Нов опит на Асен Василев да сложи ръка върху 100 млн. лв. за защита на страната ни по международни дела

Нов опит на Асен Василев да сложи ръка върху 100 млн. лв. за защита на страната ни по международни дела

Следвайте "Гласове" в Телеграм  

Седем министерства незаконно ще бабуват за защитата на България по дела за милиарди

Правителството създаде Консултативен съвет по въпроси, свързани със защитата на българската държава по международни арбитражни дела, по които защитата на държавата се организира от министъра на финансите. Тази новина съобщи пресцентъра на Министерски съвет след вчерашното предпоследно заседание на кабинета за годината, а този съвет на практика правителството отново опитва да отвори врата за корупцията в една от малкото работещи държавни администрации – защитата на България по инвестиционни арбитражи. 

Съветът ще се състои от председател - министърът на финансите, заместник-председател - министърът на правосъдието, и членове - заместник-министри на финансите, на правосъдието, на външните работи, на икономиката и индустрията, на енергетиката, на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството. Поименният състав ще се определя със заповед на министър-председателя. Министърът на финансите ще представлява Съвета, ще определя дневния ред, ще насрочва и ръководи заседанията и ще организира и контролира изпълнението на решенията. При отсъствие на председателя неговите функции ще се изпълняват от заместник-председателя. 

Новината за този съвет беше обявена още през лятото, когато предишният опит на Асен Василев да подложи на риск държавната защита удари на камък и безпрецедентно обединение от депутати на ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и ИТН му забраниха да закрива дирекция „Съдебна защита“ в собственото му ведомство, прехвърляйки отговорността по държавната защита на Министерство на правосъдието. Ударил на камък в четвъртия си опит, Василев инициира сегашния пети опит. Новото е, че не предвижда закриване на Дирекция „Съдебна защита“, а опитва да я принизи и да я превърне в технически изпълнител на решения, които ще взима новосъздадения Консултативен съвет. 

Прессъобщението ясно казва: Административното и техническото обслужване и експертното осигуряване на Съвета ще се осигурява от дирекция „Съдебна защита" на Министерството на финансите, която ще изпълнява функциите на секретариат. 

Мотив на правителството е че, чрез „чрез създаването на Консултативния съвет ще се подобри координацията и ангажираността на компетентните държавни органи и ще се осигури достатъчно публичност, прозрачност и по-ясни правила при организирането на защитата на българската държава по международни арбитражни дела.“

Защо всичко това е притеснително

Още на 12 юли, когато в Народното събрание бламира Асен Василев, правосъдният министър опита да успокои тона на дебата, като посочи, че Дирекция „Съдебна защита“ няма да се пипа, както и функцията оставала във финансовото министерство. В две изказвания Атанас Славов, изненадващо за поста си на правосъден, а не на финансов министър спомена пет пъти, че става дума за харченето на едни пари, които са отделени, а по-късно посочи, че това са 100 милиона лева. 

Действителността показва, че тези пари не са отделени, а са разписани към бюджета на Министерство на финансите, но докато не се изхарчат по предназначение, се управляват от БНБ като част от фискалния резерв. Харченето по предназначение означава държавата да плаща хонорари на адвокатските кантори, които ни представляват, както и за експертизи от консултантите, които пак адвокатите наемат. И понеже на година се разписват по 98 млн. лв., министър Славов не спира да върти и суче около парите. 

Реалността е, че последните три приключили години общо държавата е похарчила по-малко от половината от планираните за същите трите години средства. Тоест, разписват се средства да са в готовност, но реално не се стига до харченето им. А това, че Атанас Славов акцентира главно върху паричната страна на въпроса, която не му е приоритет, вместо върху техническата и правната и подминава факта, че България няма загубено дело в последните 20 години и е отбила 99% от всички претенции, спестявайки на данъкоплатците пет милиарда лева, е фактология, която Славов не зачерква. 

Всъщност, пак на 12 юли министър Славов посочва, че в разговор с финансовия министър Василев е научил за наличието на констатирани проблеми, които налагат институционално действие. Той признава, че разговорът е воден в предходната седмица, чийто последен работен ден, е денят, в който финансовият министър назначава одит в Дирекция „Съдебна защита“ и преди понеделник 10 юли не е започнало дори предаването на документация към одиторите. С други думи, „констатираните проблеми“ не са от одитен долад, а в главата на самите министри и одитът, който странно защо е засекретен и до днес, към онзи момент не е възможно да е родил каквито и да било резултати. 

Всичко това показва, че Дирекция „Съдебна защита“ е интересна на Асен Василев и на Атанас Славов именно заради парите, които изразходва. Липсва обаче обяснение кое е притеснителното. Липсва обяснение ако са спечелени всички дела, отбити са 9% от претенциите и са спестени милиарди, какво точно е проблематично в тази администрация. 

В министерство на финансите са налице писма и от представители на адвокатско лоби с интерес към арбитражите, изпратени през 2022 година. В тях се вижда, че адвокатски кантори се интересуват от делата, парите, които държавата плаща, за какво плаща, кои консултанти получават пари. В едно от писмата в прав текст пише, че „въпросът за избора на процесуални представители по международни арбитражни дела и формирането на възнагражденията на избраните процесуални представители, е от значение за българската адвокатура“.

Впоследствие започна да се тиражира идеята за сетълмент комисия, в която пак представители на министерства и адвокатски кантори да мислят дали на ищците, завеждащи дела срещу България да не се предлагат споразумения. 

Интересът на адвокатското лоби много вероятно да пробива в проекта за Консултативен съвет, тъй като в прессъсобщението на Министерски съвет е разписано, че в съвета „може да се създават работни групи, които да подпомагат неговата работа. Те ще подготвят общи стандарти и правила за възлагане на представителството на българската държава по международни арбитражни дела, включително при наличие на рамкови споразумения, ще разглеждат и оценяват различни сценарии във връзка с международните арбитражни дела и ще подпомагат Съвета по други въпроси от негова компетентност“. Все неща, които адвокатски лобита са искали от Министерство на финансите през 2022 г.

Кои ще са участниците в тези работни групи и дали няма да се допускат представители на адвокатурата, която защитава частни интереси, правителството не посочва. Самото разширяване на лицата с достъп до поверителната информаци, която съпътства подобни процеси, е риск включително и от злоупотреба с притежаваната информация.

Опитът на България вече познава примери, в които адвокати, които представляват ищци срещу страната ни опитват да повлияят върху начина, по който България организира защитата си. Това освен, че е конфликт на интереси, директно говори, че адвокатите атакуват успешните практики и искат да ги заменят с нови, още докато водят дела срещу нас. 

Освен с всички възможности за пробиване на успешната защита, конфликт на интереси и размиване на отговорността, още със създаването си Консултативният съвет ще е натоварен с вродени пороци за незаконосъобразност. Съгласно Гражданския процесуален кодекс и Устройствения правилник на Министерство на финансите Дирекция „Съдебна защита“ е звеното отговорно за организация на държавната защита. Създаването на консултативен съвет, който е извън Министерство на финансите не му дава власт да диктува на дирекцията какво да прави. Съответно от психическата устойчивост и ината и интегритета на хората в Дирекция „Съдебна защита“ ще зависи могат ли да се опълчват на съвета, тоест и на своя началник министъра, когато решенията на този съвет са в конфликт с отговорностите на самата дирекция, вменени й от ГПК, Закона за администрацията и Устройствения правилник на министерството. 

Все рискове да се опорочи процедурата по избор на адвокати, които представляват България, да им се диктува каква стратегия да формират и следват и много други. И отново, по желание на Асен Василев, след като предишните му четири опита да закрие една от най-ефективно работещите дирекции в целия държавен апарат. 

 

 

Коментари

 • Горанов В.

  24 Дек 2023 16:45ч.

  Аз пък се сещам поне за 1 дело, което загубихме за 1 млад. за Белене, длед арбитраж и си платихме като попове! Ама в статията за това се мълчи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи