Новината на деня - Слави Трифонов благоволил да спази закона

Новината на деня - Слави Трифонов благоволил да спази закона

БНР съобщи в обедното си предаване, че "новината на деня" е изненадващото решение на Слави Трифонов да декларира имуществото си пред КПКОНПИ, защото, видите ли, чак сега "осъзнал, че законът важи за всички" и той вече щял да го спази.

Да се разплачеш! 

Какво доживяхме! Политик да благоволи да спази закона и това да се превърне в новина за медиите! 

И се изляха в националния ефир едни дитирамби от активисти на ИТН, как Слави бил толкова велик, че си признал грешката. И понеже никой друг досега не го е правил, това щяло да събуди умилението на народонаселението. 

Отврат! 

Като лидер на партия, която получава държавна субсидия, Трифонов е длъжен да подава редовни имуществени декларации по закон - така както го правят всички останали.

Но той грубо, арогантно и демонстративно отказваше да спази закона от висотата на "морален съдник на обществото", за какъвто се изживява. 

Само преди шест месеца "разкаялият" се днес Трифонов сведе обществения интерес до "сеир и жълто любопитство" като анатемоса всички, които го призоваха да спази закона. 

Помните ли прозрението му тогава, че ТОЙ, Слави Трифонов, определя "кой трябва да знае" какви пари и имущество има, а не представителите на народа, които са приели закона? 

Помните ли определението му: "понеже смятам, че моралът е над закона", а в "морала" ТОЙ включваше собствените си разбирания за обществени отношения и върховенство на закона, избирайки онова, което най-много му върши работа в даден момент. 

Помните ли гнусните песнички, скечове и ругатни, които роди шоуто му по отношение на всички, които ТОЙ смяташе, че са нарушили закона и морала? И за тях нямаше прошка, нямаше разкаяние! 

Помните ли как авторитети, личности, имена се сриваха в праха от долнопробните му шегички за сметка на чалгата, която проми мозъците на едно поколение българи? 

Нали се сещате защо шоуменът скланя ТОЧНО СЕГА да задоволи "жълтото любопитство", което с настървение ще се рови в имотните му декларации - защото Радев обяви датата на изборите, а пък Слави и ИТН пак ще търсят заблудени избиратели. 

Да припомня! 

Смисълът на публикуването на имуществените декларации не е само за разкриването дали един политик е нарушил закона или е извършил престъпление, а обществото да получи представа дали има обвързаности, които да обясняват публичното му поведение. 

В антикорупционния закон се дава дефиницията за корупция: "Корупция по смисъла на този закон е налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица". 

Законът постановява, че противодействието на корупцията се осъществява чрез превантивни дейности като деклариране на имуществото и интересите на лицата, заемащи висши публични длъжности, както и задължително осигуряване на публичен достъп до декларациите. 

В случая Слави Трифонов е глобен и проверен за неподаването на декларацията, но не е санкциониран за неспазването на закона.

Днешното умилително разкаяние на шоумена и провален политик върви с поредната лъжа - референдумът му за президентска република. 

Помните ли как Трифонов обещаваше през лятото на 2022, че като влезе в парламента щял да стане гарант за това.

И понеже не влезе - сега пробва да насочи вниманието към себе си с референдум. От който няма да има никакъв ефект, защото референдумът не поражда автоматично действие в българската Конституция. 

Промяна във формата на държавно управление може да стане само чрез промяна на Конституцията, за което е необходимо свикване на ВНС. А това пък изисква 2/3 мнозинство в обикновено Народно събрание. При тази атомизация на българския политически живот едва ли може да очакваме, че това скоро ще се случи. 

Но пък сега се вдига шумотевица, която има само и единствено предизборен характер.

 

Източник: "Епицентър"

 

 

Коментари

 • Мери

  25 Яну 2023 17:42ч.

  Славчо Скъсаните гащи политик!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • избори идат...

  25 Яну 2023 19:08ч.

  На лов за субсидийка изпълзяха и маяма, и волен, а ето го и слафчо, даже и декларация подал, глоба платил - това го прави първи на опашката!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Богданов

  26 Яну 2023 6:37ч.

  Вероятно с поредица от фиктивни сделки се е изчистил от имущество и сега може да декларира бедната си колибка в Учин дол....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи