„Ню Йорк Таймс“: Украйна сваля евтините ирански дронове, но това е прекалено скъпо

„Ню Йорк Таймс“: Украйна сваля евтините ирански дронове, но това е прекалено скъпо

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украйна сваля евтините ирански дронове с ракети, които са много по-скъпи от тях, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Вестникът съобщава за успехите на украинските военни, които твърдят, че през последните дни са свалили всички 80 безпилотни самолета камикадзе, изстреляни от Русия, и си задава въпроса колко дълго Киев ще може да поддържа усилията си, като се има предвид, че подобни защитни мерки са доста скъпи.

Произведените в Иран дронове "Шахид-136", които Русия използва, са сравнително евтини, докато комплектът оръжия, необходим за свалянето им, е много по-скъп, твърдят експерти.

Артем Старосик, ръководител на украинската консултантска компания "Молфар", е изчислил, че ракетите, използвани за сваляне на безпилотни самолети, са седем пъти по-скъпи от изстрелването на самия дрон.

Един "Шахид" може да струва 20 000 долара, докато разходите за изстрелване на ракета земя-въздух могат да варират от 140 000 долара за съветските С-300 до половин милион за американските NASAMS.

Според някои анализатори този дисбаланс в крайна сметка може да играе в полза на Москва и да струва скъпо на Украйна и нейните съюзници.

Според Молфар от септември насам Русия е изстреляла около 600 безпилотни самолета в Украйна. Украинските военни не дават много информация за подробностите по противовъздушната отбрана и разходите за нея поради оперативната тайна, която е забулила голяма част от военното планиране, което затруднява анализа, отбелязва "Ню Йорк Таймс".

В същото време Русия планира в близко бъдеще да получи от Иран нова партида дронове камикадзе "Шахид", съобщи украинското разузнаване.

Според Вадим Скибицки, говорител на ГУР, противникът е използвал вече 660 такива безпилотни летателни апарата, а договорът предвижда доставката на 1750 безпилотни летателни апарата.

"Те наистина имат проблеми с арсенала си, включително с безпилотните самолети. Досега те са използвали около 660 безпилотни самолета "Шахид" . Договорът предвижда 1750. Доставката и подготовката им отнемат време. През последните дни те са използвали голям брой от тях и тези запаси трябва да бъдат попълнени. По наша информация предстои нова пратка. Колко голяма ще бъде тя, предстои да се уточни. По правило те се доставят на партиди от 250-300 броя. Нека видим как ще бъде този път", заяви Скибицки.

Използването на рояк от дронове има за цел да пробие системата за противовъздушна отбрана и да порази целите. Ако изстреляте малък брой - от пет до десет - няма да има такъв ефект, казва той.

Той добави, че руснаците използват различни височини и посоки, за да заобиколят противовъздушната отбрана, както и променят зоните за изстрелване на дронове. Сега те изстрелват дронове от руския бряг на Азовско море, а преди това ги изстрелваха от Крим.

Преди това Скибицки също така заяви, че Руската федерация се готви за нов удар по Украйна.

На този фон украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба е убеден, че през новата година Киев ще получи западни танкове и друго въоръжение, за което Киев моли своите партньори.

"Сега президентът Зеленски и целият му дипломатически екип работят интензивно върху нови решения за доставка на нови видове западни оръжия. Става дума предимно за доставки на танкове от западен тип и други бронирани превозни средства. Не се съмнявам, че скоро украинската армия ще разполага с допълнителна техническа и огнева мощ", каза Кулеба.

Той раздели нуждите на Украйна на две групи: Първата е съвременната противовъздушна и противоракетна отбрана и боеприпаси (Patriot, IRIS-T, NASAMS, системи Crotale, зенитни установки Vulcan и Gepard, ПЗРК Stinger).

Втората е танкове, артилерийски системи и боеприпаси от различен калибър за тях.

По-рано германските власти заявиха, че не възнамеряват да доставят танкове на Украйна, докато такова решение не бъде взето колективно в рамките на НАТО.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • рукола Z

  04 Яну 2023 20:21ч.

  Ми да ми, аз нъл ви казах... това, че се наливат луди пари на Усрайна изобщо няма значение и ония митове, че винаги печелят парите, може да си го разпечатате и да го използвате като тоалетна хартия 🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  04 Яну 2023 20:29ч.

  ако украинците свалят на 100% гераните, защо тогава Украйна р обезточена?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  04 Яну 2023 21:00ч.

  Всеки дрон, изпуснат от хохлите им е на далавера, спестяват от $120 000 до $500 000.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Idealist

  05 Яну 2023 1:04ч.

  Да му мислят американските данъкоплатци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  05 Яну 2023 8:05ч.

  Да бе свалили са ги всичките, а електростанциите украинците си ги гърмят сами.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами

  05 Яну 2023 13:19ч.

  Аз бих пуснал стотици евтини китайски дронове, пък да ги гърмят Хаймерсите за забавление (да видим докога ще могат). Чичо САМ плаща сметката (доста често с нашите пари).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  05 Яну 2023 18:43ч.

  Руският впк, който се възражда от десетина години, работи на доста различен принцип от подобието му на други места. Той се управлява почти изцяло от държавата и свободата му да разработва е доста голяма. Сметките с долари водят само до съответни на доларите ценности - който се придържа към тях ще получи дъвки и сандвичи, а ако се старае повече - филми и други наркотици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи