Планът "Сербезова" е еманация на некомпетентността, популизма и на зловеща демагогия

Планът "Сербезова" е еманация на некомпетентността, популизма и на зловеща демагогия
Снощи бе обявен новия противоепидемичен план за справяне с Омикрон-вълната, който на пръв поглед изглежда по-плашещ с некомпетентността и неадекватността си от всичко видяно до сега. Моят коментар засега се концентрира върху публично обявения от министър Асена Сербезова (бивша Стоименова) нов противоепидемичен план, който ще наричам „План Сербезова“, макар че при презентацията му в допълнение бяха въвлечени премиера Петков и министър Денков – разбирам, че от тях не може да се изисква специфичната компетентност, но за Сербезова тя е абсолютно задължителна.

 

В „Плана Сербезова” като най-важен фактор бяха изведени броя и запълването на интензивните легла, така че от днес нататък противоепидемичните мерки ще бъдат функция на този показател.

 

Ето защо трябва да се разгледат актуалните характеристики на здравната система свързани с болничния капацитет (такива каквито самата Сербезова ги вижда), а именно:

 

- по думите на министър Сербезова към 12 януари в България са разкрити 7 835 легла за пациенти с неусложнена форма на коронавирусна инфекция, от които заети са 4 460, а свободни - 3 375;

 

- разкритите интензивни легла са 916, от които заети са 584 легла, а свободни - 332. Тя уточнява, че според нея максималния брой интензивни легла, които могат да бъдат разкрити при съществуващите възможности на системата са 1 268, от които детски са 62.

 

В плана бяха изброени 4 нива при достигането на които ще се вземат някакви мерки, както следва:

 

- Ниво 1 е при достигане на 50% от капацитета - в момента София е достигнала близо 40% (а не около 70%, както се предполагаше по досегашните критерии), защото процентът се изчислява върху хипотезирания от Сербезова максимален възможен брой интензивни легла. В София вирусът вече се вихри и ситуацията е доста притеснителна. Например днес имаме общо 7 034 новозаразени, от които в София град са 2 255 (+589 в сравнение с вчера). И в момента има случаи на недостиг на места в болниците. На ниво 1 не се предвижда въвеждане на мерки. Не се говори и за затягане на контрола;

 

- Ниво 2 е при достигане на над 60% от капацитета – и при него мерки не се предвиждат, всичко остава отворено...вкл. бизнеса каквото и да включва той... дискотеки, заведения и пр.

 

И сега малко хипотетични начални изчисления върху цитираните предусловия и последните две нива, когато някакви мерки ще се взимат, но въпросът е на каква цена:

 

- Ниво 3 – при над 70% запълненост на "1 268-те" интензивни легла в задачата се пита колко души ще заболеят от Ковид-19? При 71% заети легла това са 887 души. При тях смъртността е над 60% т.е. ще починат минимум 532 човека т.е. чак тогава ще се вземат първите мерки: „- публичните обекти ще работят с до 50% от капацитета си заедно с изискването за „Зелен сертификат“. Учениците до 4 клас остават в училище, тези от 5 до 12 клас започват да се редуват по една седмица в клас и онлайн“;

 

- Ниво 4 – при над 80% запълненост на "1 268-те" интензивни легла при 81% заети легла - 1027 души, от тях ще починат минимум 616 човека т.е. чак тогава ще се вземат вторите мерки: „- ще работят само магазините и центровете за обслужване от първа необходимост (магазини за хранителни стоки, аптеките, офисите на застрахователите и мобилните оператори и др). Учениците минават онлайн, детските градини остават отворени“. Щели да работят магазините за хранителни стоки – мечти! Тогава няма да има живи хора, които да не са болни, под карантина или на погребение. Но детските градини ще продължат да работят, вероятно защото много от децата няма да има кой друг да ги гледа.

 

На практика, никога няма да стигнем 71% заети легла от уж наличните 1 268. Интензивните легла са достигали максимум 880 при правителството на Борисов и 813 при служебното правителство. Най-вероятно сега ще са дори по-малко от 800 защото медицинския персонал, както се вижда, вече е изпепелен, боледува, умира или напуска. Така че, на практика никакви мерки няма да се вземат, защото ще си седим на 69-70% запълнени легла до безкрай. Само смъртността, изчислена по-горе е гарантирана за постигане при такъв план.

 

Това е само началния преглед на действията по критерий "интензивни легла", пренебрегващ "болестност и смъртност" и при практическото отсъствие на мерки до 3-то и 4-то ниво. С една дума - подходът на този план е нечовешки, освен че е некомпетентен.

 

Целта на един такъв план трябва да бъде на първо място да се предпазват здравите, за да не се допускат много заболели и така да се намалят хоспитализациите и съответно броя на постъпилите в интензивни отделения. А властта, оказва се, ще взема първите мерки за намаляване на разпространението на болестта едва след като интензивните отделения се препълнят и голяма част от хората в тях са обречени на смърт – това означава когато всички вече са се заразили.

 

Вероятно новите управляващи се надяват, че Омикрон се кара по-леко, което е донякъде вярно за хората с две дози и вярно за тези с бустер доза, но за останалите, които са повече нещата не стоят по този начин. Сербезова явно не съобразява, че интензивните отделения ще се напълнят при над 3 милиона податливо население за средно и евентуално тежко боледуване. При това ниво на ниска ваксинация и застаряващ профил на нацията Омикрон със сигурност у нас ще е по-тежък. Затова предлага такъв безумен план с идеята, че ще угоди на премиера и на бизнеса и няма да им се наложи през времето на 5-тата вълна да вземат рестриктивни политически мерки. Е, ще ги вземе вирусът!

 

В допълнение:

 

- намаляването на карантината (много дискусионен въпрос) означава връщане в работна среда на неизлекувани напълно хора (възможни заразоносители), които вероятно ще се нуждаят от допълнителни прегледи, изследвания и лекарства, но вече в претоварена система от активни случаи и претоварени лекари;

 

- не се акцентира за преминаване към по-висок клас предпазващи маски;

 

- не се прави кампания за предпазващите мерки и за ваксинация;

 

- не се говори за укрепване на капацитета на РЗИ (бройката на карантинираните е непроменена вече трети месец);

 

- не се планира укрепване на капацитета на здравната система;

 

- отново се появиха лекарствени дефицити, но не виждаме мерки за преодоляването им;

 

- не се говори за това как ще се осигури спазването на мерките и реалния контрол, които към момента са практически близо до нулата дори в МС, НС и КСНС, да не говорим при масовите прояви.

 

Извод:

 

Пандемията в България няма да бъде управлявана проактивно, няма дори да се реагира постфактум, както досега (професионално или предимно непрофесионално в управленски и медицински аспект). Предстои да видим нагласяване на „мерки“ с оглед политическите страхове и псевдо-икономическото угодничество на един неподготвен за целта здравен министър. Животът и здравето отстъпват на заден план, напред излизат некомпетентността, популизма и демагогията.

 

Толкова на „първо четене“. Ще видим дали ще се съобразят и нещо ще променят, макар, че вече не виждам кой има желанието, компетентността и смелостта да го направи.

 

Източник: Фейсбук

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • 333

  14 Яну 2022 9:55ч.

  Ще кажа следното - когато има лична война между двама души, обективността на всеки от тях по отношение на другия е ...най-меко казано....съмнителна. В правото такъв конфликт на интереси води до отзоваване на съдии и прокурори, на съдебни заседатели и свидетели по делата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защо

  14 Яну 2022 10:24ч.

  Не чухме нищо, когато тенденциозно разследваха професор Сербезова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изводът на д-р Семерджиев: ....Предстои да видим нагласяване на „мерки“ с оглед политическите страхове и псевдо-икономическото угодничество на един неподготвен за целта здравен министър.

  14 Яну 2022 10:41ч.

  Само за последните 24 часа в съседна Сърбия бяха регистрирани нови 13 753 души, които са заразени с коронавирус. За последното денонощие са починали 19 души. ............Сложна остава ситуацията и в Гърция - над 20 000 са новозаразени. Гръцките здравни власти обявиха 20 409 нови случая на коронавирус и 80 смъртни случая през последното денонощие. ................В България новите случаи на COVID-19 са 7034. През последния ден са починали 84 пациенти с коронавирусна инфекция. .............................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  14 Яну 2022 10:56ч.

  Денков е изключитено невеж. Няма значение в какви първи 2 процента е някъде другаде. В училище, ако не се говори за ковид, той е нула по общите въ.проси в тази система и го командорят НПО-та, нищо не разбоира. Той утвърди всчики вредни практики на ГЕРБ и засили действието им. Вреди по зловещ начин. Той е продукт на НПО за антидетски и антисемейни полкитики и е нужен на тях, а не на образованието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всъщност

  14 Яну 2022 11:07ч.

  Едно от достойнствата на демократичните общества е свободата на словото, включително правото на невежите да преценяват многократно превъзхождащите ги по образование и интелект личности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво става при омразните "кравари" на нашите другари ?

  14 Яну 2022 11:08ч.

  Bъpxoвният cъд нa CAЩ е oтмeнил peшeниeтo нa aдминиcтpaциятa нa aмepиĸaнcĸия пpeзидeнт Джo Бaйдън, ĸoятo изиcĸвa oт гoлeмитe paбoтoдaтeли - c нaд 100 дyши eĸип, дa нaлaгaт зaдължитeлнa вaĸcинaция cpeщy СОVІD-19 нa cлyжитeлитe cи. Peшeниeтo зacягa пpиблизитeлнo 84 милиoнa paбoтници, пoвeчe oт 20 милиoнa oт ĸoитo ca нeвaĸcиниpaни, пpeдaвaт мeдиитe oтвъд oĸeaнa. С нетърпение очакваме нашите болшевики да кажат какво става в Русия ? Първи изводи в някои медиии там: - влиянието на вируса е преувеличено, на лекарите престанаха да вярват и всички чакат силната ръка на държавата. Да ви прилича на нещо си ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  14 Яну 2022 11:34ч.

  ще изчакаме да видим какъв е ефекта от този план сега няма смисъл от критикарстване един професор и един академик и все учени хора около тях не може да се говори за некомпетентност

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • все учени хора около тях не може да се говори за некомпетентност

  14 Яну 2022 12:03ч.

  Ако изключим некомпетентността като вариант,тогава остава единствено хипотезата за пристрастност

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОМПЕТЕНТЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО

  14 Яну 2022 12:22ч.

  К19 истерията на Запад продължава и нашите слънчогледи просто нямат избор- в хора или бедност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клара Кулакова

  14 Яну 2022 13:29ч.

  По-безумно нещо не бях чела скоро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Големанова

  14 Яну 2022 14:38ч.

  Сербезовица е слаб министър, защото не е лекар, а се занимава с фармация.Няма понятие какво ще прави, в главата и се върти буламач, не може да говори, повече ще и отива да стане даскалица в някое килийно училище. Има толкова кадърни лекари, те турили тази калинка за министър! И то на здравеопазването! Господ да ни е на помощ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наказателно дело

  14 Яну 2022 14:40ч.

  Какво стана с наказателното дело срещу тази другарка- министърката?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха

  14 Яну 2022 14:42ч.

  Я не говорете глупости! Семерджиев е бил директор на поликлиника и на болница в София, зам.-председател на БЛС, три пъти зам.-министър, директор на НЗОК, два пъти министър на здравеопазването и вицепремиер - някой да го сравнява с тази четирикратна булка с последно име Сербезова е смешно. Тя не може да му стъпи на нокътя на малкия пръст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДИАЛОГ

  14 Яну 2022 14:50ч.

  който съсипа българското здравеопазване, тя е глупава като теб, но явно е схванала, че "пандемията" приключва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В това правителство царства бехаберието, бездействието и прикрити користни цели с "анализиране"

  14 Яну 2022 15:14ч.

  В този смисъл логично е и здравната министърка да олицетворява и споделя същите "ценности", като ни демонстрира неадекватност с липса на връзка с реалността и твърде забавена реактивност на действията, което ще се "плати" на цената на хиляди предотвратими български живота. Най-елементарното е в нейната област - лекарствената осигуреност и спиране на износа на дефицитните вече на пазара лекарства за коронавирусно лечение и за други спешни мед. състояние. Сред настоящите управленици липсват визионери с професионални умения за управление на риска, комплексен поглед за контрол и взаимозависимост на факторите във всички кризи, които са ни на главите - здравна, енергийна, икономическа, образователна, социлна, културна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато фактите говорят.... (от facebook профила на Илко Семерджиев)

  14 Яну 2022 16:04ч.

  Съотношението ваксинирани : неваксинирани за последните четири месеца са следните: - заразени в проценти - 17.35% : 82.65% ; - постъпили в болница в проценти - 11.92% : 88.08% ; - починали в проценти - 6.79% : 93.21% . Тези числа показват ефекта и ползата от ваксинацията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До "всъщност на 14.01.2022 в 11:07"

  14 Яну 2022 16:09ч.

  Няма такова нещо. Марширува по команда на чуждото посолство, което ти финансира НПО-то и си затваря устата, не смее да пипа нищо. Американската фондация първата седмица (!) се свърза с всички директори в София да влиза в училищата. Няма никаква демокрация. Колония! Посточнно излъчва страх и постредственост: Вие знаете че с премиера имаме добри отношеноя отпреди това, аз правя това, защото и предния така го е правил... Едно празно пространство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всъщност... свободата на словото и "прецЕнянето" от денискрюгеровци не е демокрация

  14 Яну 2022 16:21ч.

  Това е охлокрация - диктатура на тълпи невежи, водени от демагози. Оклокрацията е извратена форма на демокрацията, като най-порочното е в управлението да са настанени/назначени денискрюгеровци. Без значение чии пороци обслужват и задоволяват - свои и/или чужди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предпочитам читав зъболекар,

  14 Яну 2022 18:26ч.

  Семерджиев е зъболекар. сербезова се пише фармацевт, също и рейки терапевт и пара-фармацевт по уеб сайта си. Нейните единоверци я наричат "черна ходжа" , заради горните знаимания (спиритизум, викане на духове, магии, наричания, баене) . Предпочитам читав зъболекар, копйто не е пара-зъболекар или спиритист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • случаен министър

  14 Яну 2022 23:42ч.

  Сербезова е човек на някой , иначе кой ще се сети за нея ? Случайни неща няма, има случайни хора като нея, но случайни събития не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • над 80 бяха коментарите вчера

  15 Яну 2022 9:47ч.

  И аз го забелязах. Често става така с коментарите, цензура с дебела тояга. И аз вече много рядко посещавам, вчера и днес са изключение, бях редовен, но отдавна не съм. сега и това ще изтрият, разбира се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бахой

  16 Яну 2022 20:55ч.

  Боже...вересиите господи!!Колко годин вече берем горчивите плодове на плана Серсемеджиев??!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дреалист

  17 Яну 2022 15:22ч.

  Семерджиев е зъболекар. Т.е., разбира от епидемиология колкото фармацевта Сербезова. Т.е. НИЩО не разбира. ................ Затова изказването му е НЕГРАМОТНО. ..... освен, че е некомпетентно. ... поредният гарван гробар - грачи за смъртта, плаши... ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дреалист

  17 Яну 2022 15:28ч.

  Не можах да разбера защо ми се трие мнението. Аз съм лекар, държал съм изпити по инфекциозни болести и епидемиология. А горните двама - не са. .......... Те нямат и минимална БАЗИСНА представа. А да се има пред вид, че основният курс по една наука е само запознаване с нея. Той не те прави експерт. Експерт е МАнгъров. Други, неплатени експерти в публичния ковид диалог - няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "дреалист", не става само с представи, а трябва и управленски опит, както и визия освен небходимата професионална квалификация

  17 Яну 2022 21:33ч.

  Всичко това д-р Илко Семерджиев го притежава и го е доказал. Личните му думи "Имам три висши образования, специализация по международна епидемиология в САЩ и 32 г. управленски опит на най-високо държавно ниво. Това ми дава право да говоря по темата, която ми е професия." Той споделя и как е решил епидемиологична криза с морбили у нас: "При друг РНК вирус - този на морбили, са достатъчни две ваксини, но са нужни 96% ваксинирани, за да няма епидемии. От морбили умират 1 на 1000 деца и 1 на 600 деца в следващите години след боледуването от склерозиращ паненцефалит. През 2017 г. в България влезе морбили и избухнаха епидемични огнища, най-големите от които бяха в Пловдив и Пазарджик. Тогава бях наследил от Москов 87% ваксинационно покритие и ако не бяхме направили ваксинационна кампания щеше да стане като в САЩ, Германия, Румъния... За три месеца, само в мандата на служебното правителство вдигнахме процента до 94, взехме и всички други противоепидемични мерки, и спряхме епидемията. В другите държави това продължи до появата на коронавируса. Никой не разбра какво се случва, но ние си свършихме работата. Сега всеки само приказва, а трябва да се действа." Мангъров, освен че няма управленски държавнически опит със справяне с кризи, няма и квалификация и опит по епидемиология, няма и актуални професионални знания, което го доказва с много от несъстоятелните си тези, но най-трагичното е дефицита на емпатия и етика, което явно изразява с изказванията си "сухи съчки", "ваксинираните са опасни" и др. А това посява, освен омраза на една група към друга група в обществото, и разделение на нацията на млади и стари, неваксинирани и ваксинирани и т.н. Трябва ли да се дава правото на такива да се упражняват върху цялата нация?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комодор

  18 Яну 2022 0:49ч.

  Това е д-р Аспарух Илиев от Берн, който също като математиците не слиза от екраните на слугинските телевизии, като рупор на пропагандата на КОРОНАбесието. https://blitz.bg/obshtestvo/shokirashcha-snimka-na-izvesten-nash-lekar-vzrivi-mrezhata_news863222.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  18 Яну 2022 17:31ч.

  Тоя току изпълзи за да лисне някоя кофа помия и пак се покрие . Бил дълго време в управлението на здравеопазването - при хала му това може да е само негатив .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи