"Ню Йорк Таймс": САЩ вече са активен участник в конфликта в Украйна, това води до ядрен Армагедон

"Ню Йорк Таймс": САЩ вече са активен участник в конфликта в Украйна, това води до ядрен Армагедон

Всичко започна като "чисти и отворени" доставки на отбранителни оръжия за Украйна, но сега Байдън безсмислено ескалира конфликта. В тази връзка ядреният Армагедон вече не изглежда нереалистичен, пише американското издание American Thinker. 

Това, което започна като доста проста и открита американска политика за доставка на отбранително оръжие на Украйна, сега се превръща в опасна и бърза ескалация. 

Неизбежно сме тръгнали по хлъзгавия път на ескалиране на военните действия и разширяване на кръга от задачи. В крайна сметка вероятно няма да бъдем там, където сме искали да бъдем. Историята ни учи, че преди да се включим във въоръжен конфликт, е необходимо ясно да определим неговото крайно състояние и стратегия (цели, методи и средства). Сега нямаме нито едно от двете.

"Ню Йорк Таймс" публикува статия на военния кореспондент Том Стивънсън, озаглавена "САЩ и техните съюзници искат да обезкръвят Русия. Те наистина не трябва да правят това".

В нея той пише, че администрацията на Байдън открито и безразсъдно следва курс на ескалация в Украйна, което е нова и много опасна фаза на конфликта. Стивънсън пише за събитията в Украйна от началото на войната. Той твърди, че първоначално Съединените щати и техните съюзници в НАТО реагираха доста открито на руските действия в Украйна, като започнаха доставките на отбранително оръжие и хуманитарни доставки за украинците, както и наложиха икономически санкции срещу Москва.

Но през последния месец нещата много се промениха и то много бързо и по най-драматичния начин. Сега, вместо просто да помогне на Украйна, Америка измести политиката си към нещо съвсем различно. Тя иска да отслаби и разчлени Русия на всяка цена.

След тайно посещение в Украйна миналия месец с държавния секретар Антъни Блинкен, министърът на отбраната Лойд Остин каза: „Искаме да отслабим Русия до точката, в която тя вече не може да прави това, което направи в Украйна“. При скорошно прибързано посещение в Киев председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси определи конфликта като „глобална борба за демокрация“. 

В подкрепа на тези твърдения администрацията на Байдън сега предлага помощ от 40 милиарда долара на Украйна. Това е четири пъти повече от това, което Съединените щати са прехвърлили на Киев от началото на военните действия. Освен това американската армия очевидно вече предава разузнавателна информация в реално време на украинците.

Така Съединените щати по дефиниция стават активен участник в конфликта. Всичко това представлява голяма промяна в политиката на Съединените щати, пише Стивънсън. „Ако по-рано основната цел на Запада беше да се предпази от агресия, сега тя се състои в постоянното стратегическо изтощаване на Русия“. Подобна промяна, отбелязва той, „съвпадна във времето с изоставянето на дипломатическите усилия“.

Каква би могла да бъде стратегическата полза за Съединените щати от обезкървяването на Русия? Рисковете, свързани с подобна политика, са огромни. Сред тях е възможността за термоядрена война между двете водещи ядрени сили. Ако администрацията на Байдън има някаква всеобхватна цел, американският народ не знае нищо за това. Не му е казана тази цел и не е поискана подкрепата му. Както ни предупреди генерал Колин Пауъл в навечерието на войната в Персийския залив, преди да започнат каквито и да било мащабни военни действия, трябва да имаме ясно дефинирани интереси на националната сигурност и широка обществена подкрепа. Някак си имам чувството, че генерал Пауъл сега клати глава укорително, докато продължаваме по опасен път към непредвидени последици, които могат да включват ядрен Армагедон. Никой не иска такъв край, но съдейки по сегашния ни път, може да е неизбежен. 

 

Превод: Ганчо Каменарски 

Източник: Actualno.com

 

 

 

Коментари

 • Искали да обезкървят Русия англосаксите. Ама замислете се какво приказвате!

  18 Май 2022 11:00ч.

  Ключовата думичка е обезкървявам, само че тя не важи за Русия, а за англосаксонския свят. Всичко, което се случва е защото техния свят вече е мъртъв, фалирал, провален. Опитват се да прикриват това с лъжи, но са отчаяни, защото нямат време до последно издихание. Инфлацията не започна с войната, а много по-рано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  18 Май 2022 11:09ч.

  Ама той Путин сам се набута в тая война и сега се чуди как да излезе от нея жив. На него за руснаците не му пука, щото той е смъртник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еisblock - "Ама той Путин сам се набута в тая война..."

  18 Май 2022 12:15ч.

  Дали е дебелоочие собствената слепота или естествена - няма значение. Фактите са едни и IQ от 20...30 е достатъчно да се разберат. Тежестта тук е не какво прави ВВП, а какво са сторили САЩисаните паразити и какво продължават да вършат безмозъчно! И най-вече, за нас е, че не искат да са сами, а да завлекат всичките си пудели и помияри с тях за към Ада

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  18 Май 2022 12:23ч.

  Русия можеше да изгради приятелски отношения със страна, където не само руснаци, но и украинци говореха руски в бита си, а икономиките бяха обвързани от времето на СССР. Вместо това се държа като слон в стъкларски магазин. Дали на Путин си търсеше враг, та народът да застане зад него, дали беше безумен план на велик завоевател и обединител, но едно е ясно, САЩ само се възползваха от това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  18 Май 2022 12:51ч.

  Льош, льош Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Особено след Майданския преврат

  18 Май 2022 13:41ч.

  когато първият приет закон на нелегитимната власт беше забрана на руския език, Путин имаше огромни перспективи да гради приятелски отношения. Нуланд затова раздава на протестърите бисквити и ги предвожда заедно със Сикорски и немския външен министър, за да ги подкани към приятелство с Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  18 Май 2022 18:10ч.

  Като как се държа като слон в стъкларски магазин? Тя и сега се държи твърде предпазливо. А мантрата, че е можела да изгради братски отношения с хохлите, не само, че е изтъркана, ами е и невярна. От самото начало на проекта "Дай да направим една държава и да я наричаме Украйна", управляващите на това място, започнаха дълбока и мащабна антируска политика. Във всички области.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  18 Май 2022 18:16ч.

  Реабилитация на нацистките идейни течения (те не са едно или две), Бандера, Шукевич etc. Грантове на подходящи хора за обучения, образование в западни университети, приватизация пак от подходящи хора, мазна и постъпателна дерусификация и много такива все познати нам неща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  18 Май 2022 18:24ч.

  А Русия гледаше и лапаше мухи - до едно време. Но когато се усети, the Point of no return was passed. Състоянието на нещата изискваше съвсем други методи. В частност денацификацията, която наблюдаваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  18 Май 2022 23:14ч.

  thenewone позволи ми да изложа малко по различна гледна точка.Не съм съвсем съгласен с последният ти пост,че Русия е лапала мухи.Все си мисля,че Русия се подготвяше.Нали не допускаш,че Кремъл е обитаван от слепци и малоумници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  18 Май 2022 23:14ч.

  Просто са искали да са сигурни в оръжейното си превъзходство,което ще бъде сериозен възпиращ фактор.Там са наясно на какво е способна другата страна,ако усети и най-малка слабост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре е да си сигурен в оръжейното си превъзходствоу

  19 Май 2022 3:43ч.

  когато си тръгнал да завладяваш света. За да не се окажеш в положението на Мусолини, когато възстановяваше Римската империя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  19 Май 2022 22:31ч.

  на крилете на Сатана 2 един ядрен армагейдон ще дойде добре на фашингтън дц, особено на хобокен ню джърси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи