Овладяване на ректорския съвет чрез избори до дупка цели МОН

Овладяване на ректорския съвет чрез избори до дупка цели МОН

Овладяването на ректорския съвет е новата тактическа стъпка на образователното министерство към голямата цел да постигне сливането на висши училища и намаляване на броя им. Целта е сред ректорите да се всее разкол и ако няма пълно единодушие в подкрепа на окрупняванията, то ректорският съвет да остане разединен и като опозиция. 

А че висшите училища имат различно мнение се видя на 13 май на първото гласуване за председател на съвета. Ректорът на СУ и сегашен председател на съвета проф. Анастас Герджиков, който бе фаворит на Николай Денков и единствен кандидат, не спечели преизбиране, защото не му достигна само един глас. На новото гласуване тази седмица той няма да се кандидатира, а вместо него образователното министерство лобира за избора на професор Христо Белоев от Русенския университет „Ангел Кънчев“. 

Негов най-сериозен конкурент ще е професор Лъчезар Трайков от Медицинския университет в София. В Полза на Белоев обаче ще се обяви третият кандидат проф. Митко Димитров от УНСС. Призовавайки своите поддръжници да подкрепят проф. Белоев, той цели да си осигури място в Управителния съвет на на ректорската организация и така да консолидира сили за евентуалното си преизбиране като ректор на УННС догодина.

Очакваният избор на проф. Белоев обаче ще е за кратко, тъй като догодина навършва 65 годишна възраст и поради това ще трябва да освободи поста си на ректор и съответно и производният от него пост на председател на ректорския съвет. Тази година обаче е ключова за Николай Денков, тъй като в следващите 12 месеца ще опита да наложи плановете си за преатестиране на преподавателите. 

Ако инициативата на Денков успее, между една трета и половината от сегашните професори и доценти да се окажат в неизпълнение на новите наукометрични критерии за длъжностите си. Ако това се случи, висшите училища ще имат проблеми с акредитациите си, което в крайна сметка ще ги принуди да потърсят сливания с други университети в подобно положение. 

Първият опит в тази насока се провали, след като миналата седмица Ива Митева от ИТН предложи да се премахне изискването за преатестиране на преподавателите като условие за допълнителен еднократен стимул за висшите училища и бюджетната комисия единодушно прие нейната инициатива. В отговор се очаква Николай Денков да опита да промени Закона за висшето образование и Закона за развитието на академичния състав, нарушавайки конституционния принцип на академична автономия. За да постигне това ще му е необходима колкото се може по-голяма подкрепа от ректорите. 

Университетите, които публично се обявиха против намеренията на образователното министерство, в момента са обект на проверки, касаещи наукометрията на техните преподаватели. 

В същото време други университети се привличат за каузата чрез обещания за включване в списъка на научноизследователските университети, за които е предвиден огромен ресурс по Плана за възстановяване и устойчивост.

Първият, тръгнал по този път е Техническият университет в София, който вече променя официалната си мисия и визия към научноизследователски университет. За да осигури подкрепа от Техническия университет в съвета на ректорите, а и за реформата си Николай Денков не назначи служебен ректор, когато съдът обяви за незаконно преизбирането на Иван Кралов за ректор и по този начин го остави да организира и следващите избори. Сега тази услуга трябва да се върне. Самият Кралов е в разкрачена позиция и поради факта, че през февруари МОН сигнализира КПКОНПИ за драстични нарушения при управление на финансовите средства на университета.

 

 

 

Коментари

 • Новоизпеченият академик...

  30 Май 2022 17:51ч.

  ...явно си е посавил за задача да е последния академик в БГ-нижника. След него и потоп!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Искаш ли да победиш врага, стани възпитател на децата му!"

  30 Май 2022 17:57ч.

  Повече от 25 години хранениците на един унгарски потомък на Давид учат и обучават децата и внуците ни. "Аз съм прост и т.н.". Видно вече и от Космоса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ чрез мюрето си Денков унищожават научния потенциал на нацията ни

  30 Май 2022 18:12ч.

  Наукометрията е по същество същата бутафория като задължителната ваксинация. Може да се каже и така: онова, което има лесно постижими наукометрични показатели (очевидно по презумпция свързани с количествените методи и еднозначните определения), то ще продължи да прокарва профашистките директивки за биологично подравняване и редукционизъм на качество към количество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хоп-п-ааааа

  30 Май 2022 18:34ч.

  В плана за възстановяване и развитие няма "огромен ресусрс" за университетите, а както и винаги досега торбета с пари за мафиотските мрежи в системата, почти винаги пряко свързани с властта в университетите и по-нагоре. От година се знаят имената на бенефициентите, които даже са вече малко изнервени, че обещаното още се бави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • науката като тип творческа дейаност

  30 Май 2022 19:12ч.

  Не можеш да налагаш такива високи наукометрични изисквания (които впрочем са сами по себе си глупави и чисто квантитативни), и същевременно да държиш заплатите на преподаватели и учени на пределния минимум. Защото е срамно едно хабилитирано лице в университет да има основна заплата по-ниска от учителската, а ти да го товариш с абсурдна наукометрия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денков

  30 Май 2022 20:09ч.

  е изключително вреден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да си бил

  30 Май 2022 20:23ч.

  Денков някога в практиката-никога-Не ти ззнам великите ти трудове но като гледам физико химията в РБ е цъфнала и вързала.А русенския му колега е копие на него .Денков има начив да се реши проблема с недоносчето на Игнатов,но трябва иновативно мислене зада не се нарушава академичната автономи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доктор

  30 Май 2022 20:52ч.

  Този соросоиден министър с вид и поведение на гризач, олицитворение на провинциалната амбициозност е изключително вреден и опасен за образованието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗАПОЗНАТ

  30 Май 2022 23:50ч.

  Денков е яростен соросоид, част от натрапената ни група измамници. Не случайно го спрягат за наследник на ПростоКиро когато от Козяк го оттеглят. Замесен е в редица схеми с финансиране на частната фондация на ПростоКиро и на пари за ПП!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този измекярин на Световната банка и Америка за България

  31 Май 2022 12:25ч.

  Незабавно трябва да бъде разкаран от всички постове, които заема. Ако имаше поне малко достойнство, след Общото събрание на Софийския университет, под ръка със сегашния ректор, щеше да се оттегли в манастир. Ама силно се съмнявам, че е християнин, на него са му важни единствено "ценностите", които му пълнят джоба. И слугинажът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи