Огнян Минчев: Украинското настъпление беше митологизирано

Огнян Минчев: Украинското настъпление беше митологизирано

Снимка: БГНЕС, архив

"Дълго чаканото настъпление на украинската армия спрямо руските позиции в Източна Украйна беше твърде митологизирано. Сякаш Украйна е някакъв богатир, който трябва с лекота да отхвърли руската окупационна зона, която има много добри линии на отбрана, създадени в продължение на месеци. Фронтовата линия се простира на повече от 1000 километра. Подобно настъпление никога във военната история не е водило до главозамайващи успехи за броени седмици. Истината обаче е, че на Запад нарастват гласовете против оказването на масирана помощ на Украйна". Това коментира пред БНР политологът Огнян Минчев. 

Санкциите срещу Русия не дават толкова еднозначни резултати, а от друга страна са доста болезнени за европейските страни, посочи една от причините Минчев.

От друга страна, в САЩ нарастват гласовете на изолационистката десница, отбеляза той, като анализира залаганите от нея идеалистични цели за привличане на Русия срещу Китай, като контрапункт на политиката на глобалисткия интернационалистичен елит около демократите.

Огнян Минчев акцентира върху геополитическите грешки на американските президенти от началото на ХХI век.

"Буш затъна в Ирак и отвори много широки геополитически пространства за завръщане на Русия и излизане на Китай на международната сцена. Обама подари на Путин reset - желание за добри отношения без предварителни условия, а Кремъл много обича подобно подобряване на отношенията. Достигаме до Тръмп, който промени радикално концепцията за международното присъствие на Америка и постави твърда дата за изтегляне на американските войски от Афганистан, пак безусловно. Байдън спази тази дата. Всичко това в своята цялост ни води към извода, че през последните 20 години вместо да имаме засилване на ролята на САЩ, имаме процес на оттегляне на САЩ от техните международни позиции, вследствие от тези грешки или поредица от гафове."

Огнян Минчев очерта опасността от изтласкване на САЩ от Европа "в царевичака", както по думите му се изразяват в Кремъл.

"Ако спре помощта за Украйна, това ще означава разширяване на агресията на Русия спрямо Източна Европа като цяло", добави политологът.

От друга страна, ако неограничените въоръжени доставки за Украйна преминат определени граници, това ще доведе до много по-бурен водовъртеж на този конфликт, коментира Огнян Минчев в предаването "Събота 150". Това според него ще доведе до по-бързо падане на бариерите между Русия и Китай и този фактор играе възпираща роля.

"Ако Русия постигне своите цели в агресията срещу Украйна, това означава доста дълъг период от време оттук нататък, в който една след друга ще падат геополитическите позиции на Европа спрямо Русия", смята Минчев, за когото "залогът е много висок".

"Ако тази агресия постигне успех, този успех ще бъде само първата стъпка в посока обезличаване, подчиняване на Източна Европа", добави той.

Настоящото правителство у нас е направило много радикален завой по отношение на войната в Украйна, но България трябва да направи много други неща, за да защити своя национален интерес и да преосмисли своята роля в Източна Европа, заяви още Огнян Минчев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Жива ще я одера тази торба с пръжки

  16 Sep 2023 15:02ч.

  Свиня евроатлантическа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  16 Sep 2023 15:14ч.

  Прави се на умен, а мисленето не му се удава и от него толкова го боли главата, че даже е отслабнал. Как е възможно да има толкова повърхностни претенденти за, божкем, мислители?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  16 Sep 2023 15:25ч.

  Човекът толкова си може какво да го правиш. Трепери за американските интереси и кинтите които му плащат за това треперене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчев, свършено е с Вашингтонската империя

  16 Sep 2023 15:38ч.

  и с евроатлантическата парадигма, основана на базисни измами и лъжи, че Русия е агресор, а нАТО е гълъб на мира. Тухличките на неамериканската глобална икономика BRICS се увеличиха от 5 на 11 и се получи BRICS+, ще продължи да се разширява и да стеснява Ваингтонската империя и нейните евроатлантически колонии, и да ги освобождава от колониалното робство, наложено им от Вашингтонската империя. Това е процесът, който тече като резултат от агресивното разширение на нАТО (оръдието на интернационалния робовладелски капитал на колективния запад срещу неродите) на Изток, за сметка на Русия и на другите държави в Европа, Азия, Африка, Латинска Америка и предизвиканата от нАТО ГРАЖДАНСКА ВОЙНА в Украйна. Руската Федерация беше длъжна да защити своето руско население в несъстоялата се изкуствена държава "Украина", която започна своето съществуване като УЖ независима (зависима от САЩ и Запада) едва на 01.01.1992 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  16 Sep 2023 15:58ч.

  Първа стъпка към обезличаване на Европа? Огнян, Огнянеее... Одъртя, а акълът ти не дойде...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Първите стъпки

  16 Sep 2023 16:08ч.

  Първите стъпки в обезличаването ан Европа бяха направени доста по-рано. Ето някои очевидни сигнали за случващото се: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%93%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BB https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B2%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B5%D0%BB https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0_%D0%96%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0 https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0_%D0%9A%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0 и още десетки, дори стотици други парацалени кукли

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  16 Sep 2023 16:19ч.

  Прав е човекът, Русия ще сложи ръка след Укрйна на нас, после на западни балкани (въпреки Турция и САЩ), ще се добере до Средиземно море пречупвайки Гърция (въпреки бритнаците). Италия и Франция ще клекнат сами. Зорът е да смачкат поляците, германците ще се снишат. Ако някой мисли, че пиша глупости, да си спомни как се тиражираше в началото на конфликта, как ще стигнат Берлин, после до Атлантика. Не са чували за договорняк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  16 Sep 2023 16:34ч.

  Минчев,геополитическото мислене не е за твоята глава. Ти си специалист по нищо говоренето и стъкмистиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valpet

  16 Sep 2023 18:49ч.

  Ех, Минчев! И ти ли сине Бруте?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  16 Sep 2023 19:20ч.

  Ало ,преподавателя по научен комунизъм, за какво "разширяване на агресията на Русия спрямо Източна Европа", говориш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свободни дачкови съчинения

  16 Sep 2023 20:57ч.

  Кат за пенсионирани фатмаци. С 5 % от бюджета на Пентагона САЩ разкостват Русийката и оставят Китай сам срещу обединения Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sgt. Pepper

  16 Sep 2023 23:16ч.

  Много приказки, от които се разбира, че г-на Минчев "хем го боли, хем го сърби" - и тъй лошо, и инак лошо... Горе главата, Минчев, важното е тумбакът ти да не спада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  16 Sep 2023 23:48ч.

  Не, просто казва че няма как Украйна да спечели, а и няма как да я зарежат, щото ще последват други. Време е за примирие, щото мирът е невъзможен, а войната е безумие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  17 Sep 2023 1:01ч.

  Ми не става, ти сам го каза. Ако не бяха изгорени всички мостове...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя е папагал

  16 Sep 2023 23:50ч.

  на къса каишка от Козяк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KitCat

  17 Sep 2023 0:26ч.

  Човекът си получава парички "задокеански" оттам и позицията му. Ама то много народ на таз хранилка, печатат ли печатат - евро и долари. Пък ние на Украйна да плащаме лихвите, тя разбира се и главницата НИКОГА НЯМА ДА ПЛАТИ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  17 Sep 2023 1:42ч.

  В армията се учи да оставяш"златен мост". Обикновено не противника, а сам изгаряш мостовете, в стил" преминах Рубикона". Ситуацията е кофти, щото имаме не едно, а много цезарчета на полето

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Влади

  18 Sep 2023 20:41ч.

  Добро утро бе...пудел (шопар) американски...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи