Опитът за преврат в Боливия може да е част от план на САЩ да сложат ръка върху най-големите находища на литий в света

Опитът за преврат в Боливия може да е част от план на САЩ да сложат ръка върху най-големите находища на литий в света

Автор: Обективно

Опитът за преврат в Боливия може да e бил провокиран отвън и предизвикан от желание за разграбване на природните ресурси на страната, заяви боливийският министър на отбраната Едмундо Новильо. Боливия има най-големите залежи на литий в света, според оценки, публикувани от американското правителство.

В сряда войници се събраха на площад „Мурильо“, централния площад на административната столица на Боливия Ла Пас, където се намират правителствени сгради. Военните, водени от бившия вече главнокомандващ генерал Хуан Хосе Зунига, се опитаха да проникнат в президентския дворец.

Боливийският президент Луис Арче, който по това време беше в двореца, направи обръщение към нацията, определяйки събитията като опит за преврат, и назначи ново командване на армията, което призова военните да напуснат площада. Войниците изпълниха заповедта. Зунига беше арестуван.

„Не изключваме всичко това да е било насърчавано, продиктувано от външни интереси. Ние не изключваме това. По отношение на нашата страна винаги е имало интерес да се контролира политическата власт, за да се разграбват природните ресурси“, каза министърът.

Думите му се потвърждават от анализ за боливийския литий от края на миналата година на Института за мир на САЩ – организация, създадена от Конгреса на САЩ. На сайта на института пише, че той е „безпартиен правителствен партньор и доверен посредник между чужди правителства, гражданското общество и държавни служители на САЩ“.

В анализа се посочва недоволството на американската страна от връзките на президента на Боливия с Русия и Китай: „От 2010 г. глобалното търсене на литий нарасна заради неговите уникални свойства, идеални за производство на батерии за електрически превозни средства и електронни устройства. Боливия, където се намират най-големите залежи на литий в света, гледа на този ресурс като на трансформираща възможност за индустриализация и модернизация, но ако бъде управляван неправилно, той може да бъде и източник на вътрешен конфликт“, пише в доклада.

„Съединените щати имат възможност да използват своето географско разположение и техническо предимство, за да помогнат на Боливия да разработи своите запаси от литий по продуктивен и икономически жизнеспособен начин, изпреварвайки други участници като Китай, чийто транзакционен подход оставя много да се желае“, пише още в анализа.

Често наричани „бяло злато“, най-големите неизползвани находища на литий са в „литиевия триъгълник“ между Боливия, Аржентина и Чили, съставлявайки 60% от световните резерви.

Президентът на Боливия Луис Арсе има за цел да позиционира страната си като световен лидер не само в производството на литий, но и в разработването на нови литиеви батерии и свързани продукти, задоволяване на нарастващото търсене на фона на преминаването към „зелена“ енергия и транспорт.

„Партньорствата на боливийското правителство с Китай и Русия за създаване на съоръжения за добив и преработка на литий в югоизточната част предизвикаха опасения в Съединените щати. Американски служители се притесняват от агресивността на китайските компании в преговорите и потенциалното засилване на модела за добив с ограничено местно развитие. Правителството на Боливия отхвърля тези опасения като „американски империализъм“ и „ опит за превръщане на лития в оръжие за подкопаване на демокрациите“, посочва анализът.

Китай вече произвежда 79% от литиевите батерии по света и контролира приблизително 60% от световния пазар на добив. Според американските анализатори, „ако страните от Латинска Америка установят свои собствени местни индустрии, базирани на литий, с ограничен чуждестранен капитал, съществува риск една уязвима държавна компания да стане твърде зависима само от няколко купувача“.

Докладът предлага като алтернатива страните от „литиевия триъгълник“ да си сътрудничат като блок за колективно извличане, обработка и производство на базирани на литий продукти в координирани усилия, което им позволява да се конкурират ефективно на международния пазар. Американското партньорство за икономически просперитет може да се окаже платформа или план за това как тази цел може да бъде постигната, предлага анализът.

„Американски компании вече участват в значителни операции по извличане на литий в Чили и Аржентина, с изградени производствени и логистични мрежи в Мексико, Бразилия, Аржентина и Колумбия. Развитието на регионални клъстери за икономическо развитие е обща цел както за Съединените щати, така и за други страни в региона, според доклада. В него се подчертава, че това би намалило  „риска за Съединените щати“.

„Боливийският литий може да служи като начална фаза на производствена верига, като фабриките в Аржентина и Чили произвеждат батерии, докато страните от Андите и Централна Америка допринасят за литиевите платформи, като в крайна сметка доставят висококачествен продукт на пазара на САЩ“, е заключението на доклада.

В него се предлага нов подход: „Като се има предвид значителното китайско икономическо влияние на пазара на литий в Боливия и предизвикателните дипломатически отношения с управляващата партия на Боливия, Movimiento al Socialismo, подход, който се съсредоточава върху опитите да се измести Китай от местния пазар на литий, не само ще се окаже изключително непродуктивен, но и ще допринесе за засилване на местните предубеждения срещу външната политика на САЩ. Това, от своя страна, може да насочи правителствата на Латинска Америка към по-тясно сближаване с Китай и Русия.“

В анализа директно се посочва, че боливийският литий е необходим, за да задоволи нуждите на САЩ: „Как би изглеждала една ефективна външна политика, която едновременно се конкурира по подходящ начин с Китай и Русия, изгражда мостове с местните власти и задоволява нуждите на САЩ от минерали?“

Зад обичайната лексика, че САЩ искат да помогнат на демокрацията и просперитета на региона, докладът разкрива истинския геостратегически интерес, който представлява Боливия и другите страни от „литиевия триъгълник“: „Съединените щати са в несравнима позиция да придружават тези страни в такъв процес, като им предоставят инструментите и капацитета за навигация в тези бурни води. Като такава конкуренцията с Китай не е просто игра с нулева печалба, която се върти около достъпа до ключови материали и пазари, но може да бъде възможност за укрепване на демократичната стабилност и просперитета в региона“.

Източник: obektivno.bg

 

 

Коментари

 • Е, сега е време Борисов да стане героят на България

  29 Юни 2024 8:52ч.

  Със сигурност Борисов не иска да вкарва България във война, но го натискат. Компромати, офшорки ....... Пеевски ще ни вкара във война даже с удоволствие, малко ли го наричаха прасе. ...... Значи, преди беше, всички срещу ГЕРБ, а сега се обръща всички срещу Пеевски. .................... Т.е. Борисов ще си загуби офшорките но има шанс да спаси живота си , но и да спаси България. ............................. Да, малко фантасмагории, но е очевадно че Пеевски диша във в рата на Борисов, а на него това нукак не му харесва. ....... ...... Кой е този, който иска да ни вкара във война. Въпросът "Кой" е актуален с пълна сила

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто с тоя преврат в Боливия

  29 Юни 2024 8:56ч.

  Та ми мина през ума, че и у нас се чака такъв. Дали ще е майдан-преврат по украински модел или преврат чрез компромати и заплахи, определено сме нужни на НАТО и на ЕС. Ние сме им нужни на тях, не те на нас. ....... Но да ги отхвърлим директно няма как да стане за момента, така че някой ще трябва да се пожертва, и освен Борисов, друг не виждам

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На изродите им е нужно мястото, територията, а не ние

  29 Юни 2024 12:30ч.

  Нас, ако има как да ни няма, ще е най-добре за тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А най голямото нъходищи на Путий е

  29 Юни 2024 8:55ч.

  Руслямска держава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А най-голямото находище на идиотий е в главите на жълтопаветните тробокопачи на България

  29 Юни 2024 12:31ч.

  Изроди сте вие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  29 Юни 2024 12:44ч.

  Най голямото находище на лайний се намира в главите на евроГейците

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо "може да е"? -

  29 Юни 2024 9:08ч.

  той очевидно Е. Особено ако се имат предвид следните две обстоятелства: 1. вече е съвсем несигурно, че САЩ чрез корпорациите си ще могат да сложат ръка върху най-големите европейски находища на литий, намиращи се в Донбас (а това беше една от действителните причини да предизвикат войната в Украйна с цената на унищожението на украинското население); 2. активизираните икономически отношения на Русия и Боливия, демонстрирани със специалното почетно присъствие на боливийския президент редом с Путин на пленарното заседание на Санкт-Петербургския икономически форум.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Страните приятелки с Русия и Китай

  29 Юни 2024 9:23ч.

  Куба, Никарагуа, Венецуела, Боливия... до една са най-бедните в Америка. Колкото по-близки приятели с Китай и Русия - толкова по-бедни ! Няма начин това да не е просто чиста случайност...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  29 Юни 2024 9:35ч.

  Ахъм. Бяха богати като Хаити и Либерия (не Либия), почнаха да строят социализъм и обедняха. А иначе, аз не вервам Америка да е замесена в опита за преврат. Аусгешлосен. Братята-янки не са такива хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • либериец

  29 Юни 2024 9:38ч.

  Рано сахбалян в Монровия праскам едно шише ракиджос и седям у форума на Дачков ! Я, я воль !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  29 Юни 2024 9:47ч.

  А бакалъм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелените чорапи

  29 Юни 2024 9:59ч.

  И по бедни ще стават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  29 Юни 2024 10:08ч.

  И даже победни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелените чорапи

  29 Юни 2024 12:45ч.

  Толкова ще обеднеят,че ще минат на фентанил и food stamps както във ФАЩ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До "Куба, Никарагуа, Венецуела, Боливия... до една са най-бедните в Америка."

  29 Юни 2024 15:30ч.

  Най-бедната държава там е Хаити. Хаити е изграждан изцяло по модела на съвременен Булгаристан. Вместо Папа Док, тук е Боко Тиквата. Взети държавни заеми за инфраструктурни проекти, болници, пътища, мостове и половината пари окрадени и изнесени в американски банки. Вие соросоидните олигофрени сте толкова прости, некадърни и мързеливи, че ако заминете за САЩ ще умрете от глад. Ето ти инфо на английски, научи поне езика откъдето ти плащат грантовете. --- --- ---"Haiti remains the poorest country in the Latin America and the Caribbean (LAC) region and among the poorest countries in the world."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Л. Лазарова

  30 Юни 2024 14:39ч.

  Те още не знаят, че юдоционистите ги оставят да крадат България, защото банковата тайна от швейцарските др банки е в ЦРУ и утре всичко ще им откраднат. Така както сега крадат парите на руските олигарси ограбили Русия! "Райската градина" и просперитета на САЩ се дължат на ОГРАБВАНЕ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даам

  29 Юни 2024 10:26ч.

  Там където вървят опити за преврати, става въпрос изключително за правата на САЩ върху природните ресурси на дадената държава. Литият днес е много чувствителен метал. Средата на юни в страната имаше проблем с горивата. Тогава министърът на икономиката Марсело Монтенегро каза, че върви опит за мек преврат. Боливийският президент Луис Арсе участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург в началото на юни тази година, където потвърждава, че Боливия е готова да влезе в БРИКС. Сътрудничейки си с руски компании за добив и преработка на литий, боливийското правителство отказва това на немски компании. Това, което става в Боливия, може да хвърли светлина на глобалните геополитически процеси, които сега текат в целия свят! Политиката, която сега се води, това е поляризация на света на два лагера. Сега се води борба за ресурси. Ключовата дума тук е литий. И американците се включват в тази борба, без да се съобразяват с европейските си партньори. Тук не само, че германците са изтласкани от този пазар, но и Китай ги изпреварва по автомобилостроене като изкупува всички находища на литий! Това не е успешен преврат. И това е рядко, когато с това се занимават САЩ. Просто, защото те стигат докрай! Работата е там, че много бързо, веднага след като се появи информацията, всички латиноамерикански държави, без изключение, се обявиха против преврата! Забележете – ЕС също!:) Как засяга Русия този преврат? Много просто! Тук има ядрен център, който превратаджиите се опитаха да затворят!... Така че спокойно, дружина! Нищо не е свършило! Всичко тепърва започва!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  29 Юни 2024 13:48ч.

  В доклад на Пентагона наричат Афганистан Саудитска Арабия на лития. Близо за трилион залежи на желязо, мед, кобалт, литий. Залежите на литий в Афганистан са сравними с тези на Боливия. Горките украинци, мислеха че се борят за свободата си а то се оказа че са афганистанци. https://www.google.com/amp/s/amp.dw.com/bg/%25D0%25BD%25D0%25B5%25D1%2584%25D1%2582-%25D0%25BA%25D0%25BE%25D0%25B1%25D0%25B0%25D0%25BB%25D1%2582-%25D0%25BC%25D0%25B5%25D0%25B4-%25D0%25B0%25D1%2584%25D0%25B3%25D0%25B0%25D0%25BD%25D0%25B8%25D1%2581%25D1%2582%25D0%25B0%25D0%25BD-%25D0%25BA%25D1%2580%25D0%25B8%25D0%25B5-%25D1%2581%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%25B7%25D0%25B0%25D1%2586%25D0%25B8%25D0%25BE%25D0%25BD%25D0%25BD%25D0%25B8-%25D0%25BF%25D1%2580%25D0%25B8%25D1%2580%25D0%25BE%25D0%25B4%25D0%25BD%25D0%25B8-%25D0%25B1%25D0%25BE%25D0%25B3%25D0%25B0%25D1%2582%25D1%2581%25D1%2582%25D0%25B2%25D0%25B0/a-58928078

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  29 Юни 2024 13:53ч.

  Линка не работи. Има статуя на DW за Афганистанския литий. С Афганистан литий и излиза в Гугъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  29 Юни 2024 22:57ч.

  Пълни глупости. Боливия не е дори в първите 10. На първо място е Чили, на второ - Австралия, на трето - Аржентина, а след това Китай и... САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорко

  30 Юни 2024 8:08ч.

  Да, Чили има най-много,но е на голяма дълбочина; Австралийският е на изчерпване; за Китай е ясно - Америка не може да го пипне дори. Остава Боливия - близо до САЩ, лесен добив и робски труд. Що се отнася до американския литий-те си го пазят като американския петрол - имат, но купуват чуждия !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • реалността

  02 Юли 2024 8:53ч.

  Института за "мир" в САЩ е в основата на опит за военен преврат в чужда държава с цел да се разграбят нейните богатства. Всичко за САЩ е казано в това изречение - повече не ви е нужно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи