. Мили ми родни картинки, та немах власт да ви проводя по тучните полянки на родината, дето да пасете стадата и оставите политиката на качествени хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  04 Юли 2022 16:07ч.

  имаме една превъзходна:на крива окарина дупките са ѝ виновни. рускоомразата е малоценност който ще го чоплиМее докато ни има :въпрос на iнтiлектъ:(вчера бешi уййййкиндъ:казъх ли нешту:мерси зъ коету)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • докато се дърлите тука

  04 Юли 2022 19:08ч.

  Руснаци срещу украинци, тези малоумници затриват БЪЛГАРИЯ! Насъскват ни , за да им се осигури спокойствие! Още 6 месеца, поне!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи