Околчица или Дубай?

Околчица или Дубай?
Кое определя мястото на човека в този свят? Дали ще загине на Околчица за свободата на другите или ще се крие в Дубай да спаси личната си свобода? Кое определя дали човек ще стигне до края си с поезия или ... с покер? Дали ще остави след себе си песни или пари? Кое определя дали човек ще бъде Ботев или Божков? 

 

Може и тези въпроси да ви изглеждат отнесени за бурна седмица като тази, в която САЩ наложиха санкции на трима българи - озовалите се по едно и също време в Дубай бизнесмени Васил Божков и Делян Пеевски, както и заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков - съгласно “Закона Магнитски", приет от Конгреса на САЩ през 2016 г.  срещу лица, подозирани от Вашингтон в корупция и нарушаване на правата на човека. Но си ги задавам понеже след Деня на Ботев търсенето на млади хора за кореспонденти на БТА ме доведе в университета в Бургас - града на поетите с пейки, украсени със стиховете им ...

 

“Наистина ли си на двадесет и осем!

Наистина ли, млад и омагьосан

от своята любов необяснима

гладуваш във оная люта зима ...”

Прочитам как Недялко Йорданов се обръща към Ботев ...

“... на двадесет и осем ... любов необяснима ... гладуваш ... зима ...”

 

И си спомням как през 2013 г. - в деня след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и последвалите протести - в “Седмицата” търсех обяснение кой години по-рано слага началото на шеметната кариера на 21 годишния младеж без висше образование и той на магия става председател на съвета на директорите на “Пристанище - Варна”. Първият ми гост в предаването беше тогавашният министър на транспорта, който заедно с Пеевски е бил в същия борд и той чистосърдечно обясни защо стар морски вълк като него е гласувал втори курс студент по право в Благоевградския университет да оглави голямото варненско пристанище:

“Много амбициозен човек ... Имаше връзки ... Беше нашата връзка ...”

 

И тъй амбициозният Делян “на самия връх” на неговата младост ... по израза на бургаския поет Христо Фотев ... “див, несъразмерен и красив” (последното признато поне от една фолкпевица, с която се събира) ... с връзки стига до ... “олигарх, който редовно участвал в корупция като си е служил с търговия с влияние и подкупи” по израза в американския доклад по “Закона Магнитски” от тази седмица ...

 

Обяснението на успеха на другия герой на американския доклад Васил Божков - който е завършил с отличие Националната природо-математическа гимназия в София и “Приложна математика” в Софийския университет - можем да открием в стиха на Петя Дубарова, посветен на математиката: 

“Правилата щом си уча

и решавам всеки час,

във живота ще сполуча

и ще мога всичко аз.”

Но бургаската поетеса вижда сполуката в това на могъщите криле на математиката да полети към Марс, с нейна помощ да строи бели блокове и къщи до небето, да изучи дълбините на морето, да направи небето да е светло ден и нощ и със пламнали зеници да твори красота ... Докато Божков използва математическия си талант и става богат не с неземен хардуер, а със земен хазарт - доказателство за думите на Фотев: 

“Най-страшното не е смъртта ни, 

може би ужасното е, 

че сме приживе във тъмната й пластика ...”

 

На третия санкциониран по “Закона Магнитски” български герой даже за името му няма да се сетите понеже според американския доклад на държавен пост той само е обслужващ един от другите двама ... Потвърждение за разочарованието на Петя Дубарова, с което пише:

“Нищожно нещо е човекът! Нищожно!”

Връзки, хазарт и слугинаж ...

 

Когато чете американския доклад човек се пита наистина ли успехът у нас идва с връзки, хазарт и слугинаж ...

 

И кой е героят на тези млади, дето търся за кореспонденти на БТА от университетите като Бургаския - Ботев или Божков, Пеевски и Желязков? На Околчица или в Дубай вижда младият българин големия смисъл за себе си когато е още на двайсетина години - понеже нали според друг бургаски поет Пейо Пантелеев дори на двайсет “кой ще ми каже колко остава от пътя” ...?

 

България има много по-голяма задача от тази да върне за съд героите на деня от Дубай ... Американците имат много по-голяма задача от тази да отнемат милиарди от тъмнината...

 

България трябва с помощта на демократичния свят да върне истинските герои за децата си.

 

Защото от историята е сигурно, че след 145 години - колкото са минали от смъртта на Ботев на Околчица - Божков няма да бъде помнен като герой, след като е избрал да посвети таланта си не на поезия, а на покер...

 

И затова на такива днешни герои младите трябва не да подражават, а да съжаляват ... Защото трябва да знаят, че битките денем с другите са много по-малко страшни от битките в себе си през вечерите - онези вечери, които според бургаския поет Иван Ванев в този град са взели “толкова синя, добра тишина” ... И сред “зеления свят на мълчанието” трябва да се молим за душите на онези, които ги чакат далеч по-тежки последствия от земните наказания по какъвто и да е човешки закон като “Магнитски”...

 

Всъщност след “голямото търпение” и “голямото мълчание”, за които Фотев в един свой стих благодари на България, най-важното е всички българи най-сетне да подредим героите си и без да чакаме подсещане от американците ... Защото - преди Божков и Пеевски в Дубай - ние имаме пейките със стихове на Фотев и Дубарова на Морската гара в Бургас...

 

А най-важното, което Господ е дал на човека, е избор и затова всеки сам определя:

Околчица или Дубай...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Подкрепящ

  05 Юни 2021 12:52ч.

  Хубави думи на Кирил Вълчев и съвсем на място, поздравления!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е съвсем така, обективно погледнато:

  05 Юни 2021 13:18ч.

  1. Сравнението е абсурдно (да не кажа светотатствено), единствената прилика между сравняваните е буквата "Б". 2. По тая логика не само Ботев, а и Каравелов, Вазов за малко, целият БРЦК и всичките немили-недраги са се "крили" в Румънско. Човещина е да се съобразяваш с моментната конюнктура, но отде се изчоплят точно такива съпоставки, недоумявам просто.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дреалист

  05 Юни 2021 13:52ч.

  Интелектуално удоволствие е да се чете и слуша Кирил Вълчев, благодаря! Отлична алегория - Ботев или Божков... И двамата достигнали някакъв връх... Постигнали своя Цел... Духовна... или ... парична... А дори и при Паричната цел има избор - да се достигне с достойнство и чест, или ... на всяка цена... Та, изборът на младия човек е на Цел, която предопределя Пътя му към целта...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами

  05 Юни 2021 14:00ч.

  "Целта оправдава средствата" е една известна фраза на основателя на Ордена на йезуитите Игнасий Лойола, която се разбира от мнозина грешно. Но пък служи за добро оправдание. Цялата сентенция всъщност е „Ако целта е спасението на душата, то целта оправдава средствата." На 12 март 1622 г. Лойола е канонизиран за светец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Повече пот в учението – по-малко кръв в боя.

  05 Юни 2021 14:45ч.

  А чичо Мартин, герой на Ивайло Петров (Преди да се родя) перефразира: "Средствата оправдават целта."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  05 Юни 2021 15:01ч.

  Като чете човек тази възторжена статия, възхваляваща арогантната намеса от позиция на силата на една страна, преследваща геополитическите си интереси, във вътрешните работи на друга, и му се приисква да поохлади малко поетичния плам на автора. И както от биографията на единия герой, на когото е посветена статията, авторът си е избрал кодовата дума „покер“, така от авторовата биография може да бъде избрана кодовата дума „Сорос“: „Новият шеф на БТА Кирил Вълчев е близък до кръговете, защитаващи интересите на международния спекулант Джордж Сорос у нас, както и на хора, гравитиращи около скандалния олигарх Иво Прокопиев и неговия „Капитал“. Преди да отиде на молебен при Борисов, Вълчев се е срещал с шефа на „Да, България“ Христо Иванов, с Мая Манолова, както и с Отровното трио. Пред хора от журналистическата гилдия радиоводещият се похвалил, че покойният директор на телеграфната агенция Максим Минчев, който изгуби битката с коронавируса, го е посочил приживе за свой наследник.“ /Публикация на „Антени“ от 5 юни 2021 г./ Колкото до „шеметната“ кариера на другия герой, авторът май не може особено да се оплаче и от собствената си в това отношение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  05 Юни 2021 15:08ч.

  Усетили вятъра на промяната,всички чисти и невинни изплуваха от мъглата и пишат ли,и говорят ли.И никой не ни предупреждава,че вече сме в блатото,в смрадта и отровните изпарения,където тинята ни е засмукала и ние бавно и безнадеждно потъваме.И че това подадено дърво,което си мислят,че е нашето спасение,е всъщност е нашата гибел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Перо

  05 Юни 2021 16:37ч.

  Трябваше сами да се справим с крадците, а не да чакаме с хляб и сол поредния Освободител. Сега ще изпоизпълзят десетки хиляди активни борци срещу Борисов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подкрепям поста на Живка Павлова.

  05 Юни 2021 17:58ч.

  Вярвам, че намеренията на Божков да работи за доброто на България са искрени, и е много, много жалко, че светлите ни умове и таланти се разпиляват - я в принудителни митарства по света, я в невъзможност да се доберат до реална възможност за работа, докато в НС е пълно с нагаждачи и мижитурки, за които "депутат" е просто нова работа/заплата. Жалко е, че гешеффци разпиляха колекцията му... Ако стоях пред дилема за предстоящите избори, щях да гласувам за партията на Божков. Очаквам соросоидите и съзнателните врагове на България да направят и невъзможното за да и попречат (на партията му). Точно както се опитват да пречат и на ПП "Възраждане".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Перо, активните борци срещу Борисов

  05 Юни 2021 18:17ч.

  нека си изпълзяват, кого ли го е еня...По-тревожно е, че спасителите ни много се вживяват в ролята си да ни "подкрепят в борбата ни за демокрация" на думи, а на дело - засмукват като сюнгер всичко до което се докопат... Я погледнете размерите на сградния фонд в който се помещава фондацията - цял блок, между 4 улици са!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дреалист

  06 Юни 2021 14:25ч.

  Статията НЕ Е възторжена, а отчита даденост. А намесата не е арогантна. Когато някой ти каже в прав текст, че си наакана, най-жалката ти реакция би била - да го обвиняваш в арогантност...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • диди

  07 Юни 2021 17:17ч.

  НАУЧИХ НЕЩО, КОЕТО НЕ ЗНАЕХ ЗА БОЖКОВ , ЗАЩОТО НИКОГА НЕ Е БИЛ В ПОЛЕЗРЕНИЕТО МИ. НО С ТОВА СЕРИОЗНО ОБРАЗОВАНИЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ МИ СЕ ИЗДИГНА В ОЧИТЕ, МАКАР ЧЕ И И С ПОСЛЕДНИТЕ ИЗЯВИ ОТ ДУБАЙ МИ ПРАВИ ДОБРО ВПЕЧАТЛЕНИЕ, КОЛКОТО И ДА СЕ ОПИТВАТЕ ДА ГО ОМАСКАРИТЕ, ВИЕ НЕИЗВЕСТНИ ЗА МЕХ ГОСПОДИНЕ, ХРАНТУТНИК, СЪС СИГУРНОСТ НА АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО. БОЖКОВ И ПЕЕВСКИ НЕ СА НА ЕДНО НИВО, А ВИЕ ДОРИ СЕ ОПИТВАТЕ ДА ГО ПОСТАВИТЕ ПО- ДОЛУ. МЕРНИКЪТ ВИ Е ГРЕШЕН И БОЖКОВ МОЖЕ И ДА Е СЪВРЕМЕННИЯ БОТЕВ, А ДУБАЙ ДА Е БРАИЛА,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи