Оланд осъзна целия ужас от санкциите срещу Русия

Оланд осъзна целия ужас от санкциите срещу Русия
В навечерието на изборите президентът на Франция,  глава на Петата република Франсоа Оланд изрази съжалението си за санкциите срещу Русия и поиска от Европа да снеме ограничителните мерки.

 

 

 

Прекратяването на санкциите срещу Русия вълнува дори тези, които горещо ги приветстваха. Президентът на Франция Франсоа Оланд, каза че съжалява за въвеждането им – сякаш е забравил, че самият той бе сред инициаторите за налагането им.     

 

В реч пред посланици на ежегодната конференция на Министерството на външните работи френският президент ясно даде да се разбере, осъзнава щетите от антируските санкции. Франсоа Оланд посочи, че съжалява за влошаването на отношенията с Русия; по думите му украинската криза е оказала влияние върху връзките между РФ и европейските страни и днес отмяната на наказателните мерки е в интерес на целия Европейски съюз.

 

„Според мене ситуацията заслужава съжаление доколкото тя нанася вреди на всички страни и в частност на съвместните икономически проекти заради санкциите. Затова всички ние сме заинтересовани възможно най-бързо да се намери изход от това положение“, заяви Оланд.

 

 

 

 

Президентът на Петата република отбеляза, че връзките между Франция и Русия винаги са били тесни и надеждни – и изрази надежда, че високото ниво на отношенията ще бъде възстановено.

 

При това обаче, Оланд направи уговорка – явно заради американците – че Москва трябва да подхожда отговорно към разрешаването на кризисната ситуация в Сирия и Украйна. Френският лидер изрази надежда, че в най-скоро време дискусиите в рамките на „нормандския формат“ (Русия, Франция, Германия и Украйна) ще бъдат възобновени.

 

 

 

Защо Оланд изведнъж проявява желание да се опълчи срещу страните привърженици на санкциите, тясно свързани със САЩ? Както отбелязва политологът, директор на Центъра за евразийски изследвания Владимир Корнилов, внезапната проруска реторика на Оланд е свързана със започващата кампания за президентските избори през 2017 година, на които държавният глава социалист рискува да се провали.

 

„Всичко е лесно обяснимо: Оланд започва много сериозна предизборна кампания. Президентът получава ясни позивни, че собствената му партия може да не издигне кандидатурата му. Обявили са първични избори – като цяло, нещо уникално за действащ президент – и Оланд може да се провали на тях“, убеден е политологът.

 

Владимир Корнилов подчертава, че настоящата ситуация показва, че санкционната политика срещу Русия няма успех сред обикновените хора в Европа. От това успешно се възползват други партии, отнемайки от електората на Оланд.

 

По думите на Корнилов, в тази връзка на френския държавен глава не му остава друго, освен да се обяви за потенциална отмяна на санкциите.

 

 

„Всички разбират, че в Европа идеята за санкции срещу Русия, меко казано, е непопулярна. Именно затова популистските европейски партии експлаатират темата за сваляне на наказателните мерки и отзивите им за Владимир Путин са порложителни. – коментира Владимир Корнилов – Това още веднъж показва, че антируската истерия не се ползва със значителна подкрепа сред населението на Европа. И сега Оланд също е принуден да прибегне до популизъм.“

 

Политологът е убеден, че не само Оланд сега е в такова положение: „На германския му Ангела Меркел също ще ѝ се наложи да играе на проруската „половина на игрището“ предвид вътрешната партийна борба преди изборите.“

 

„И Оланд, и Меркел, на чиято врата също тропат избори, ще се постараят макар и формално да не предприемат крачки срещу Русия – притова без да променят външнополитическия курс на страните си, който в значителна степен зависи от позициите на Държавния департамент на САЩ“, заключава експертът.

 

Превод от руски: Елена Дюлгерова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • JJJ

  01 Sep 2016 10:06ч.

  Европа е като нахапана ябълка, като човек без един крак, без Русия. Европа не може без Русия, Русия също не може без Европа, но Путин се опитва по извратеняшки да насочва народа си към Азия и Мала Азия. Русия има нужда от нов водач, подобен на Петър І, а Европа трябва по най- категоричен начин да се дистанцира от Америка и Англия, които играят супер курвенска роля в стремежа си да разединят Европа, да я разбият на пух и прах.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  01 Sep 2016 11:52ч.

  JJJ, по-надолу Дугин доказва точно обратното, че Петър Велики е нанесъл смъртоносен удар по руската идентичност, от която като повърхностен читател забелязах предимно кафтаните и рубашките. Питам се обаче, дали без него биха се появили Пушкин, Толстой, Достоевски, Мусоргски, Врубел, Чехов, Малевич, Кандински, Чернихов, Дягилев, Бунин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  01 Sep 2016 14:15ч.

  / JJJ на 01.09.2016 в 10:06 / Не става , Мистър, Хем вълкът сит, хем агнето цяло.Само в приказките. Това социалдемокрацията е сериозна еквилибристика. Има всемирни закони на физиката, които се надявам да си спомните. Основен при това. Не че не виждаме такъв и в нашето блато в лицето на един бивш /екс/вице-премиер и сие . Но французите могат само да мечтаят за личности като високият Генерал, в днешно време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • " явно заради американците " - ще ви се....

  01 Sep 2016 14:32ч.

  Нали санкциите помагаха за развитието на руското предприемачество? Какво стана сега? Май се оказа, че такова почти няма, както няма и производство, защото Русия не е нищо повече от непомерно разраснал се Бахрейн с ретро-колониалистки манталитет към собствените си граждани, които за разлика от бахрейнците живеят масово в пълна мизерия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д В

  01 Sep 2016 14:48ч.

  Как точно разбра, че руснаците живеят в мизерия, не ми е ясно. Явно живееш в 90-те. Елцин си отиде, драги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  01 Sep 2016 15:15ч.

  Добре е да се знае, че Русия е капиталистическа страна, сравнима по БВП с България (малко по-добре са от нас), и голям брой милиардери в доларово изражение. Винаги са съществували социални контрасти между големите градове и дълбоката провинция, и при царете, и при комунизма, и сега. Към това се добавят и последиците от дирижирания спад в цените на петрола на световните пазари и санкциите на Запада. Така, че наистина много хора живеят с малко средства. Донякъде това се компенсира от ниските комунални разходи - жилища, енергия и др.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Хм...

  01 Sep 2016 18:54ч.

  Направо си си за Я па Я!? Русия е на 8 - мо място в света по БВП, а България на 75 - то.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Хм

  02 Sep 2016 11:07ч.

  Винаги са съществували социални контрасти между големите градове и дълбоката провинция Ako ne biah prochel ostanaloto ot komentara, shtiah da si pomislia, che govorish za Saedinentite Amerikanski. Ili za podanitzite na British-lelcheto.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  03 Sep 2016 19:39ч.

  Говоря, че днешна Русия не е онова, което трябваше да бъде, ако комунистическите идеали бяха претворени в реалност, а най-обикновена капиталистическа страна. Капитализъм. Работниците получават според колкото позволява ситуацията, господарите се возят в Ролс ройси. По улици застроени с панелни блокове от времената, когато идеалите, прави или криви, ги е имало. Американските идеали са други, да успееш. За сметка на другия. Никога щастие за всички даром, както пожела героят от Сталкер на братя Стругацки. Е, това вече го няма и няма да го има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йордан

  04 Sep 2016 8:58ч.

  Обикновена Русия , подобно на обикновена България са бедни. Не се залъгвайте по бляскавите паради и центровете на няколкото им големи града(аналогията е с София или друг голям БГ град). Отидете в покрайнините, отидете в малките градчета, пътувайте по обикновените пътища ,в края на краищата гледайте филми ,репортажи,клипове на руснаци из интернет и ще видите бедността на хората и държавата. Знаете ли че в Русия например се строят толкова магистрали за година колкото в други държави за седмица?А пътищата са като нервната система (или кръвоносната) но за икономиката. Моделът на олигарсите-копиран и в България не носи нищо добро на хората. Няма свобода а без свобода няма инициатива и прогрес. Богати на ресурси, масово изнасят суровини и внасят продукти,технологии.Дайте ми за една тяхна технология на 100 % и след това добила водеща роля в светът.Опитите им да копират крадени технологии са смешни. За разлика от други нации.Например Япония след 2световна масово са купували бракувани машини, отхвърлени технологии, усъвършенствали са ги и са излизали вече като лидери на пазарът. Понеже електрониката ми е хоби посочете ми един техен телевизор или видеомагнетофон конкурент на японското или западното-няма такъв ,независимо от шпионажа или разглобяването на образец до последното болтче.причината бе че не можеха да произведат елементната база и трябва да я внасят .Така е и сега-високите технологии не са им силата.Дай им грубите неща. Някой бе писал за социалната разлика между центровете и провинцията,че съществувало навсякъде -мога да го уверя че тука в западна Европа-а живея вече от доста години трайно установен , такова нещо няма.Няма никаква разлика в стандартът на живот,има всичко на разумни дистанции за пазаруване ,за култура,за спорт,здравеопазване,чисто,подредено,пътища като слънце и не говоря за магистралите, а за второстепенните и третостепенните-всичките са на висота.Животът на обществото е улеснен до макс.Забравил съм що е кал,разбит тротоар,необработено поле,сметосъбиране на висота,заводи за отпадъци и т.н. Как да се върнеш в БГ от такава реалност в страна по руски образец...е няма да стане, а вие си величайте руската реалност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи