Покупката на още 8 F-16 - сделка на годината или политическа бомба

Покупката на още 8 F-16 - сделка на годината или политическа бомба

Две неща са сигурни. Първото е, че България ще купи и следващите 8 изтребителя. А другото е, че ще минат години, преди те да са готови за бойно дежурство. А общата сума за самолети ще достигне 6 млрд. лв.

Ако има нещо, което да има взривоопасен политически потенциал, по-голям от темата за Македония, за военната помощ за Украйна и от избора на бъдещ нов управител на БНБ, взети заедно, то със сигурност това е предстоящата милиардна сделка за още 8 изтребители F-16.

Бавно, тайно и полека тя се придвижи към правителството и парламента, където в недалечно бъдеще ще постави на истинско дипломатическо, военно и политическо изпитание т.нар. "елит". При това без изобщо да обръща внимание на заканите на финансовия министър Асен Василев, че за нова сделка можело да се говори едва след като пристигне първата партида от вече платените на САЩ 8 самолета, което се очаква да стане през 2025 г. Повече от сигурно е, че въпросният казус ще е на политическата сергия за решаване много по-рано

Че България тръгва не само на теория, но и на практика да купува още 8 прескъпи изтребители F-16, се подразбра още през август миналата година. Тогава от парламентарно питане и от отговор на служебния военен министър по онова време Георги Панайотов, за когото има решение да отиде посланик в САЩ, се разбра, че Министерството на отбраната се е разбързало с процедурата. Имаше посочени и аргументи за бързането. Единият от тях беше, че предстои промяна в конфигурацията на произвежданите самолети и тя ще засегне системата за аварийно напускане на самолета. Имало риск едните ни 8 самолета да имат една система, а другите 8 да се наложи да имат друга и така трябвало да се поддържат две различни катапултни системи.

И затова Панайотов обясняваше, че е добре всичките ни изтребители F-16 да са в една конфигурация, защото така се осигурява безопасност на полетите, намаляват средствата за поддръжка, резервните части и т.н., и т.н. Освен това той обясняваше , че има "непрекъснат процес по ескалация на цените".

Т.е. да побързаме, докато цените не са скочили. Разбира се, имаше и традиционните мотиви - ако иска да охранява сама небето си, България трябва да има поне една ескадрила от 14-16 изтребители. "Купуването на само 8 самолета F-16 не е никаква способност. Когато НС взе решение да се купят 8 изтребителя, от гледна точка на военните способности, това е все едно да ви разрешат да си вземете половин кон. С половин кон нищо не става", твърдеше служебният министър.

Тогава бе обявено, че МО изпраща до САЩ писмо-заявка за подготовка на проектодоговор, от което няма да се породят правни или финансови ангажименти за България, но ще бъде получена достоверна информация за цени, срокове и доставки. Че в 6-8-месечен срок ще ни се представи проектодоговор с цени и срокове, че тогава офертата ще бъде внесена за одобрение от парламента, че проектът задължително ще мине през Народното събрание, тъй като по закон военните разходи над 100 млн. лева се решават от депутатите. И така се стигна до новината отпреди няколко дни - правителството на САЩ одобри продажбата на още 8 бойни самолета F-16 за България. 

И то с мотив: за да "укрепи сигурността" на страната като член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна".

Държавният департамент на САЩ заяви в официално изявление, че е уведомил Конгреса за намерението си да продаде 8 изтребителя ( 4 F-16 C Block 70 и 4 F-16 D Block 70 aircraft), произведени от "Локхийд Мартин", заедно с оборудване и въоръжение за тях, като общата цена за всичко се очаква да е най-много 1,673 млрд. долара. Съобщението за потенциалната продажба е изискване на закона.

На практика това си е своеобразна оферта. Долу-горе по същия начин и по същата процедура България вече закупи и плати изцяло първите 8 изтребителя, които в момента се изработват в САЩ. По проекта, одобрен от парламента, целият пакет бе за ескадрила от 16 самолета, но беше дадена възможност те да бъдат придобивани по 8.  

Преди 3 години страната ни плати 1.256 млрд. долара, или около 2.2 млрд. лв., като сумата беше преведена 100% авансово. Тогава САЩ предложиха максимална цена с оборудване за 1,89 млрд. лв., но България намали цената, като поръча бойни машини, оборудвани със скромно въоръжение.

Сега САЩ предлагат с 200 млн. долара по-ниска максимална цена - 1,67 млрд. долара, която също като при първите 8 самолета може да бъде намалена, но отново за сметка на въоръжение, резервни части.

Ако тази сума остане, то сега при по-скъп долар, в български левове би била точно 3 млрд. лв. Единствената екстра би била разсроченото плащане.  

Така или иначе общата сума за 16 самолета може да  набъбне до 5,2 млрд. лв. И тук не влизат  парите за инфраструктурата на Граф Игнатиево, която да позволява ползването й от постоянно базирани F-16, както и на летището в Безмер. Затова ще отидат поне 300 млн. лв  Те ще са за ремонт на летищата, за нови писти, за съоръжения, свързани с кацането и излитането. Не е включено и предстоящото зaкупувaнe нa 3D рaдaри - пeт зa дaлeчнo oткривaнe и двa зa близкo, чиятo oбщa цeнa ce oчaквa дa дocтигнe 400 млн. лeвa. Амбициятa e те дa бъдaт приeти нa въoръжeниe прeз 2023-2024 г.

Така сумата приближава 6 млрд. лв.

Тук някъде се появи президентът Румен Радев, който бе противник на първата сделка и бе почитател повече на офертата за шведски "Грипен". "Сега правителството трябва да вземе изключително тежко решение - дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата ще струва на България 5,5 млрд. лв.", коментира  Радев. Според него страната ни трябва да има тези способности, но е важно как ще се случи това, дали правителството ще може да си го позволи, при какво разсрочено плащане – за 10-15 години или само за година.

Радев веднага припомни, че през 2019 г. е наложил вето на решението на Народното събрание за закупуването на първия пакет F-16. "Тогава ясно казах, че правителството по това време крие от българската общественост реалната цена от 3 млрд. лв.", посочи президентът.

Държавният глава напомни, че бойно дежурство не може да се носи само с 8 самолета. Той изчисли, че ако правителството вземе решение достатъчно бързо и сключи договор до 2-3 месеца, следващите 8 самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат около 2027-2028 г., а бойно дежурство ще може да се носи най-рано около 2030 г. "Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на експлоатация на МиГ-29 ще стане още по-голяма", напомни Радев.

При всички положения сделката ще има много критични моменти.

И това няма да са само многото пари, временната политическа ситуация или закъснението на първите вече платени 8 самолета. Акцент ще имат популистите, които ще говорят, че парите за самолети трябва да отидат за пенсии, и милитаристите, които ще искат да се въоръжаваме още и още, и още. Дебатът ще се завърти около времето - България може да остане без авиация, тъй като става дума за машини, които ще дойдат след поне 4-5 години и наистина ще могат да влязат в бойно дежурство около 2030 г.

Когато се появиха първите съобщения, че България се готви да купи още 8 изтребителя, от ръководството на ВВС коментираха: "Позицията на Мечо Пух, колкото повече, толкова повече - при такива сериозни неща като авиационната и бойна авиация, невинаги дава добър резултат". 

Две неща са сигурни. Първото е, че България ще купи и следващите 8 изтребителя. А другото е, че ще минат години, преди те да са готови за бойно дежурство. Преди години бившият премиер Бойко Борисов обясняваше: "Сега, като придобием новите изтребители, ще пазим въздушното пространство и на Северна Македония, защото така или иначе тези самолети не могат да завият толкова близо и ходят над Скопие". Оттогава мина много време, ще минат и още не малко години, преди да се случи.

Държавният глава Румен Радев даде да се разбере, че е разговарял с американския президент Джо Байдън за сделката за първите 8 изтребителя, но не каза дали е ставало дума и за втора партида.

 

Източник: "Сега"

 

Коментари

 • teridan

  15 Май 2022 12:00ч.

  Нали ни нямат доверие и затова не ни доставят първите 8 самолета. Защо ще сключват договор за продажба на самолети със страна, на която нямат доверие и на която нямат намерение да доставят нищо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ни ли похвали нейно в.

  16 Май 2022 4:18ч.

  че вече сме си извоювали статут на "надежден платец"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  15 Май 2022 12:15ч.

  ще ги дарим на хохлите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  15 Май 2022 12:18ч.

  На практика това правим. Изнасяме оръжие за Украйна - в действителност получателят е САЩ и оттам трябва да дойде плащането, но плащане няма, а САЩ като посредник препращат нашето оръжие към Украйна. Цената на оръжието няма да ни платят, а като се натрупа голяма сума ще кажат "с тези пари си купете F-16". Така на практика даваме оръжие на украинците срещу, което пари няма никога да видим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селски панаир

  15 Май 2022 15:34ч.

  Нямам инфо, но не изключвам да се реализира "твоята" схема. Сигурно помниш, че преди 2 месеца изтекоха бг фактури към полски оръж. фирми, също посредници за укр. доставки. Посочените цени бяха срамно ниски. Допълвам идеята на хипотетич. схема. Ние доставяме в ниското, а купуваме от саш на невиждано високи, "съюзнически" цени. Кон и кокошка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  15 Май 2022 14:05ч.

  Нито едното, нито другото. Само пълнене гушата на американците. Нали знаете. Болен здрав носи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  15 Май 2022 15:42ч.

  Големи бунаци са нашите управляващи, а ние още повече, понеже ги търпим, докога?!? Те поне разчитат нещо да им платят за предателството, но ние на какво още разчитаме?!? Май сме супер бунаци и си заслужаваме таковането...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  15 Май 2022 15:56ч.

  Да ви пикая на хвърчилата. Гадове. Дано Русия Ви изпепели!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  15 Май 2022 16:11ч.

  Всички тези празнодумства имат една единствена цел,да се вземат едни пари за стока която като качество е много далече от съвременните изделия.Зная,че евроатлантиците ще скочат сега да ме опровергават.Ще се опитам да бъда кратък.F16 по дефиниция е лек фронтови изтребител за поддържане на СВ в районите на БД.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  15 Май 2022 16:16ч.

  Като такъв ние го виждаме в деиствията на Израелските ВВС с тази уговорка,че именно там той в повечето случай се използва като ударен(щурмови) самолет за поразяване на наземни цели.Пак там в Израел има съвсем друг самолет за вуздушна защита и това е F15 ,който по дефиниция е тежък височинен прехващач.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  15 Май 2022 16:22ч.

  От друга страна когато се планират такива покупки задължително се изхожда от това кой,кои противостоят срещу нас.Още повече за запознатите не е тайна,че 16 самолета даже не са пълна ескадрила.Друго условие е,че ИА трябва да има 100 процентова съвместимост със средствата за ПВО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  15 Май 2022 16:31ч.

  Сега нека си представим в случаи на локален конфликт,хипотетичният противник извърши първият си масиран вуздушен удар с 160 до 200 самолета,как ние ще противостоим с 16.Опитвам се да кажа,че ВВС на една страна за да ги има като ефективен фактор трябва да бъдат изградени от няколко пъти по 16 самолета от различни класове и от по нови поколения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  15 Май 2022 18:04ч.

  Абе нали новия военен министър призна, че СПЕШНО ТЪРСИМ САМОЛЕТИ ВТОРА РЪКА, щото след година наличните ни Миг29 няма кой да ги поддържа (по политически съображения), а още първата пратка Ф16 я дойдат до 2025? а втората - къде 2030та... До тогава Козяшките ли ще ни пазят небето? Да не говорим, че има шанс ЕС да се разпадне до 2 години, а САЩ да го думнат на края на 2022ра, Тогава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко е ясно -

  15 Май 2022 18:35ч.

  Ум царува, ум робува, ум патки пасе...Народ, който не мисли, когато гласува, ще търпи да го...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да не забравяме,

  17 Май 2022 19:07ч.

  че ходенето по мотики е национален спорт в България. Ерго, след като си купихме...пардон, платихме осем високоефективни прахосмукачки за почистване на полосата за излитане и кацане, защо да не стъпим пак на същата мотика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  16 Май 2022 2:39ч.

  На това в психиятрията му казват обсесиве-комплусив дизордър. Предплатиха 8 самолета на цена златни, получиха един среден пръст, вече плащат за още 8. Никога, никъде няма такова латентно население. Докато едни го крадат, то гледа тъпо и е готово и внуците му да плащат за недоставена стока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво е това безобразие?

  16 Май 2022 4:23ч.

  Оставят ни без никакви пари в началото на световен конфликт. Кой знае какви отстъпки и обвързване ще ни се наложи да направим... Известно е, че при конфликт, войната губи онази страна, КОЯТО ПЪРВА свърши парите. След ВСВ Германия е разрешила на сащ да си направят военни бази за да намали $$ за отбрана; по същата схема Япония е разрешила да построят гигантската база на о-в Окинава...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗАГОВОР за унищожаване на българския род чрез умишлена мизерия!

  16 Май 2022 4:48ч.

  Не знаят как да ни отнемат жилищата и като не могат да ни притискат чрез ипотеки/кредитни карти, защото 96% (може и да са намаляли напоследък) живеят в собствени жилища. Не искаме да се ваксинираме... Затова ни инсталират крадливи дебили, и ни притискат да харчим 10% от БВП за отбрана, въпреки че сме си голи и боси в окото на бурята!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я да зашием едно палто към това красиво копче...

  16 Май 2022 7:26ч.

  Значи, цялата спешност да направим точно сега този гигантски разход бил, за да купим самолети с малко по-стар модел катапултно устройство, понеже вече сме поръчали от същите... Ами нови машини правят уж - да си предвидят още 8 устройства за нашата бъдеща поръчка и да ни ги инсталират, когато им дойде време... Това удвояване на поръчката ни е престъпна безотговорност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dsa

  16 Май 2022 5:34ч.

  Ако някой тръгне да ни напада, първо ще удари летищата. Противникът ни със сигурност ще знае двете ни летища, на които си държим самолетите. Летищата могат да бъдат ударени с ракети от дистанция или вражески самолети пак от дистанция да ги разрушат. Дори няма да имаме време да ги вдигнем във въздуха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  16 Май 2022 15:04ч.

  какво означава "на още"? Та до сега България НИЩО не е купила. Да дадеш пари на някого не означава, че си купил. Само означава, че си дал пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи