Петко Симеонов: Фейсбук ми закри профила, изтриха ми всичко! Позната за нас идеология на атомизиране на човека

Петко Симеонов: Фейсбук ми закри профила, изтриха ми всичко! Позната за нас идеология на атомизиране на човека

Автор: Петко Симеонов Следвайте "Гласове" в Телеграм

Във връзка със затварянето на моя Фейсбук профил поисках съдействие от Българския хелзинкски комитет. Вчера получих отговор, в който ми пишат, че не могат да ми помогнат, тъй като Фейсбук е частно дружество. От него ще правят каквото си искат, а пък са предупредили, че всичко, което пишем, става тяхна интелектуална собственост.

Значи, БХК не може да помогне с нищо, а ми препоръчват да ползвам други възможности в Мрежата за запазване на мненията си.

А аз искам нещо просто - да ми позволят да си изтегля от профила това, което смятам за важно: някои постинги, снимки и списъка с приятелите. Те бяха моята общност.

От Фейсбук, не стига дето без никакво обяснение ме лишиха от него, а се и подиграха. Изпратиха ми зипната директория, в която единственото, което е видимо, са използваните от мен профилни портретни снимки. Другото е - файл на "информация" и следват техни служебни файлове. Там, където би следвало да има мое съдържание, излиза картинката, която помествам.

Какъв е изводът?

Каквото и да помествате във Фейсбук и смятате за ценно - копирайте и съхранете при себе си. Увлечени в грижите на всекидневието, не си даваме сметка, че тук водим своеобразен дневник на живота си, на своите интереси и разбирания, на своите контакти.

Това не го ли разбират и големите шефове във Фейсбук? Те не съзнават ли, че това е богатство?

Това са документи! Постингите, репликите, снимките днес ни изглеждат нищожни, но това е информация за реактивност и устойчивост, за мисли, вълнения, страсти, фиксации и пластичност на милиони хора в десетки държави. Това сега е ценно, а с времето цената му ще расте! В ерата на изкуствения интелект (ИИ) тази информация е историографски ползваема. Тя и днес позволява провеждане на изследвания в различни науки - социология, антропология, политология, психология и т.н. Тя съдържа в себе си знание! Знание какво става и как се променят отделните езикови групи и човечеството като цяло. Безценно е!

Съзнават го, разбира се, ползват го, печелят. Но големите шефове във Фейсбук провеждат преди всичко политика!

По повод закриването на моя профил ми се обадиха хора с по няколко, дори десетина закрити профили. При закриването на моя профил се размислих, ние сме сигурно няколко милиона закрити в тези дни, дава ни се възможност да открием нови профили. Значи може, от една страна, да се изследва доколко са трайни нашите контакти, а от друга - да се разсипват тези контакти. Да се разбере доколко са трайни нашите възгледи и заедно с това да ни се отправи мощно послание - ти нямаш значение, възгледите ти са кухи думи, консумирай правото да се изкажеш в момента и нищо повече...

Това е идеология на атомизиране на човека, на отслабване на връзките му с другите хора, на принизяване на неговата идентичност до потребител. Политика. Позната? Нали?  

В момента тече дискусия - дали Фейсбук и Туитър ще оцелеят? Единственото условие, според мен, значимостта на Фейсбук да се запази и расте, е в точно обратната посока на онова, което прави в момента. Нужен е консервативен подход:
-Сериозна идентификация при регистрация.
-Ясни правила. (Това всъщност са общочовешки правила на публично поведение! Един инструмент за развитие на човечеството! Прочетете внимателно действащите правила и тълкувайте техния смисъл...)
-Неприкосновеност на написаното в профилите. Администрацията може единствено да прави трайно или временно невидими нарушили правилата (според нея!) отделни постинги, но те да бъдат трайно видими от техните автори.
-Право на личността да създава нов профил при запазена идентичност, без право да внася промени в предишния.
-При окончателно напускане на Фейсбук, профилът се съхранява и става публично достъпен след разумен брой години.

И пр., и пр. не само подробности. С други думи - политика на укрепване на индивида и неговите социални контакти; създаване на общочовешки правила на публично поведение, което би улеснило самоорганизацията на хората!

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Що са му изтрили на Петко фейса ?

  12 Март 2023 12:58ч.

  Да не би да е твърдял , че съществуват само два пола ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че нали искаше демокрация?

  12 Март 2023 13:09ч.

  Петко Симеонов - един от лидерите на СДС. К`ва стана тя? Май ще излезе прав ПЛАТОН: "ДЕМОКРАЦИЯТА ВИНАГИ ВОДИ ДО ТИРАНИЯ!" в диалога си "ДЪРЖАВАТА", Книга VІІІ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Социални мрежи трябва да предлага и държавата

  12 Март 2023 13:16ч.

  освен частните фирми като ФБ. Това е много важно за да се поддържат условия за социален живот на българите където и да са по света и това не трябва да се оставя в ръцете на частни фирми които имат право по свое усмотрение да си променят правилата, претендират за собственост на публикуваното, следват зададени политики от неизвестно къде, осигуряват информация за продан и за частния живот и мислене на хората на неизвестни специални служби. Всичко това е прекалено важно като социално богатство, за да има право някоя частна фирма да се разпорежда с него. Сега е време на промени и постепенно държавите пак ще влязат във функциите си, които им бяха отнети. Русия и Китай дават пример за това, той няма как да не бъде последван, логиката на прогреса на света го изисква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  12 Март 2023 13:49ч.

  за търсачка за разнообразие ползвам вече yandex.ru, защото в гугъл не излизат некоректните неща. фейсбук е измама и заблуда и скоро ще го минимализирам

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  12 Март 2023 15:48ч.

  3 TB Яндекс Диск???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @alo

  12 Март 2023 14:00ч.

  Там ситуацията е следната: убиваш някого и придобиваш способностите му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  12 Март 2023 14:00ч.

  За капитала хората са стока, те никога не са имали значение откъм статус на конкретен жив човек, а само като ресурс за война и работна сила. Фейсбук от самото си създаване за едни беше емблема, че определени задкулисно корпоративни сили разполагат с личните данни на хората, за да се възползват едностранно, и че фактически презират обществото, натрапвайки му виртуално-технологични, мрежови структури на общуване. Същевременно за самите участници Фейсбук изглеждаше върхът на демократичната възможност за обществена изява - и без всякакъв оглед на суетата от тази изява, за която сме предупредени още от библейско-апостолски времена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Частна социална мрежа се самопредставя като институция срещу достойнството и правото на уважение!

  12 Март 2023 14:05ч.

  Достойнството е моралната същност на човека, право на уважение като индивид, на каквото уважение и достойнство има право ВСЯКО ЖИВО СЪЩЕСТВО! ......... Самокомпрометира се частната социална мрежа - не защитава човешкото достойнство и правото на уважение, заради частни бизнес и политически интереси. Разбра се, за първи път на президентските избори в САЩ, когато резнаха профила на кандидатстващият за втори мандат (!) президент Д.Тръмп с невероятни мотиви! ......... Затова ЗА ДА ЗАЩИТЯТ човешкото достойнство и правото на уважение на личността, отдавна трябваше националните правителства да създадат ДЪРЖАВНИ СОЦИАЛНИ МРЕЖИ. .... Защото това е ЗНАНИЕ, как се развиват възгледите на човечеството, историография, както е написал Петко Симеонов! - А пък ЗАЛИЧАВАНЕТО на профила=живота, достойнството на човек е "мощно послание - ти нямаш значение, възгледите ти са кухи думи, консумирай правото да се изкажеш в момента и нищо повече"! Защо ще се убива правото на уважение и ИНДИВИДУАЛНОСТТА на човешката личност?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  12 Март 2023 14:09ч.

  Поначало винаги ми е било странно как някои хора не разбират, че виртуално-мрежовата интернет-комуникационна структура няма за първа цел да формира и отстоява твърда социална идентичност - да им се чудиш на надеждите. Такива структури са поле по-скоро на изпробване на различни идентичности у уж едно и също лице, в зависимост от темата и обстоятелствата. Сиреч такива структури не функционират класично, те са едно пространство на типичното постмодерно развихряне, където наистина би могъл да си почиваш от твърди идентичности, принадлежности и ангажименти, вместо да ги превръщаш в дублиращ заместител на т.нар. естествена реалност (среда на общуване).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Такива са анонимните профили

  12 Март 2023 14:23ч.

  но те поне си личат с това че са анонимни, означават някой който предпочита да се забавлява или експериментира, спрямо реалните профили които са с името и снимката си. Всеки е свободен да избере с кои да общува и какво да споделя, обикновено младежите не подбират особено и рискуват, но възрастните избягват анонимни профили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Богданов

  12 Март 2023 15:14ч.

  Бай Петко, това са твоите хора бе....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  12 Март 2023 16:17ч.

  Дори само наименованието на платформата "Facebook" е подвеждащо, защото, публикувайки снимки, човек показва не само лика си. Много по-честно би било платформата да се нарича "Arse-book", поне да е ясно за какво иде реч. И, публикувайки, потребителите да имат наум поговорката, че "г@з глава затрива".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @alo

  12 Март 2023 17:33ч.

  Ами усядането на човека, свързано с напредъка му в земеделието, и улягането на човека, свързано с узряването на личността му - това затриващи главата фактори ли са? Не така, липсва ви култура и общо познание. Още много хляб трябва да изядете, докато придобиете акъл. Хляб и майонеза - енергията на Менса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @alo

  12 Март 2023 18:09ч.

  Някой се жегна и започна да коли и беси в името на стабилитета на божия пенсионер. Що да се стори - пенсионерско царство е тази земя. За тях зандани и болници някога са пълнили. Днес имаме култура, благодарение на самоизразяването на свещените. Златни думи, извиращи от благоуханната им плът. Първият ми коментар бе посечен. За какво се говореше в него? Осмелих се да оспоря истинността на приказката "гзъ#@# глва!!? закрива". За аргументация приведох примери с върховната нация на планетата, с учители и с хора на успеха, закръглили бузките. Гзъ глава сътворява - това е истината. Ако не бе така, нима адептчетата нямаше да се щурат? Те умно са седнали в час и учат послушно за "а" и "б". Ето ви и вас - Зодия Прасе - най-умен тук, надарен, да грухти се учи. И вие сте рожба на същата утробица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НИКИ

  12 Март 2023 16:37ч.

  проект на дс и доносник , са някой го е активирал

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  12 Март 2023 16:45ч.

  Това е "ДЕМОКРАЦИЯТА", за която тичаше и ренеше след 1989 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @alo

  12 Март 2023 18:26ч.

  Дедо наборе, мога да те светна, че из социалните мрежи чрез социално стигматизиране усти затварят няколко вида касапи. Едни от тях са те - преобразяващите се във фашисти либерали. Други обаче са социалистите - те се имат за тотални монополисти относно регулацията на всичко социално и всякакви словосъчетания с тази дума. И ченгета и ловци - те си отстрелват по навик. Също и модераторските задници на родени за прислужници - странен човекоподобен вид с амбиции за върховни съдии. Поне в ума на приклания са тирани. А приклан след приклан - тълпа от признали ги за господари. Коли, един път, за здраве и берекет, и втори път, за да владееш. Аз затова преди време все се шляех между различни избори на политици. То си зависило кой последен те е прогонил - него впоследствие избираш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  12 Март 2023 19:27ч.

  Оплачи с в ЕС или в НАТО!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  12 Март 2023 20:46ч.

  Ми нали за това се борихте бе, Петко, за тая декорация, нима чак сега разбираш колко лицемерни са западняците и колко по-зле живеее българският народ, под демократично иго!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ахааа

  12 Март 2023 20:54ч.

  Глупак !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Намерил църква да се моли

  12 Март 2023 21:11ч.

  оплачи се на арменския поп!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МИХАЙЛОВ

  12 Март 2023 21:27ч.

  ...ЕХ БЕДНИ МИ БАЙ ПЕТКО... ...ПОМНЯ ТЕ ОЩЕ ОТ ОНИЯ ГОДИНИ 1989 - 1993... ...КОГАТО ДЕСЕТКИ И СТОТИЦИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ СЕ СЪБИРАХМЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ И БУЛЕВАРДИТЕ В СОФИЯ И МОЩНО СКАНДИРАХМЕ: ..."ДЕМОКРАЦИЯ... ...ДЕМОКРАЦИЯ..., ...СВОБОДА НА СЛОВОТО... ...ЧОВЕШКИ ПРАВА... ...ЮЕСЕЙ..., ЮЕСЕЙ ДА ЖИВЕЙ... ...ДА ЖИВЕЕ САЩ..., САЩ"... ...АМИ ЕТО СЕГА САЩ И ЛИЧНО НА ТЕБ БАЙ ПЕТКО ТИ ДОНЕСЕ САЩ-ИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ И САЩ - ИНСКАТА "СВОБОДА" НА СЛОВОТО И "ЧОВЕШКИ ПРАВА" ТИ ДОНЕСЕ... ...И НАГЛЕДНО ТИ ПОКАЗА КАКВО ЗНАЧИ СПОРЕД САЩ - - СВОБОДА НА СЛОВОТО, ЧОВЕШКИ ПРАВА И САЩ-ИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ... ...ФЕЙСБУК САМО ФОРМАЛНО Е ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ..., ...А РЕАЛНО ФЕЙСБУК Е ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ НА САЩ, РЪКОВОДЕНА ОТ ЦРУ НА САЩ... ...САЩ ТИ ЗАКРИХА ПРОФИЛА ВЪВ ФЕЙСБУК ЕЙ ТАКА, БЕЗ НИКАКВИ ЗАБЕЛЕЖКИ, ОБЯСНЕНИЯ, МОТИВИ, ПРИЧИНИ, БЕЗ НИКАКВО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ И БЕЗ ДОРИ ДА ТИ ДАДАТ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЗАЩИТА ИЛИ ОБЖАЛВАНЕ... ...САЩ ДОРИ ТИ ОТКАЗВАТ ДА ТИ ПРЕДОСТАВЯТ САМО НА ТЕБ ВСИЧКО СЪБРАНО ГОДИНИ НАРЕД В ТВОЯ ПРОФИЛ - ХИЛЯДИ ПУБЛИКАЦИИ, КОМЕНТАРИ, МНЕНИЯ, СНИМКИ, ВИДЕО, ИМЕНА, АДРЕСИ... ...А ТОВА Е ТВОЯТА ИСТОРИЯ И НА ТВОИТЕ ПРИЯТЕЛИ, БЛИЗКИ, ПОЗНАТИ... ...ТОВА СА ТВОИТЕ СПОМЕНИ, ТВОЯТА ПАМЕТ, ТОВА Е ТВОЯ ЖИВОТ ... ...САЩ ПРОСТО НАЙ - АРОГАНТНО ПРОСТО ИЗТРИХА ТВОЯТА ПАМЕТ... ...САЩ ПРОСТО СИ ПРИСВОИХА И ИЗТРИХА ТВОЯТ ЖИВОТ ТВОЯТА ПАМЕТ, ТВОИТЕ СПОМЕНИ И ТВОЯТА ИСТОРИЯ... ...А ЗНАМ, ЧЕ ТИ БАЙ ПЕТКО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ НЕ СИ КАЗАЛ ИЛИ НАПИСАЛ ДОРИ ЕДНА ЛОША ДУМА ЗА САЩ... ...И ВЪПРЕКИ ТОВА САЩ ТЕ ИЗТРИХА ОТ ФЕЙСБУК... ...САЩ СИ ПРИСВОИХА И ИЗТРИХА ТВОИТЕ СПОМЕНИ, ТВОЯТА ИСТОРИЯ И ТВОЯ ЖИВОТ... ...Е БЕДНИ МИ БАЙ ПЕТКО... ЗА КАКВО СЕ БОРИХМЕ В ОНИЯ ГОДИНИ 1989 - 1993... ...И КАКВО ПОЛУЧИХМЕ ОТ САЩ... ...НО СЕГА БАЙ ПЕТКО ПОНЕ ЩЕ РАЗБЕРЕШ И ЩЕ ЗНАЕЩ ЩО Е ТО САЩ - ИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ, САЩ - ИНСКИ ЧОВЕШКИ ПРАВА И СВОБОДИ, САЩ - ИНСКА СВОБОДА НА СЛОВОТО В ДЕЙСТВИЕ... ...СЕГА БАЙ ПЕТКО ПОНЕ ЩЕ ПРОГЛЕДНЕШ И ЩЕ РАЗБЕРЕШ, ЧЕ ЗЕМЯТА НА БОТЕВ И ЛЕВСКИ ОТНОВО Е РОБСКА ЗЕМЯ - - ПОД ИГОТО НА ВАРВАРСКИЯ ГЛОБАЛЕН ЗЛОДЕЙ - ХЕГЕМОН... ...ПОД ИГОТО НА ХЕГЕМОНА...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сълзи и сополи

  13 Март 2023 4:42ч.

  Що бе Петко, нали беше борец за демокрация? Ето ти я Демокрацията по долни гащи! Хапвай червеи и скакалци и викай “Да живей демокрацията, долу тоталитаризъма и социализъма!”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  13 Март 2023 11:52ч.

  Окт. 2022 г. (Труд): "В края на март Русия забрани Фейсбук и Инстаграм за "извършване на екстремистка дейност", след като властите обвиниха “Meta” в толериране на "русофобията" по време на руската военна кампания в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  13 Март 2023 12:47ч.

  Гаврата с бай Петко не спира. След профила е унищожен и анфасът му. А снощи неговата вила е била посетена от крадци. Те са поругали ценни вещи. Сред тях е историческата кръгла маса от 1990 г., върху която е договарено как да бъде осъществен преходът към демокрация. След края на преговорите бай Петко прибира масата и три стола. Той старателно ги съхранява за да ги предаде на музея на Демокрацията, който за съжаление и до днес не е създаден. Масата е вандалски повредена - отрязан е един от краката й. Вандалите са откраднали оригинало древнотракийско издание на Желю Желевата книга "Фашизмът". Задигнат е и тромпетът, подарен на Петко лично от Бил Клинтън при посещението му през 1999 г. Криминалистите предполагат, че той вече е в ръцете на мургав музикант.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Trimorec

  13 Март 2023 13:59ч.

  Определено гаврата с бай Петко е видима и ярка.. а оплакванията му са само показател, че е нямал хал хабер за какво се е "борил"...не е бил наясно със същността на Света и силите в него.. а уж имаше претенциите за умен чЕловек... демек заблуден си е бил.. ама и такъв си остава.. ще го атомизират доста лесно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да спасим кръглата маса

  13 Март 2023 16:22ч.

  Новосъдаденият комитет "Кръгла маса" с председател Петко Симеонов започна кампания за набиране на средства, нужни за лечение на пострадалата от вандали кръгла маса. Както бе съобщено по-горе, крадци са влезли във вилата на бай Петко Симеонов. Те са инквизирали историческата къргла маса от 1990 г- и напускайки местопрестъплението садистично са отразяли един от краката й - този, до който е седял Андрей Луканов. Спешно са нужни средства за протезиране на кръглата маса и лечението й по клинична пътека 89. Прогнозите на ортопедите са умерено оптимистични, като надделява мнението, че при навременно лечение масата може отново да проходи или поне да се държи здраво на краката си. Моля помогнете - дарете 2 лева чрез DMS на телефон 8711 и текст "Квадратурата на кръглата маса" за абонати на А1 или "Третия крак на Бай Петко" за останалите мобилни абонати

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  13 Март 2023 20:21ч.

  Петко, петкоо не знаеш ли че революцията изяжда децата си. Но, за такива като теб никой няма и да си спомня, ако ли пък да, то ще е за да ти тегли една заслужена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г-н Дачков,

  14 Март 2023 8:03ч.

  по невнятни нам причини,Вашите цензори ви изтриха скромното ми мнение за индивида Петко С.!Написах че Лекановци и Лиловци са го използвали за отровните си цели и после захвърлили набунището на историята,припомних също как бай им Петко осребри десидентството си в някаква институция за помощи от чужбина в солидни размери и затова мое мнение бях натирен от форума!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Десен Чичка

  14 Март 2023 17:11ч.

  Защо се учудваш? Дачкоф е най-големия фен на Ваньо Църното - Мангала от Драгалевци, а Петко беше от неговите доверени в кражбите хора. Мнението ти не е в унисон с пропагандата в Гласове, следва да бъде изтрито.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Момент

  14 Март 2023 17:08ч.

  Този симпатяга Петко отговаряше за хуманитарната помощ към България и крадеше всичко каквото можеше. Знаете ли кой му беше шофьор и ортак по кражбите по онова време? Спас Русев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи