Новата власт е уволнила 1 528 души и е назначила 3 916

Новата власт е уволнила 1 528 души и е назначила 3 916
Назначените хора в администрацията са повече от уволнените и тези, които доброволно са си тръгнали. Заведени са дела за неправомерно уволнение на стойност 357 хил. лв. 15 млн. лв. за хора на граждански договор.

 

Чистка на кадри и поставяне свои хора в администрацията са направили от служебното правителство и министрите от кабинета на премиера Кирил Петков. Това става ясно от писмен отговор на премиера Кирил Петков на въпрос на народния представител Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС.

 

В периода от 12 май 2021 г., когато властта премина в ръцете на служебното правителство, до края на 2021 г. едностранно от администрацията са били уволнени 1528 души. Става въпрос за хора, които са били уволнени от централната администрация - министерства, държавни комисии и агенции. Допълнително по тяхно желание са съкратени още 2298 души, показват данни от справката на премиера. Като трябва да се има предвид, че много хора предпочитат да си тръгнат по собствено желание, вместо да бъдат уволнени. В тази връзка от писмения отговор става ясно, че 271 държавни служители на ръководни длъжности и висши държавни служители по тяхно желание са били преназначени или преместени на по-ниска длъжност.

 

В отговора си премиерът Кирил Петков посочва, че числеността на политическите кабинети в министерствата и агенциите е 188 щатни бройки. През 2021 г. два пъти са прекратявани правоотношенията на всички, назначени в политическите кабинети.

 

Много от уволнените хора са потърсили правата си в съда. 151 души, на които едностранно са прекратени служебните или трудовите правоотношения са завели дела за неправомерно уволнение. Общата стойност на исканите от тях обезщетения е над 357 хил. лв.

 

Направените съкращения в администрацията не са с цел по-ефективна работа и оптимизация на персонала, става ясно от отговора на премиера, защото броят на назначените хора е по-голям от този на отстранените. От 12 май 2021 г. до края на миналата година по трудово или служебно правоотношение в администрацията са назначени 3916 души. Допълнително за периода са сключени 17 416 граждански договора.

 

Важно уточнение е, че в посочения брой граждански договори са включени 14 804 договора, които са сключени от Националния статистически институт с външни лица във връзка с преброяването на населението и жилищните сгради, което беше направено през миналата година. Но дори и без да броим преброителите, министерствата и агенциите са сключили 2612 граждански договора с външни за тях хора.

 

Общата стойност на сключените граждански договори за периода от 12 май до края на миналата година е 15,291 млн. лв. От тях 10,114 млн. лв. са изплатени от НСИ на наетите преброители. Но останалите 5,117 млн. лв. са по граждански договори на другите ведомства.

 

Най-много кадрови промени е имало в МВР. От 12 май 2021 г. до края на миналата година в министерството са уволнени 682 души, по собствено желание са си тръгнали 604, а още 123 по тяхно желание са били назначени на по-ниски длъжности. Същевременно по служебно или трудово правоотношение в МВР са назначени 1111 души, а на граждански договор са наети още 502-ма души.

 

В началото на декември съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев каза в интервю за бТВ, че се предвижда 15% съкращения в държавната администрация до края на 2022 г. Става въпрос за около 30 000 души, всеки министър ще трябва да огледа неефективно работещите структури, уточни той.

Съкращенията са една от причините новият кабинет да направи промени в предложения от служебното правителство проектобюджет за 2022 г., каза още Асен Василев.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • По времето на соца имаше един домакин на учреждение. Казах му веднъж, че се очаква в скоро време съкращение на бройки.

  12 Яну 2022 20:55ч.

  А той отговори: "Като чуя за съкращение давам заявка за още бюра". Тези юнаци нали обещаха 30% съкращение на държавната администрация , а то какво става ? На един уволнен - близо трима назначени свои партизани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Новата власт е назначила 3 916

  12 Яну 2022 21:13ч.

  Туземната колониална на чичо Сам администрация набъбва докато стане 1 ооо ооо офисни планктони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Кадрите решават всичко!"

  12 Яну 2022 21:58ч.

  ПП ПП не е партия, т.е. няма кадрова банка и не може да гарантира за тези, които назначава. Тогава кой избира кадрите, които назначават (с изключение на "кумовете, кумичките", връзкарите от приятелският им кръг)? И кой ще носи отговорност за тях?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еха

  12 Яну 2022 23:36ч.

  Днешното назначение за шеф на БДЖ, предишното - за шеф на НОИ. Явно не са по-малко безцеремонни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Службогонци от Иван Вазов

  12 Яну 2022 23:53ч.

  Тия са по-големи мошеници и службогонци от предишните. Сега ще уреждат свои хора: приятели, любовници, шофьори, съпруги, съпрузи, секретарки, обслужващ персонал, чиновници, братовчеди, сътрапезници, съканторници, бизнес партньори, братя от техните масонски ложи на служби.България е богата страна, има пари да хрантути още хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лапанчев

  12 Яну 2022 23:56ч.

  Кокорчо ще извика родата от Хасково да ги уреди на служби: министерства, дирекции, агенции, комитети, комисии, дирекции, отдели, кабинети, съветници, сътрудници, експерти, всякакви. Сега им е паднало, ще лапат държавни пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво Гласове!

  13 Яну 2022 7:23ч.

  Браво за тази публикация. Втори ден пиша същото по сайтове и веднага ме трият. Най-озлобени са, че излиза истината от сайтовете на Прокопи!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отче Ваш

  13 Яну 2022 7:59ч.

  Туземната колониална на чичо Сам администрация набъбва докато стане 1 000 0000 офисни планктонa. Тия завършилите с парите на “Америка за Булгаристан“, са по-големи мошеници и службогонци от ОПГ ГЕРБ „Гешефт Груп“!!! Сега ще уреждат свои хора: приятели, любовници, шофьори, съпруги, съпрузи, секретарки, обслужващ персонал, чиновници, братовчеди, сътрапезници, бизнес партньори, братя от техните масонски ложи на служби, за да ги уредят на служби в министерства, дирекции, агенции, комитети, комисии, дирекции, отдели, кабинети, като съветници, сътрудници, експерти, всякакви паразити !!! Булгаристан е БЕДНА колониална страна с прост и овчи народ и има желанието да свърши по – скоро със себе си !!! Ето за това : “Слава Американу, слава Булгаристану, героям слава!" АМИН !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чакай бе, другар ! Нали Радев беше ваш човек и гласувахте за него ?

  13 Яну 2022 10:14ч.

  А нали той си избра Петков и Василев, които сега ги изкарвате хора на чичо САМ. Вашата логика никога не се връзвала . Хем обичате Русия повече от България , хем се правите на патриоти. Но в крайна сметка вашата "чувствителност" най-добре е показал Ивайло Калфин: "Българският патриотизъм минава през любовта към Русия". С две думи - не можеш да обичаш България без да обичаш Русия ! Що за човек може да мисли така?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  13 Яну 2022 10:17ч.

  "Новата власт е уволнила 1 528 души и е назначила 3 916" Бравос Кире, това нов Харвардски метод в управлението ли е, или е обикновена врътка, а ла ГЕРБ (дето им викахме "калинки") ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стела

  13 Яну 2022 11:26ч.

  Едно е предизборно обещание, а друго е следизборно действие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами с едно малко уточнение.

  13 Яну 2022 12:52ч.

  Лавината от съкращения и назначения се случи при служебните правителства на Радев. Който направи такава чистка , каквато не е имало даже и по времето на соца.То вече толкова много са "изчегъртани" та Петков доста му понамаля работата по чегъртането.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Герберските калинки май ще излязат по малко вредни

  13 Яну 2022 14:26ч.

  от сегашните марокански скакалци и хлебарки само за 7-8 месеца Радева власт. Кокорчоо,какво 30% съкращение,като посочените по-горе цифри показват раздуване на държавния и административен апарат със...цели 58 %..Да изгоним старите мутри,да дойдат новите.Цели 32 год. престъпен,мафиотски преход и за съжаление продължава с пълна сила.Бойко беше слаба ракия срещу мафията.Дали ще се намери най-после здрав и силен духом юнак-българин сега да ни отърве от петоглавата ламя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МММ

  13 Яну 2022 18:46ч.

  Върха на сладоледа на назначенията е поставянето на 82-годишния бивш кадър на НДСВ за генерален директор на БДЖ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путьо

  13 Яну 2022 19:22ч.

  Давай Кире ние сме с теб , от МС до Канада, че ей къде е Канада. И там всички са ваксинирание и си прекарват чудесно върху поредната вълна. Блазе им! Не е лесно да си овца!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каунов

  14 Яну 2022 23:36ч.

  Кокорчо пресмята колко пари допълнително ще са необходими за нови служби на "наши хора".Хора от площадите, масонските ложи, другари по чашка, такива, които си плащат за всяка служба според тарифата, земляци от хасковския край- родното място на Кокорчо, любовници или притятелки на любовниците, ментарджии, измамници, продавачи на димитровградския пазар или на хасковския-- търговци на кауни, амбулантни гешефтари, съканторници на пишман адвокати...всякакви, стига да се вписват в схемата.До пълното източване на държавната хазна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи