Памет на жертва или памет на победител?

Памет на жертва или памет на победител?
Да почиташ паметта на невинно избитите е свят дълг, да си спомняш е нещо естествено, като да дишаш. Да отричаш обаче спомена на друг по политически (и още по-зле – по иделогически причини) е предумишлен опит за асфикция на историята.

 

Денят в памет на жертвите на комунизма от тишината на молитва за душите на загиналите, която да накара нацията ни да се замисли за делата си, се изроди в идеологизиране на Народния съд като “комунистически бич”, забравяйки, че той е част от денацификацията в Европа, която е сътрудничала с Хитлер, независимо по какви причини, и е допускала безмълвно националсоциалистическата расистка ценностна система на норманския ариец срещу унтерменша (евреи, славяни, цигани, хомосексуалисти, комунисти и накрая всички, които се съпротивляват).

Допускането на невинни жертви от Народния съд, нямащи нищо общо с фашизма и нацизма, е заради личната мъст, завист, политически амбиции и какво ли още не, което се случва и веднага след Освобождението на България.

Тогава поборниците започват да отмъщават на истинските последователи на Ботев и Левски (спомнете си великия филм на Николай Хайтов за капитан Петко войвода) заради власт и заграбване на бивши турски имоти, докато съдбата на хъшовете е на “Немили-недраги”, Македонски “мете с лявата ръка канцеларията… тоя Лев на Стара планина… малодушно трепери пред гласа на грубия писар”.

Наследниците на поборниците са активните борци срещу фашизма и капитализма, които също нарастват аритметично след 9 септември 1944 г. и започват да разчистват сметки наред с реалните български нацисти и с всеки, когото възприемат като лична конкуренция – и пак за власт и привилегиите, произтичащи от нея, идеология е само легитимация.

Паметта на съвременното ни общество е разцепена от 1944 г. на “антикомунистическа” срещу “антифашистка”, и двата лагера последните два дни не спряха да си припомнят само своите жертви срещу забравата на чуждите, а и в двата случая става дума за българи. На антикомунистите трябва само да се припомни Гео Милев, а на антифашистите – Св. Неделя. Това болезнено разделение на нацията ни не е от вчера, но придобива патологични и необратими форми. Издига се в националистичен култ ген. Луков, легионер, осъзнат балкански ариец, срещу спомена за Ястребинчетата.

И в двата случая паметта е на жертвата, на моята срещу твоята, между които е стената от иделогически уродлив ум, умъртвил сетивата на нацията като при необявена, но хронична гражданска война.

Пак при Вазов, пак в “Немили-недраги”, има едно фантастично точно определение за Левски като “създаващ бъдещето”. Не може да създадеш бъдеще с памет на жертвата, това е позицията на уязвения, който се ориентира/дезориентира чрез “врага”. Можем обаче да “създадем бъдеще” с паметта на победителя. Имаме ген. Данаил Николаев, героят от Съединението, нашето българско дело. Имаме и наш безсмъртен полк – паметта за всички български опълченци от Освободителната руско-турска война (1877–1778), на войниците от Сръбско-българската война (1885), защото това е война, защитаваща отечеството, не плячкосваща чужди територии, оттук сакралният й смисъл.

Памет на жертва или памет на победител? Не е късно за изберем, но трябва помирение от дълбината на душата, общ молитвен спомен за душите на всички българи, загинали от българи. Твърде се ускори ходът на времето, за да го губим в самоизяждане, вместо да се изправим с победите си, общите, с които да “създадем бъдеще” – общо.

 

 

 

 

Коментари

 • Нагъл ревизионизъм на българската история

  02 Фев 2016 23:39ч.

  Нямало комунистически престъпления, пише Г-жа Григорова. Не, имало само „денацификация в Европа“, невинните жертви били „заради личната мъст, завист, политически амбиции и какво ли още не“, имало „лична конкуренция за власт и привилегиите, произтичащи от нея“. С една дума, според Дарина Григорова управляващата комунистическа партия няма никаква отговорност за дългогодишния терор над българския народ. Тя е била на власт, но това което е ставало из страната не е стигнало до невинната Партия. Народният съд е осъдил на смърт близо 3 000 души, които според Госпожата доцент сигурно са си заслужили участа. Над 30 000 извън законни жертви не са на комунистическия терор а по-скоро на „личната мъст“, която може би е типична за българския манталитет. Г-жа Григорова смълчава заповедите на Георги Димитров от Москва, в които вождът на компартията изисква смърт към „предателите“ на народа. Не смее да направи сравнение между броя на жертвите в България и в другите „социалистически страни“. Трябвало „общ молитвен спомен за душите на всички българи, загинали от българи“. Пълна подигравка с българската история. След 10 ноември 1989 г. нито един комунист не бе убит, даже Тодор Живков почина от пределната си възраст, без най-малко да се разкае за дългогодишния комунистически терор. Ако антикомунистическите чувства са все още толкова силни, това е точно защото никой не бе осъден, защото комунистическият терор все още не е станал история. Тази статия е нагъл съвременен ревизионизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанасов

  03 Фев 2016 0:21ч.

  До "Нагъл ревизионизъм на българската история" А Вие сте май реваншист? Око за око, зъб за зъб. Ами избийте 30-тина хиляди комунисти тогава. Но май трудно ще откриете 300 такива...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майната ви

  03 Фев 2016 2:10ч.

  Стига вече с тия комунисти и антикомунисти. Не ви ли писна вече? Извадете си главите от задниците и се огледайте малко наоколо. Светът е пред тотална катастрофа и ние сме абсолютно безащитни в този момент - без армия, с корумпирана полиция, без икономика, без всякакви ресурси, не се раждат деца, не се произвежда нищо, само потребяваме. Смеем се на Русия, че била държава бензиностанция, а ние и това не сме. Защо се мразим толкоз много? Ще скъсаме ли някога с миналото за да вървим напред или ще си останем там за да се оплакваме докато измрем до крак?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вечните жертви

  03 Фев 2016 2:49ч.

  Българите са едни лигльовци и мижитурки. Все искат да са жертва, да са страдалци, някой да ги оплаква, да ги окайва, да ги съжалява и прочее сополи ала Калин Терзийски. Видя се че много им се иска да са роби, да са в робство, лишени от собствена воля от турско, че и до днес. Ако не ги управляват византийците, ще са турците, ако не са турците, ще са руснаците, ако не са руснаците, ще са американците. И демокрация да дойде, пак турците управляват държавата, защото ние сме се разделили на 330 български партии, една от друга по-калпави, за които никой не си прави труда да отиде да гласува. Харесва ни с по две дипломи да мием чинии в Лондон или да разнасяме пици в Ню Йорк. Това ни дава прекрасната възможност на 5 ракии да хленчим и да оплакваме съдбата си. Имаме си прекрасни традиции в това отношение. Това са го правили още знаменитите хъшове докато са яли вкисналия боб и са нагъвали парцуцата в механата на Странджата. Толкова сме лесни за манипулиране, че на американския посланник може да не му се налага да е непременно в София, може да си върти синджира и от Вашингтон, стига поне веднъж седмично да пуска по някоя мантра в медиите на тема "фили" или "фоби" или да се спомене чрез пълномощника си Роско нещо за "комунизма в музея" или нещо от тоя сорт. Ние сме първосигнални като кучето на Павлов. Даже не ни трябва червена лампа, достатъчен ни е Евгени Михайлов или Иво Инджев да се изцепят някъде по телевизиите и ние сме вече на черешата. Една седмица поне след това ще дърлим "комунисти", "антикомунисти", "досиета", "русофили", "русофоби" и така докато се свърши България. То вече много и не остана. Ако мислех, че е останало все още нещо читаво, щях да кажа - Я се вземете в ръце. Но не мисля и за това нищо няма да кажа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хвърлете всичко зад гърба си и да започнем от тук, като за начало:

  03 Фев 2016 3:41ч.

  Никой за нищо не ни е виновен, никой нищо не ни дължи и няма да ни дава, никой няма да се грижи за нас, ако не го направим ние, никой няма да ни харесва, ако ние самите не се харесваме. Не ви ли харесва така? Искате ли някой да ни е виновен, да ни дава, да ни казва какво да правим и какво не, дали да строим "Южен поток" или не, дали да развиваме атомна енергетика или не, дали да обичаме Русия или не, дали да подкрепим Бокова или не, дали да пуснем руските самолети с хуманитарна помощ или не …. Ако не можете да станете, стойте си тогава на колене и чакайте милостинята от еврофондовете, но и тя не е за вас. Там "порциите " са вече разпределени. Никой не може да ни помогне, ако не си помогнем сами! Трябва само да го поискаме с всички сили на които сме способни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпросче

  03 Фев 2016 7:44ч.

  Хубаво би било някои да изгледат посочения по-долу филм преди да плямпат. Той е създаден във Великобритания през 80-те години и след първото му излъчване (мисля че беше през 1986 г.) не само е забранен, но са унищожени и всичките копия, с изключение на едно. Филмът ни показва истинското лице на английската и американската демокрации непосредствено след Втората световна война: http://www.dokumentalni.com/?p=3809 А що се отнася до манипулирането и преиначаването на историческите факти, най-добре би било да се направи списък на всички осъдени (не само от Народния съд!) и поименно да се каже кой за какво е осъден. Хората са достатъчно грамотни за да разберат дали присъдата е била заслужена или не. Само поименното изясняване на всяка присъда може да сложи край на опитите за манипулиране на историческите факти, независимо от коя страна се правят тези опити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Само поименното изясняване на всяка присъда може да сложи край на опитите за манипулиране на историческите факти, независимо от коя страна се правят тези опити"

  03 Фев 2016 8:03ч.

  Ей за това говоря. Отиде та се не видя още 50 години да ровим с клечка в лайното. На някой доста ще им хареса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • разбира се

  03 Фев 2016 8:12ч.

  Ами да, Екатерина Бончева и Методи Андреев само за това живеят. тези неща придават огромен смисъл и значимост на иначе жалкото им съществувание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпросче

  03 Фев 2016 8:34ч.

  "...още 50 години да ровим с клечка в лайното". Е, вече 25 години ровим, а сканирането и качването на документите би отнело само няколко месеца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги

  03 Фев 2016 9:08ч.

  А за избитите без съд и присъда веднага след 09.09.1944г какво ще сканираме?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • старихораовчари

  03 Фев 2016 9:21ч.

  Колко по-ниско може да падне човек?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хенриета

  03 Фев 2016 9:23ч.

  Някои от пишещите под статията са задремали в безвремието на ранния седесизъм от началото на 90-те години и очевидно са вече одъртели "подскачащи". Такива хора ги познаваме - абсолютни боклуци и лумпени, като истински идейни наследници на фашистките "диваци и варвари" в едни по-ранни времена. Погледнете днешните управници и кажете кой е оня нещастник, който не би ги изправил пред съд за национални предателства, родоотстъпничество и умишлено лишаване на родината ни от бъдеще!?! А какво да кажем за ония от миналото, които не сам причиниха на родината ни три национални катастрофи, служейки на ония, които я разпокъсаха, но и се окървавиха срещу справедливата и закономерна народна антифашистка съпротива и присъединиха страната ни към най-мракобесническата ос - тази на международния фашизъм, подпалил войната, причинила най-голямата касапница в историята. Малко им е народният съд на всички български управници и техните гласовити лакеи, малко им е даже и гробът. Позор е самото им име, изхождащо с претенциите да са част от българщината!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ud.djf;

  03 Фев 2016 10:00ч.

  Първо за статията!Както винаги доц.Григорова е на висота!Дано не се умори и изгори в борбата,както се казва. А за козяците и "подскачащите" пещерни антикомунисти няма да си губя своето и вашето време. Както се казва ..."Венсеремос".....Аз съм за Хенриета и "хвърлете всичко.."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и.г.

  03 Фев 2016 10:59ч.

  т.нар.Народен съд е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!.........и Срам и Позор за България!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И в тази връзка: Защо трябва да подкрепим Бокова

  03 Фев 2016 11:23ч.

  Защото днес светът е вече различен. Защото се води жестока война за нов световен ред. Защото ни писна да се подценяваме и да считаме, че сме малка държава и от нас нищо не зависи. Или както казва премиера: "Нека големите да седнат на масата и да се разберат", което автоматично ни изпраща под масата. На него може и да му харесва да се лигави около фрау Меркел или да играе ролята на шофьор на Камерън, да го вози до границата. Това най му приляга като бодигард на Тодор Живков и шофьор на Царя. Но ние искаме друго. За първи път българка с доказан и признат международен авторитет може да оглави най-важната международна институция, която ще диктува международните отношения в един изключително динамично променящ се свят. Това е шанс за България и нещо, което се случва веднъж на 100 години. Недостойната мръснишка кампания която се води срещу тази жена не ни прави чест и наистина ни изпраща директно под масата. Няма никакви преки доказатества за участието на баща й с убийството на Райко Алексиев освен празните бръщолевици на 5 ракии на бай Радой Ралин в писателския клуб. Това е несериозно и абсурдно. Двадесет и четири годишният Боков идва в София 1946г., две години след смъртта на Алексиев. Това не са единствените глупости от устата на известния критикар, но на някои много им изнася да ги считат за верни. Аз без да съм пил 5 ракии мога със същата сигурност да твърдя, че Бойко Борисов е отговорен за смъртта на Мишо Бирата, взривения с гранатомет Чакъра, обезглавените двама тираджии в Ирак и за още поне 6 души за които съм чел в медиите и книгите на Григор Лилов. Но това някакси не пречи на Борисов да бъде избиран вече десетина пъти за най-високи постове в държавата. Главният въпрос, който поставя тази статия е въпросът за избора - жертви ли искаме да бъдем или победители. За сега седим и се снишаваме като Тодор Живков, докато отмине бурята. Води се една мръснишка кампания, дано тя сама се откаже, че да ни избави от срама на нашето бездействие. Дори не се питаме в чия полза го правим, защото това е риторичен въпрос. Важното е на "Козяк" да знаят, че "България е лоялен член на нАТО и на Европейския съюз".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • голема тайна

  03 Фев 2016 14:16ч.

  ами не виждам нищо погрешно в текста, та така да риват некои неграмотници в коментарите си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СИРИЛ

  03 Фев 2016 16:21ч.

  ВЪПРОСЧЕ,не ми се ще да правя квалификации,но прочети малко помисли...Как да вярвам на документ направен от комунисти, "най-добре би било да се направи списък на всички осъдени (не само от Народния съд!) и поименно да се каже кой за какво е осъден. " пример "официален документ :жената скочила от четвъртия етаж" След международен натиск лекарски екип констатира:НОКТИТЕ И НА ДВАТА КРАКА ИЗТРЪГНАТИ,ВСИЧКИ ЗЪБИ ИЗВАДЕНИ,ТРИТЕ ПРЪСТА НА ЛЯВАТА РЪКА ОТРЯЗАНИ ДО ВТОРА СТАВА,ЕЗИКА РАЗДРАН НА ИВИЦИ,ДВЕТЕ УШИ ОТРЯЗАНИ ЕДНАТА ГЪРДА НАСЕЧЕНА НА КРЪСТА ОДРАНА КОЖА С ШИРОЧИНА 2.5 ИНЧА И 1О ИНЧА ДЪЛЖИНА"...ОБВИНЕНИЕТО "СЕКРЕТАРКА НА ВРАГ НА РОДИНАТА"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до СИРИЛ

  03 Фев 2016 17:24ч.

  Тази "секретарка" има ли си име? Давай официалния документ за прозоречния скок и констативния протокол на лекарския екип. Ако ги нямаш, престани да пишеш глупости. А тези, които твърдят, че Георги Боков е убил Райко Алексиев да ми покажат осъдителната присъда на Боков за това деяние. Нали никой не е виновен до доказване на противното или Радой Ралин издава присъдите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпросче

  03 Фев 2016 19:54ч.

  Дори да има неточности в документите все ще се намерят свидетели, които да посочат тези неточности, но да обявяваш априори документите за фалшиви е истинско признание, че лъжеш като "дърт циганин". А посоченото в първия ми коментар филмче изгледахте ли? Разбрахте ли как от самолетите "демократично" се хвърлят, не, не бомби, а варели с напалм за да бъдат изгорени живи онези, които са се борили с хитлеристите? Защо не се опитате да съпоставите ситуацията там със ситуацията у нас? С едно не съм съвсем съгласен с авторката на статията - не навсякъде е извършена денацификация. В Гърция сътрудниците на хитлеризма не само че не са съдени, но дори не са разоръжени, а "демократичните" Великобритания и САЩ всячески им помагат да убиват онези, които наистина са се борили с хитлеризма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боян Чуков

  03 Фев 2016 20:01ч.

  Уважаеми приятели! Категорично не приемам да се насъсква едната половина от българския народ срещу другата половина от него. Днес да продължаваме да се мразим и унищожаваме е фатално за българската нация. След време няма да остане никой от нас! Народът ни се топи и загива. Категорично съм против постоянното нагнетяване на омраза със статии и коментари за зверства на фашистите и за зверства на комунистите. Крайно време е да се поучим от опита на испанският народ, който се оказа мъдър и далновиден. Испанците построиха „Долината на падналите“ (исп. Valle de los Caídos), или „Абатство на Светия Кръст при Долината на падналите“ (Abadía de la Santa Cruz del Valle de los Caídos), която е националистически монументален комплекс в Испания, община Сан Лоренсо де Ел Ескориал, област Мадрид. Франсиско Франко издава заповед за построяването му и е погребан там заедно с Хосе Антонио Примо де Ривера, учредител на ПП „Испанска фаланга“, и още 33 872 души, паднали убити от двете страни по време на Испанската гражданска война. Успоредно на монумента са разположени два параклиса с част от тленните останки на повече от 40 000 души, загинали по време на Испанската гражданска война, приблизително по равно от всяка воюваща страна. През 1991 година бях в една квартална бирария в Хетафе, едно от предградията на Мадрид. Бях с един испански приятел. На съседната маса стояха двама достолепни възрастни мъже, които очевидно бяха близки приятели. Единият четеше сутрешния вестник, а другия го слушаше внимателно. Попитах моя приятел кои са тези хора. Той ми отговори, че двамата са съдружници и са едни от най-богатите мъже в Хетафе. Имат известна фирма за недвижими имоти. Единият е комунист, а другият е фашист. Фашистът не може да чете и за това комунистът му чете сутрин редовно пресата. Тази картина ще я запомня до края на своя живот. Тогава си спомних, че през същата година испанците бяха купили най-много частни самолети в Европа. Испанският народ стана един от заможните народи в Европа благодарение на своя труд и помиряване между испанците и насочване на мислите и усилията на всеки един от тях към бъдещето на страната. Ако ние българите загиваме, то това е благодарение на тези, които сеят омраза и на тези, които я разпространяват без да се замислят. Искрено ви благодаря за проявеното разбиране!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Такива работи

  03 Фев 2016 20:21ч.

  Имаше в Пловдив идея за паметник на жертвите на комунизма с труп в ръцете на плачеща майка и списък с всички загинали. Загиналите бяха различни. Някои бяха жертви на селска злоба, други на сталинистка жестокост, трети бяха фашисти получили заслужената си смърт. Противопоставих се. Някаква оцеляла жертва на комунизма ме нарече в лицето агент на ДС. Наложихме друг проект. Без имена, без позната ни седесарщина, символ на страданието и катарзиса. Оня вече е умрял. Както близките ми. Някои от тях жертва на комунистите, други убити от фашистите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дали Или

  03 Фев 2016 21:08ч.

  Некомпетентно или манипулативно е написаното. Народният съд, уж като част от деназификацията на Европа, т.е. аналог на Нюрнберхския например, е използван като прикритие за рзрава на червните колаборационистки слуги на Сталин с цялата българска интелигенция, политически и военен елит именно по поръчка на Сталин, под пракото наблюдение на Г. Димитров. Разправа, която в огромната си част е ДЪРЖАВНА политика на комунистическия режим, а не хаотична саморазправа. Безпочвените смъртни присъди са продължили месеци след народния съд именно с цел прочистване на всякаква потенциална опасност за престъпния режим. И лагерите ли са били саморазправа на "поборници" ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги

  03 Фев 2016 21:58ч.

  Господин Чуков, като давате за пример Испания и Франко, я кажете нашите комунисти опитаха ли се поне да направят нещо подобно на Франко през тези 45 години, докато бяха на власт? Да Ви напомня ли циничните думи на Ф. Боков за "вината"? В Испания имаше гражданска война. В България - не. В България дошлите на власт с помощта на Червената армия комунисти унищожиха целия елит на страната и промениха обществения строй. В Испания не е имало нищо подобно! Българите не можеха да напускат страната, испанците работеха в цяла Европа. В България имаше национализация, в Испания - не. Испанците станаха заможни не само защото се помириха, а най-вече защото влязоха в ЕС още през 1986г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наскоро провеждах всъпителни разговори

  03 Фев 2016 23:12ч.

  за покани за бизнес в щатите с талантливи млади жени от България, селектирани от централното управление за покани за изявяване на техния талант в щатите и съвместен бизнес, и се натъкнах на масови оплаквания например от Варна, където на въпроса ми няма ли възможност за бизнес на млади талантливи жени във Варна, ми беше отговаряно винаги, че Варна вече не е Варна а е ОДРИСКАНА от Руската мафия и преселниците и единствено което могат да предложат те на българките е отвличания и покани за ебане без пари по КОМУНИСТИЧЕСКИ. Подобни бяха оплакванията и от Бургас, Банкя, село Стрелча, където имаме и случай на изнасилване от ПОКЛОННИК НА ЖУКОВ и ЗАКЛЕТ СТАЛИНИСТ и други подобни което още едни ме кара да препоръчам днешната статия на И Инджев на неговия блог която разглежда начините по които руската кагебиска диаспора ОДРИСКВА и РАЗВАЛЯ страните до които се докопа. В Тази връзка още по-значима става ролята на НАОТ и неговия баща - ПЕНТАГОНЪТ, което ще включа в докладите си този месец при определяне на външната политика в Източна Европа до 2026 година и на семинарите в ДИОДИ където съм редовен участник. Поздрави от Леля Джейн, хотел Фонтенбло, Майами Бийч, Флорида, ЮЕсЕй, здравей!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Truth

  03 Фев 2016 23:31ч.

  Ето още една интернационал-фашистка кочина. Безсрамници, наследници на убийци, алчни безродници, ограбили българите, и дирещи забрава за нечуваните престъпления на предците си. Разбойници, негодници, потомци на страшните червени фашисти, знайте и помнете: Няма прошка за вас. Щерката на Филип Боков се самообеси, синът му се преби и затри и жена си. Всички те са убийци. А фашизъм в България имаше само от 9 септември 1944 до май 1990 година. Сега вече е комунизъм - копрпоратокрация. Хаир да не видите, изроди! Да запълните мярата на бащите си - в геената.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кратко и ясно

  03 Фев 2016 23:52ч.

  Браво на това моми4е!(Дарина Григорова)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до ЮЕсЕй, здравей!

  04 Фев 2016 3:17ч.

  Аз съм Наполеон. Редовно си пия хапчетата, провеждам довършителни разговори и пиша доклади за определяне на политиката в Близкия изток и Новия световен ред. Докторът ми каза, че щял да ме пусне ако слушам на тия семинари в ДИОДИ където ти си редовен участник да се видя и аз теб и с Леля Джейн в хотел Фонтенбло, Майами Бийч, Флорида. Дано и твоят доктор да е така добър. Поздрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпросче

  04 Фев 2016 9:00ч.

  Уважаеми г-н Чуков, в посочената статия е загатнато защо у нас не може да има помирение като испанското: http://e-vestnik.bg/24328/mezhdu-general-lukov-i-general-dzhurov/ Вярно е, че веднага след падането на Т. Живков, когато преименувалата се в БСП комунистическа партия все още управляваше страната, трябваше да направи първата крачка за това помирение, но тя пропусна този момент. Това позволи на безмозъчните антикомунисти да наложат тезата си, че комунистите са виновни дори за глобалното затопляне (има видеоклип в който младо момиче съвсем сериозно твърди точно това!). Тъй като те не могат да предложат на българския народ някаква що-годе приемлива програма за развитието на страната, но копнеят на всяка цена да се докопат до властта, която за тях е източник за лично облагодетелстване, антикомунизмът остава единственото средство за постигане на заветната цел. Но все повече хора осъзнават, че днешните "антикомунисти" имат същия манталитет като някогашните комунистически натегачи след 9. 9. 1944 г. и затова влиянието им все повече намалява, а това все повече ги озлобява. Така тези "антикомунисти" се превръщат в една малка, но креслива и озлобена глутница, готова да разкъса всеки, който по някакъв начин се различава от тях. Разкриването на истината ще ги лиши от възможността за манипулиране на общественото мнение и ще ги изпрати на политическото бунище. Ето два примера в това отношение: 1 - Един от представителите във ВНС беше Крум Неврокопски. Беше представен като истински мъченик, лежал в комунистическите лагери заради борбата си за демокрация. Когато се изправеше на трибуната и с гърления си тембър започнеше да критикува представителите на БСП, направо ти идваше да грабнеш автомата и да започнеш да ги разстрелваш един по един. Малко след подписването на Конституцията имаше предложение за увеличаване на депутатските пенсии и същият този страхотен глас ни убеждаваше, че пенсията му трябвало да се увеличи, защото като депутат той бил извършил много важна държавна работа. Попитах се, може ли човек, който при първа възможност хуква, не с лъжицата, а направо с чирпака към кацата с меда да бъде борец за демокрация? 2 - След падането на режима на Живков, в страната ни пристигна Ценко Барев, който също беше представен като виден борец за демокрация. Същият беше незаконно настанен в държавно жилище и когато го попитаха дали ще се изнесе оттам, той най-нагло заяви, че никога няма да се изнесе, защото се е борил за "днешната демокрация". И така, някои от онези, които днес се лансират като борци за демокрация, като мъченици на комунистическия режим, всъщност са най-обикновени шарлатани и дори престъпници. Като издигаме ореол около тях, ние унижаваме онези, които наистина са се жертвали в борбата за демокрация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анонимен

  04 Фев 2016 9:47ч.

  като се говори за жертви след 9 септ44 веднага да се говори и за жертвите от 1876 до 1944 след това за жертвите след 1990 г до сега иначе са празни приказки и няма никаква полза

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до анонимен

  04 Фев 2016 12:07ч.

  Ами престанете да говорите. Стига вече!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На Даринчето и всичките й червени авери - това им е покаянието!

  04 Фев 2016 13:23ч.

  Те не просто не поемат вина (с или без мезета), но и са агресивни, когато им се напомня. Не могат да понесат дори скръбта на хилядите осакатени семейства, на хилядите абсолютно погубени животи - у нас - и милионите в световен мащаб. Защото жертвите на комунизма са далеч повече от жертвите на нацизма. Такива като Дарина са явен пример за одебелената съвест на СЪВЕТСКИТЕ КОЛАБОРАЦИОНИСТИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДО НАПАЛѝОН

  04 Фев 2016 17:49ч.

  Напальоне, ако ми видиш пейчека и банковата сметка дори с крайчеца на окото си, ще СГРЕЙШ че в бегето сте станали ПАНОПТИКУМ ОТ СТАРИ КАГЕБИСКИ ТИПОВЕ, поздрави за новия пирон в кофчега на ХИТЛЕРИНѝО от Кремъл - убития артилерист руснак чак тука замириса на руска леш от Сирия ФАФАФФАФ готин уикенд се задава , ще се мятаме пак с мамашки по прашки!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма да се кая за нищо и вината, задължително с мезета

  04 Фев 2016 19:27ч.

  Щом пък толкова искате да сте жертви, бъдете жертви. Това си е ваш проблем и не ни занимавайте с него. Ние не сме жертви и никога няма да бъдем. Не можем да живеем с нечия непозната за нас вина от преди няколко поколения. Какво ме интересува всичко това? Кой предлагате да се покае и защо? Не се чувствам отговорен за ничие убийство и няма нужда да си сипя всеки ден главата с пепел. Нито аз, нито моите родители, нито моите деца. Ако имате някакви конкретни претенции, отправете ги по съответния ред към съответните хора. Отговорността е лична. Стига с тая колективна отговорност. Ограмотете се малко в граматиката. Тази нечленоразделна реч с "ФАФАФФАФ" на тоя с "пейчека и банковата сметка" не може да ме накара да се трогна. Вероятно и той се изживява като жертва, но първо да научи българския език. Днес ни се случват далеч по-страшни неща за които всички си затварят очите и им е по-лесно да се скрият в кацата, пълна със собствената им злоба от преди 100 години. Истината е, че България загива пред очите ни. Истината е, че днес загиват хора ей така, по улиците и в домовете си и не ги избиват комунистите. Има ли статистика на самоубийствата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СТИГА!

  04 Фев 2016 19:39ч.

  Вие ни се качихте на главите бе хора, и скачате там вече 25 години. Траяхме, траяхме, но вече НЕ! Имотите си реституирахте, продадохте ги и профукахте парите и сега пак плач, вой до небесата, сълзи и сополи. Айде стига вече! Да не мислите, че вечно ще ви траем лиготията? Имаше доста време да потърсите сметка на когото трябва, да сте го направили. Можеше да въведете лустрацията по време на ваши правителства, да го бяхте направили. Ако имаше хора за затвора, да ги бяхте вкарали. Какво ми хленчите тука за някакво покаяние. От кого го искате това покаяние? Айде всеки да си гледа работата и кой, откъдето! За покаянието ще има да почакате. Колкото днешните турци се каят за Баташкото клане, толкова и ние за неща, които сме прочели в учебниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато бях малък, дядо ми имаше малка бахча в дъбовата кория

  04 Фев 2016 19:43ч.

  по западния склон на Рàзбойна — нали го знаете онзи хълм, който се извисява над Котел… Пчелин, малко плодни дръвчета, изворче… Та там, скътана сред шубраците, той си беше построил и малка къщица — почти колиба: с едно единствено помещение, но с камина, тъй че можеше да идеш и през зимата, да накладеш огън и да прекараш криво-ляво нощта. …Ако потрябва, че знае ли чиляк: хайдушките времена се сменят с партизански, а партизанските — отново с хайдушки. Зер, едни мутри сявга са се сменяли с други — нивга мутри не са ни липсували… Та, над камината, в гредите стърчеше винаги забита една отрязана свинска опашка от черен балкански шопар. Всяка година, щом заколеше по Рождество поредната свиня, дядо ми запазваше опашката и я слагаше да съхне между гредите. Веднъж го запитах: „Дядо, бе, ти защо винаги бодеш над огнището свинска опашка? За какво ти е? Даваш я накрая на кучето да я изяде, когато вече се е спекла съвсем. А можеш да я изпражиш докато е прясна — има месо в нея — и да замезиш с нея някоя кана вино?“ А дядо ми отвърна: „Чедо, вие модерните хора днес не ги разбирате тези работи… И то е тъй, защото не искате да ги разберете! Така че, колкото и да ти обяснявам — все ще е тая… Но на тебе тоя път ще ти кажа: свинската опашка има магическо свойство, сине. Гони юродите! …Тези, гдето мразят българщината! Те свинско месо не ядат, пишките си обрязват, на мъжко дупе налитат, на чужди идоли се кланят, Иисуса Христа ненавиждат, нас — българите — гледат да поробят… Затуй чедо, завираме им ние по една свинска опашка — там, отзад, нали ме разбираш? А опашката е с четина в една посока само — като влезе, не се връща, а върви само напред. И те започват да подпикват от ужас! Ей за туй държа и аз тук опашка от черен шопар — да разгонва мръсниците!…“ Така ми говореше старецът, а аз още тогава почувствувах, че съм му благодарен за тези думи. Защото знаех: твърде много юроди безбожни, мужеложни, безродни и антибългарски се въдят из родната ни земя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петракиев

  04 Фев 2016 20:21ч.

  Какво да очакваш от внучката на Митко Григоров?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпросче

  04 Фев 2016 21:03ч.

  http://e-vestnik.bg/24394/zakasneli-dekomunizatori-shte-ni-globyavat-za-simvoli-ot-sotsa-savsem-li-iztreshtyaha-v-parlamenta/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • http://www.blitz.bg/news/article/390734

  04 Фев 2016 21:23ч.

  Въпросче, ето батка, кой плаща за тая работа и на кого.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • http://www.vsekiden.com/190674

  04 Фев 2016 23:48ч.

  Тук става ясно и защо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма давност за престъпници от такъв мащаб. Те и немците нямаше да се разкаят, ако не ги бяха натиснали през 60-те,

  05 Фев 2016 0:07ч.

  ама най-големите изверги ги избесиха още веднага - а тук им дадоха управлението, че да си заметат следите и да оберат държавата. Какви реституции бе комундери нещастни?! Кой е забогатял от реституция - Огнян Дойнов, или Луканов или Стоян Марков-Стенмарк, или Спас Русев, или Манджуков, или Андрей Райчев, или Гергови? Това са само част от черевните престъпници, чиито бащи убиваха нашите бащи, а синовете им искат да търгуват с нашите деца!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тая гъсчица, Дарина,

  05 Фев 2016 0:13ч.

  я видях да получава инструкции от д-р Николай Михайлов в едно кафене до телевизията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздрави за всички комундери и ченгесари:

  05 Фев 2016 0:31ч.

  Two Hungarian rebels with weapons quietly walk past corpses KGB officers Hungary. http://i57.fastpic.ru/big/2013/1029/d7/4e4d3bb045b4efdc75af61e0fcd4ecd7.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българската кандидатура

  05 Фев 2016 2:26ч.

  Кой друг, освен Бокова може да прескочи руското вето, заради активното си участие в уреждането на украинската криза? Кой угоди на американците и покани бежанските орди, жертвайки интересите на Европа? Кого не искат да виждат повече немците и от кого биха се освободили с радост? Кого избра "Тайм" за личност на 2014г.? Кой кандидатства за Нобелова награда за мир през 2015г.? Кого избраха "Файненшъл таймс", "Франс прес" и "Тайм", за най-влиятелната личност и човек на годината за 2015г.? Кой друг би могъл да защити по-добре върховната евроатлантическа ценност - специалния статут на гей обществата и еднополовите бракове? С кого се среща винаги Борисов в Брюксел и с чии протекции обича да се хвали? Кой иска да става президент за да получи статут на най-охраняваната личност в държавата, по обясними причини? Кой винаги е казвал, че обича да нагласява нещата така, че на него да му е изгодно? Е, тогава в края на март какво очаквате да бъде българското предложение? Ние ще играем за втора позиция, както вече стана ясно - заместник преседател и разбира се, пак ще издигнем българка. Е, ще се казва Николай Младенов, но това са подробности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  05 Фев 2016 14:24ч.

  До "Когато бях малък...на 04.02.2016 в 19:43. Последното ми харесва - малко тъжно, малко вулгарно, малко смешно, но и ободряващо, но най-вече - защото не е в унисон с твоята песимистична теория за българския народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  05 Фев 2016 15:08ч.

  Съгласна съм, че трябва помирение, но може ли без наказание да стигнем до помирение? Първо по една свинска опашка отзад на всички предатели, за да ги натикаме в миша дупка, и след това мир. Но кой ще съди, нали ножът и хлябът са точно у предателите...Не става. Ако опитаме помирение без наказание, само с опрощение, тогава заслужаващите свински опашки ще се размножават без страх от възмездие. Получава се омагьосан кръг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до кривата краставица

  05 Фев 2016 18:28ч.

  Не мислите ли, че т.н. "Народен съд" е разсъждавал точно като вас: "Първо по една свинска опашка отзад на всички предатели, за да ги натикаме в миша дупка, и след това мир". И така до кога? Това е като оня канибалски виц: От ООН отказали да приемат в организацията едно африканско племе заради обвинения в канибализъм. Вождът категорично отрекъл съществуването на този анахроничен, нехуманен феномен с думите: "Не е вярно. Имаше само един канибал, но оня ден го изядохме".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак до Кривата Краставица, но този път от Котленеца (който «промуши» идеята за «свинската опашка» в настоящия моабет).

  07 Фев 2016 17:31ч.

  Крива Краставицо, искам да те изменадам: изпитвам особено уважение към испанското «чудовище», известно под името Генералисимус Франциско Франко. Десетилетия наред ни набиваха в главите, че Франко бил фашист. Дойде време да осъзная истината: Франко е бил единствено и само един патриотично настроен испански военачалник — истински патриот на Испания, който е бил потърсен от разрухата, обхванала родината му (а по врме на Гражданската война Испания е била разкъсвана като от глутници бесни кучета както от Коминтерна, така и от «фашисткия интернационал», естествено сформиран от Германия и импониращите на режима ѝ движения из Европа). По него време в Испания върлували не само комунисти и фашисти, но и най-различни анархистически групировки, стигащи на практика до откровен бандитизъм. Те били също една сериозна опасност, защото фактически са работели за ликвидирането на Испанската държава. На всичко това Франко успял да тури край. Веднага след победата си, той лансира идеята си за постепенно уталожване на страстите и за помирение на всички страни взели участие в «бучевеша», защото е искал да върне на трона краля, предавайки в ръцете му една излекувана, обединена и сплотена Испания. Излекувана, но как? Не чрез изтребване на ИЗЛИШНИТЕ — защото излишни няма: испанци са това, иберийски братя и сестри! Трябвало е да спре неприязънта и насилията, които реално са можели да обезлюдят Испания до «под критическия минимум». И той го направил. Може би е имал пред очите си модела на Христос (самият Франко е бил дълбоко религиозен римо-католик) и може би си е повтарял Христовите думи: «Не мир дойдох да дам аз вам, а меч!». Режимът му е бил драстично суров — това никой съвременен испанец не отрича. Но испанците са му някак си тихомълком благодарни за това. По време на неговото управление не е имало никакви партии, избори, парламент. Диктатурата е била абсолютна и безусловна. И е произтичала единствено и само от ЛИЧНОСТТА ФРАНКО. Никой в Испания не може да каже, че Франковият режим с цялата му чудовищност е дело на някаква Франкистка Партия. Такава не е имало! Глупост е и да се говори изобщо за «франкисти», защото това би означавало, че това е партия, а Франко е ненавиждал партиите — за няколко десетилетия Испания е била забравила какво са това партии. Франко е имал АРМИЯ… И толкоз! И наистина, подобно на един Христос, което поема цялата отговорност за всичко, което става в името на спасението на безпътното човечество, и подобно на един Моисей, Франко държи греховния си народ в превъзпитателен режим, изключващ каквито и да било партизанщини и простащини (така характерни днес за нашего брата българина). Държи го точно толкова десетилетия, колкото Моисей е държал бегълците от Египет в изолация сред купищата безплоден чакъл на Ханааската Пустиня. Мъдър лидер е бил този Франко! Уви, ние — българите — не разполагаме с такъв…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  08 Фев 2016 19:02ч.

  До Котленеца. Струва ми се, че не си привърженик нито на анархията, нито на диктатурата, а само провокираш събеседниците си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  08 Фев 2016 19:15ч.

  По-голяма вероятност да клоним към безкрайност има при втория вариант (помирение без наказание). Освен това е неуместно наказанието да се приравнява към престъплението (канибализма). Иначе вицът е хубав.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • «…а само провокираш събеседниците с…»

  09 Фев 2016 9:52ч.

  Така е, Краставицо — „провокирам събеседниците си“! Ужасът се крие обаче в думичката „само“, защото САМО това мога да правя: да провокирам. Не мога да поведа армия (защото България отдавна няма никаква армия, а пък и аз самият съм жалко-миролюбив човек), не мога поне като Волен Сидеров да похулиганствувам ПУБЛИЧНО (макар много да ми се иска; какво да правиш — вроден ексхибиционизъм!), няма да издам дебела книга (от сорта на „Капиталът“ или по-тънката „Моята борба“) — не че не мога да напиша, но няма да публикувам, защото ексхибиционизмът си е ексхибиционизъм, но и унижението от публичността в една ЧАЛГА-СРЕДА е твърде болезнено… И какво ми остава? Остава ми да се бъзикам по форумите с Кривата Краставица и подобните ней, чието единствено преимущество е, че поне не са сноби, а то инак те даже нямаше да се спират да разговарят с пишещия тези редове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  11 Фев 2016 7:23ч.

  Средата е враждебна към мислещия човек (той е „хулиган“, „глупак“, „хейтър“, „битов фашист“ „прото-фашист“, „популист“ и т. н.), но не бих я определила с любимата дума на В. Бозаджийски, за да не пригласям на грантоедите българомразци. Обаче...как да ти кажа...колкото е по-неблагоприятна средата, толкова по-голяма стойност има твоето слово, стига да е искрено и благонамерено. Безспорно за дебела книга се иска повече смелост, отколкото за коментар под статия, и тъй като в момента не те грози опасност от публично унижение, кажи все пак как си представяш помирението в България. Едва ли смяташ, че ще го натъкмим по команда дадена от някой диктатор, пък бил той и отговорен (?) като Франко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Как си представям помирението в България, ли? Едва ли по команда, дадена от някой диктатор…“

  12 Фев 2016 3:31ч.

  Безусловно, Крива Краставицо, такива неща не стават по команда — просто защото нямаме такъв ОТГОВОРЕН ДИКТАТОР като Франко. Но за руснаците има някакъв шанс — Путин балансира на ръба на ОТВЕТСТВЕНОТО ДИКТАТОРСТВО. Дали ще има резултат от това, което върши, ще зависи от ДЪЛГОЛЕТИЕТО МУ. Франко беше дъголетен и това много му помогна. Лошото е, че хубавите начинания са винаги дело на една личност, която притежава незаменимите качества за изпълнението на замисъла, но само докато е още жива. След това прекрасният план може да рухне. Такива личности, които могат да оправят кризисните ситуации са малко на брой в световната история и това е много жалко. В крепостническа Русия някога селяните са се кръстели трикратно и са си пожелавали да дойде някой ДОБЪР БАТЮШКА за цар. Имали са хорицата безпогрешен инстинкт как стават тези неща. Добрият Батюшка се появявал веднъж на 100 години. А при нас, българите — какво? Безумна е идеята да се предлага на Путин да превърне България във Втори Крим. България само на думи Живков я предлагаше да стане 16-та република на СССР, защото знаеше, че геостратегията на руснаците вечно ще бъде такава, че на Балканите да има поне формално независима страна, доброжелателно настроена към Русия. Може да звучи лошо, но руснакът иска да разбутва старото Византийско Огнище с български (или какъвто и да било друг — може и сръбски) дилаф, а да не посяга с бос крак. А Византийският Проблем чака решение! (Този въпрос може би е замотан в „15-та глуха“ в България и за него никой днешен българин не е и чувал, но в Кремъл това е „гореща тема“ от 200 и повече години насам.) По-скоро сметките ще бъдат разчистени по линия на ликвидиране на нео-османизъма, който е май на дневен ред пред руснаците. Слабата ни надеждица за оправѝя в България е една евентуална нова Руско-Турска война, която да постави бъркотията на Балканите в нужния порядък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • neven popangelov

  07 Март 2016 20:10ч.

  Poklon pred pametta na jertvite na prestapnia komynisticheski naroden sad A do xenrieta:Ti si komynistichesko laino

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи