От една седмица Асен Василев е на държавна разходка в САЩ с жената на Лорер и министри. Не е ясно какви са ползите за България

От една седмица Асен Василев е на държавна разходка в САЩ с жената на Лорер и министри. Не е ясно какви са ползите за България

Да се спре с руската пропаганда в META и другите социални мрежи. За това призова министърът на финансите Асен Василев по време на среща с ръководители на глобалната компания, която е собственик на социалните мрежи Фейсбук, Инстаграм, Уотсъп и др.

Какво направи за България в САЩ финансовият министър Асен Василев? Вече седмица е отвън океана. 

Миналият понеделник Министерството на финансите съобщи, че министърът заминава на работно посещение в САЩ и в рамките на визитата си ще има срещи в Департамента по енергетика, Световната банка, Белия дом, Конгреса и Сената на САЩ. В сайта на финансовото ведомство пише, че заедно с него са министрите на енергетиката и на икономиката Румен Радев и Богдан Богданов. Представители на българския бизнес с тях обаче няма. 

От прессъобщението на МФ медиите научиха, че Василев ще участва в кръгла маса с американския бизнес, кръгла маса с Фондация „Херитидж“, както и в отбелязването на 40-годишнината на Американската търговска камара. Че ще проведе срещи с американски еврейски организации, с ръководители на водещи американски компании, сред които „Тесла“, „Мета-Фейсбук“, „СпайсЕкс“, „ФедЕкс“, „Ханиуел“, „Нортроп Грумман“, „Локхийд Мартин“, „Ексон Мобил“ и „Дженерал Дайнамикс“. И той ги провежда, а подчинените му качват в сайта на ведомството снимки от събитията. 

Но какво реално е постигнато не става дума. Никъде не пише за подписани споразумения, договори, даже някой скромен анекс. 

Основната цел на финансовото министерство, което ръководи Василев, е България да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2025 г. Това бе и една от целите, оправдали възникването на политическата сглобка на върха на държавата ни. Но САЩ не е страна от еврозоната, а от официалните съобщения не става ясно финансовият ни министър срещал ли се е с представители на американските финансови кръгове, които евентуално биха могли да лобират пред европейските си колеги в наша полза. 
Макар че е трудно да си представим как, след като основният критерий, който продължава да ни спъва е инфлацията. 

Всъщност, има начин! Ако САЩ, които са едни от най-големите производители на втечнен природен газ в света, ни подарят заедно с транспорта поне 3 млрд. куб. м (толкова приблизително е годишното потребление на България на природен газ) от синьото си гориво. Такова мощно вливане в нашата икономика няма как да не й се отрази и да доведе до понижение на инфлацията. Василев разговаря във Вашингтон и със секретаря по енергетика на Съединените щати Дженифър Гранхолм, и със заместник помощник-държавния секретар по енергийните въпроси Джефри Паят. В разговора е станало дума за диверсификация на енергийните източници, за проекта Север-Юг, който има за цел да създаде оптимална свързаност на енергийните, дигиталните и транспортните системи на Румъния, България и Гърция. 
Но газ, явно, няма да ни даряват. А връзките Север – Юг са важни за достигането на природен газ до Южна и Източна Европа от Средиземно море. Разбирай, за да се елиминира Турция с нейния микс, включващ твърде много руски газ. 

 

 

Василев явно е допаднал на събеседниците си, защото са ни се зарадвали, че „дърпаме целия регион на запад“, откъсвайки го от руската енергийна зависимост. 
Много прилича, че разговорите са протекли като оперативка на килимчето при началника – шефът (САЩ) дава нареждания (в посока намаляване на руското влияние в енергетиката), нашите си записват чинно. Миналата седмица енергийният експерт проф. Георги Касчиев каза в няколко медийни участия, че двата бъдещи реактора в АЕЦ „Козлодуй“ по технологията AP1000 на „Уестингхаус“ ще струват 35 млрд. долара. А точно за тази технология са разговаряли в САЩ българските представители. Как такива разходи ще доведат до намаляване на инфлацията? „Уестингхаус“ трябва да замени постепенно и руското ядрено гориво, което използваме в момента. Да не би да са поискали от нас да платим нещо напред – я реакторите, я горивото, както стана със самолетите F-16, които първо платихме и ще има да чакаме? Въобще, нищо конкретно по теми, които интересуват българите, от тази визита няма. Може пък за нас двата реактора за "Козлодуй" да не струват толкова. Но за тях ставало ли е дума изобщо?

„Американският бизнес е добре дошъл в България, ако търси квалифицирани кадри, но, ако ви трябва евтина работна ръка, по-добре си останете у дома“, наперено заявил министър Василев пред представителите на големите американски компании TESLА, Honeywell, Northrop-Grumman, Lockheed Martin, FedEx, C4V. Дано не са се обидили. Не се разбра дали Василев е питал представителите на Lockheed Martin как върви производството на нашите изтребители. А иначе от приказките му едва ли има реална полза, особено като се има предвид, че не е завел представители на българския бизнес, които биха могли да предложат нещо на американските си колеги. Или поне да се поучат от челния им опит, както се казваше едно време. 

Атомната енергетика и диверсификацията бяха във фокуса и на срещата на двамата министри в Държавния департамент на САЩ със заместник помощник-държавния секретар по енергийните въпроси Джефри Паят.

А това че Василев е поканил администратора на НАСА Бил Нелсън да посети България наесен е добре. Хубаво е, че и вицепрезидентът на „СпейсЕкс“ Тим Хюс е проявил голям интерес към страната ни. „СпейсЕкс“ и НАСА работят заедно по космическата програма, която трябва да върне човечеството на Луната и да го отведе до Марс, пише на страницата на МФ. Някога бяхме космическа сила, имахме двама космонавти, току-виж пак имаме. Но едва ли в обозримо бъдеще. 

По-нататък срещите на българската делегация в САЩ продължават в МЕТА. И са посветени на... „руската пропаганда“. „Спрете руската пропаганда и го направете преди европейските избори. Тогава ще видите качествена промяна в отношението и на потребителите на Фейсбук, и на регулаторите в ЕС”, казал Асен Василев на шефовете на компанията, която е собственик на социалните мрежи Фейсбук, Инстаграм, Уотсъп. Темата за руската пропаганда е водеща за американската политика, българският избирател обаче едва ли й обръща такова внимание. 
Така че и тук по-скоро сме вършили работа на „началниците“. 

А въпросът – какво направи финансовият министър за страната си, остава. Защото за себе си, очевидно е успял да свърши нещо - реализирал е „излаз навън“, показал се е, демонстрирал е евроатлантическа същност и принадлежност. За „Продължаваме промяната“, партията, на която Василев е съпредседател, това е от особена важност, най-вече "излазът".

Понякога снимките от една визита говорят повече от думите, които я обясняват. Фотосът от срещата на българските министри Василев и Радев и посланика ни в САЩ Георги Панайотов с американския секретар по енергетиката Дженифър Гранхолм е много интересен - нашите седят на диванче, домакинът - отстрани на фотьойл. Прилича на 15-минутен разговор, сякаш наистина става дума за даване на инструкции. Няма дълга маса с двете делегации от двете страни със знамената им - кадри, каквито сме виждали от действителни двустранни преговори.

От снимките на Василев обаче най-впечатляваща е тази с очилата като от видео игра. Със сигурност финансовият ни министър много се е забавлявал, прекарвайки добре времето си, платено от българските граждани.

В медиите изтече, че в делегацията е и съветничката на Василев Виолета Лорер, съпруга на депутата от ПП - ДБ Даниел Лорер. Интересно какво е правила в САЩ и кой е платил за това, което е правила? Пак ли всички ние?

 

 

Коментари

 • >>>

  12 Фев 2024 15:38ч.

  Е, нали ПП-ейците са платили 100 хилки на няк'ви лобисти, които да им организират срещи "на високо ниво" из Краваристан... Ами, ето го и резултата - разходка и лакърдии с хора, които буквално секунди след срещата с пухкавия Василев, вече са забравили, к'ъв беше тоя и от къде идва... Нормално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  12 Фев 2024 17:46ч.

  Ползата ще е да ги оставят за кадем на изборите за президент !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Народът пита

  12 Фев 2024 18:38ч.

  500 000 долара , които свитата дава за този воаяж могат да покрият разходите за построяването на едно отделение в детска болница . Да кажат колко де факто са похарчили от народните пари и за какво ? Перо по перо !!! Това е прозрачна политика !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лицемер

  12 Фев 2024 15:39ч.

  "От една седмица Асен Василев е на държавна разходка в САЩ с жената на Лорер и министри. Не е ясно какви са ползите за България" Договарят апартаменти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  12 Фев 2024 15:56ч.

  Когато дойде време за съд и разплата, този ще го залюлеем на някой як бряст - зад парламента има няколко такива. Когато го стегне конопената вратовръзка, очичките му може съвсем да изскочат, като на А. Шварценегер в "Зов за завръщане". Сигурен съм,че това ще е много забавно за публиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И ние, кат баце кацнахме на едно летище за селскостопански цели

  12 Фев 2024 15:57ч.

  Браво на децата! Отвори им се парашута и на тях най-накрая да попътуват малко. Сега аз не знам колко точно са държавните разходи за всичките тези разходки, ама за вазелин поне пари не изглежда да са давали. А със сигурност подписчитата дето са удряли там ще ни влязат много дебело и неприятно и то предимно на нас. На Асен Василев обаче със сигурност подобни влизания му харесват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  12 Фев 2024 16:03ч.

  Продажници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  12 Фев 2024 16:04ч.

  "със заместник помощник-държавния секретар" -- безценно! някой, който замества помощника на държавния секретар по енергийните въпроси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • К ъ нчо гъзодеров

  12 Фев 2024 16:13ч.

  Пуснете го в бруклин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По повод НАСА

  12 Фев 2024 16:28ч.

  Там работи българинът Димитър Съселов, лапнаха го първо в Канада след като дойде демокрацията, после НАСА го прибра. Учен от световно ниво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  12 Фев 2024 17:11ч.

  "лапането" е един от основните прийоми на демокрацията. но сега вече "лапат" предимно чистачи на 00 и дундуркащи престарели, образователната система се помина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СТАЛИНКА

  12 Фев 2024 17:11ч.

  Въобще не ни впечатлявате пробити дворове от ППДБГЕРБ+++ със снимки с изпаднали хамерикански биороботи. Всички разбрахме че краварите 5 пари не струват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дбхгбфхн

  12 Фев 2024 17:22ч.

  Тоя да не го хранят с бакпулвер ше го еееа в дунапрена евроатлантически розовогъзест

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  12 Фев 2024 17:26ч.

  Хубаво че са отишли, ама що ще се връщат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пульо

  12 Фев 2024 17:30ч.

  " ..ще проведе срещи с американски еврейски организации, с ръководители на водещи американски компании, сред които „Тесла“, „Мета-Фейсбук“, „СпайсЕкс“," Най ме кефи компанията СпайсЕкс или както е на английски SPY SEX. Айде хаирлия да му е на Кокорча!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  12 Фев 2024 17:36ч.

  някъде прочетох че е започнало дело в сащ срещу кокорчо затова е в сащ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  12 Фев 2024 17:44ч.

  То тогава щеше да е в Бразилия или ЮАР. Да не казвам Русия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  12 Фев 2024 18:37ч.

  "Да се спре с руската пропаганда в META и другите социални мрежи."?! Да се спре капиталистическата пропаганда от Гнилия Запад. Който слуша радио Свободна Европа-в затвора. Който чете и разпространява прозападни диверсионни материали (книги, списания,филми)-в затвора! (Извадка от близкото ни минало). Абе Кокорчо, ти си готов за партиен секретар -праведен нов комунист! Предлагам при новата ротация да се създаден ново министерство - "Министерство на цензурата" или шп-мекото му название "Министерство на пропагандата".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  13 Фев 2024 8:51ч.

  Прав си, каква пропаганда, какви пет лева, като другата страна я няма въобще в медиите? Отишли на разходка, ама са повечко от по-предния път!! Тогава нали помните какво келепирче си си спретнаха, за сметка на нас, мунчовците? Сега да видим какво са ни надробили да сърбаме, а за тях да не ги мислим, оправни са!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  12 Фев 2024 18:52ч.

  Министерство на Истината е класика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Караджа

  12 Фев 2024 19:02ч.

  Толкова е ТЪП...нека просто си разходи туловището и да не подписва нищо!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  12 Фев 2024 19:40ч.

  Сещам се Панайотов каква мазна мижитурка беше, докато се уреди като посланик в САЩ. Гледам, бая се е охранил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • WzWzVV

  12 Фев 2024 19:52ч.

  Победата на Русия е близо и тази пасмина ще е излишна много скоро.Търсят им дупка къде да ги заврат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  12 Фев 2024 20:46ч.

  Бравос, какви важни въпроси решава асенка... Ако имахме държавници, тоя щеше да е най-много овчар! Вместо това, управлява държава!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • братът на Иван Георгиев от Попово

  12 Фев 2024 21:39ч.

  Уважеми Гласове, тотално сте объркали имената на първия заместник старши-помощник секретар първи ранг и носител на ордена на жартиерите и долните гащи с мечове и листа от лапад Дженифър Гранхолм и самия помощник държавен секретар по енергоресурсите Джефри Пайет, носител на лавров венец за най-много събрани бирени капачки. Ако се загледате в снимките, ще установите, че срещу диванчето седи мъжоподобно същество, което при проверка в Интернет се идентифицира като Паят/Пайет. На първата снимка единият от двамата хермафродити със сигурност е нашият министър, а другият не знам кой е, но все пак женското име Дженифър повече би му подхождало, отколкото мъжкото Джефри. Макар че, знам ли, то днес в нищо не можеш да си сигурен, особено относно пола...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джефри Пайът беше посланик в Киев

  13 Фев 2024 6:57ч.

  когато Виктория Нуланд каза "Fuck the EU" и той отговори "Exactly".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Родителка 1

  13 Фев 2024 11:32ч.

  ей, с тези джендъря дамските ни превръзки ще станат кът !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  12 Фев 2024 22:24ч.

  Добре, че Асена е действащ абонат на Грон-дът, че иначе на благоверния на г-жата щеше още повече да му се източи нослето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  12 Фев 2024 22:28ч.

  Грундът, извинявам се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  12 Фев 2024 22:29ч.

  Гриндър, извинявам се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ех, ако беше се срещнал и с индиански организации

  12 Фев 2024 22:46ч.

  Всичко каквото е подписал трябва да бъде анулирано като антибългарско.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  13 Фев 2024 10:39ч.

  Какви ползи може да има от паразит?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hitch

  13 Фев 2024 12:01ч.

  Това на снимката да не е нов герой от "Миньоните“? Що не е жълт? Или поне модерен, на дъги и еднорози?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шайка Туземци

  13 Фев 2024 17:35ч.

  Настанете ги в някой резерват и да не се връщат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи